Proste przepisy kulinarne

Dzisiejszy szybki tryb życia pozostawia niewiele czasu na domowe gotowanie. Aby dostosować się do dzisiejszych realiów, znani szefowie kuchni opracowali proste przepisy dla tych, którzy wolą domowe jedzenie, ale mają ograniczony czas na gotowanie. Niektóre z nich znajdziecie Państwo w naszej publikacji.

Szybkie i pożywne śniadanie

Nie masz czasu na przygotowanie pełnowartościowego śniadania? Nie ma co rozpaczać, proponujemy zrobić sajgonkę. Jest to wszechstronne urządzenie do szybkiego gotowania, którego przepisy można modyfikować, eksperymentując z różnymi dodatkami. Za podstawę posłuży nam dobrze znany omlet.

Będziesz potrzebować:

  • Jaja - 2 szt;
  • Szynka - 100 gr;
  • Papryka słodka - 50 gr;
  • Zielona cebulka lub inna zielenina - kilka gałązek;
  • Ser twardy - 100 g;
  • Sól, pieprz, papryka;
  • Mleko - 30 ml;
  • Masło - 1 łyżka deserowa.
Szybkie i pożywne śniadanieJak

gotować:

  1. Jajecznica jest szybka, smaczna i łatwa do zrobienia. Przepisy na to danie są pyszne z grzybami, filetami z kurczaka, słodką papryką i innymi potrawami.
  2. W misce ubić jajka z dodatkiem szczypty soli.
  3. Dodać mleko i ponownie ubić.
  4. Szynkę pokroić w drobną kostkę, dodać do masy jajecznej.
  5. Umyj i posiekaj zioła, a następnie dodaj je do masy jajecznej.
  6. Z papryki usunąć nasiona, pokroić w drobną kostkę i dodać do masy jajecznej.
  7. Posypać pieprzem i wymieszać.
  8. Ser zetrzeć na tarce do osobnego naczynia.
  9. Rozgrzać patelnię z olejem. Wlać ½ ciasta na gorącą powierzchnię.
  10. Gdy jajko "zastygnie", zwinąć do połowy w roladkę, podciągnąć do brzegu, posypać łączenie startym serem.
  11. Pozostałą część masy wylać na wolne miejsce, zwinąć roladę.
  12. Zrumienić bułkę na średnim ogniu z obu stron.

Mini bochenki pizzy w piekarniku

Dzięki naszym prostym przepisom sprawisz, że Twój poranek będzie udany, a śniadanie smaczne. Jeśli nie masz czasu na pieczenie ich w piekarniku, użyj piekarnika. W procesie gotowania nie będzie używany olej. Dzięki temu pizze są nie tylko pyszne, ale i niskokaloryczne.

Będziesz potrzebować:

  • Gotowana kiełbasa (gotowany filet z kurczaka) - 150 gr;
  • Kiełbasa wędzona (wędzony filet z kurczaka) - 150 g;
  • Ser twardy - 150 g;
  • Świeże zioła - 0,5 pęczka;
  • Pomidor - 1 średniej wielkości pomidor;
  • Kwaśna śmietana - 2 łyżki;
  • Sól, pieprz, musztarda w proszku;
  • Kromki pokrojonego bochenka 6-8 szt.
Mini pizze w piekarnikuJak

przyrządzać:

  1. Proste przepisy kulinarne, takie jak mini pizze, można przygotować wieczorem, tak aby rano poświęcić minimum czasu. Przygotować w misce pokrojoną w plasterki kiełbasę i starty ser.
  2. Zioła opłukać, posiekać i dodać do kiełbasy.
  3. Rano włączamy piekarnik na 190 stopni.
  4. Pokroić pomidora w kostkę. Dodać do reszty potraw.
  5. W osobnej misce połącz kwaśną śmietanę z solą, pieprzem i ½ łyżeczki musztardy w proszku, będzie to szybkie, smaczne i łatwe. Przepisy przygotowywane są również z majonezem lub jajkami.
  6. Wymieszać, zaprawić nadzienie kwaśną śmietaną.
  7. Wymieszać farsz na pizzy.
  8. Ułóż kromki bochenka na blasze do pieczenia.
  9. Łyżeczką nałożyć na każdy z nich nadzienie, równomiernie rozprowadzić.
  10. Piec w piekarniku przez 15 minut i podawać z kawą lub herbatą.

