Pieczarki zapiekane z kurczakiem i serem
Pieczarki zapiekane w piekarniku z kurczakiem i serem to świetna propozycja na obiad. Pełne smaku danie, które przygotowuje się z zaledwie kilku składników. Kiedy wyjmiesz z piekarnika rezultat swojej pracy, otrzymasz jedno z najlepszych i najłatwiejszych w przygotowaniu kulinarnych arcydzieł. Pieczarki nadziewane kurczakiem i serem w piekarniku
Są ubogie w węglowodany i zawierają dużo białka. Te cechy z pewnością ucieszą tych, którzy dbają o stan sylwetki.
Składniki
- 230 g pieczarek;
- 3 ząbki czosnku;
- 1 duża cebula;
- Sól i świeżo zmielony pieprz do smaku;
- 450 g piersi z kurczaka bez skóry;
- Sól i świeżo zmielony pieprz do smaku
- 1/2 łyżeczki czosnku w proszku
- 1 łyżeczka przyprawy włoskiej;
- 1/2 łyżeczki wędzonej lub słodkiej papryki;
- 120 g sera mozzarella;
- 1/2 szklanki bulionu z kurczaka;
- Posiekana świeża pietruszka do dekoracji;
- 1 łyżka masła;
- 2 łyżki oliwy z oliwek.
seremSposób przy
rządzania:- Aby przygotować pieczarki faszerowane w piekarniku z kurczakiem, rozgrzej piekarnik do 190 stopni.
- Lekko posmarować formę olejem i odstawić na bok.
- Umyj grzyby, pokrój na 4-8 części, w zależności od wielkości.
- Filety z kurczaka myjemy i kroimy w średniej wielkości grube paski.
- Cebulę obrać, pokroić w cienkie plasterki.
- Na dużej patelni, na średnim ogniu, roztopić 1/2 łyżki masła i dodać 1/2 łyżki oliwy z oliwek.
- Dodać na patelnię pokrojone grzyby i pokrojoną cebulę. Doprawić solą i pieprzem i smażyć przez 5 minut.
- Posiekać czosnek.
- Dodaj czosnek i smaż przez kolejne 30 sekund lub do momentu, aż stanie się aromatyczny.
- Połowę mieszanki grzybowej przełożyć do przygotowanego naczynia do pieczenia. Odłóż grzyby na później. W piekarniku z serem i kurczakiem, danie będzie zapiekać się warstwami.
- Przywróć patelnię do ognia i dodaj pozostałe masło i oliwę z oliwek.
- Piersi z kurczaka doprawić solą, pieprzem, czosnkiem w proszku, papryką i przyprawą włoską.
- Połóż piersi z kurczaka na gorącej powierzchni. Być może trzeba będzie to robić partiami, jeśli płytka patelnia nie jest wystarczająco duża. Gotuj piersi kurczaka przez 2 minuty z każdej strony lub do zrumienienia.
- Wyjąć piersi z kurczaka z patelni szczypcami i umieścić na wierzchu grzybów w naczyniu do pieczenia.
- Ponownie postawić patelnię na ogniu, dodać wywar z kurczaka i obrać z kawałków, które przywarły do patelni (jeśli są). Doprowadzić mieszaninę do wrzenia i gotować na wolnym ogniu przez 4-5 minut lub do momentu, aż płyn się zredukuje. Sos jest niezbędny, aby faszerowane pieczarki wyszły soczyste w piekarniku. Ten przepis wychodzi niesamowicie z kurczakiem.
- Przykryć piersi kurczaka pozostałą mieszanką grzybów, dodać do nich starty ser i zalać ugotowanym wywarem z kurczaka.
- Piec bez przykrycia przez 15 minut lub do momentu, aż kurczak będzie ugotowany w całości.
- Wyjąć z piekarnika, udekorować świeżą pietruszką.
Możesz również polubić:
Przepisy na chrupiące ogórki na zimę na litrowy słoik
AuchanDomowe sosy na zimę
11 sposobów na wykorzystanie cytryny
Czy podobają Ci się nasze artykuły? Subskrybuj, polub i wyszukaj smaczne i przydatne pomysły na chefmarket.ru ????
Nowy tydzień - nowe menu! 60 dań do wyboru. Pospiesz się i zamów wszystkie najsmaczniejsze dania na Targu Szefów Kuchni❤.
3 kolacje dla dwojga z bezpłatnymdostawa za 1990 rubli. Wyświetl menu