Pączki z sernikiem: przepis krok po kroku

Donuty lub pączki to deser, który jest smażonym w głębokim tłuszczu produktem o okrągłym kształcie. Ma wiele odmian i nazw, a główną różnicą jest nadzienie. Zazwyczaj pączki mają słodkie nadzienie i cukier puder na wierzchu, choć ostatnio podaje się je również z mięsem, serem i niektórymi warzywami. Główna subtelność polega na głębokim smażeniu produktu, co sprawia, że jest on zwiewny i bardzo delikatny.

W naszym artykule zajmiemy się tematem, jak zrobić pyszne pączki z twarogiem. Przepis krok po kroku ze zdjęciami pomoże Ci przygotować mnóstwo rumianych, puszystych i bardzo smacznych pączków, o których upieczenie będziesz się prosić nie raz.

Pączki serowe z kremem waniliowym

Pączki serowe, czyli berlinki, są bardzo popularnym deserem w Niemczech. Błędnym przekonaniem jest to, że są one często robione z ciasta drożdżowego - klasyczne berlinki są robione z ciasta twarogowego i wypełnione galaretką morelową lub truskawkową.

W niektórych niemieckich miastach popularnym nadzieniem jest krem budyniowy lub waniliowy. Oryginalną cechą tych pączków było to, że były one smażone na otwartym ogniu, co jest tradycją zachowaną do dziś w starych niemieckich miastach. Kociołek z grubym dnem wypełniony jest 7-8 cm oleju roślinnego, doprowadzony do wrzenia, następnie wrzucane są pączki i smażone przez kilka minut.

Gotowe desery wypełnione są pysznym kremem waniliowym i polane glazurą. Pączki wychodzą bardzo miękkie, ponieważ przepis zawiera tylko odrobinę mąki i dużo twarogu, co sprawia, że są chrupiące na zewnątrz, ale mają miękki i wilgotny środek.

Jedyne czego potrzebujesz to odrobina czasu i nasz przepis, a oto składniki, które będą Ci potrzebne do jego wykonania:

  • Mąka - 1½ szklanki;
  • Proszek do pieczenia: 1 łyżeczka;
  • Sól - 1/4 łyżeczki;
  • Jajko - 1 duże jajko;
  • Cukier - 4 łyżeczki;
  • Cukier waniliowy lub wanilinowy - 1 4 łyżeczki;
  • Twarożek 9% tłuszczu (dowolny procent, ale twarożek musi być tłusty) - 2 szklanki;
  • Masło do smażenia - 2-3 szklanki;
  • Cukier puder do dekoracji;
  • Masło lub margaryna - 1 szklanka;
  • Cukier puder - 2 szklanki;
  • Mleko - 1 łyżeczka;
  • Cukier waniliowy - 1/ 2 łyżeczki.
Pączki sernikowe z kremem

waniliowymPrzygotowanie

pączków krok po kroku:
  1. W małej misce wymieszaj razem przesianą mąkę (pamiętaj o przestrzeganiu gramów), 1-1,5 łyżeczki proszku do pieczenia i 1 łyżeczkę soli, a następnie wymieszaj.
  2. W innej misce, za pomocą miksera lub trzepaczki ubijaj jajka przez 20 sekund na wysokich obrotach, następnie dodaj cukier i wanilię lub cukier waniliowy i ubijaj przez kolejne półtorej do dwóch minut. Dodać twaróg i ubijać na małej mocy przez 20 sekund, aż będzie gładki i bez grudek. Dodaj mąkę i wymieszaj drewnianą łopatką, gotowe ciasto powinno być sztywne i trochę klejące.
  3. Patelnię lub rondel o ciężkim dnie postawić na ogniu i zalać 0,5l oleju. Masło powinno całkowicie pokryć pączki. Trudno jest zwijać pączki twarogowe, dlatego najlepiej jest odrywać ciasto i zwijać w kulkę. Gotowe kulki ciasta wrzucamy na wrzący olej (5-6 na raz) i smażymy do uzyskania złotego koloru ze wszystkich stron, mieszając od czasu do czasu. Proces smażenia trwa 3 do 4 minut. Nie przykrywaj patelni pokrywką - w przeciwnym razie olej przestanie wrzeć! Cały czas smaż pączki na dużym ogniu. Gotowe pączki zrzuć na papierowe ręczniki, aby pozbyć się nadmiaru oleju i pamiętaj, aby ostygły przed dodaniem nadzienia. Jeśli lukrujesz, lepiej jest dodać lukier, gdy pączki są jeszcze ciepłe, ale nie gorące. Możesz też nałożyć jedną warstwę lukru, a kiedy wyschnie, dodać drugą i trzecią - dzięki temu smak będzie jeszcze bogatszy.
  4. Ubijamy masło lub margarynę o temperaturze pokojowej, stopniowo dodając cukier puder (1½ szklanki na raz), nie wyłączając miksera! Następnie dodajemy po łyżce mleka i cukier waniliowy i ubijamy mikserem na wysokich obrotach. Gotowy krem powinien być puszysty i delikatny; podczas chłodzenia pączków najlepiej przechowywać go w lodówce.
  5. Jak zrobić lukier: wymieszać 1,5 szklanki cukru pudru, 2-3 łyżeczki mleka i 1 łyżeczkę cukru waniliowego. Ubijać do uzyskania jednolitej masy, jeśli lukier wyjdzie zbyt gęsty dodać jeszcze trochę mleka. Polewę przechowuj przez chwilę w lodówce, a następnie dodaj do ciepłych pączków.
  6. Na polewę czekoladową: w małej misce wymieszaj 1,5 szklanki cukru pudru z 2-3 łyżkami kakao, 2 łyżkami mleka i cukrem waniliowym, możesz dodać trochę więcej mleka, jeśli chcesz. Zanurzaj pączki w polewie (możesz zrobić 2-3 warstwy, ale pamiętaj, aby poczekać aż polewa stwardnieje, czas twardnienia wydłuża się z każdą warstwą). Gotową polewę przechowuj w lodówce.
  7. Gdy pączki ostygną, zrobić nożem w dowolnym miejscu małą dziurkę (musi być jak najmniejsza, żeby farsz nie wypłynął). Napełnij worek do pipet kremem i dodaj tyle kremu, ile chcesz.

