Przepis na smażone ziemniaki z cebulą

Auchan

Koniecznie przeczytaj całą publikację, aby wybrać swój własny, oryginalny przepis na ziemniaki smażone z cebulą. Te podstawowe warzywa są obecne w wielu rosyjskich potrawach. Ale smażenie na patelni będzie zapewne dla wielu najbardziej udanym połączeniem. Jak przygotować szlachetną przystawkę na każdą ucztę - opowiemy dalej. Ale zanim zaczniesz smażyć ziemniaki z cebulą na patelni, przygotuj przepis ze znajomością podstawowych niuansów:

    • Wybierz ziemniaki. Do smażenia najlepsze są bulwy żółte. Mają one umiarkowaną zawartość skrobi. Jeśli masz odmiany skrobiowe, przed pieczeniem namocz obrane ziemniaki w wodzie przez 30 minut. Ta prosta sztuczka pomoże nieco zmniejszyć zawartość skrobi.
Ziemniaki i cebula smażone na patelni
    • Olej do smażenia. Pyszne są ziemniaki z cebulą na patelni, na które przepis przygotowuje się z masłem. Ale, jak wiadomo, taka odmiana zbyt szybko pali się na dużym ogniu. I to jest właśnie to, co jest potrzebne, aby uzyskać chrupiącą skórkę. Dlatego preferowana jest oliwa z oliwek i inne oleje roślinne. Olej roślinny może być mieszany z masłem, aby zapewnić doskonały smak.
    • Przyprawy - ziemniaki mają wyrazisty smak i nie trzeba go poprawiać syntetycznymi przyprawami. Możesz ją przyciemnić, dodając do przepisu na smażone ziemniaki z cebulą dowolne naturalne przyprawy, które lubisz. Może to być czosnek, chilli w proszku, mielona papryka, kminek, kolendra. Mogą być one dodawane pojedynczo lub w różnych kombinacjach, ale nie dodawaj ich zbyt wcześnie. Suszone przyprawy mogą się szybko przypalić. Aby uzyskać najlepsze rezultaty, dodaj je w ciągu ostatnich kilku minut gotowania.
  • Zioła. Jeśli używasz świeżych ziół z łodygą, takich jak rozmaryn lub tymianek, możesz dodać je na początku procesu gotowania, aby doprawić olej przed smażeniem ziemniaków na patelni z cebulą. Przepisy z cebulą, pietruszką lub bazylią powinny być gotowane w ostatniej chwili, aby nie zwiędły.

Ziemniaki i cebula smażone na patelni

Aby ziemniaki były chrupiące z każdej strony, należy smażyć je na patelni z szerokim dnem, jeśli to możliwe. Dzięki temu plasterki będą miały wystarczająco dużo miejsca i nie będą się parzyć we własnej wilgoci. Dobrą alternatywą dla oleju roślinnego jest gęsi lub kaczy tłuszcz.

Składniki:

  • 4-5 dużych bulw ziemniaków (ok. 500g);
  • 1 cebula;
  • 5 łyżek oliwy z oliwek extra virgin;
  • Papryka, pieprz mielony, sól do smaku.
Smażone ziemniaki z cebuląJak

przyrządzać:

  1. Obrać ziemniaki, umyć bulwy. Aby usmażyć ziemniaki z cebulą w przepisie na patelnię bez zbytniego rozpryskiwania, rozłóż bulwy na papierowym ręczniku. Papier wchłonie nadmiar wilgoci, która wygotuje się w kontakcie z gorącym tłuszczem i rozprzestrzeni się w postaci tłustych kropel po powierzchniach wokół nich.
  2. Rozgrzać patelnię z olejem. W razie potrzeby można użyć tłuszczu kaczego lub gęsiego (młoda tusza).
  3. Bulwy pokroić w średniej wielkości kostkę i wrzucić na rozgrzaną patelnię.
  4. Cebulę pokroić w cienkie plasterki.
  5. Smażyć ziemniaki na średnim ogniu, mieszając od czasu do czasu (co około 5 minut lub gdy spód kostek będzie wyraźnie złoty). Jeśli ziemniaki dolne i cebula zbyt szybko brązowieją na patelni, należy gotować przepis na mniejszym ogniu.
  6. W ciągu pierwszych 10 minut smażenia posolić ziemniaki.
  7. Dodaj poszatkowaną cebulę na 5-7 minut przed przygotowaniem ziemniaków.
  8. Warzywa oprószyć pieprzem, dodać mieloną i wędzoną paprykę, wymieszać.
  9. Dopasuj zawartość soli: jeśli za mało, dodaj jeszcze trochę.
  10. Ziemniaki podawać na gorąco.

