Pieczeń wieprzowa: przepis na patelnię

Wcześniej, na wsiach, kiedy właśnie kończy się rzeźbienie tuszy, pamiętaj, aby rozpieszczać rodzinę "świeżością". Kto raz spróbował, nie może zapomnieć, jak pyszna jest najświeższa pieczeń wieprzowa. Przepis na smażone na patelni plastry mięsa z pachnącą cebulą i liśćmi laurowymi to klasyka rosyjskiej kuchni ludowej. Nie każdy wolałby nawet szaszłyk zamiast świeżego mięsa i nic dziwnego. Pieczone w gorącym oleju świeże mięso uzyskuje chrupiącą skórkę, ale pozostaje miękkie w środku.

Pieczeń wieprzowa: klasyczny sposób przygotowania

Pieczeń wieprzową można przyrządzić przy minimalnej ilości produktów, a przy maksymalnej przyjemności, nawet dla początkującego kucharza. Przepis na to obfite danie opiera się na jednej technice - smażeniu. Aby w pełni wydobyć naturalne smaki, użyj naturalnych przypraw: cebuli, czosnku, bazylii.

Będziesz potrzebować:

  • Świeżo pokrojone mięso wieprzowe - 1 kg;
  • Cebula - 4 szt;
  • Liść laurowy - 2-3 szt;
  • Bazylia (świeża lub suszona) - 2-3 gałązki lub łyżka;
  • Olej słonecznikowy - 30-50 ml.
Pieczeń wieprzowa: klasyczne gotowaniePrzygotowanie

:

  1. Do przepisu na pieczeń wieprzową potrzebny będzie schab, łopatka, podkasanka mięsna. Gotowanie ułatwiają zdjęcia gotowych potraw. Pozwalają one ocenić ostateczny wygląd i sposób podania.
  2. Mięso opłukać i pokroić na średniej wielkości kawałki. Nie usuwaj żyłek tłuszczu, dobrze jest, jeśli są wytopione.
  3. Do mięsa dodajemy gałązki bazylii lub suszone zioła. Wymieszać, pozostawić do namoczenia na 20-30 minut.
  4. Podczas gdy wieprzowina nasiąka aromatem bazylii, obierz i pokrój cebulę w półkrążki.
  5. Przed przygotowaniem pieczeni rozgrzej głęboką patelnię.
  6. Wlać odrobinę oleju słonecznikowego. Przygotowaną wieprzowinę wlewamy na rozgrzany olej.
  7. Smażyć mięso na dużym ogniu, aby soki się zamknęły.
  8. Dodać krążki cebuli, liść laurowy, pieprz.
  9. Przykryć pokrywką, gotować na wolnym ogniu przez kolejne 20 minut.
  10. Po wyłączeniu doprawić solą i pozostawić na 5 do 10 minut, aby sól nasiąkła solą przed podaniem.

Pieczeń wieprzowa po żydowsku

W rezultacie otrzymujemy delikatne mięso, które można jeść ustami. Duszony w swoim własnym soku stanowi wyśmienitą pieczeń wieprzową z sosem. Poniżej znajduje się przepis na to obfite i pyszne danie.

Będziesz potrzebować:

  • Kotlety schabowe - 1,5 kg;
  • Cebula - 5-6 średniej wielkości cebul;
  • Liść laurowy - 4-5 szt;
  • Ziele angielskie - 4-6 ziaren;
  • Śliwki - 4-6 szt;
  • Czosnek - 5-6 ząbków;
  • Pieprz mielony (mieszanka pieprzu) - 0,5 łyżeczki;
  • Świeża lub mielona bazylia do smaku.
Pieczeń wieprzowa w stylu żydowskimPrzygotowanie

:

Auchan

Zalecamy, aby pieczeń wieprzową do tego przepisu ugotować w kociołku na palniku z rozprowadzeniem. Jeśli nie masz takiego naczynia, uduś go w piekarniku.

