Papryka faszerowana: przepis z oryginalnym farszem!

Papryka faszerowana to bardzo popularne danie jesienią: przepis można dostosować do własnych upodobań. Na przykład, osoby jedzące mięso mogą przygotować farsz z mięsa mielonego i ryżu, wegetarianie - z warzyw i zbóż. Nadziewane papryki mogą być wspaniałym półproduktem, który można wyjąć i ugotować w razie potrzeby. Paprykę dusimy na patelni. Ale jeśli chcesz, można go ugotować w piekarniku, multicooker, a nawet w parowarze.

Zaletą faszerowanej papryki jest to, że zawsze można zrobić inny farsz. Na przykład dodać do kompozycji grzyby, ser, suszone owoce. Danie można przygotować z pysznym sosem, składającym się z warzyw i kwaśnej śmietany.

Papryka faszerowana: przepis z oryginalnym farszem!

Do przygotowania dania będziemy potrzebować papryki. Muszą one być zwarte, najlepiej jednakowej wielkości. Lepiej brać papryki o bardziej okrągłym kształcie, tak aby wygodnie było wyjąć z nich nasiona i wypełnić je farszem. Jeśli kupiłeś wąskie papryki, możesz zrobić te w kształcie łódki. W tym przypadku połówki są nadziewane. W razie potrzeby można je pokryć tartym serem i zapiec w piekarniku.

Do tego przepisu przygotujemy farsz z kurczaka i bulguru. Takie danie będzie prawdziwą ozdobą świątecznego stołu. Bulgur jest dość obfity i zdrowy. Dobrze komponuje się z mięsem i warzywami. Dlatego też może być stosowany jako alternatywny farsz do papryki.

Składniki:

    Papryka - 4 sztuki średniej wielkości; Bulgur - 100 gr gotowy do użycia; Filet z kurczaka - 1 szt (ok. 200 g.) Pieczarki - 8 szt; Ser twardy - 100 gr; Kwaśna śmietana - 3 łyżki; Świeże zioła - 5 gałązek; Sól, papryka, czarny pieprz - do smaku; Masło - 4 łyżki / według uznania.

Metoda przygotowania:

    Bułgarskie papryki są myte, usuwają łodygi, mostki z nasionami. Można nadziewać całe papryki lub połówki - w zależności od tego, co jest wygodniejsze; Grzyby umyć, pokroić w drobną kostkę i podsmażyć na suchej patelni, aż będą gotowe; Filet gotujemy lub smażymy, następnie lekko studzimy i kroimy w kostkę; W misce wymieszaj bulgur, kawałki kurczaka i pieczarki, śmietanę, dodaj sól i przyprawy do smaku; Papryki napełnić farszem, a następnie posypać posiekaną zieleniną i startym serem; Nasze przetwory wysyłamy do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika na 25 minut; Do stołu podajemy paprykę w stanie gorącym!

Do farszu można dodać kukurydzę. Kukurydzę dodaje się do farszu lub kładzie po farszu na wierzchu przed serem.

Możesz również polubić:

Przepisy na chrupiące ogórki na zimę na litrowy słoik Domowe sosy na zimę 11 zastosowań dla cytryny

Czy podobają Ci się nasze artykuły? Subskrybuj, zdobądź polubienia i szukaj pysznych i przydatnych pomysłów na chefmarket.ru ????

Nowy tydzień - nowe menu! 60 dań do wyboru. Pospiesz się i zamów wszystkie najsmaczniejsze dania w chefmarket❤.

Auchan