Szybki obiad: makaron na patelni

Nie ma nic prostszego i bardziej satysfakcjonującego niż domowy, szybki posiłek. Można wypróbować szybkie przepisy na makaron z różnymi nadzieniami. Jako bazę wykorzystamy mięso.

Będziesz potrzebować:

  • Pulpa mięsna (jakąkolwiek masz pod ręką) - 0,3 kg;
  • Makaron spiralny (muszelki lub inny) - 0,4 kg;
  • Pomidor - 1 duży pomidor;
  • Papryka słodka - 1 szt;
  • Marchew - 1 szt;
  • Cebula - 1 szt;
  • Olej słonecznikowy - 2 łyżki;
  • Sól, pieprz, zioła do smaku.
Szybki obiad: makaron na patelniJak

gotować

:
  1. Warzywa umyć i obrać. Pomimo dużej ilości składników, przy użyciu tej techniki przygotowuje się bardzo proste przepisy na makarony. Zamiast mięsa można też użyć pieczarek, kiełbasy.
  2. Marchew zetrzeć na tarce lub pokroić w cienkie paski julienne, paprykę w paski julienne, a cebulę w półpierścienie.
  3. Mięso rozdrobnić na mielone lub drobno pokrojone kawałki.
  4. Rozgrzać patelnię i podsmażyć mięso.
  5. Dodajemy cebulę, marchew i smażymy aż zmiękną.
  6. Dodać paprykę, smażyć przez kilka minut.
  7. Pomidory obrać zgodnie z prostym przepisem: zanurzyć we wrzącej wodzie na 1-2 minuty, wyjąć. Obrać ze skórki, miąższ posiekać.
  8. Dodać makaron, smażyć wszystko razem przez kilka minut.
  9. Dodać pomidora, sól i pieprz.
  10. Zawartość zalać 300 ml wody.
  11. Przykryj patelnię pokrywką i duś na małym ogniu przez 10-15 minut.
  12. Sprawdzić gotowość, posiekać zieleninę.
  13. Podawaj makaron posypany ziołami. Na wierzch dobrze jest zetrzeć trochę twardego sera.

Knedle ziemniaczane z szynką i sosem śmietanowym

Jeśli zależy Ci na szybkim posiłku, przepisy na placki ziemniaczane są właśnie tym, czego potrzebujesz! Dodaj mały akcent do klasycznej bazy i masz niesamowity obiad. Świetnym dodatkiem do takiego smakołyku jest sos śmietanowy. Szybko się je robi, podczas gdy ładne porcje przyrumieniają się na patelni.

Będziesz potrzebować:

  • Ziemniaki - 0,5-1 kg;
  • Jajka - 2 szt;
  • Sól - 1 łyżka;
  • Mielony pieprz do smaku;
  • Szynka - 200 gr;
  • Cebula - 1 szt;
  • Olej słonecznikowy;
  • Kwaśna śmietana - 200 ml;
  • Zielenina - 0,5 pęczka;
  • Czosnek - 3-4 ząbki.
Placki ziemniaczane z szynką i sosem śmietanowymJak

gotować:

  1. Ziemniaki i cebulę obrać, warzywa umyć. Użyj techniki, aby szybko, smacznie i łatwo posiekać ziemniaki i cebulę. Przepisy zalecają użycie robota kuchennego, blendera, sokowirówki. Bulwy można również zetrzeć ręcznie na tarce.
  2. W osobnej misce ubij jajka i dodaj do utartej bazy.
  3. Doprawić solą i pieprzem.
  4. Szynkę pokroić w cienkie paseczki, dodać do ziemniaków, wymieszać.
  5. Rozgrzać patelnię z odrobiną oleju słonecznikowego.
  6. Łyżeczką nakładać porcje na gorącą powierzchnię. Pilnuj grubości, aby ziemniaki zdążyły się upiec w środku.
  7. Smażyć każdy z nich z obu stron na średnim ogniu.
  8. Jeśli wolisz pulchne pierogi, po przewróceniu na drugą stronę, przykryj i smaż pod przykryciem aż do ugotowania.
  9. Gotowe pączki wyjąć na talerz z ręcznikiem papierowym, aby usunąć nadmiar oleju.
  10. Istnieją różne bardzo proste przepisy na sos śmietanowy.
  11. Oto najszybszy sposób: posiekaj koperek, obierz ząbki czosnku, wyciśnij i dodaj do kwaśnej śmietany. Doprawić pieprzem i wymieszać - sos jest gotowy do podania.
  12. Naleśniki podawać z sosem śmietanowym.

Ryba z warzywami

Z ryb można zrobić całkiem szybkie i łatwe przepisy. Za chwilę odkryjesz jedną z nich. Aby było smaczne, należy użyć farszu z pieczarkami. Cały proces gotowania nie zajmie Ci więcej niż 30-40 minut.

Będziesz potrzebować:

  • Filet z morszczuka - 1 kg;
  • Pieczarki - 300 gr;
  • Cebula - 2 gr;
  • Masło - 100 gr;
  • Zioła, sól, przyprawy do smaku;
  • Ser twardy - 200-300g;
  • Cytryna - ½ łyżeczki;
  • Sos sojowy - do 200 ml;
  • Olej słonecznikowy.
Ryba z warzywamiJak

przyrządzać:

  1. Pieczarki umyć, pokroić w cienkie plasterki.
  2. Cebulę obrać, umyć, pokroić w półkrążki.
  3. Rozgrzać patelnię, dodać łyżkę oleju słonecznikowego.
  4. Podsmażyć grzyby, aby uwolnić nadmiar wilgoci.
  5. Dodaj cebulę i pozostaw na 5 minut.
  6. Podczas gdy grzyby się gotują, przygotuj filety: umyj je, usuń błonę.
  7. Każdy filet pokroić na 3-4 plastry.
  8. Warstwy ryby posypujemy ziołami, solą - żadna marynata nie jest szybką kuchnią. Przepisy sugerują również użycie soku z cytryny.
  9. Skropić plastry świeżym sokiem wyciśniętym z połowy cytryny.
  10. Wyjąć grzyby i cebulę na talerz, aby lekko ostygły.
  11. W międzyczasie zetrzeć ser na grubej tarce.
  12. Jeśli wolisz piec w piekarniku, rozgrzej go do 180 stopni.
  13. Blachę do pieczenia wysmarować olejem (według uznania).
  14. Ułóż rybę na blasze do pieczenia lub na dnie patelni.
  15. Na wierzchu ryby położyć mały kawałek masła.
  16. Łyżeczką deserową nałożyć na wierzch farsz grzybowy. Dopasuj ilość tak, aby wystarczyło dla wszystkich ryb. Jeśli jest ich dużo, rozłóż na kupkę.
  17. Doprawić solą, a następnie rozłożyć warstwę tartego sera.
  18. Wlać 150 ml sosu sojowego.
  19. Umieścić w blasze do pieczenia i piec przez 20 minut.
  20. Aby ryba była szybka, smaczna i łatwa do przyrządzenia, powtórz przepis z zapiekaniem na patelni. Gdy ryba jest już ułożona, na dno wlewamy odrobinę oleju słonecznikowego, 2-3 łyżki sosu sojowego. Przykryć patelnię pokrywką, gotować na małym ogniu przez 15-20 minut.

Możesz również polubić:

Najsmaczniejsze przepisy na kebab z kurczaka

Przepisy na zimne przystawki

Jak przyrządzić stek: przepisy krok po kroku

Kanelony z mięsem mielonym i sosem beszamelowym

Czy podobają Ci się nasze artykuły? Zapisz się i poszukaj smaczne i zdrowe pomysły na chefmarket.pl ????

Wypróbuj nasze menu!

3 kolacje dla dwojga z bezpłatnym
dostawa za 1990 rubli. Wyświetl menu
Auchan