Posyp pączki cukrem pudrem (możesz też użyć jednego z klasycznych sposobów - zmieszaj szklankę cukru z 1/2 łyżeczki cynamonu i zanurz pączki w tej mieszance) lub polej polewą cukrowo-czekoladową i podaj na stół wspaniały deser!

Kiedy powstały pączki?

Istnieje kilka wersji pochodzenia pączków. Za najbardziej autentyczny uważa się ten, w którym po raz pierwszy zostały wykonane podczas wielkiego niemieckiego święta Yule (Święto Środka Zimy). Jak wiele innych arcydzieł, było to tylko niedopatrzenie kucharza, który przypadkowo wrzucił ciasto do wrzącego oleju roślinnego.

Pierwsze pączki były po prostu smażonym ciastem bez żadnego nadzienia. Z czasem jednak, gdy deser ten po raz pierwszy pojawił się w USA, wymyślono różne słodkie nadzienia.

Pączek jest jednym z narodowych symboli Ameryki od czasu, gdy został przywieziony do Nowego Jorku przez holenderskich podróżników w XVIII wieku. Napisali oni wiele książek opisujących różne techniki i zawiłości robienia pączków.

Kiedy pojawiły się pączkiPopularność

tego dania jest w kraju tak duża, że mają osobne święto jemu poświęcone - Narodowy Dzień Pączka, który obchodzony jest w pierwszy piątek czerwca od ponad 80 lat. W tym dniu każdy odwiedzający pączkarnię otrzymuje jednego w prezencie.

Z tym daniem związane jest inne ważne święto rozpoczynające Wielki Post, Tłusty Wtorek lub Mardi Gras, podczas którego tradycyjnie piecze się naleśniki i pączki oraz organizuje wielkie karnawały. Innym ciekawym faktem jest to, że w Ameryce jest wiele kawiarni, a nawet restauracji, w których pączki są uważane za danie główne. W restauracjach pączki przyrządza się w dość ciekawy sposób: aromatyzuje się je truflami, a nawet pokrywa polewą z prawdziwego złota!

Znajdują się tam również automaty samoobsługowe, w których można kupić pączka o każdej porze dnia i nocy! Krispy Kreme i Dunkin Donuts to niezwykle popularne na całym świecie fast foody, w których można kupić pączki i kawę. Otwarcie tych kawiarni w latach 30. było wielkim szałem dla Amerykanów, więc wiele innych kawiarni, a nawet restauracji zaczęło dodawać pączki do swojego menu.

Za najpopularniejszy rodzaj pączka uważa się klasycznego pączka bez nadzienia, oblanego cukrową polewą. Każdego dnia miliony takich pączków sprzedawane są na całym świecie, jednak największy procent ich sprzedaży przypada na USA. W naszym regionie to danie jest mniej popularne, ale też związane z wieloma świętami i tradycjami. W naszym kraju nazywa się je pyshka i zazwyczaj robi się je bez nadzienia lub z dżemem jagodowym i cukrem pudrem na wierzchu. To my wymyśliliśmy popularny kształt pączka z dziurką, który był wymieniany w książkach kucharskich.

Uważano, że taki kształt powinien być obowiązkowy. W naszym kraju istniały kawiarnie, w których pączki były głównym daniem. Takie kawiarnie nazywano "Pushechny" lub "Pączkarnie", a niektóre z nich funkcjonują już ponad 50 lat!

Pączki mają wiele odmian narodowych, m.in. podobny w kształcie, ale nieco inaczej uformowany baursak (potrawa europejska), turecki baursak, niemiecki berliner (znany również jako pączek berliński), hiszpańskie churros (ciasto w formie cienkich paluszków z ciasta budyniowego, smażone na głębokim tłuszczu) i wiele innych.

Najbardziej klasyczne pączki robi się z ciasta drożdżowego, następnie smaży się je w głębokim tłuszczu, posypuje cukrem pudrem i polewa nadzieniem lub polewą. Polewy obejmują krem waniliowy, dżem, czekoladę oraz różne owoce i jagody. Nakłada się różne rodzaje polewy, np. cukrową lub czekoladową - najważniejsze jest to, aby wylać ją na wystudzone pączki, inaczej może się rozlać. Ostatnio bardzo popularny stał się sposób robienia pączków w piekarniku - takie pączki są zdrowszą wersją, a okazują się nie mniej pyszne.

10% zniżki przy zakupie abonamentu!

Auchan

Na Bazarze Szefa Kuchni znajdziesz produkty z przepisami, dzięki którym możesz łatwo i smacznie gotować w domu. Zamów cotygodniową dostawę, a otrzymasz 10% zniżki na całe menu! Dostawa jest zawsze bezpłatna, nawet poza miasto.

3 kolacje dla dwojga z bezpłatnym
dostawa za 1990 rubli. Wyświetl menu