Pizza z ciasta francuskiego w piekarniku

Auchan

Prawie każdy uwielbia pizzę, ale niewiele osób zawraca sobie głowę ciastem. W dzisiejszym świecie, gdzie czas jest cenny i biegnie tak szybko, poświęcanie dużej ilości czasu i energii na coś jest uważane za marnotrawstwo, więc ten przepis na ciasto francuskie na pizzę jest odpowiedni nie tylko dla młodych gospodyń domowych, ale także dla zapracowanych ludzi.

Oczywiście, jeśli ludzie są zajęci, dlaczego nie zamówić pizzy z dostawą. Jednak mało kto lubi czekać na kuriera, a po długim oczekiwaniu otrzymać zimne danie lub coś, co nie spełni oczekiwań. Więc to będzie o wiele bardziej przyjemne, aby gotować danie samemu, biorąc pod uwagę, że przygotowanie nie zajmie dużo czasu i wysiłku.

Pizza z ciasta francuskiego z pepperoni

Niezbędne składniki:

  • Ciasto francuskie (kupione w sklepie) - 1 sztuka (500 gr.)
  • Pasta pomidorowa lub sos pomidorowy - 3-4 łyżki;
  • Ser Mozzarella - 270-320 gr;
  • Pepperoni - 12-15 plasterków;
  • Oliwki zielone - 8-10 szt;
  • Pomidorki koktajlowe - 4-5 szt;
  • Oliwa z oliwek - 1 łyżka.
Pizza z ciasta francuskiego z

pepperoniPrzygotowanie

:
  1. Do przygotowania tej pizzy możesz użyć ciasta z drożdżami lub bez.
  2. Pierwszą rzeczą, którą należy zrobić jest wyjęcie ciasta z opakowania i włożenie go do pojemnika, aby je rozmrozić. Na opakowaniu jest napisane, żeby rozmrażać ciasto przez 15-20 minut, ale doświadczenie pokazało, że jeśli pozwolisz ciastu odpocząć dwa razy dłużej, będzie ono lepsze i rozwałkuje się bez problemu.
  3. W międzyczasie możesz przygotować dodatki do pizzy. Pokrój pepperoni na cienkie plasterki, około 12 do 15 sztuk. Dobrze opłucz pomidory i przekrój je na pół lub na 4 części, jeśli są wystarczająco duże. Oliwki pokroić w krążki, a ser mozzarella zetrzeć na grubej tarce.
  4. Kiedy ciasto się rozmrozi, rozwałkuj je na prostokąt o wymiarach ok. 25 cm na 35 cm. Często w paczce znajdują się dwa arkusze ciasta, więc rozwałkuj je razem - po prostu połóż jeden na drugim.
  5. Wyjmij blachę do pieczenia, wyłóż ją papierem do pieczenia i połóż na niej ciasto. Jeśli nie masz pod ręką papieru do pieczenia, posmaruj blachę masłem i połóż na niej bezpośrednio spód do pizzy. Warto jednak zaznaczyć, że o wiele łatwiej będzie później wyczyścić tacę, jeśli będzie wyłożona papierem.
  6. Użyj widelca, aby zrobić małe dziurki w cieście na całej jego powierzchni, aby nie pęczniało podczas podgrzewania.
  7. Kiedy praca jest zakończona, posmaruj ciasto koncentratem pomidorowym, upewniając się, że rozprowadzasz go równomiernie i nie pozostawiając odkrytych brzegów.
  8. Rozłóż pepperoni, pomidorki koktajlowe i oliwki równomiernie na powierzchni pizzy, możesz dodać trochę suszonych włoskich ziół dla smaku.
  9. Do pizzy najlepiej używać miękkich serów, takich jak Suluguni lub Mozzarella, ponieważ bardzo szybko się topią i są delikatne. Można również użyć serów półtwardych.
  10. Obficie posypać pizzę serem.
  11. Skropić wierzch pizzy kilkoma kroplami oliwy z oliwek, rozgrzać piekarnik do 180 stopni i piec pizzę w tej temperaturze przez 23-25 minut.
  12. Pokrój gotową pizzę na porcje i podawaj natychmiast, zanim ser zdąży ostygnąć i stracić swoją lepkość.
  13. Ciesz się swoją pizzą!

Pizza z ciasta francuskiego z mięsem

Niezbędne składniki:

  • Ciasto francuskie - 1 opakowanie;
  • Mięso siekane (szynka, wędliny, schab pieczony) - 50 gr;
  • Pasta pomidorowa lub sos pomidorowy - 2 łyżki;
  • Ser Mozzarella - 100 g;
  • Parmezan (tarty) - 2 łyżki;
  • Zielona cebula - 2-3 sztuki;
  • Oliwki - 8-10 szt;
  • Oliwa z oliwek - 2 łyżki;
  • Oregano i inne zieleniny - do smaku.
Pizza z ciasta francuskiego z pastą

