Ogórki na zimę: najsmaczniejsze przepisy

Czy miło jest otworzyć zimą słoik z kiszonymi, pachnącymi i niesamowicie chrupiącymi ogórkami? Pewnie, że tak, więc zabierzmy się za przygotowanie "króla" wszystkich pikli: ogórków. I od razu myślimy o naszych babciach i matkach, które spędzały całe dnie w kuchni. Wszystko nie jest takie trudne, jak się wydaje. odpowiednie przygotowanie, trochę cierpliwości, włożone serce i miłość - i wszystko, możesz pochwalić się, jaką jesteś doświadczoną gospodynią i podzielić się przepisem.

Przygotowanie ogórków na zimę

Przygotowanie to podstawa. Starannie wybierz główny składnik - ogórki. Najlepiej, oczywiście, gdyby pochodziły z własnego ogrodu, uprawianego z miłością i troską, ale równie dobrze sprawdzą się na przykład ogórki z targu. Wybieraj ogórki małe, jędrne i sprężyste, niezbyt ciemne, bez żółtych plam. Zrobione!

Teraz przyprawy są również podstawą smacznych pikli. Pikantne lub słodkie, ostre lub bardzo słone, to wszystko zależy od nich. Aby ogórki nie stały się miękkie podczas przechowywania, na przykład, nie powinno być dużo czosnku. I na odwrót, liście porzeczki, goździki, koper, ziele angielskie, liść laurowy są umieszczane do gustu - wpływają na wynik. Jest to klasyczny zestaw przypraw. Czy chcesz coś bardziej oryginalnego? Można dodać liście dębu lub wiśni, trochę bazylii (dla oryginalnego smaku), posiekane kawałki korzenia chrzanu, kminek, kolendrę, a nawet estragon. Eksperymentuj!

Przygotowanie ogórków do zimySłoiki na

ogórki również wymagają małego "przygotowania". Możesz wybrać odpowiedni rozmiar: są one mniejsze i łatwiejsze do dekoracji i mogą być przechowywane z piwnicy lub odległej półce szafy.

Przygotowujemy roztwór sody, nacieramy słoiki, czekamy 30 minut, wszystko dokładnie płuczemy i zalewamy wrzątkiem. Pokrywy również ugotować.

Ważne: Stosować sól gruboziarnistą. Szorstki. Drobny może zepsuć marynatę i sprawić, że ogórki będą miękkie w przechowywaniu. Złota proporcja soli to 2-2,5 łyżki stołowe na 1 litr wody.

Istnieją dwa główne sposoby przyrządzania najsmaczniejszych chrupiących ogórków na zimę: na zimno i na ciepło.

Istnieją dwa główne sposoby przygotowania najsmaczniejszych chrupiących ogórków na zimę: na zimno i na ciepło.

Droga na zimno

Sposób jest bardzo prosty: do przygotowanych wcześniej słoików wkładamy ogórki wraz z wszystkimi przyprawami. W lodowatej wodzie mieszamy sól i zalewamy powstałym roztworem ogórki. Przykryj słoiki i pamiętaj, aby przechowywać pikle w lodówce lub zimnej piwnicy. Wszystko będzie gotowe za około miesiąc.

Gorący sposób

Zamiast wody z lodem, solą zalać wrzątkiem, dodać wszystkie przyprawy, chwilę pogotować i wlać do słoików z ogórkami. Pozostaw je otwarte na tydzień, następnie ponownie napełnij solanką i zwiń.

Kilka sztuczek

  • Słoiki na 100% nie wybuchną, jeśli do zalewy dodasz trochę gorczycy.
  • Ogórki można przyrządzić bez pleśni na wierzchu, dodając kilka cienkich plasterków korzenia chrzanu.
  • Dodaj korę dębu, aby nadać ogórkom chrupiącą teksturę.

Jeśli wszystko jest jasne z klasycznym przepisem na chrupiące ogórki na zimę, to pobawmy się składnikami.

Przepis na ogórki kiszone z ketchupem

Lista składników:

  • 1,3 l wody
  • Ketchup (pikantny jest w porządku)
  • pieprz
  • 9% ocet
  • Przyprawy, czosnek, chrzan, kora dębu
Przepis na ogórki

kiszone

z

ketchupemPrzygotowanie

:
  1. Odkrawamy spody ogórków i zalewamy je lodowatą wodą (im zimniejsza tym lepiej), następnie zostawiamy na 8 godzin (idealnie).
  2. Na dno słoików wsypać wszystkie przyprawy.
  3. Następnie układać ogórki jak najciaśniej, ale nie za ciasno.
  4. Doprowadzić wodę do wrzenia, zalać ogórki, przykryć i odczekać około 20 minut.
  5. Przywróć wodę do garnka, doprowadź do wrzenia razem z ketchupem.
  6. Masą zalewamy ogórki, zwijamy i czekamy na zimę (niekoniecznie).