  1. Mięso umyć, osuszyć serwetką, pokroić na średnio duże kawałki.
  2. Obrać cebulę, pokroić w średniej grubości półpierścienie.
  3. Czosnek obrać, posiekać i dodać do mięsa.
  4. Dodać bazylię, liść laurowy, pieprz i wymieszać.
  5. Dodać półpierścienie cebuli, wymieszać.
  6. Do kociołka wlać trochę oleju słonecznikowego.
  7. Ułożyć mięso z cebulą, w różnych miejscach (w głębi) ułożyć śliwki.
  8. Dusić na delikatnym ogniu przez 3 godziny.
  9. W przypadku pieczenia w piekarniku, przykryć i piec w piekarniku w temperaturze 170°C przez około 2 godziny.

W procesie gotowania cebula i mięso puszczą swoje naturalne soki. W ten sposób wieprzowina jest pieczona z sosem. Przepis nie wymaga więc użycia wody.

Beef Stroganoff pieczeń wieprzowa

Danie wymyślone przez kucharzy hrabiego Stroganoffa, powszechnie uwielbiane przez radzieckie gospodynie domowe. Do tego stopnia, że nawet główny składnik - polędwicę wołową - z łatwością zastąpiliśmy wieprzowiną i nadal cieszyliśmy się cudownie delikatnym mięsem w pikantnym sosie śmietanowo-pomidorowym. Jak zrobić pieczeń wieprzową w stylu stroganoff z wołowiny - przepis powie Ci szczegółowo.

Wymagane:

  • Schab wieprzowy (w oryginale wołowy) - 0,5 kg;
  • Cebula - 2 szt;
  • Masło - 30g;
  • Olej słonecznikowy - 3-4 łyżki;
  • Kwaśna śmietana - 200g;
  • Pasta pomidorowa - 1,5 łyżki;
  • Mąka - 1 łyżka;
  • Zielenina, sól, pieprz do smaku.
Pieczeń wieprzowa w stylu Beef StroganoffPrzygotowanie

:

  1. Umyć mięso, usunąć wilgoć serwetką.
  2. Pokroić na plastry o grubości około 5 mm.
  3. Każdą kromkę ubić młotkiem.
  4. Kotlety pokroić w cienkie plasterki.
  5. Cebulę obrać, opłukać, pokroić w cienkie półpierścienie.
  6. Rozgrzać patelnię z olejem słonecznikowym i masłem.
  7. Na małym ogniu podsmaż cebulę, aż zmięknie, a następnie delikatnie ją podsmaż. Mieszaj, aby nie dopuścić do przypalenia.
  8. Do cebuli dodajemy mąkę, mieszamy delikatnie, aby nie było grudek.
  9. Dodać śmietanę i pomidory i wymieszać do połączenia.
  10. Dodać 100 ml wody. Dusić na małym ogniu przez 5-7 minut, odstawić.
  11. Rozgrzać patelnię z olejem słonecznikowym.
  12. Ułożyć paski mięsa, podsmażyć. Jeśli patelnia jest mała, rozłóż na kilka porcji. Wystarczy smażyć dosłownie 4-5 minut na średnim ogniu.
  13. Usmażone mięso dodajemy do sosu.
  14. Przepis na smażenie mięsa zawiera zioła. Dodaj je na tym etapie do patelni z mięsem i sosem lub przy podawaniu.
  15. Wymieszaj wszystkie składniki i gotuj na wolnym ogniu przez 3 do 5 minut.
  16. W czasie, gdy mięso się dusi, posolić i popieprzyć jego zawartość.

Pieczeń wieprzowa z grzybami

Pieczeń wieprzowa z pieczarkami to danie, które możesz przyrządzić każdego dnia. Wspaniały smak i wartości odżywcze sprawiają, że jest ona również ozdobą świątecznego menu. Jeśli jeszcze nie miałeś okazji docenić smaku pieczeni mięsno-grzybowej, czas zapisać przepis i przygotować obfity obiad, korzystając z naszych dzisiejszych zaleceń.

