Oryginalna przystawka na świąteczny stół

Ulubionym przysmakiem wielu wegetarian jest smażony ser adygeyan. Wychodzi delikatny, smaczny, a jeśli użyjesz panierki, jest również chrupiący! Często ser służy jako danie główne lub jako kluczowy składnik. Może być składnikiem gulaszu warzywnego, używana do produkcji pierogów, dodawana do zup i dań głównych. Ze względu na swoją miękką konsystencję ser adygee nie topi się. Dzięki temu można je łatwo smażyć na zwykłej patelni lub patelni grillowej.

Oryginalna przystawka na świąteczny stółSer adygeński

ma neutralny smak. Dobrze komponuje się z różnymi przyprawami i korzennymi dodatkami. Ale przyprawy nie powinny być dodawane do samego produktu, ale w oleju roślinnym podczas smażenia. W rezultacie otrzymujemy aromatyczne, pożywne i bardzo oryginalne danie, które nadaje się nie tylko do codziennych posiłków, ale także na specjalne okazje.

Oryginalny smażony ser adygeński

Produkt pochodzący z Kaukazu ma wiele zalet. Posiada wysoką zawartość białka, które doskonale syci, nie pozostawiając nieprzyjemnego uczucia ciężkości. Już 100 gramów sera może pokryć dzienne zapotrzebowanie jednej osoby na białko. Dlatego też jest on uwzględniany w dietach. Może być również stosowany w celu zmniejszenia ogólnej zawartości kalorii w daniu.

Podobnie jak inne rodzaje sera, ser jest bogaty w wapń. Wpływa korzystnie na pracę wszystkich narządów przewodu pokarmowego. Ser zawiera witaminy z grupy B, które pomagają w radzeniu sobie z napięciem nerwowym, niepokojem, bezsennością i lękami. Jak każdy produkt, ser z Adygei powinien być spożywany w ograniczonych ilościach, a tym bardziej smażony.

Składniki:

  • Ser adygeński - 300 g;
  • Jajko kurze - 1 jajko;
  • Bułka tarta - 3 łyżki;
  • Mąka - 1 łyżka;
  • Papryka słodka - ½ łyżeczki;
  • Kolendra mielona - 1/3 łyżeczki;
  • Sezam - 1 łyżka;
  • Świeże zioła - do smaku;
  • Sól, olej spożywczy - do smaku.
Oryginalna przekąska na świąteczny stółMetoda

przygotowania

:
  1. Pokrój ser na grubość około 5 mm. Jest to o wiele łatwiejsze, jeśli zwilżysz nóż wodą. Usuń wilgoć z każdego kawałka sera za pomocą papierowego ręcznika;
  2. W misce ubij jajka kurze z posiekanymi ziołami;
  3. W osobnej misce wymieszaj mąkę, bułkę tartą, przyprawy i ziarna sezamu;
  4. Każdy plasterek sera zanurzyć w jajku, a następnie w bułce tartej. Powtórzyć czynność dwukrotnie, aby lepiej rozprowadzić bułkę tartą;
  5. Rozgrzej olej roślinny na patelni, usmaż nasze kawałki sera na złoty kolor z obu stron. Jeśli kromki się zatłuszczą, można je wyłożyć na papierowe ręczniki.

Oczywiście, jeśli nie chcesz zrobić panierki, kawałki sera można po prostu usmażyć na oleju roślinnym. Tylko kilka minut! Smaczna przystawka jest gotowa!

Możesz również polubić:

Przepisy na chrupiące ogórki na zimę na litrowy słoik

Auchan

Domowe sosy na zimę

11 sposobów na wykorzystanie cytryny

Czy podobają Ci się nasze artykuły? Subskrybuj, polub i wyszukaj smaczne i przydatne pomysły na chefmarket.ru ????

Nowy tydzień - nowe menu! 60 dań do wyboru. Pospiesz się i zamów wszystkie najsmaczniejsze dania na Targu Szefów Kuchni❤.

3 kolacje dla dwojga z bezpłatnym
dostawa za 1990 rubli. Wyświetl menu