Przepis na gulasz wieprzowy smażony na patelni

Wolisz proste dania, które nie wymagają specjalnej wiedzy kulinarnej i stosowania skomplikowanych technik? Następnie zapisz w swojej książce kucharskiej przepis na smażony gulasz wieprzowy. Takie danie można przygotować z warzywami, grzybami, kaszą. Stosując różne przyprawy lub suszone owoce, można łatwo nadać im pikantny smak i przyjemny posmak. Nie potrzebujesz dużo czasu, aby go przygotować. Proces gotowania nie jest również czasochłonny.

Gulasz wieprzowy smażony na patelni

Pełnowartościowym obiadem, obfitym obiadem byłby mięsny gulasz na patelni. Podstawowy przepis, który warto poznać na początek. Jest to łatwe i proste - nawet dla kawalera lub nastolatka. W związku z tym, nie będzie stwarzać kłopotów z powtarzaniem. Na liście składników znajduje się tylko cebula i marchew. Dodaj paprykę lub śliwki, jeśli chcesz.

Będziesz potrzebować:

  • 0,5-0,7 kg. łopatki wieprzowej;
  • 2 cebule;
  • 1 marchewka;
  • 0,5 łyżeczki zira;
  • 0,5 łyżeczki mielonego czarnego pieprzu;
  • 1/3 łyżeczki kolendry;
  • 1/3 łyżeczki tymianku;
  • 4-5 liści laurowych;
  • Olej słonecznikowy, sól.
Wieprzowina duszona na patelniJak

przyrządzać:

  1. Opłukać miąższ z szalotki, osuszyć papierowym ręcznikiem.
  2. Pokroić na porcje ok. 3x5 cm do szybkiego duszenia na patelni. Przepis można przygotować również z większymi lub mniejszymi kawałkami mięsa.
  3. Rozgrzać patelnię, wlać na nią 2-3 łyżki oleju słonecznikowego.
  4. Obrać cebulę i marchewkę.
  5. Ułożyć plastry mięsa na gorącej powierzchni. Smażyć na średnim ogniu przez 2-3 minuty z obu stron.
  6. W czasie, gdy mięso się smaży, pokroić cebulę w półkrążki, marchewkę zetrzeć na tarce.
  7. Mięso doprawić do smaku przyprawami. Jeśli gotujesz dla dzieci, ilość lub niektóre rodzaje przypraw można zmienić, zignorować.
  8. Dodać cebulę i marchew, wymieszać do połączenia. Przykryć pokrywką, dusić na wolnym ogniu przez 15-20 minut.
  9. Doprawić solą tuż przed wyłączeniem. Podawać na gorąco.

Wieprzowina duszona w winie na patelni

Czy chcesz zaimponować komuś, kogo kochasz, swoimi umiejętnościami kulinarnymi? W takim razie koniecznie zróbcie gulasz na patelni. Przygotuj ten przepis z dobrym winem i zdjęciem. Do tego dania pasuje zarówno białe, jak i czerwone wino.

Jakość produktu jest ważniejsza przy wyborze. Sfałszowany napój może po prostu zepsuć potrawę. Dobre wino będzie dawało wspaniały aromat z winogronowym posmakiem. Alkohol wyparuje podczas duszenia. Połączy się on z zapachem mięsa, tworząc miły akcent smakowy i niezwykle apetyczny aromat podczas gotowania.

Będziesz potrzebować:

  • 1 kg łopatki wieprzowej;
  • 300 ml. wytrawnego wina;
  • 5 łyżek oleju z oliwek (słonecznikowego);
  • 2 cebule;
  • Pieprz, sól, liść laurowy do smaku.
Wieprzowina duszona w winie na patelniJak

gotować:

  1. Zanim zaczniemy dusić mięso na patelni, przepis ze zdjęciami zaczynamy od jego przygotowania. Spłukać, wytrzeć nadmiar wilgoci.
  2. Łopatkę kroimy na średniej wielkości porcje o równym lub przypadkowym kształcie.
  3. Obrać i opłukać cebulę.
  4. Rozgrzać patelnię z olejem.
  5. Na rozgrzanej powierzchni ułożyć kawałki mięsa.
  6. Smażyć z kilku stron na dużym ogniu.
  7. Cebulę pokroić w krążki lub półkrążki.
  8. Usmażone mięso przełożyć do miski.
  9. Podsmażamy cebulę na oleju i w soku pozostałym z pieczenia mięsa. Jeśli jest za mało oleju, dodaj 1-2 łyżki.
  10. Po 5 minutach smażenia cebuli, dodajemy wino.
  11. Część płynu gotujemy na dużym ogniu, aby mięso na patelni dusiło się w skoncentrowanych sokach. Przepis
  12. Zawiera minimalną ilość przypraw. Standardowe rodzaje można uzupełnić o zirę, śliwki, berberys lub inne zioła.
  13. Dodać przyprawy, zmniejszyć ogień do minimum.
  14. Przełóż mięso z powrotem na patelnię, wymieszaj składniki.
  15. Przykryć i dusić przez 50 minut.