Ogórki kiszone

Lista składników:

  • 3 kg ogórków
  • 1 litr wody
  • liść porzeczki - 4 szt.
  • 4 gałązki kopru
  • 3 kg ogórków
  • 4 ząbki czosnku
  • pieprz - 4-9 ziaren pieprzu
  • liść laurowy - 3 liście
  • gałązki goździków
  • cukier - 2 łyżki stołowe
  • Ocet 9% - ⅓ łyżeczki na 3 litrowy słoik
  • 2 gałązki goździków

Ogórki kiszonePrzygotowanie

:
  1. Ogórki namoczyć na 3 godziny w zimnej wodzie, osuszyć i odciąć spody.
  2. Na dno oczyszczonych i przygotowanych foremek włożyć wszystkie przyprawy i liście.
  3. Jak najciaśniej, ale bez ciśnienia, włożyć ogórki i zalać je wrzątkiem na 20-25 minut.
  4. Solanka: 1 łyżka stołowa soli + 2 łyżki stołowe cukru.
  5. Doprowadzić solankę do wrzenia, dodać ⅓ łyżeczki octu.
  6. Napełnić ogórki solanką, zawinąć i odwrócić słoiki do góry dnem

Ogórki kiszone z miodem

Lista składników:

  • Ogórki małosolne - 2 kg
  • 1 liść chrzanu
  • 2 liście wiśni
  • 2-3 małe różyczki kopru
  • 3 ząbki czosnku
  • ocet 9% - 100 ml
  • dwa małe plasterki ostrej papryki
  • 50 gramów miodu pszczelego
  • sól gruboziarnista - 50 g
  • 1,5 litra wody
Ogórki kiszone z

miodemPrzygotowanie

:
  1. Ogórki namoczyć na 3-4 godziny w zimnej wodzie, tak aby były całkowicie przykryte wodą. Im częściej zmieniasz wodę, aby była chłodniejsza, tym mocniejsze i bardziej chrupiące będą ogórki.
  2. Na dno umytych i przygotowanych słoików włożyć wszystkie przyprawy i liście.
  3. Upewnij się, że ogórki są ułożone jak najciaśniej, ale nie za ciasno. Połóż największe z nich na dole, a następnie ułóż je w kolejności malejącej według wielkości.
  4. Przykryć wrzącą wodą na 10-20 minut.
  5. Posiekać i dodać czosnek.
  6. Odcedzić wodę, w której stały ogórki i ponownie zagotować.
  7. Dodać miód, czosnek i ocet.
  8. Zalać ogórki zalewą, zwinąć w rulon i odwrócić słoiki do góry dnem.

Przepis na ogórki kiszone z sokiem z czerwonej porzeczki

Lista składników:

  • 2 kg ogórków (jeśli słoik ma pojemność 2 litrów)
  • ½ litra wody i ½ litra soku z czerwonej porzeczki
  • Przyprawy, przyprawy korzenne i cukier (łyżeczka).
  • Dodać miód, czosnek i ocet.
  • 40-50 gramów soli (w zależności od wielkości ogórków)
Przepis na ogórki kiszone z

sokiem

z czerwonej porzeczkiProces

gotowania

  1. W tym przepisie nie należy moczyć ogórków, a wręcz przeciwnie - ugotować je przed włożeniem do słoika.
  2. Warstwa ogórków - warstwa przypraw. I tak do krawędzi słoika.
  3. Do słoika wlewamy wrzącą wodę. Stromo. Nalegać do 15 minut.
  4. Połowę zalewy wlewamy z powrotem do garnka i mieszamy z sokiem porzeczkowym. Dodać sól i cukier.
  5. Zwijamy słoiki, przykrywamy czymś ciepłym (dywanik lub koc jest w sam raz) i czekamy aż ostygną.

Nie ma w ogóle octu, ogórki uzyskuje się z oryginalnym różowym odcieniem i niezwykłym smakiem.

Ogórki kiszone z jabłkami i papryką

Lista składników:

  • 2 kilogramy ogórków
  • Pół kilograma jabłek lub papryki
  • litr wody
  • Cukier i sól: po 50 g
  • Liście: wiśnia (10 szt.), dąb (5 szt.), trawa cytrynowa (5 szt.)
Ogórki kiszone z jabłkami i

paprykąProces gotowania

  1. Namoczyć we wrzątku wszystko: ogórki, jabłka i paprykę.
  2. Wszystkie garnki i słoiki zapuszkowane jako całość!
  3. Przygotować zalewę: doprowadzić do wrzenia, dodając cukier i sól, wlać do słoików i odcedzić. Powtórz trzy razy.
  4. Solankę wlewamy do pięknie ułożonych w słoikach owoców i warzyw, zwijamy je i powoli odstawiamy do ostygnięcia.

    Często nie ma czasu na zbieranie ogórków, gdy są małe. A co zrobić z zarośniętymi, wiele osób nie wie. Ale i one mogą być wykorzystane w fajnych przepisach.

Najważniejsze to gotować z zapałem, ale i z wyobraźnią!

Auchan

Darmowa dostawa nawet poza miasto!

Chefmarket udostępnia

produkty z przepisami na

łatwe i smaczne gotowanie w domu. Dostawa jest zawsze bezpłatna, nawet do domku letniskowego! Dostarczamy do 60 km od Moskwy, 30 km od Sankt Petersburga i 30 km od Niżnego Nowogrodu.

Nowy tydzień - nowe menu! 60 posiłków do wyboru. Pospiesz się i zamów wszystkie najsmaczniejsze produkty w Chefmarket❤.

3 kolacje dla dwojga z bezpłatnym
dostawa za 1990 rubli. Wyświetl menu