Potrawy tatarskie: przepisy z fotografiami
Potrawy tatarskie mają szczególny smak. Prezentowane w tej publikacji przepisy wraz ze zdjęciami pomogą Państwu poznać kuchnię ludów Wschodu. Wielu podróżników nazywa ją smaczną, obfitą, prostą i wykwintną zarazem. Nic dziwnego, że gościnność jest priorytetem w krajach Orientu. Na cześć gości nie tylko stawiają na stole najlepsze potrawy, ale i nakrywają najlepszym obrusem, a nawet obdarowują ich prezentami.
Podstawą świątecznego i codziennego menu są potrawy warzywne, mięsne i mleczne. Czci się również drób i jajka. Pieczony udziec barani, kebaby z baraniny uważane są za przysmak. Niezwykle popularne są tatarskie potrawy z ciasta, takie jak belisz i czak-czak. Z tradycyjnych napojów, które są zwyczajem umieścić na stole na powitanie gości, wino i sherbet. Aby zapoznać się z kuchnią tatarską, przygotuj kilka potraw, które są popularne w tym regionie.
Pieczony udziec jagnięcy
Mięso baranie jest szczególnie czczone przez Tatarów. Kuchnia ta oferuje różne metody przyrządzania potraw, ale najczęściej są one gotowane, pieczone nad otwartym węglem i zapiekane. Swoją gastronomiczną podróż proponujemy rozpocząć od pieczonego udźca jagnięcego, popularnego świątecznego dania kuchni tatarskiej. Przepisy z fotografiami mogą różnić się zestawem przypraw. W końcu każda rodzina ma swoje własne preferencje co do aromatycznych ziół. W tej odmianie smak jest umiarkowanie pikantny, a aromat zachwycający.
Użyj:
- 3 kg udźca z młodej jagnięciny;
- 2 łyżki imbiru;
- 500 ml. białego, musującego, półwytrawnego wina;
- 3 ząbki czosnku;
- 1 cytryna;
- 1 łyżka stołowa cukru;
- 3 łyżki oleju słonecznikowego;
- 2 łyżki mieszanki mielonej papryki;
- 1 gr. rozmarynu;
- 1 gr. liść laurowy;
- 2 gr. ziół prowansalskich.
przyrządzać:
- Opłucz udziec jagnięcy, osusz go papierowym ręcznikiem.
- Wykonaj kilka głębokich cięć poprzecznych siekierą kuchenną.
- Przyprawy z pewnością uzupełniają tatarskie potrawy narodowe. Przepisy ze zdjęciami mogą być przygotowane z ziołami, takimi jak tatarak, bazylia, oregano i inne. W tej marynacie wykorzystamy te bardziej znane rodzaje - liść laurowy, czosnek, pieprz. Obrać czosnek i przecisnąć go do miseczki.
- Zetrzeć skórkę z cytryny, wycisnąć sok do miski z czosnkiem.
- Dodaj liść laurowy, mielony pieprz, rozmaryn i starty korzeń imbiru.
- Dodać olej słonecznikowy, cukier i zioła prowansalskie.
- Wymieszać składniki na papkę i obficie natrzeć nią nogę. Postaraj się, aby marynata dostała się do szczelin.
- Nierzadko w przepisach narodowych na tatara mięsnego pojawiają się ostre papryczki. Jeśli lubisz lekko pikantne mięso, dodaj do składników marynaty 1 rozgniecioną ostrą papryczkę.
- Przykryj udziec folią i pozostaw do zamarynowania na co najmniej 2 godziny. Jeśli to możliwe, włóż je na noc do lodówki.
- Przed pieczeniem umieść udziec w głębokim naczyniu do pieczenia.
- Na dno wlać wino.
- Przykryć formę folią i szczelnie zawinąć brzegi. Nie powinno być żadnych luk ani szczelin.
- Wstawić naczynie do nagrzanego do 190 stopni piekarnika na 3 godziny.
- W tym czasie można przygotować przystawkę do dania tatarskiego. Odpowiednie będą przepisy na wszelkiego rodzaju kaszki zbożowe, pilaw czy puree ziemniaczane.
- Po 3 godzinach otworzyć folię, zalać udziec od spodu formy bulionem.
- Piec przez kolejne 1,5 godziny, ale już bez folii.
- Po przygotowaniu podawać mięso w jednym kawałku na dużym półmisku lub pokrojone na porcje.
