Przepis na chaczapuri w stylu sajaryjskim
Dobre gruzińskie restauracje zawsze mają w swoim menu kilka rodzajów świeżo wypiekanego chleba. Najbardziej popularne są te z nadzieniem serowym. Szczególnie popularny jest wśród nich przepis na chaczapuri. W końcu jego wartość to nie tylko smak, ale i tradycja jego spożywania. Nawet jeśli nie jesteś Gruzinem, na pewno pomyślisz o tym, jak przyjemnie jest mieszać żółtko i ser z odłamanym kawałkiem chrupiącego chleba. Wychwytując jak najwięcej tłustej, kremowej bazy, będziesz mógł cieszyć się autentycznością gruzińskiej kuchni.
Przepis na chaczapuri na sposób adżarski
Gruziński ser używany w chaczapuri w przepisie na owoce morza to imeruli, solankowy i gąbczasty ser o lekko słonawym, kwaskowatym smaku. Jeśli ten ser nie jest dostępny, można użyć kombinacji czterech serów: provolone, muenster lub mozzarella zmieszanych z fetą. W ten sposób można uzyskać bardzo podobne wyniki. Można też eksperymentować, używając serów według własnego gustu.
Przepis na chaczapuri w stylu adżarskimPrzygotować:
- 400g mąki zwykłej;
- 200ml (+ ok. 90ml więcej w razie potrzeby) ciepłej wody;
- 1 łyżka suchych, szybko działających drożdży;
- 1 łyżka cukru;
- 1 łyżeczka soli;
- 1 łyżka oleju słonecznikowego.
Dla nadzienia:
- 300g sera mieszanego;
- świeżo zmielony czarny pieprz;
- 1 jajko ubite do posmarowania wierzchu ciasta;
- 2 całe jajka.
przygotować:
- Ten przepis na khachapuri au jardin jest przeznaczony na dwie porcje. Aby upiec bardziej aromatyczny chleb gruziński z serem, należy zwiększyć liczbę składników 2-4 razy. Rozpocznij proces wyrabiania ciasta. Możesz użyć urządzenia kuchennego, ale jeśli uważasz, że ciasto będzie lepsze od ciepła delikatnych rąk, gotuj w stary, sprawdzony sposób. Mąkę przesiać do miski, dodać sól, cukier i drożdże. Dodać ciepłą wodę i zagnieść ciasto.
- Ścianki miski posmarować olejem słonecznikowym, toczyć kulę ciasta tak, aby zebrała na sobie trochę oleju. Przykryj miskę czystą ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na 1½-2 godziny. Aby przyspieszyć wyrastanie ciasta i zapewnić odpowiednie ciepłe środowisko, rozgrzej piekarnik do 40 stopni i wyłącz go. Włóż miskę z ciastem do środka i pozostaw na co najmniej godzinę.
- Kiedy ciasto wyrośnie, zagnieć je. Wyłożyć na blat lekko posypany mąką (nie przesadzać z mąką, aby nie zapchać ciasta). Wyrobić ciasto i uformować równą kulę. Przepis na chaczapuri à lajar jest na dwie porcje. Podziel ciasto na dwie równe porcje.
- Rozgrzej piekarnik do 170 stopni.
- Przygotuj płaską blachę do pieczenia wysmarowaną olejem słonecznikowym.
- Podczas gdy piekarnik się nagrzewa, przygotuj ciasto na chleb: rozciągnij lub rozwałkuj porcje ciasta na owalne, lekko podłużne kształty.
- Aby je wypełnić, wymieszaj starty lub posiekany ser w misce i dopraw pieprzem. Jeśli chcesz, możesz dodać do sera połowę ubitego jajka. Pozostałą połowę jajka pozostawić do posmarowania polana, aby uzyskać rumiany, gotowy wygląd wypieku.
- Z połówek ciasta uformować prostokątne kształty.
- Równomiernie rozprowadzić nadzienie.
- Lekko zwinąć krawędzie kęsów, składając końce tak, jakbyśmy formowali łódki.
- Ułóż pierogi na blasze do pieczenia.
- Piec przez 25-30 minut.
- Na 2 do 3 minut przed końcem, wbij jajko w środek każdego pączka. Pozostawić w piekarniku, aby jajko lekko "zastygło", wyjąć gotowe chaczapuri i przełożyć na talerz.
Możesz również polubić:
Przepisy na chrupiące ogórki na zimę na litrowy słoik
Domowe sosy na zimę
11 sposobów na wykorzystanie cytryny
Czy podobają Ci się nasze artykuły? Subskrybuj, polub i wyszukaj smaczne i przydatne pomysły na chefmarket.ru ????
AuchanNowy tydzień - nowe menu! 60 dań do wyboru. Pospiesz się i zamów wszystkie najsmaczniejsze dania na Targu Szefów Kuchni❤.
3 kolacje dla dwojga z bezpłatnymdostawa za 1990 rubli. Wyświetl menu