Proste i smaczne zupy: przepisy z fotografiami

Auchan

Wiele gospodyń woli zrobić zupę na obiad. Przepisy ze zdjęciami, proste i smaczne produkty, przystępne kompozycje i wysoka wartość odżywcza pomagają w tworzeniu zróżnicowanej i zbilansowanej diety. Dla prawdziwych miłośników oryginalnych smaków, koneserów zup, zebraliśmy najlepsze przepisy na pierwsze danie, które z pewnością pokochacie. Wybierz ten, który najbardziej zaspokoi Twój apetyt i przygotuj obfity posiłek już dziś!

Zupa serowa z wędzonym kurczakiem

Aromat tej potrawy nie pozostawi nikogo obojętnym. Ale kiedy już raz spróbujesz, nie będziesz mógł przestać. Dopiero po całkowitym wypełnieniu żołądka tym pysznym smakołykiem. Czytaj dalej, aby dowiedzieć się, jak przygotować zupę.

Będziesz potrzebował:

  • Pierś wędzona (szynka lub skrzydełka) - 0,4 kg;
  • Woda - 3 litry;
  • Ziemniaki - 3-4 szt;
  • Marchew - 1 szt;
  • Cebula - 1 szt;
  • Serek śmietankowy - 150-200 gr;
  • Semolina - 2 łyżki;
  • Świeże zioła (koperek i/lub pietruszka);
  • Sól do smaku;
  • Masło - 30g.
Zupa serowa z wędzonym kurczakiemJak

gotować:

  1. Obrać warzywa.
  2. Doprowadzić wodę do wrzenia. Dodaj całą wodę według zaleceń w przepisach na zupy ze zdjęciami. Proste i smaczne buliony gotują się błyskawicznie. Dodanie większej ilości wody spowoduje rozcieńczenie bogatego smaku.
  3. Ziemniaki pokroić na małe kawałki, marchew zetrzeć na tarce, cebulę posiekać.
  4. Do gotującej się wody dodać ziemniaki i części kurczaka.
  5. Rozgrzać patelnię z olejem.
  6. Smażyć marchew i cebulę do miękkości.
  7. Wyjąć ugotowane części kurczaka, oddzielić mięso i włożyć miąższ do wywaru.
  8. Dodać miąższ.
  9. Zetrzeć ser w ilości podanej w przepisie na smaczną zupę. Dodać do zawartości patelni. Mieszać do rozpuszczenia cząstek.
  10. Stopniowo dodawać kaszę mannę, mieszać, aby nie powstały grudki.
  11. Doprawić solą i pieprzem.
  12. Gotować do miękkości (15-20 minut), następnie usunąć kości.
  13. Zioła drobno posiekać, dodać do garnka lub porcjować na każdy talerz przy podawaniu.

Zupa grochowa i grzybowa z rosołem z kurczaka

Jeśli nie wiesz, jaką zupę zrobić, zrób grochówkę z delikatnym kurczakiem i grzybami. Inne grzyby mogą być użyte według uznania. Chociaż ich gotowanie trwa dłużej, dodają więcej smaku. My natomiast jako podstawę w przepisie podajemy pieczarki.

Będziesz potrzebować:

  • Mięso z kurczaka (1/3 tuszki, filet, szynka) - 0,4 kg;
  • Woda - 3 litry;
  • Groch - 200 gr;
  • Świeże pieczarki - 200 gr;
  • Cebula - 1 szt;
  • Marchew - 1 szt;
  • Ziemniaki - 2 szt;
  • Papryka słodka - 1 szt;
  • Masło - 30 gr;
  • Zielenina, sól, pieprz - do smaku;
  • Musztarda - 1 łyżka;
  • Kurkuma - 1⁄2 łyżki.
Zupa grochowa i grzybowa z rosołem z kurczakaJak

gotować:

  1. Kurczaka umyć, pokroić na małe porcje, tak jak w przypadku każdego innego pierwszego dania. Przepisy ze zdjęciami podają przybliżoną wielkość dla początkujących kucharzy.
  2. Napełnić kurczaka wodą, doprowadzić do wrzenia.
  3. Popularne przepisy na zupy na każdy dzień na pewno zawierają grochówkę w liście. Ale doświadczone gospodynie wolą namoczyć kaszę na noc. Suszony groch gotuje się wtedy znacznie szybciej.
  4. Po ugotowaniu usuń pianę łyżką cedzakową i dodaj groszek.
  5. Przykryj garnek pokrywką i zmniejsz ogień do minimum.
  6. Doprawić solą i gotować na wolnym ogniu przez nieco ponad 1 godzinę.
  7. Jeśli nie wiesz, co chcesz podać na pierwsze danie, przygotuj czosnkowe pampuszki lub grzanki. Stanowią doskonały dodatek do zupy.
  8. W czasie, gdy groszek i kurczak się gotują, przygotuj warzywa: obierz, umyj.
  9. Ziemniaki pokroić w kostkę, marchewkę zetrzeć na tarce, paprykę pokroić w paski julienne, a cebulę posiekać.
  10. Pieczarki umyć, obrać i pokroić w cienkie plasterki.
  11. Rozgrzać patelnię z masłem.
  12. Smażyć marchew i paprykę przez 5-7 minut, mieszając od czasu do czasu.
  13. Następnie dodajemy grzyby, kurkumę i musztardę. Dusimy przez około 5 minut, następnie wyłączamy ogień.
  14. Cebulę i ziemniaki włożyć do smacznej i łatwej zupy po upływie podanego czasu gotowania.
  15. Dusić przez 15 minut, dodać cebulę, marchew, grzyby i wymieszać.
  16. Gotować na wolnym ogniu jeszcze średnio 15 minut, w zależności od stopnia ugotowania groszku.
  17. Posiekaj zieleninę, dodaj do zupy lub na talerz podczas podawania.

Zupa z serem, groszkiem i wędzoną kiełbasą

Namocz groch w dużej ilości wody przed przyrządzeniem smacznej zupy. Napęczniałe kasze ugotują się w godzinę lub krócej. Możesz przyspieszyć proces, dodając do gotującego się grochu szczyptę sody oczyszczonej. Alkalia sprzyja szybszemu gotowaniu, nie pozostawiając charakterystycznego posmaku i zapachu.

Będziesz potrzebować:

  • Groch - 200 gr;
  • Marchew - 1 szt;
  • Cebula - 1 duża cebula;
  • Ziemniaki - 3t;
  • Ser topiony miękki - 100 gr;
  • Kiełbasy wędzone - 200-300g;
  • Woda - 3 l;
  • Zielenina - do smaku;
  • Sól - 1/2 łyżki;
  • Masło - 30g.
Zupa z serem, groszkiem i wędzoną kiełbasąJak

gotować:

  1. Groch opłukać, zalać wodą, doprowadzić do wrzenia. Przepisy ze zdjęciem proste i smaczne można ugotować szybko i teraz się o tym przekonasz.
  2. Gdy woda się zagotuje, usuń pianę i zmniejsz ogień.
  3. Gotować na wolnym ogniu przez 40 minut (jeśli kasza była wcześniej namoczona).
  4. Warzywa obrać, cebulę posiekać, marchewkę pokroić w cienkie słupki, ziemniaki w drobną kostkę.
  5. W osobnej misce pokroić kiełbasę w plasterki.
  6. Zetrzeć ser na tarce.
  7. Rozgrzać patelnię z masłem i sparzyć marchewki.
  8. Po 40 minutach gotowania posolić bulion, dodać do zupy ziemniaki i cebulę.
  9. Przepis wraz ze zdjęciami jest prosty i szybki w przygotowaniu. Pozostawić ziemniaki na wolnym ogniu przez 15 minut, posolić i doprawić do smaku.
  10. Dodać marchewkę, kiełbasę i starty ser.
  11. Gotować, aż ser będzie całkowicie roztopiony (około 15 minut).
  12. Podawać w misce z drobno posiekaną zieleniną.

Zupa smakowa z kurczaka z knedlami

Ta zupa z rosołem z kurczaka jest pyszna i sycąca. Szczególnie z aromatycznymi pierogami z serem i smacznymi warzywami. I jeżeli ty jesteś przyglądający dla smacznych polewek dla każdy dnia, pewny rozważać ten kurczaka polewkę.