Wieprzowina z cytrusowym posmakiem

Lepszego dania na Sylwestra nie można było sobie wymarzyć! Pikantne mięso, orzeźwiające aromaty i przyjemny słodko-kwaśny sos nie pozostawią nikogo obojętnym. Postępuj zgodnie z tymi prostymi wskazówkami, a dowiesz się, jak przyrządzić pyszną, smażoną na patelni pieczeń. Przepis ten jest o wiele łatwiejszy do powtórzenia w praktyce, niż może się wydawać.

Będziesz potrzebować:

  • 1,5 kg miazgi wieprzowej;
  • 2 cebule;
  • 1 pomarańcza;
  • 1 łodyga selera;
  • 450 ml. bulionu;
  • 5-6 ząbków czosnku;
  • 0,5 łyżeczki papryki;
  • 1,5 łyżeczki soli;
  • 0,5 łyżeczki mielonego pieprzu;
  • Rozmaryn, kardamon, mielone goździki, liść laurowy do smaku;
  • 2 łyżki oleju słonecznikowego;
Wieprzowina z cytrusowym posmakiemJak

przyrządzać

:
  1. Wieprzowinę opłukać, osuszyć serwetką, pokroić na duże kawałki.
  2. Zmieszaj w misce zmielone przyprawy i sól.
  3. Kawałki mięsa natrzeć mieszanką przypraw.
  4. Rozgrzewamy patelnię z olejem słonecznikowym, w którym później będziemy dusić mięso. Na patelni przepis gotuje się szybciej niż w zapiekance.
  5. Połóż plasterki na gorącej powierzchni. Smażyć ze wszystkich stron na dużym ogniu, aż będą chrupiące.
  6. Obierz i opłucz warzywa.
  7. Cebulę i seler pokroić w dużą kostkę.
  8. Czosnek pokroić w plasterki lub w krążki.
  9. Pomarańczę pokroić w krążki (około 3 do 4 krążków).
  10. Wyjąć mięso z pieczeni do miski.
  11. Przygotowane warzywa (z wyjątkiem czosnku) ułożyć na powierzchni, na której pieczone było mięso.
  12. Prażymy na średnim ogniu przez dosłownie 2-3 minuty, dodajemy przyprawy, których użyliśmy do gulaszu na patelni. Przepis ze zdjęciami pozwala na eksperymentowanie ze smakami. Można też dodać inne zioła lub cytrynę.
  13. Kawałki pieczonego mięsa włożyć z powrotem na patelnię z warzywami.
  14. Na patelnię wlewamy wywar, mięso posypujemy ząbkami czosnku.
  15. Przykrywamy pokrywką i gotujemy na małym ogniu przez około godzinę.

Gulasz wieprzowy w sosie własnym

Jeśli do gotowania wybierzesz chude mięso, to jest to dość niskokaloryczne danie. Ale jeśli chcesz smaczną, niskokaloryczną wersję, użyj racuchów. Jest to niezrównane danie na rodzinny posiłek lub przyjęcie. Przygotuj dużo cebuli, w której będziesz dusić mięso na patelni. Przepis ze zdjęciami jest łatwy do przygotowania, ponieważ nie ma tu wielu technik.

Będziesz potrzebować:

  • 1 kg. karkówki wieprzowej;
  • 4-5 cebul;
  • 4-5 liści laurowych;
  • 1-1,5 łyżeczki soli (lub do smaku);
  • 0,5 łyżeczki mielonego czarnego pieprzu;
  • 0,5 łyżeczki papryki;
  • 0,5 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej.
Gulasz wieprzowy w sosie własnymJak

gotować:

