Pieczarki zapiekane z kurczakiem i serem

Pieczarki zapiekane w piekarniku z kurczakiem i serem to świetna propozycja na obiad. Pełne smaku danie, które przygotowuje się z zaledwie kilku składników. Kiedy wyjmiesz z piekarnika rezultat swojej pracy, otrzymasz jedno z najlepszych i najłatwiejszych w przygotowaniu kulinarnych arcydzieł. Pieczarki nadziewane kurczakiem i serem w piekarniku

Są ubogie w węglowodany i zawierają dużo białka. Te cechy z pewnością ucieszą tych, którzy dbają o stan sylwetki.

Składniki

  • 230 g pieczarek;
  • 3 ząbki czosnku;
  • 1 duża cebula;
  • Sól i świeżo zmielony pieprz do smaku;
  • 450 g piersi z kurczaka bez skóry;
  • Sól i świeżo zmielony pieprz do smaku
  • 1/2 łyżeczki czosnku w proszku
  • 1 łyżeczka przyprawy włoskiej;
  • 1/2 łyżeczki wędzonej lub słodkiej papryki;
  • 120 g sera mozzarella;
  • 1/2 szklanki bulionu z kurczaka;
  • Posiekana świeża pietruszka do dekoracji;
  • 1 łyżka masła;
  • 2 łyżki oliwy z oliwek.
Pieczarki zapiekane z kurczakiem i

seremSposób przy

rządzania:
  1. Aby przygotować pieczarki faszerowane w piekarniku z kurczakiem, rozgrzej piekarnik do 190 stopni.
  2. Lekko posmarować formę olejem i odstawić na bok.
  3. Umyj grzyby, pokrój na 4-8 części, w zależności od wielkości.
  4. Filety z kurczaka myjemy i kroimy w średniej wielkości grube paski.
  5. Cebulę obrać, pokroić w cienkie plasterki.
  6. Na dużej patelni, na średnim ogniu, roztopić 1/2 łyżki masła i dodać 1/2 łyżki oliwy z oliwek.
  7. Dodać na patelnię pokrojone grzyby i pokrojoną cebulę. Doprawić solą i pieprzem i smażyć przez 5 minut.
  8. Posiekać czosnek.
  9. Dodaj czosnek i smaż przez kolejne 30 sekund lub do momentu, aż stanie się aromatyczny.
  10. Połowę mieszanki grzybowej przełożyć do przygotowanego naczynia do pieczenia. Odłóż grzyby na później. W piekarniku z serem i kurczakiem, danie będzie zapiekać się warstwami.
  11. Przywróć patelnię do ognia i dodaj pozostałe masło i oliwę z oliwek.
  12. Piersi z kurczaka doprawić solą, pieprzem, czosnkiem w proszku, papryką i przyprawą włoską.
  13. Połóż piersi z kurczaka na gorącej powierzchni. Być może trzeba będzie to robić partiami, jeśli płytka patelnia nie jest wystarczająco duża. Gotuj piersi kurczaka przez 2 minuty z każdej strony lub do zrumienienia.
  14. Wyjąć piersi z kurczaka z patelni szczypcami i umieścić na wierzchu grzybów w naczyniu do pieczenia.
  15. Ponownie postawić patelnię na ogniu, dodać wywar z kurczaka i obrać z kawałków, które przywarły do patelni (jeśli są). Doprowadzić mieszaninę do wrzenia i gotować na wolnym ogniu przez 4-5 minut lub do momentu, aż płyn się zredukuje. Sos jest niezbędny, aby faszerowane pieczarki wyszły soczyste w piekarniku. Ten przepis wychodzi niesamowicie z kurczakiem.
  16. Przykryć piersi kurczaka pozostałą mieszanką grzybów, dodać do nich starty ser i zalać ugotowanym wywarem z kurczaka.
  17. Piec bez przykrycia przez 15 minut lub do momentu, aż kurczak będzie ugotowany w całości.
  18. Wyjąć z piekarnika, udekorować świeżą pietruszką.

Możesz również polubić:

Przepisy na chrupiące ogórki na zimę na litrowy słoik

Auchan

Domowe sosy na zimę

11 sposobów na wykorzystanie cytryny

Czy podobają Ci się nasze artykuły? Subskrybuj, polub i wyszukaj smaczne i przydatne pomysły na chefmarket.ru ????

Nowy tydzień - nowe menu! 60 dań do wyboru. Pospiesz się i zamów wszystkie najsmaczniejsze dania na Targu Szefów Kuchni❤.

3 kolacje dla dwojga z bezpłatnym
dostawa za 1990 rubli. Wyświetl menu