Obłędnie pyszna młoda cukinia w zaledwie 10 minut
Wrzesień tradycyjnie obfituje w różnorodne owoce i warzywa. Produkty z sezonowych zbiorów: bakłażany, ogórki, pomidory i wiele innych pysznych i zdrowych rzeczy apetycznie spoglądają z półek. Ale nie wystarczy kupić, ważne jest, aby je odpowiednio podać. W tym artykule omówiono ciekawe opcje gotowania cukinii w krótkim czasie.
Opcja 1 "Makaron z cukinii"
Składniki:
- młoda cukinia 1 - 2 szt;
czosnek - 0,5 - 1 szt;
olej roślinny (najlepiej oliwa z oliwek) - 1 - 2 łyżki stołowe;
Można dodać marchewkę, zieleninę (pietruszkę, koperek itp.) i seler;
sól, przyprawy i pieprz - do smaku.
Wskazówki dotyczące gotowania:
- Cukinię umyć pod bieżącą wodą, obrać ze skóry, specjalnym nożem pokroić w paski, jak makaron;
W ten sam sposób zetrzyj marchewkę, ale ten produkt nie jest wymagany w potrawie;
Dobrze rozgrzać patelnię, wlać olej słonecznikowy, lekko zagotować;
Na rozgrzane dno kładziemy masę cukiniową i smażymy przez 30 sekund na średnim ogniu;
Gdy nabierze złotego koloru - dodajemy marchewkę i dusimy jeszcze około minuty;
Dodać sól, pieprz, przyprawy do smaku;
Gotowe danie wyłożyć na talerz i dodać drobno posiekany seler, pietruszkę, koperek i inne zioła.
Cukinia gotowana na parze, bez oleju
Składniki:
- młoda cukinia 1 - 2 szt;
czosnek 0,5 - 1 ząbek
olej słonecznikowy - 1 łyżka.
Bazylia purpurowa - 50 - 70 gr;
Natka pietruszki, koperek, przyprawy - do smaku.
Instrukcja przyrządzania:
- Jako główny produkt wybierz lekko niedojrzałą cukinię z miękkimi nasionami;
Warzywa pokroić w krążki i włożyć do specjalnego naczynia, posolić;
Drobno posiekać zioła: pietruszkę, koperek, bazylię. Ząbki czosnku, sól i pieprz zetrzeć na tarce i wymieszać z olejem słonecznikowym;
Umieść cukinię na kratce parowaru i pozostaw na 2 minuty, aż zmięknie;
Powstałe warzywa wymieszać z wcześniej przygotowaną przyprawą do zieleniny i podawać.
Frytki z cukinii smażone na patelni
Składniki (na 100 g):
- cukinia - 1 - 2 szt;
mąka - 3 łyżki stołowe;
sól - do smaku;,
cukier - 0,5 łyżeczki;
pieprz - do smaku;
olej słonecznikowy - do smażenia;
Instrukcja przyrządzania:
- Cukinie umyć, wytrzeć do sucha, obrać;
Zetrzeć na grubej tarce, dokładnie wymieszać powstałą masę. Jeśli wypłynie dużo soku - przelej go do osobnego pojemnika;
Do powstałej masy dodajemy jajko, cukier i przyprawy. Stopniowo mieszając, dodajemy mąkę i sól. Ciasto warzywne powinno być umiarkowanie gęste, jeśli masa jest płynna - zwiększ ilość mąki do pożądanej konsystencji;
Rozgrzewamy patelnię, a następnie na oleju słonecznikowym smażymy równomiernie ułożone plastry (frytki), aż powstanie rumiana skórka. Powtórzyć proces, odwracając na drugą stronę;
Gotowe frytki rozłożyć na talerzu i posypać kwaśną śmietaną.
Cukinia jest wyjątkowym i użytecznym produktem, który może uświetnić każdy stół w swojej prawdziwej wartości. Zewnętrzna skromność w połączeniu z niezwykle bogatym smakiem i apetycznym aromatem sprawiły, że warzywo to znalazło swoje miejsce w menu czołowych restauracji świata.
Możesz również polubić:
Przepisy na chrupiące ogórki na zimę na litrowy słoik Domowe sosy na zimę 11 sposobów na wykorzystanie cytryny
Czy podobają Ci się nasze artykuły? Subskrybuj, zdobądź polubienia i szukaj pysznych i przydatnych pomysłów na chefmarket.ru ????
Nowy tydzień - nowe menu! 60 dań do wyboru. Pospiesz się i zamów wszystkie najsmaczniejsze dania w chefmarket❤.
Auchan