Potrawy tatarskie: przepisy z fotografiami

Auchan

Potrawy tatarskie mają szczególny smak. Prezentowane w tej publikacji przepisy wraz ze zdjęciami pomogą Państwu poznać kuchnię ludów Wschodu. Wielu podróżników nazywa ją smaczną, obfitą, prostą i wykwintną zarazem. Nic dziwnego, że gościnność jest priorytetem w krajach Orientu. Na cześć gości nie tylko stawiają na stole najlepsze potrawy, ale i nakrywają najlepszym obrusem, a nawet obdarowują ich prezentami.

Podstawą świątecznego i codziennego menu są potrawy warzywne, mięsne i mleczne. Czci się również drób i jajka. Pieczony udziec barani, kebaby z baraniny uważane są za przysmak. Niezwykle popularne są tatarskie potrawy z ciasta, takie jak belisz i czak-czak. Z tradycyjnych napojów, które są zwyczajem umieścić na stole na powitanie gości, wino i sherbet. Aby zapoznać się z kuchnią tatarską, przygotuj kilka potraw, które są popularne w tym regionie.

Pieczony udziec jagnięcy

Mięso baranie jest szczególnie czczone przez Tatarów. Kuchnia ta oferuje różne metody przyrządzania potraw, ale najczęściej są one gotowane, pieczone nad otwartym węglem i zapiekane. Swoją gastronomiczną podróż proponujemy rozpocząć od pieczonego udźca jagnięcego, popularnego świątecznego dania kuchni tatarskiej. Przepisy z fotografiami mogą różnić się zestawem przypraw. W końcu każda rodzina ma swoje własne preferencje co do aromatycznych ziół. W tej odmianie smak jest umiarkowanie pikantny, a aromat zachwycający.

Użyj:

  • 3 kg udźca z młodej jagnięciny;
  • 2 łyżki imbiru;
  • 500 ml. białego, musującego, półwytrawnego wina;
  • 3 ząbki czosnku;
  • 1 cytryna;
  • 1 łyżka stołowa cukru;
  • 3 łyżki oleju słonecznikowego;
  • 2 łyżki mieszanki mielonej papryki;
  • 1 gr. rozmarynu;
  • 1 gr. liść laurowy;
  • 2 gr. ziół prowansalskich.
Pieczony udziec jagnięcyJak

przyrządzać:

  1. Opłucz udziec jagnięcy, osusz go papierowym ręcznikiem.
  2. Wykonaj kilka głębokich cięć poprzecznych siekierą kuchenną.
  3. Przyprawy z pewnością uzupełniają tatarskie potrawy narodowe. Przepisy ze zdjęciami mogą być przygotowane z ziołami, takimi jak tatarak, bazylia, oregano i inne. W tej marynacie wykorzystamy te bardziej znane rodzaje - liść laurowy, czosnek, pieprz. Obrać czosnek i przecisnąć go do miseczki.
  4. Zetrzeć skórkę z cytryny, wycisnąć sok do miski z czosnkiem.
  5. Dodaj liść laurowy, mielony pieprz, rozmaryn i starty korzeń imbiru.
  6. Dodać olej słonecznikowy, cukier i zioła prowansalskie.
  7. Wymieszać składniki na papkę i obficie natrzeć nią nogę. Postaraj się, aby marynata dostała się do szczelin.
  8. Nierzadko w przepisach narodowych na tatara mięsnego pojawiają się ostre papryczki. Jeśli lubisz lekko pikantne mięso, dodaj do składników marynaty 1 rozgniecioną ostrą papryczkę.
  9. Przykryj udziec folią i pozostaw do zamarynowania na co najmniej 2 godziny. Jeśli to możliwe, włóż je na noc do lodówki.
  10. Przed pieczeniem umieść udziec w głębokim naczyniu do pieczenia.
  11. Na dno wlać wino.
  12. Przykryć formę folią i szczelnie zawinąć brzegi. Nie powinno być żadnych luk ani szczelin.
  13. Wstawić naczynie do nagrzanego do 190 stopni piekarnika na 3 godziny.
  14. W tym czasie można przygotować przystawkę do dania tatarskiego. Odpowiednie będą przepisy na wszelkiego rodzaju kaszki zbożowe, pilaw czy puree ziemniaczane.
  15. Po 3 godzinach otworzyć folię, zalać udziec od spodu formy bulionem.
  16. Piec przez kolejne 1,5 godziny, ale już bez folii.
  17. Po przygotowaniu podawać mięso w jednym kawałku na dużym półmisku lub pokrojone na porcje.