Azu: pachnąca wołowina w kociołku
Azu można przyrządzić w autentyczny sposób w kociołku na świeżym powietrzu lub bardziej praktycznie na kuchence. Do dania można wykorzystać dowolną część miąższu wołowego. Nie ma to wpływu na jakość potrawy, a jedynie na czas gotowania - twardsze części wymagają dłuższego duszenia. Jeśli chodzi o przyprawy, które korzystnie wyróżniają tatarskie potrawy, przepis ze zdjęciem azu jest przygotowywany praktycznie bez nich. Połączenie ogórka kiszonego i słodkiej marchewki dodaje mięsu ciekawego smaku. Niezbędnym składnikiem jest mieszanka papryczek o wyrazistym smaku.
Użyj:
- 1,5 kg miazgi wołowej;
- 4 cebule;
- 5 ogórków;
- 4 marchewki;
- 30-50 gr. pasta pomidorowa;
- 1 łyżka suszonego kopru;
- Mieszanka papryki;
- Olej słonecznikowy.
gotować:
- Mięso umyć i pokroić na małe kawałki.
- Marchewki obrać i umyć.
- Cebulę obrać, obrać, ale nie odcinać łodygi.
- Cebulę umyć, pokroić w krążki.
- Marchew pokroić w paski julienne, typowe cięcie w przepisach na tatara gotowanego w kociołku. Można też pokroić w grube półpierścienie, jak na zdjęciu.
- Zetrzeć ogórki na grubej tarce.
- Postawić kociołek na ogniu, wlać olej słonecznikowy. Osobliwością kuchni tatarskiej jest obfitość tłuszczu. Dlatego nalej więcej oleju niż zwykle.
- Rozgrzej olej, aż będzie gorący, a następnie dodaj marchewki. Smażyć je do miękkości, następnie przełożyć na talerz.
- Do kociołka wrzucamy krążki cebuli, smażymy na złoty kolor.
- Wyjąć cebulę z marchewką.
- Do kociołka włożyć mięso, podsmażyć, doprowadzić do gotowości potrawy kuchni tatarskiej. Przepisy ze zdjęciami gotowane w kociołku na otwartym ogniu nabierają szczególnego smaku.
- Dodać koperek, koncentrat pomidorowy, wymieszać.
- Dodać ogórka, podsmażoną cebulę i marchewkę, wymieszać.
- Dusić wszystkie składniki razem przez 10 minut, wyłączyć.
- Po wyłączeniu dodać mieszankę mielonej papryki, ponownie wymieszać.
Belisz z farszem ziemniaczano-mięsnym
Dużo uwagi w kuchni tatarskiej poświęca się pieczeniu. Czci się niesłodzone potrawy z mięsnym nadzieniem. Belish to słynna potrawa. Przygotowywany jest najczęściej z farszem mięsnym i stanowi chlubę tatarskich potraw narodowych. Przepisy z obrazkami są pieczone głównie w okrągłym kształcie. Ale zdarzają się też kwadratowe. Jako nadzienie stosuje się tłuste odmiany mięsa. Często jest to wołowina, kaczka, gęś. Mięso miesza się z ziemniakami, ryżem lub proso. Proponujemy najbardziej popularną odmianę, która trafi również w Państwa gusta.
Użyj go do ciasta:
- 10 g świeżych drożdży;
- 800g mąki;
- 200 ml wody;
- 1 jajko;
- 200ml. oleju słonecznikowego;
- 15g. cukru;
- szczypta soli.
Używać do nadziewania:
- 1kg. miazgi wołowej;
- 2 kg. ziemniaków;
- 0,5 kg. cebuli;
- Sól, pieprz, liść laurowy;
- 150 ml. bulionu;
- Masło do posmarowania ciasta.
przyrządzić
:- Belish z mięsem jest robiony z niekwaszonego ciasta. Takie ciasto gloryfikuje tatarskie potrawy narodowe. Niezależnie od nadzienia, przepisy na to ciasto wymagają długiego czasu pieczenia. Zajmie to co najmniej 2 godziny, więc należy to dobrze zaplanować.
- Mięso umyć, osączyć i pokroić na małe porcje.
- Ziemniaki obrać, pokroić w kostkę.
- Cebulę obrać, umyć. Cebulę pokroić w kostkę i dodać do mięsa.
- Do mięsa i cebuli dodać ziemniaki. Farsz posolić, dodać pieprz, liść laurowy, wymieszać. Przykryć folią spożywczą i odstawić do czasu użycia.
- Teraz zabierz się za przygotowanie ciasta na potrawę tatarską. Przepisy zaczynają się tak samo: podgrzać wodę, rozpuścić w niej drożdże, łyżkę cukru i mąkę.
- Przykryj miskę i pozostaw na 10-15 minut, aby zaszła reakcja i drożdże zaczęły "fermentować".
- Do dużej miski przesiać mąkę (700g), dodać sól i olej słonecznikowy.
- Ubij jajko w misce i dodaj do mąki.
