Przepis na chaczapuri w stylu sajaryjskim

Dobre gruzińskie restauracje zawsze mają w swoim menu kilka rodzajów świeżo wypiekanego chleba. Najbardziej popularne są te z nadzieniem serowym. Szczególnie popularny jest wśród nich przepis na chaczapuri. W końcu jego wartość to nie tylko smak, ale i tradycja jego spożywania. Nawet jeśli nie jesteś Gruzinem, na pewno pomyślisz o tym, jak przyjemnie jest mieszać żółtko i ser z odłamanym kawałkiem chrupiącego chleba. Wychwytując jak najwięcej tłustej, kremowej bazy, będziesz mógł cieszyć się autentycznością gruzińskiej kuchni.

Przepis na chaczapuri na sposób adżarski

Gruziński ser używany w chaczapuri w przepisie na owoce morza to imeruli, solankowy i gąbczasty ser o lekko słonawym, kwaskowatym smaku. Jeśli ten ser nie jest dostępny, można użyć kombinacji czterech serów: provolone, muenster lub mozzarella zmieszanych z fetą. W ten sposób można uzyskać bardzo podobne wyniki. Można też eksperymentować, używając serów według własnego gustu.

Przepis na chaczapuri w stylu adżarskimPrzygotować

:

  • 400g mąki zwykłej;
  • 200ml (+ ok. 90ml więcej w razie potrzeby) ciepłej wody;
  • 1 łyżka suchych, szybko działających drożdży;
  • 1 łyżka cukru;
  • 1 łyżeczka soli;
  • 1 łyżka oleju słonecznikowego.

Dla nadzienia:

  • 300g sera mieszanego;
  • świeżo zmielony czarny pieprz;
  • 1 jajko ubite do posmarowania wierzchu ciasta;
  • 2 całe jajka.
Chaczapuri khajarski przepisJak

przygotować:

  1. Ten przepis na khachapuri au jardin jest przeznaczony na dwie porcje. Aby upiec bardziej aromatyczny chleb gruziński z serem, należy zwiększyć liczbę składników 2-4 razy. Rozpocznij proces wyrabiania ciasta. Możesz użyć urządzenia kuchennego, ale jeśli uważasz, że ciasto będzie lepsze od ciepła delikatnych rąk, gotuj w stary, sprawdzony sposób. Mąkę przesiać do miski, dodać sól, cukier i drożdże. Dodać ciepłą wodę i zagnieść ciasto.
  2. Ścianki miski posmarować olejem słonecznikowym, toczyć kulę ciasta tak, aby zebrała na sobie trochę oleju. Przykryj miskę czystą ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na 1½-2 godziny. Aby przyspieszyć wyrastanie ciasta i zapewnić odpowiednie ciepłe środowisko, rozgrzej piekarnik do 40 stopni i wyłącz go. Włóż miskę z ciastem do środka i pozostaw na co najmniej godzinę.
  3. Kiedy ciasto wyrośnie, zagnieć je. Wyłożyć na blat lekko posypany mąką (nie przesadzać z mąką, aby nie zapchać ciasta). Wyrobić ciasto i uformować równą kulę. Przepis na chaczapuri à lajar jest na dwie porcje. Podziel ciasto na dwie równe porcje.
  4. Rozgrzej piekarnik do 170 stopni.
  5. Przygotuj płaską blachę do pieczenia wysmarowaną olejem słonecznikowym.
  6. Podczas gdy piekarnik się nagrzewa, przygotuj ciasto na chleb: rozciągnij lub rozwałkuj porcje ciasta na owalne, lekko podłużne kształty.
  7. Aby je wypełnić, wymieszaj starty lub posiekany ser w misce i dopraw pieprzem. Jeśli chcesz, możesz dodać do sera połowę ubitego jajka. Pozostałą połowę jajka pozostawić do posmarowania polana, aby uzyskać rumiany, gotowy wygląd wypieku.
  8. Z połówek ciasta uformować prostokątne kształty.
  9. Równomiernie rozprowadzić nadzienie.
  10. Lekko zwinąć krawędzie kęsów, składając końce tak, jakbyśmy formowali łódki.
  11. Ułóż pierogi na blasze do pieczenia.
  12. Piec przez 25-30 minut.
  13. Na 2 do 3 minut przed końcem, wbij jajko w środek każdego pączka. Pozostawić w piekarniku, aby jajko lekko "zastygło", wyjąć gotowe chaczapuri i przełożyć na talerz.

Możesz również polubić:

Przepisy na chrupiące ogórki na zimę na litrowy słoik

Domowe sosy na zimę

11 sposobów na wykorzystanie cytryny

Czy podobają Ci się nasze artykuły? Subskrybuj, polub i wyszukaj smaczne i przydatne pomysły na chefmarket.ru ????

Auchan

Nowy tydzień - nowe menu! 60 dań do wyboru. Pospiesz się i zamów wszystkie najsmaczniejsze dania na Targu Szefów Kuchni❤.

3 kolacje dla dwojga z bezpłatnym
dostawa za 1990 rubli. Wyświetl menu