Będziesz potrzebował:

  • Mięso wieprzowe - 0,5 kg;
  • Pieczarki - 0,4 kg;
  • Cebula - 2 szt;
  • Mąka - 2-3 łyżki;
  • Masło - 50 gr;
  • Czosnek - 3-5 ząbków;
  • Sól, pieprz do smaku.
Pieczeń wieprzowa z pieczarkamiPrzygotowanie

:

  1. Umyj kotlety schabowe i osusz je z nadmiaru wilgoci.
  2. Pokroić kawałek na małe kawałki, aby pieczeń wieprzowa mogła się szybko upiec. Przepis jest prosty: wrzuć mięso na patelnię z niewielką ilością (2-3 łyżki) oleju. Smażyć na chrupko i wyjąć do miski.
  3. Umyj i pokrój grzyby na 4 części. Smażyć na patelni do uzyskania złotego koloru. Nie smażymy mięsa razem z grzybami. Sok wydzielający się z grzybów podczas smażenia nie stworzy na mięsie pożądanej skórki.
  4. Do grzybów dodać obraną i pokrojoną w półkrążki cebulę.
  5. Gotuj, aż cebula stanie się półprzezroczysta (al dente).
  6. Zdejmij grzyby z patelni i przełóż do miski z mięsem.
  7. Podsmażyć mąkę na suchej patelni. Mieszać do uzyskania jednolitego złotego koloru.
  8. Dodajemy 150 ml wody i olej, mieszamy do połączenia.
  9. Do mięsa i grzybów dodajemy sól, pieprz i sos na bazie mąki.
  10. Dusić przez 10-15 minut pod przykryciem, następnie wyłączyć.
  11. Podawać z posiekaną zieleniną.

Pieczeń wieprzowa z warzywami

Obfita i smaczna pieczeń wieprzowa z dodatkiem warzyw. Przepis jest łatwy do przygotowania. Szczególnie w sezonie z owocami z ogrodu. Wtedy danie okazuje się nie tylko boskie w smaku, ale i niesamowite w aromacie.

Będziesz potrzebować:

  • Łopatka wieprzowa, schab lub inne mięso - 0,6 kg;
  • Cebula - 2 szt;
  • Papryka bułgarska - 1-2 szt;
  • Bakłażan - 1 szt;
  • Pomidory - 3 szt;
  • Liść laurowy, bazylia do smaku;
  • Czosnek - 4-5 ząbków lub do smaku;
  • Olej słonecznikowy.
Pieczeń wieprzowa z warzywamiPrzygotowanie

:

  1. Mięso umyć, pokroić w średnio małe plastry w poprzek włókien.
  2. Doprawić pieprzem i bazylią i odstawić.
  3. Umyć warzywa.
  4. Bakłażana obieramy (jeśli jest młody, nie trzeba), kroimy w paski julienne, solimy i odstawiamy.
  5. Usunąć nasiona z papryki. Pokroić w średniej grubości paski.
  6. Cebulę obrać, pokroić w półkrążki.
  7. Blanszować pomidory: zanurzyć we wrzącej wodzie na 1 minutę, łatwo obrać ze skórki.
  8. Zblanszowane pomidory zmiksować blenderem na purée.
  9. Rozgrzej patelnię z olejem roślinnym.
  10. Smażyć mięso na dużym ogniu przez kilka minut z każdej strony.
  11. Dodajemy cebulę i smażymy wszystko razem, aż zmięknie.
  12. Dodać bakłażana i paprykę, gotować na średnim ogniu przez 5 minut.
  13. Wlej przecier pomidorowy, dodaj sól i przyprawy do smaku.
  14. Przykryć pokrywką, ale tak, aby nie przylegała szczelnie.
  15. Gotuj na średnim ogniu, aż połowa płynu odparuje.
  16. Dodać czosnek, gotować na wolnym ogniu przez kolejne 10 minut.
  17. Wyłączyć, ale nie podawać od razu. Pozostawić na 10-15 minut, aby warzywa uwolniły swoje smaki.

Możesz również polubić:

Przepis na khychin z ziemniakami i serem

Pstrąg: oryginalne przepisy kulinarne

Ciastka Fortuny: przepis z fotografiami

Kefir kebab z wieprzowiną: przepis krok po kroku

Podobają Ci się nasze artykuły? Śledź nas i szukaj smaczne i przydatne pomysły na chefmarket.ru ????

Wypróbuj nasze menu!

3 kolacje dla dwojga z bezpłatnym
dostawa za 1990 rubli. Wyświetl menu