  1. Polędwicę umyć, osuszyć z wilgoci ściereczką.
  2. Mięso pokroić na duże kwadratowe kawałki.
  3. W małej misce wymieszaj suche przyprawy i sól.
  4. Mięso posypujemy przyprawami, rozcieramy dłońmi tak, aby plastry ze wszystkich stron były nimi nasączone.
  5. Cebulę obrać, opłukać i pokroić w półkrążki.
  6. Aby dusić mięso na patelni, przygotuj przepis w misce o grubych ściankach. Dobrym pomysłem jest żeliwna patelnia.
  7. Rozgrzać patelnię z 2-3 łyżkami oleju słonecznikowego.
  8. Na rozgrzany olej kładziemy kawałki mięsa. Na wierzchu ułożyć warstwę cebuli.
  9. Przykrywamy patelnię pokrywką i dusimy mięso na wolnym ogniu przez około 2 godziny.
  10. Jeśli masz podkładkę do rozprowadzania ciepła lub żeliwną patelnię, użyj jej. Pomoże to równomiernie rozprowadzić ciepło, minimalizując szansę na przywieranie.
  11. Podczas duszenia nie ma potrzeby obracania mięsa.

Kolacja kawalerska: gulasz wieprzowy z warzywami

Współczesny kawaler nie jest już tym, czym był kiedyś. Dziś jest samowystarczalnym mężczyzną w kuchni, który nie wychodzi z domu głodny. A jeśli dopiero zaczynasz się w tym odnajdywać, możesz przygotować na kolację po prostu niezrównany gulasz smażony na patelni. Ten przepis jest na dwie porcje. Na takiej kolacji na pewno znajdziesz kogoś do odwiedzenia!

Będziesz potrzebować:

  • 700-800g kotletów schabowych;
  • 2 cebule;
  • 6-7 bulw ziemniaka;
  • 1 papryka (można zastąpić marchewką);
  • 3-4 łyżki oleju słonecznikowego;
  • 50 gr. masła;
  • Sól, przyprawy do smaku;
  • 4-5 ząbków czosnku, 1/3 pęczka zieleniny - według uznania.
Kolacja kawalerska: Gulasz wieprzowy z warzywamiJak

gotować

:
  1. Przed duszeniem mięsa na patelni należy rozpocząć przepis od przygotowania wszystkich niezbędnych składników. Mięso opłukać, pokroić na średniej wielkości kawałki.
  2. Jeśli używamy przypraw w postaci zmielonych ziół, posypujemy nimi mięso. Musztarda w proszku, gałka muszkatołowa, czarny pieprz, papryka i zira są doskonałymi dodatkami do smaku. Użyj tego, co wolisz w proporcjach zgodnych z Twoimi upodobaniami.
  3. Wymieszaj mięso rękami, aby przyprawy zostały równomiernie rozprowadzone.
  4. Ziemniaki obrać, umyć.
  5. Bulwy pokroić na 4-8 części. Powinny powstać duże półplasterki. Można ją również kroić w inny sposób (gruba słoma, kółka).
  6. Cebulę obrać, umyć, pokroić w półkrążki.
  7. Paprykę obrać, opłukać, pokroić w średniej grubości plastry.
  8. Rozgrzej głęboką, grubościenną patelnię, na której wygodnie będzie gotować gulasz. Na patelni przepis ze zdjęciami ugotuje się dość szybko.
  9. Wlać 3-4 łyżki oleju słonecznikowego.
  10. Na rozgrzaną powierzchnię kładziemy kostki mięsa, smażymy na średnim ogniu z obu stron.
  11. Wyjąć mięso do miski, na wierzchu ułożyć ziemniaki. Smażyć z obu stron do lekkiego zarumienienia.
  12. Dodać mięso i posolić potrawę.
  13. Na wierzchu ułożyć pół krążka cebuli i łodygę papryki. Jeśli nie jesz papryki, zastąp ją tartą marchewką.
  14. Masło pokroić w drobną kostkę i posmarować nim cały wierzch.
  15. Przykryć patelnię pokrywką, gotować na wolnym ogniu przez 20-30 minut do miękkości.
  16. Od czasu do czasu możesz zamieszać zawartość patelni 1 lub 2 razy.
  17. Przed wyłączeniem można dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i posiekane zioła (jeśli jest taka potrzeba).

Możesz również polubić:

Makaron mielony: przepis w piekarniku

Ciasto szwajcarskie choux: przepis kulinarny

Łatwe przepisy na pączki

Przepisy na pstrąga

Czy podobają Ci się nasze artykuły? Zarejestruj się i szukaj smaczne i zdrowe pomysły na chefmarket.ru ????

Zapoznaj się z naszym menu!

3 kolacje dla dwojga z bezpłatnym
dostawa za 1990 rubli. Wyświetl menu
Auchan