Azu: pachnąca wołowina w kociołku

Azu można przyrządzić w autentyczny sposób w kociołku na świeżym powietrzu lub bardziej praktycznie na kuchence. Do dania można wykorzystać dowolną część miąższu wołowego. Nie ma to wpływu na jakość potrawy, a jedynie na czas gotowania - twardsze części wymagają dłuższego duszenia. Jeśli chodzi o przyprawy, które korzystnie wyróżniają tatarskie potrawy, przepis ze zdjęciem azu jest przygotowywany praktycznie bez nich. Połączenie ogórka kiszonego i słodkiej marchewki dodaje mięsu ciekawego smaku. Niezbędnym składnikiem jest mieszanka papryczek o wyrazistym smaku.

Użyj:

  • 1,5 kg miazgi wołowej;
  • 4 cebule;
  • 5 ogórków;
  • 4 marchewki;
  • 30-50 gr. pasta pomidorowa;
  • 1 łyżka suszonego kopru;
  • Mieszanka papryki;
  • Olej słonecznikowy.
Azu: aromatyczna wołowina w kociołkuJak

gotować:

  1. Mięso umyć i pokroić na małe kawałki.
  2. Marchewki obrać i umyć.
  3. Cebulę obrać, obrać, ale nie odcinać łodygi.
  4. Cebulę umyć, pokroić w krążki.
  5. Marchew pokroić w paski julienne, typowe cięcie w przepisach na tatara gotowanego w kociołku. Można też pokroić w grube półpierścienie, jak na zdjęciu.
  6. Zetrzeć ogórki na grubej tarce.
  7. Postawić kociołek na ogniu, wlać olej słonecznikowy. Osobliwością kuchni tatarskiej jest obfitość tłuszczu. Dlatego nalej więcej oleju niż zwykle.
  8. Rozgrzej olej, aż będzie gorący, a następnie dodaj marchewki. Smażyć je do miękkości, następnie przełożyć na talerz.
  9. Do kociołka wrzucamy krążki cebuli, smażymy na złoty kolor.
  10. Wyjąć cebulę z marchewką.
  11. Do kociołka włożyć mięso, podsmażyć, doprowadzić do gotowości potrawy kuchni tatarskiej. Przepisy ze zdjęciami gotowane w kociołku na otwartym ogniu nabierają szczególnego smaku.
  12. Dodać koperek, koncentrat pomidorowy, wymieszać.
  13. Dodać ogórka, podsmażoną cebulę i marchewkę, wymieszać.
  14. Dusić wszystkie składniki razem przez 10 minut, wyłączyć.
  15. Po wyłączeniu dodać mieszankę mielonej papryki, ponownie wymieszać.

Belisz z farszem ziemniaczano-mięsnym

Dużo uwagi w kuchni tatarskiej poświęca się pieczeniu. Czci się niesłodzone potrawy z mięsnym nadzieniem. Belish to słynna potrawa. Przygotowywany jest najczęściej z farszem mięsnym i stanowi chlubę tatarskich potraw narodowych. Przepisy z obrazkami są pieczone głównie w okrągłym kształcie. Ale zdarzają się też kwadratowe. Jako nadzienie stosuje się tłuste odmiany mięsa. Często jest to wołowina, kaczka, gęś. Mięso miesza się z ziemniakami, ryżem lub proso. Proponujemy najbardziej popularną odmianę, która trafi również w Państwa gusta.

Użyj go do ciasta:

  • 10 g świeżych drożdży;
  • 800g mąki;
  • 200 ml wody;
  • 1 jajko;
  • 200ml. oleju słonecznikowego;
  • 15g. cukru;
  • szczypta soli.

Używać do nadziewania:

  • 1kg. miazgi wołowej;
  • 2 kg. ziemniaków;
  • 0,5 kg. cebuli;
  • Sól, pieprz, liść laurowy;
  • 150 ml. bulionu;
  • Masło do posmarowania ciasta.
Belish z farszem ziemniaczano-mięsnymJak

