Pieczona jagnięcina w rękawie

Jeśli nigdy nie jadłeś jagnięciny i chcesz temu zaradzić, ta publikacja z pewnością Cię zainteresuje. Przecież na pewno nie wiesz, jak smakuje jagnięcina? Niezależnie od tego, czy jest odpowiednio pieczony czy gotowany, ma delikatny smak. Zwłaszcza jeśli uda się znaleźć mięso z młodej owcy hodowanej w przydomowym gospodarstwie. Ma przyjemny, lekko dymny smak.

Nie każda baranina jest jednak równa. Na smak i konsystencję wpływa wiele czynników. Odżywianie jest jednym z nich. Osobniki żywiące się wyłącznie trawą mają mięso o bardziej wyrazistym smaku niż te, których dieta oparta była na zbożach. Rękaw jagnięcy czy stek z grilla? Metoda gotowania powoduje również zmianę smaku i aromatu. Ważne są tu przyprawy, pikantne zioła i sposób przyrządzania.

Pomimo tego, że mięso zawiera tłuszcz, jego spożywanie przynosi wiele korzyści dla zdrowia. Przede wszystkim jest cennym dostarczycielem białka. Ze 100 g mięsa 25,6 g stanowi białko. Umiarkowane spożycie baraniny przyczynia się do zdrowia układu nerwowego ze względu na zawartość witaminy B12. Zwiększa poziom żelaza we krwi. Spożywaj okazjonalne posiłki, takie jak jagnięcy rękaw, aby uzyskać maksymalną koncentrację składników odżywczych.

Pieczona jagnięcina w rękawie

Ten przepis jest tak dobry, że jagnięce rękawy staną się jedną z Twoich ulubionych opcji obiadowych. Jego piękno tkwi w łatwości przygotowania i wszechstronności. Możesz zmieniać warzywa, łączyć dowolne uprawy i zaskakiwać za każdym razem, gdy go podasz.

Będziesz potrzebował:

  • 2-2,5 kg pokrojonej młodej szynki jagnięcej bez kości;
  • 4 ząbki czosnku;
  • 1 łyżka oliwy z oliwek;
  • 1 łyżka rozgniecionych liści tymianku;
  • 1 łyżka musztardy Dijon;
  • 1 łyżka rozdrobnionego rozmarynu;
  • 5-6 ząbków czosnku;
  • Sól, pieprz;
  • Udekorować ziemniakami.
Pieczona jagnięcina w rękawiePrzygotowanie

:

  1. Rozgrzać piekarnik do 210 stopni.
  2. Opłucz jagnięcinę, a następnie osusz ją z wilgoci papierowym ręcznikiem.
  3. Ostrym nożem nacinamy wierzch jagnięciny, robiąc płytkie nacięcia.
  4. W małej misce wymieszaj przeciśnięty przez praskę czosnek, tymianek, oliwę z oliwek, rozmaryn, musztardę Dijon, sól i pieprz.
  5. Mieszankę czosnkową równomiernie rozłożyć na mięsie, dokładnie wcierając przyprawy w kawałki mięsa.
  6. Ziemniaki dobrze umyć, obrać ze skóry lub obrać. Używaj małych bulw do pieczenia w całości. Jeśli bulwy są duże, rozciąć je.
  7. Przygotuj dość duży rękaw, w którym zmieści się mięso i ziemniaki.
  8. Włóż jagnięcinę, grubą stroną do góry, do rękawa. Obok nich ułożyć przygotowane ziemniaki. Zawiąż brzegi rękawa folią spożywczą, nie za mocno. Umieścić w przygotowanej blaszce.
  9. Włóż do piekarnika i piecz przez 1 godzinę 30 minut do 1 godziny 45 minut lub do momentu, aż upieczesz je do pożądanej przez siebie potrawy.
  10. Po ugotowaniu rozciąć rękaw u góry, obracając boki. Pozostawić mięso na 15 minut, aby "odpoczęło" przed pokrojeniem i podaniem.

Pieczona jagnięcina w rękawie

Ten rękaw z pieczonej jagnięciny sprawia, że rękaw z jagnięciny jest soczysty. Kombinacja przypraw sprawia, że mięso jest nie tylko smaczne, ale i aromatyczne. Przygotuj go na święto takie jak Wielkanoc lub inne święto o nie mniejszym znaczeniu. Takie danie stanie się ozdobą świątecznego stołu.

Będziesz potrzebować:

  • 1,8 kg jagnięciny bez kości, pokrojonej w paski;
  • 5 ząbków czosnku;
  • 2 łyżki soku z cytryny;
  • 3 łyżki rozmarynu;
  • 1 łyżka musztardy Dijon;
  • 2 łyżki oliwy z oliwek;
  • Sól do smaku.
Pieczona jagnięcina w rękawiePrzygotowanie

:

  1. Wypłukać miąższ, usunąć wilgoć. Umieścić w misce.
  2. Obrać czosnek, przecisnąć do miseczki. Dodać resztę przypraw, wymieszać do połączenia.
  3. Podwiń rękaw na żądaną długość.
  4. Mięso natrzeć przyprawami.
  5. Umieść w rękawie, zwiąż brzegi.
  6. Pozostawić do zamarynowania na noc lub do 2 dni.
  7. Rozgrzać piekarnik do 190 stopni. Umieść rękaw z jagnięciną w naczyniu do pieczenia. Gotować przez 1,5 do 2 godzin.
  8. Pod koniec pieczenia odetnij rękaw z wierzchu i pozwól mięsu lekko ostygnąć przed pokrojeniem.

Możesz również polubić:

Przepisy na chrupiące ogórki na zimę na litrowy słoik

Auchan

Domowe sosy na zimę

11 sposobów na wykorzystanie cytryny

Czy podobają Ci się nasze artykuły? Subskrybuj, polub i wyszukaj smaczne i przydatne pomysły na chefmarket.ru ????

Nowy tydzień - nowe menu! 60 dań do wyboru. Pospiesz się i zamów wszystkie najsmaczniejsze dania na Targu Szefów Kuchni❤.

3 kolacje dla dwojga z bezpłatnym
dostawa za 1990 rubli. Wyświetl menu