Będziesz potrzebował:

  • Kurczak - 0,4 kg;
  • Zielony groszek (świeży lub mrożony) - 150 -200 gr;
  • Ziemniaki - 3 szt;
  • Marchew - 1 szt;
  • Cebula - 1 szt;
  • Ser - 100 gr;
  • Mąka - 4 łyżki;
  • Jajko - 1 szt;
  • Masło - 30 gr;
  • Pieprz, przyprawy, sól do smaku.
Kurczak pyszna zupa knedlowaJak

gotować:

  1. Wszystkie przepisy na proste zupy zaczynają się w standardowy sposób: umyte kawałki mięsa zalewamy wodą, doprowadzamy do wrzenia.
  2. Zmniejszyć ogień i gotować na wolnym ogniu przez 30 minut.
  3. Obierz warzywa, posiekaj je.
  4. Ziemniaki pokroić na małe kawałki, włożyć do bulionu.
  5. Posiekaną cebulę i marchew podsmażamy na maśle do miękkości.
  6. Wyjąć kawałki kurczaka, oddzielić mięso od kości.
  7. Mięso pokroić na małe kawałki, włożyć z powrotem do wywaru, posolić i popieprzyć.
  8. Dodać do zupy podsmażone warzywa i groszek. Przepis na każdy dzień jest prosty i smaczny - jest idealny. Jest lekka i pożywna, spodoba się zarówno dorosłym, jak i dzieciom.
  9. Przygotować ciasto na pierogi: roztrzepać jajko.
  10. Zetrzeć ser na tarce i dodać do jajka.
  11. Wymieszaj składniki i stopniowo dodawaj mąkę.
  12. Łyżką formujemy pierogi i dodajemy je na patelnię.
  13. Gotuj wszystko razem przez kolejne 5-10 minut i wyłącz.

Kremowa zupa z łososiem

Publikacja ta zawiera ciekawe przepisy na zupy dla każdego. Jedną z najsmaczniejszych jest zupa krem z łososiem. To danie przygotowuje się tak szybko, jak to możliwe. Jednocześnie smakuje bardzo delikatnie, z miłym rybnym akcentem. Przy podawaniu dodać trochę ziół, aby nadać pikantny smak.

Będziesz potrzebować:

  • Zestaw do zupy z łososia - 0,4 kg;
  • Filet z łososia - 0,3 kg;
  • Ziemniaki - 3-4 szt;
  • Cebula - 1 duża główka;
  • Marchew - 1 szt;
  • Masło - 30 gr;
  • Krem - 200 ml;
  • Woda - 3 litry;
  • Sól, pieprz, suszone (świeże) zioła do smaku.
Kremowa zupa z łososiaSposób

przygotowania:

    1. Nie wiesz, jak ugotować smaczną zupę? Pierwsze danie z łososia przygotuj w pośpiechu. To szybka zupa. Wystarczy 30-40 minut i masz dużą, aromatyczną i obfitą zupę do zrobienia.
    2. Zestaw do zupy rybnej napełnić wodą, doprowadzić do wrzenia.
    3. Zmniejszyć hałas, gotować na wolnym ogniu przez 10 minut.
    4. Warzywa obrać, marchewkę i cebulę posiekać.
    5. Pokroić ziemniaki na kawałki.
    6. Ziemniaki włożyć do zupy. Przygotuj proste i smaczne codzienne pierwsze danie z marchewką gotowaną na parze.
    7. Rozgrzać patelnię z masłem, smażyć cebulę i marchew przez 5 minut.
    8. Wyjąć zestaw, oddzielić kawałki mięsa i włożyć je do wywaru.
    9. Oddzielone kawałki ryby włożyć do zupy.
    10. Filety pokroić w drobną kostkę, włożyć do zupy.
    11. Gotować wszystko razem przez 15 minut.
    12. Wlać śmietankę, wszystko razem zagotować, wyłączyć ogień.
    13. Zieleninę lepiej jest dodać do talerza podczas podawania.

Możesz również polubić:

Najsmaczniejsze przepisy na kebab z kurczaka

Przepisy na zimne przystawki

Jak przyrządzić stek: przepisy krok po kroku

Kanelony z mięsem mielonym i sosem beszamelowym

Czy podobają Ci się nasze artykuły? Zarejestruj się i szukaj smaczne i przydatne pomysły na chefmarket.pl ????

Wypróbuj nasze menu!

3 kolacje dla dwojga z bezpłatnym
dostawa za 1990 rubli. Wyświetl menu