Obłędnie pyszna młoda cukinia w zaledwie 10 minut

Wrzesień tradycyjnie obfituje w różnorodne owoce i warzywa. Produkty z sezonowych zbiorów: bakłażany, ogórki, pomidory i wiele innych pysznych i zdrowych rzeczy apetycznie spoglądają z półek. Ale nie wystarczy kupić, ważne jest, aby je odpowiednio podać. W tym artykule omówiono ciekawe opcje gotowania cukinii w krótkim czasie.

Opcja 1 "Makaron z cukinii"

Składniki:

    młoda cukinia 1 - 2 szt; czosnek - 0,5 - 1 szt; olej roślinny (najlepiej oliwa z oliwek) - 1 - 2 łyżki stołowe; Można dodać marchewkę, zieleninę (pietruszkę, koperek itp.) i seler; sól, przyprawy i pieprz - do smaku.

Wskazówki dotyczące gotowania:

    Cukinię umyć pod bieżącą wodą, obrać ze skóry, specjalnym nożem pokroić w paski, jak makaron; W ten sam sposób zetrzyj marchewkę, ale ten produkt nie jest wymagany w potrawie; Dobrze rozgrzać patelnię, wlać olej słonecznikowy, lekko zagotować; Na rozgrzane dno kładziemy masę cukiniową i smażymy przez 30 sekund na średnim ogniu; Gdy nabierze złotego koloru - dodajemy marchewkę i dusimy jeszcze około minuty; Dodać sól, pieprz, przyprawy do smaku; Gotowe danie wyłożyć na talerz i dodać drobno posiekany seler, pietruszkę, koperek i inne zioła.

Cukinia gotowana na parze, bez oleju

Składniki:

    młoda cukinia 1 - 2 szt; czosnek 0,5 - 1 ząbek olej słonecznikowy - 1 łyżka. Bazylia purpurowa - 50 - 70 gr; Natka pietruszki, koperek, przyprawy - do smaku.

Instrukcja przyrządzania:

    Jako główny produkt wybierz lekko niedojrzałą cukinię z miękkimi nasionami; Warzywa pokroić w krążki i włożyć do specjalnego naczynia, posolić; Drobno posiekać zioła: pietruszkę, koperek, bazylię. Ząbki czosnku, sól i pieprz zetrzeć na tarce i wymieszać z olejem słonecznikowym; Umieść cukinię na kratce parowaru i pozostaw na 2 minuty, aż zmięknie; Powstałe warzywa wymieszać z wcześniej przygotowaną przyprawą do zieleniny i podawać.

Frytki z cukinii smażone na patelni

Składniki (na 100 g):

    cukinia - 1 - 2 szt; mąka - 3 łyżki stołowe; sól - do smaku;, cukier - 0,5 łyżeczki; pieprz - do smaku; olej słonecznikowy - do smażenia;

Instrukcja przyrządzania:

    Cukinie umyć, wytrzeć do sucha, obrać; Zetrzeć na grubej tarce, dokładnie wymieszać powstałą masę. Jeśli wypłynie dużo soku - przelej go do osobnego pojemnika; Do powstałej masy dodajemy jajko, cukier i przyprawy. Stopniowo mieszając, dodajemy mąkę i sól. Ciasto warzywne powinno być umiarkowanie gęste, jeśli masa jest płynna - zwiększ ilość mąki do pożądanej konsystencji; Rozgrzewamy patelnię, a następnie na oleju słonecznikowym smażymy równomiernie ułożone plastry (frytki), aż powstanie rumiana skórka. Powtórzyć proces, odwracając na drugą stronę; Gotowe frytki rozłożyć na talerzu i posypać kwaśną śmietaną.

Cukinia jest wyjątkowym i użytecznym produktem, który może uświetnić każdy stół w swojej prawdziwej wartości. Zewnętrzna skromność w połączeniu z niezwykle bogatym smakiem i apetycznym aromatem sprawiły, że warzywo to znalazło swoje miejsce w menu czołowych restauracji świata.

Możesz również polubić:

Przepisy na chrupiące ogórki na zimę na litrowy słoik Domowe sosy na zimę 11 sposobów na wykorzystanie cytryny

Czy podobają Ci się nasze artykuły? Subskrybuj, zdobądź polubienia i szukaj pysznych i przydatnych pomysłów na chefmarket.ru ????

Nowy tydzień - nowe menu! 60 dań do wyboru. Pospiesz się i zamów wszystkie najsmaczniejsze dania w chefmarket❤.

Auchan