- Dodaj aktywne drożdże.
- Wymieszać płynne składniki, aby powstało miękkie ciasto. W razie potrzeby dodać mąki.
- Uformowane ciasto dzielimy na 3 części: dużą (na spód), mniejszą (na wierzch) i małą (wentyl, zamykający otwór).
- Tradycyjnie przepis na tatara ze zdjęciem jest pieczony w okrągłej formie. Można również użyć kwadratowej, jeśli jest to wygodne.
- Rozwałkuj arkusz ciasta i przykryj nim formę tak, aby brzegi pozostały wolne.
- Nałóż nadzienie na ciasto w formie, łącząc brzegi na środku.
- Rozwałkować środkową kulę, położyć na wierzchu ciasta.
- Brzegi warstwy dolnej i górnej zbliżyć do siebie.
- Zrób otwór u góry.
- Małą grudkę ciasta rozwałkować na zgrabną kulkę, włożyć ją do otworu w środku.
- Rozgrzać piekarnik do 160 stopni.
- Przykryj naczynie arkuszem folii aluminiowej, aby zapobiec przypaleniu się zanim będzie gotowe.
- Takie dania tatarskie, których przepisy mogą różnić się nadzieniem, pieczemy co najmniej 2 godziny.
- Po 2 godzinach wyjmij formę i usuń kulę znajdującą się w środku. Do otworu wlać wywar.
- Posmaruj wierzch miękkim masłem.
- Piec przez kolejne 15-20 minut, aby zrumienić wierzch.
- Wyjąć ciasto, odciąć górę na styku z krawędzią spodu. Podawać na ciepło lub na zimno.
Czak-czak w stylu tatarskim
Orientalne słodycze słyną na całym świecie z charakterystycznego miodowego smaku. Czak-czak jest najważniejszym daniem kuchni tatarskiej. Przepisy z fotografiami tego przysmaku są gotowane daleko poza jego ojczyzną. Proste i nieskomplikowane, okazuje się, że nawet dla początkujących w cukierniczym biznesie. Ze względu na wysoką słodycz deseru dobrze komponuje się z herbatą lub kawą bez cukru.
Użyj go do ciasta:
- 5 jaj;
- 1/3 łyżeczki sody oczyszczonej;
- mąka;
- 400ml. oleju słonecznikowego do smażenia.
Stosować do syropu:
- 150 gr. cukru;
- 300g miodu.
przyrządzać:
- W misce ubić jajka, ubijać trzepaczką.
- Do jajek dodać sodę oczyszczoną, wymieszać.
- Dodajemy przesianą mąkę w takiej ilości, aby powstało miękkie, elastyczne ciasto. Jego konsystencja powinna być delikatniejsza niż w przypadku pierogów.
- Osobliwością czak-czaku jest to, że jest to smażone tatarskie danie narodowe przepis z fotografią. Nie piecze się go w piekarniku, ale smaży na dużej ilości oleju.
- Przykryć ciasto, pozostawić na 15 minut.
- Przetnij ją na pół. Połowę ciasta rozwałkować na placek o grubości 0,7 mm i pociąć na jednolite paski o szerokości 5 cm.
- Paski układać jeden na drugim, pociąć na cienkie słomki.
- Podgrzej masło, aż będzie ciepłe. Ułożyć porcje polędwiczek i smażyć do uzyskania złotego koloru. Najlepiej wyjmować plastry na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym.
- Miodowy smak wyróżnia słodkie tatarskie potrawy narodowe. Przepisy na czak-czak nie różnią się w zależności od regionu. Miód i cukier umieścić w rondelku.
- Roztopić, stale mieszając, doprowadzić do wrzenia. Gotować na wolnym ogniu przez 5 minut, aż syrop nabierze ładnego, bogatego koloru.
- Upieczone słomki zalać syropem, złożyć do głębokiej miski. Delikatnie wymieszać. Zwolennicy kulinarnych eksperymentów mogą dodać do prażonej słomy orzechy i/lub suszone owoce. Suszone owoce ugotować na parze i przed dodaniem pokroić na małe kawałki.
- Pozostawić do zastygnięcia, a przed podaniem odwrócić danie z miski na talerz.
Możesz również polubić:
Makaron z mięsem mielonym: przepis w piekarniku
Przepis na roladki z ciasta biszkoptowego
Łatwe przepisy na pączki
Przepisy na pstrąga
Czy podobają Ci się nasze artykuły? Zapisz się i wypatruj smaczne i zdrowe pomysły na chefmarket.pl ????
Zapoznaj się z naszym menu!
3 kolacje dla dwojga z bezpłatnymdostawa za 1990 rubli. Wyświetl menu