Posiekane kotlety z łososia czosnkowego

Łosoś czum jest niezwykle zdrową rybą, bogatą w różnego rodzaju witaminy, minerały i mikroelementy. Dlatego też jest tak popularny na całym świecie, gdyż oprócz walorów zdrowotnych jest również bardzo smaczny.

Prawidłowo przyrządzony łosoś rozpływa się w ustach, smak jest bardzo delikatny i bogaty. Jest z niego wiele potraw, można go spożywać na słono, pieczony i smażony. My jednak spróbujemy małego podstępu i przygotujemy bardzo nietypowe danie rybne: siekane kotlety z łososia czumy. Zwykle przygotowywaliśmy je z kurczakiem, ale użycie tej ryby nadaje potrawie zupełnie nowy, delikatny smak.

Nadają się również dla tych, którzy pilnują swojej diety. Ryba jest bogata w zdrowe tłuszcze, a takie kotlety można przygotować w piekarniku. My jednak nadal będziemy stosować klasyczny przepis i smażyć je na patelni.

Takie kotlety mają lekką, chrupiącą skórkę, a pod nią zwiewny smak filetów rybnych. Podana z odpowiednim sosem, np. śmietanowym lub czosnkowym, smak ryby jest jeszcze bardziej wyrafinowany, na pewno przypadnie Ci do gustu. Polecamy ją z niskotłuszczowym daniem dodatkowym, ponieważ stanowi miły dodatek do obiadu lub kolacji.

Przygotowanie kotletów z łososia czosnkowego krok po kroku

Zacznijmy przygotowywać nasze placki z łososia czosnkowego, oto lista składników:

  • Łosoś czum (filet, świeży lub mrożony) - 1 kg;
  • Sól - 1/ 2 łyżki;
  • Pieprz czarny - 1 1/4 łyżeczki;
  • Papryka - 1/8 łyżeczki;
  • Cebula - 1-2 szt;
  • Mąka - 1/8 szklanki;
  • Jajko - 2 jajka;
  • Olej do smażenia.
Siekane kotlety z łososia czumyPrzygotowanie

:

  1. Przygotuj filet na kotlety: umyj go i osusz papierowymi ręcznikami, następnie ostrożnie usuń skórę (jeśli jest) i delikatnie usuń ości. Możesz jednak kupić od razu filety bez kości, ale zawsze upewnij się, że są obecne. Kiedy ryba będzie gotowa, pokrój ją na małe kawałki lub posiekaj za pomocą elektronicznej maszynki do mielenia mięsa. Uważaj, aby nie rozdrobnić filetów!
  2. Posiekaj drobno cebulę lub zmiel ją w maszynce do mielenia mięsa, powinna być bardzo drobna. Umieść kawałki w misce i dopraw solą, pieprzem i papryką. Dodać kilka jajek i dobrze wymieszać, najlepiej szpatułką. Następnie dodajemy cebulę i ponownie mieszamy, aby wszystko było równomiernie rozprowadzone. Można dodać trochę czosnku dla smaku i aromatu. Ręcznie uformuj kilka placków, powinieneś otrzymać 8 do 10 sztuk.
  3. Wsyp do miski trochę mąki lub bułki tartej. Zanurz każdy kotlet w mące i połóż na płaskiej powierzchni. Kotlety można na chwilę włożyć do lodówki, aby zachowały swój kształt i nie rozpadły się podczas gotowania. W międzyczasie rozgrzej patelnię z olejem na średnim ogniu i delikatnie ułóż na niej kotlety. Smaż przez około 5 minut z każdej strony, aż kotlety uzyskają pożądany kolor skórki. Następnie odwróć je i zrób to samo na drugiej stronie. Następnie połóż je na papierowych ręcznikach, aby usunąć nadmiar oleju.
  4. Jeśli pieczesz kotlety w piekarniku, rozłóż je równomiernie na blasze do pieczenia posmarowanej olejem roślinnym. Piecz je w temperaturze 175 stopni przez 20 minut, możesz posmarować wierzch odrobiną jajka.

Kotlety podawać z kaszą lub ryżem, sosami i świeżą sałatką. Smacznego!

Możesz również polubić:

Przepisy na chrupiące ogórki na zimę na litrowy słoik

Domowe sosy na zimę

11 sposobów na wykorzystanie cytryny

Auchan

Czy podobają Ci się nasze artykuły? Subskrybuj, polub i wyszukaj smaczne i przydatne pomysły na chefmarket.ru ????

Nowy tydzień - nowe menu! 60 dań do wyboru. Pospiesz się i zamów wszystkie najsmaczniejsze dania na Targu Szefów Kuchni❤.

3 kolacje dla dwojga z bezpłatnym
dostawa za 1990 rubli. Wyświetl menu