Papryka faszerowana pieczarkami

Papryka faszerowana pieczarkami to popularne danie o doskonałym smaku i niskiej zawartości tłuszczu. Jest to również świetny wybór dla tych, którzy nie chcą jeść białek pochodzenia zwierzęcego. Jeśli preferujesz dietę wegańską lub po prostu chcesz urozmaicić swoją dietę, stworzyć szerokie menu na świąteczny stół, przygotuj rozpływającą się w ustach paprykę faszerowaną pieczarkami. Z serem lub ziołami, sosem lub microgreens, takie danie będzie wyglądać atrakcyjnie.

Papryka faszerowana pieczarkami

Aby papryka faszerowana pieczarkami wyglądała atrakcyjnie na świątecznym stole, przygotuj ją z warzywami w jasnych kolorach. Wybieraj papryki czerwone, pomarańczowe i żółte. Zielone tracą nieco na intensywności podczas obróbki termicznej i lepiej nadają się na sałatkę. Papryka nadziewana pieczarkami smakuje jak risotto. Równie wspaniałe, a nie trzeba poświęcać dużo czasu i wysiłku na gotowanie na kuchence.

Zmontować:

  • 6 dużych papryk;
  • 2 łyżki brązowego ryżu;
  • 240 g pieczarek;
  • 1 cebula;
  • 3 ząbki czosnku;
  • ½ łyżki masła;
  • 1 łyżka rozmarynu;
  • 1 łyżka oliwy z oliwek (lub oleju słonecznikowego);
  • 2 łyżki wina sherry;
  • 1 łyżka lub ¾ łyżki parmezanu.
Papryka faszerowana pieczarkamiPrzygotowanie

:

  1. Włączyć piekarnik i nagrzać go do 160 stopni.
  2. Papryki umyć, ostrym nożem odciąć wierzchołki tak, aby uchwycić wewnętrzny miąższ z nasionami.
  3. Cebulę obrać i pokroić w kostkę.
  4. Na patelni rozgrzać olej, podsmażyć cebulę.
  5. Obrany czosnek posiekać nożem, dodać do cebuli. Następnie dodajemy ½ części rozmarynu i mieszamy razem.
  6. Podczas gdy zawartość patelni się smaży, umyj i drobno posiekaj grzyby. Dodaj grzyby na patelnię. Wymieszać i dusić przez 40-5 minut.
  7. Ryż ugotować (proporcje 1 łyżka ryżu na 2 łyżki wody), lub użyć ugotowanych ziaren.
  8. Wlej wino do garnka z grzybami, zamieszaj i pozwól, aby płyn odparował na średnim ogniu. Zdjąć z ognia.
  9. Umieść ryż i zawartość patelni w misce, dobrze wymieszaj. Dodać pozostały rozmaryn, sól i pieprz do smaku i dobrze wymieszać.
  10. Zagotować wodę w szerokim rondlu, sparzyć paprykę dosłownie przez 1 minutę. Wyjąć, odsączyć i pozostawić do lekkiego ostygnięcia. Papryki napełnić farszem ryżowo-grzybowym.
  11. Posmarować blachę do pieczenia i ułożyć papryki w formie przeciętą stroną do góry.
  12. Wlej wodę do naczynia tak, aby poziom wody znajdował się 2 cm powyżej papryki.
  13. Piec przez 35 minut.
  14. Na wierzchu posypać mieszanką bułki tartej i tartego sera, według uznania.

Papryka faszerowana pieczarkami, orzechami i pomidorami

Jadłospis bez dodatku mięsa może być pyszny i obfity. Ta papryka nadziewana pieczarkami, orzechami i pomidorami jest tego najlepszym dowodem.

Zmontować:

  • 8-10 papryk (czerwonych i żółtych);
  • 4 łyżki stołowe oleju słonecznikowego
  • 600 g białych grzybów, mrożonych
  • 1,5 t. ugotowanego ryżu;
  • 4 zmiażdżone ząbki czosnku;
  • 5-7 pomidorów;
  • 200 g tartego sera;
  • 100g jąder orzecha włoskiego;
  • 1 pęczek pietruszki;
  • 1 łyżka suszonych płatków chili;
  • Sól, mielony czarny pieprz do smaku;
  • 4 łyżki świeżego pesto.
Papryka faszerowana pieczarkamiPrzygotowanie

:

  1. Rozmrozić grzyby, pokroić na małe kawałki.
  2. Obrać czosnek i posiekać.
  3. Orzechy włoskie posiekać nożem aż do uzyskania średniej wielkości kawałków.
  4. Pomidory umyć, odciąć szypułki. Pokroić na średniej wielkości kawałki.
  5. Rozgrzej olej na dużej patelni i smaż grzyby na dużym ogniu przez 5 minut.
  6. Doprawić grzyby dobrze zmielonym czarnym pieprzem i zdjąć z ognia.
  7. Dodaj czosnek, kawałki pomidorów, orzechy włoskie, drobno posiekaną pietruszkę, chilli i sos pesto.
  8. Dodaj ryż i dobrze wymieszaj zawartość, aby uzyskać lepszą wymianę smaków.
  9. Włączyć piekarnik i nagrzać go do 200 stopni.
  10. Paprykę umyć, przekroić poziomo na pół. Ostrożnie odetnij nasiona i membrany.
  11. Połówki papryki napełnić mieszanką ryżową. Łyżeczką nakładać hojne porcje nadzienia, lekko rozbijając je łyżką.
  12. Wyłóż formę pergaminem lub folią, jeśli to konieczne. Ułożyć paprykę w łódeczce w formie do pieczenia.
  13. Piec przez 30 minut. Wyjąć, posypać tartym serem, wstawić do piekarnika i wyłączyć ogień. Kiedy ser się rozpuści, wyjmij paprykę i ułóż na talerzach.

Możesz również polubić:

Przepisy na chrupiące ogórki na zimę na litrowy słoik

Domowe sosy na zimę

11 sposobów na wykorzystanie cytryny

Czy podobają Ci się nasze artykuły? Subskrybuj, polub i wyszukaj smaczne i przydatne pomysły na chefmarket.ru ????

Nowy tydzień - nowe menu! 60 dań do wyboru. Pospiesz się i zamów wszystkie najsmaczniejsze dania na Targu Szefów Kuchni❤.

3 kolacje dla dwojga z bezpłatnym
dostawa za 1990 rubli. Wyświetl menu