mięsnąPrzygotowanie

:
  1. Pizza zrobiona z kupionego w sklepie ciasta francuskiego jest jednym z najłatwiejszych posiłków do zrobienia i jest to zdecydowanie najłatwiejsza pizza do upieczenia w domu z łatwością. Gdyby przepis był jak najbardziej zwięzły, wystarczyłoby jedno zdanie: "Rozmrozić ciasto francuskie, rozwałkować, posmarować polewami i upiec". Najtrudniejszą częścią przyrządzania takiej pizzy jest wybór odpowiednich składników na dodatki.
  2. Jak wspomniano powyżej, pierwszą rzeczą, którą należy zrobić jest wyjęcie ciasta z opakowania i rozmrożenie go. Najlepiej rozmrażać ciasto w sposób naturalny, lub według wskazówek producenta na opakowaniu.
  3. Zazwyczaj ciasto w paczce ma kształt prostokąta i jest zwijane w rulon. Kiedy ciasto się rozmrozi, musisz je ostrożnie wyprostować i zwinąć, uważając, aby nie spowodować żadnych uszkodzeń mechanicznych. Oczywiście, pizze są tradycyjnie okrągłe, ale ciasto francuskie nie może być w żaden sposób rozciągnięte czy zdeformowane. Można oczywiście wyciąć okrąg z ciasta, używając jakiegoś dużego okrągłego pojemnika jako szablonu, ale wtedy pozostałyby rogi, które byłyby niepotrzebne. Decyzja w każdym razie należy do kucharza.
  4. Podczas gdy ciasto się rozmraża, musisz przygotować wszystkie składniki. Plastry mięsa można kupić gotowe, można też poprosić sprzedawcę o pokrojenie kalafiora na cienkie plasterki. Jeśli nie masz w domu sosu pomidorowego, możesz obrać pomidory i uprażyć miąższ z przyprawami, a sos będzie gotowy. Resztę składników wystarczy posiekać lub zetrzeć na tarce według własnego uznania.
  5. Weź blachę do pieczenia i posmaruj ją oliwą z oliwek lub użyj papieru do pieczenia. Wyłóż ciasto na wierzch, uważając, aby go nie rozerwać ani nie zgnieść. Złożyć lekko brzegi do środka i posmarować całe ciasto, łącznie z brzegami, sosem pomidorowym.
  6. Pokrój ser mozzarella na cienkie plasterki i rozłóż na cieście. Jeśli ser jest w formie kulki, można go po prostu zetrzeć na tarce do grubego szatkowania i równomiernie rozłożyć na cieście. Posyp odrobiną oregano na wierzchu sera.
  7. Na wierzchu ułożyć masę mięsną, a na niej masę serową. Nie chcemy nakładać zbyt dużo masy mięsnej na wierzch, ponieważ smak mięsa przytłoczy resztę składników. Najwyżej sto gramów.
  8. Posiekaj kilka zielonych cebulek i posyp nimi równomiernie pizzę, a następnie ułóż oliwki (z pestkami). Można je pokroić w plastry lub pozostawić w takiej postaci.
  9. Parmezan lub podobny ser zetrzeć na tarce o drobnych oczkach i posypać nim pizzę. Bardzo ważne jest, aby równomiernie rozprowadzić ser. Na koniec wystarczy skropić polewę odrobiną oliwy z oliwek i pizza jest gotowa do pieczenia!
  10. Ponieważ wszystkie składniki użyte w polewach mogą być spożywane również na surowo, ciasto należy piec zgodnie z zaleceniami producenta, które są podane na opakowaniu. Dlatego najlepiej jest przeczytać czas gotowania i temperaturę na odwrocie.
  11. Wszystko co musisz zrobić to włożyć ciasto do piekarnika nagrzanego do zalecanej temperatury i czekać. Ważne jest, aby od czasu do czasu sprawdzać, czy danie jest gotowe, ponieważ nie wszystkie piekarniki są takie same i jakość, szybkość gotowania i temperatura mogą się różnić w zależności od piekarnika.
  12. Kiedy ciasto jest gotowe, pizzę można wyjąć z pieca. Pizza musi być pokrojona na porcje. Okrągłą pizzę kroi się na 6-8 kawałków, a kwadratową po prostu na prostokąty. Gotową pizzę posyp ziołami, nie musisz ich nawet kroić - wystarczy, że oderwiesz je od łodyżek.
  13. Tę pizzę najlepiej zrobić na jeden raz, bo po wystygnięciu nie jest już tak smaczna i żadna mikrofalówka tu nie pomoże. Zjedz pizzę, póki jest gorąca i zanim ser zamarznie.
  14. Smacznego!

Mamy nadzieję, że zrobisz pizzę z ciasta francuskiego w piekarniku, korzystając z jednego z tych przepisów i na pewno spodoba się Tobie i Twoim bliskim!

Możesz również polubić:

Marshmallow w domu: przepis z fotografiami

Co można szybko i smacznie ugotować na obiad

Łatwe przepisy na smaczne ciasta

Podobają Ci się nasze artykuły? Śledź nas i szukaj smaczne i przydatne pomysły na chefmarket.ru ????

Wypróbuj nasze menu!

3 kolacje dla dwojga z bezpłatnym
dostawa za 1990 rubli. Wyświetl menu