przyrządzić

:
  1. Belish z mięsem jest robiony z niekwaszonego ciasta. Takie ciasto gloryfikuje tatarskie potrawy narodowe. Niezależnie od nadzienia, przepisy na to ciasto wymagają długiego czasu pieczenia. Zajmie to co najmniej 2 godziny, więc należy to dobrze zaplanować.
  2. Mięso umyć, osączyć i pokroić na małe porcje.
  3. Ziemniaki obrać, pokroić w kostkę.
  4. Cebulę obrać, umyć. Cebulę pokroić w kostkę i dodać do mięsa.
  5. Do mięsa i cebuli dodać ziemniaki. Farsz posolić, dodać pieprz, liść laurowy, wymieszać. Przykryć folią spożywczą i odstawić do czasu użycia.
  6. Teraz zabierz się za przygotowanie ciasta na potrawę tatarską. Przepisy zaczynają się tak samo: podgrzać wodę, rozpuścić w niej drożdże, łyżkę cukru i mąkę.
  7. Przykryj miskę i pozostaw na 10-15 minut, aby zaszła reakcja i drożdże zaczęły "fermentować".
  8. Do dużej miski przesiać mąkę (700g), dodać sól i olej słonecznikowy.
  9. Ubij jajko w misce i dodaj do mąki.
  10. Dodaj aktywne drożdże.
  11. Wymieszać płynne składniki, aby powstało miękkie ciasto. W razie potrzeby dodać mąki.
  12. Uformowane ciasto dzielimy na 3 części: dużą (na spód), mniejszą (na wierzch) i małą (wentyl, zamykający otwór).
  13. Tradycyjnie przepis na tatara ze zdjęciem jest pieczony w okrągłej formie. Można również użyć kwadratowej, jeśli jest to wygodne.
  14. Rozwałkuj arkusz ciasta i przykryj nim formę tak, aby brzegi pozostały wolne.
  15. Nałóż nadzienie na ciasto w formie, łącząc brzegi na środku.
  16. Rozwałkować środkową kulę, położyć na wierzchu ciasta.
  17. Brzegi warstwy dolnej i górnej zbliżyć do siebie.
  18. Zrób otwór u góry.
  19. Małą grudkę ciasta rozwałkować na zgrabną kulkę, włożyć ją do otworu w środku.
  20. Rozgrzać piekarnik do 160 stopni.
  21. Przykryj naczynie arkuszem folii aluminiowej, aby zapobiec przypaleniu się zanim będzie gotowe.
  22. Takie dania tatarskie, których przepisy mogą różnić się nadzieniem, pieczemy co najmniej 2 godziny.
  23. Po 2 godzinach wyjmij formę i usuń kulę znajdującą się w środku. Do otworu wlać wywar.
  24. Posmaruj wierzch miękkim masłem.
  25. Piec przez kolejne 15-20 minut, aby zrumienić wierzch.
  26. Wyjąć ciasto, odciąć górę na styku z krawędzią spodu. Podawać na ciepło lub na zimno.

Czak-czak w stylu tatarskim

Orientalne słodycze słyną na całym świecie z charakterystycznego miodowego smaku. Czak-czak jest najważniejszym daniem kuchni tatarskiej. Przepisy z fotografiami tego przysmaku są gotowane daleko poza jego ojczyzną. Proste i nieskomplikowane, okazuje się, że nawet dla początkujących w cukierniczym biznesie. Ze względu na wysoką słodycz deseru dobrze komponuje się z herbatą lub kawą bez cukru.

Użyj go do ciasta:

  • 5 jaj;
  • 1/3 łyżeczki sody oczyszczonej;
  • mąka;
  • 400ml. oleju słonecznikowego do smażenia.

Stosować do syropu:

  • 150 gr. cukru;
  • 300g miodu.
Czak-czak w stylu tatarskimJak

przyrządzać:

  1. W misce ubić jajka, ubijać trzepaczką.
  2. Do jajek dodać sodę oczyszczoną, wymieszać.
  3. Dodajemy przesianą mąkę w takiej ilości, aby powstało miękkie, elastyczne ciasto. Jego konsystencja powinna być delikatniejsza niż w przypadku pierogów.
  4. Osobliwością czak-czaku jest to, że jest to smażone tatarskie danie narodowe przepis z fotografią. Nie piecze się go w piekarniku, ale smaży na dużej ilości oleju.
  5. Przykryć ciasto, pozostawić na 15 minut.
  6. Przetnij ją na pół. Połowę ciasta rozwałkować na placek o grubości 0,7 mm i pociąć na jednolite paski o szerokości 5 cm.
  7. Paski układać jeden na drugim, pociąć na cienkie słomki.
  8. Podgrzej masło, aż będzie ciepłe. Ułożyć porcje polędwiczek i smażyć do uzyskania złotego koloru. Najlepiej wyjmować plastry na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym.
  9. Miodowy smak wyróżnia słodkie tatarskie potrawy narodowe. Przepisy na czak-czak nie różnią się w zależności od regionu. Miód i cukier umieścić w rondelku.
  10. Roztopić, stale mieszając, doprowadzić do wrzenia. Gotować na wolnym ogniu przez 5 minut, aż syrop nabierze ładnego, bogatego koloru.
  11. Upieczone słomki zalać syropem, złożyć do głębokiej miski. Delikatnie wymieszać. Zwolennicy kulinarnych eksperymentów mogą dodać do prażonej słomy orzechy i/lub suszone owoce. Suszone owoce ugotować na parze i przed dodaniem pokroić na małe kawałki.
  12. Pozostawić do zastygnięcia, a przed podaniem odwrócić danie z miski na talerz.

Możesz również polubić:

Makaron z mięsem mielonym: przepis w piekarniku

Przepis na roladki z ciasta biszkoptowego

Łatwe przepisy na pączki

Przepisy na pstrąga

Czy podobają Ci się nasze artykuły? Zapisz się i wypatruj smaczne i zdrowe pomysły na chefmarket.pl ????

Zapoznaj się z naszym menu!

3 kolacje dla dwojga z bezpłatnym
dostawa za 1990 rubli. Wyświetl menu