Ziemniaki z cebulą i pieczarkami

Makaron lub smażone ziemniaki to uniwersalne rozwiązanie obiadowe dla każdego kawalera. Można jednak w prosty sposób urozmaicić dietę i sprawić, że danie będzie odpowiednie na romantyczną kolację, dodając tylko dwa składniki. Cebula i grzyby znacznie podnoszą walory smakowe potrawy, czyniąc z niej prawdziwy kulinarny majstersztyk. Przepis na smażone ziemniaki z cebulą i pieczarkami znajdziesz w dalszej części artykułu.

Składniki:

  • 450 g ziemniaków;
  • 250g pieczarek;
  • 1 duża cebula;
  • 1 łyżka rozmarynu;
  • Sól, pieprz;
  • Olej słonecznikowy.
  • Natka imbiru do podania.
Ziemniaki z cebulą i grzybamiJak

przyrządzić:

  1. Obrać i umyć bulwy i położyć je na arkuszu ręcznika papierowego.
  2. Pieczarki umyć i pokroić w plasterki.
  3. Cebule obrać, pokroić w półpierścienie.
  4. Rozgrzać patelnię z olejem.
  5. Ziemniaki pokroić w średniej grubości plastry lub rdzeń.
  6. Połóż plastry na gorącej powierzchni i zacznij smażyć ziemniaki na patelni z cebulą. Przepis gotować na średnim ogniu.
  7. Po 5-7 minutach smażenia doprawiamy ziemniaki rozmarynem, solą i pieprzem. Mieszaj ziemniaki w trakcie gotowania, podnosząc usmażone plasterki z dna i odkładając na ich miejsce te na wierzchu.
  8. Rozgrzać drugą patelnię. Dodaj 1 łyżkę oleju i włóż grzyby. Gotuj na średnim ogniu, aż grzyby uwolnią swoją wilgoć.
  9. Następnie dodaj jeszcze 1-2 łyżki oleju (lub według potrzeby) i rozłóż cebulę. Smażyć, aż cebula stanie się półprzezroczysta i złota (5-7 minut), mieszając od czasu do czasu.
  10. Na 3-5 minut przed tym, jak ziemniaki i cebula będą gotowe na patelni, połącz przepisy. Dodaj przygotowaną cebulę i grzyby do ziemniaków i wymieszaj, aby się połączyły.
  11. Gotowy garnirunek podawać na gorąco. Posypać porcje na wierzchu posiekaną natką pietruszki.

Młode ziemniaki pieczone z cebulą

Kiedy nadejdzie sezon na młode ziemniaki, koniecznie przygotuj ten wspaniały przepis. Każdy, kto będzie miał szczęście spróbować, pokocha to danie. Danie jest dość samowystarczalne, dobrze komponuje się z sałatkami i dobrze uzupełnia mięso. Odpowiednie do świątecznego menu, idealne na rodzinny obiad.

Koniecznie zapisz ten przepis na smażone ziemniaki z cebulą w swoich zakładkach i wypróbuj go jeszcze dziś! Jeśli znalazłeś ten post poza sezonem na młode ziemniaki, użyj zwykłych, małych bulw.

Składniki:

  • 10-12 bulw;
  • 1 cebula;
  • 1 marchewka;
  • Sól, pieprz;
  • 2-3 ząbki czosnku;
  • 1-2 liście laurowe.
  • 50g bekonu.
Młode ziemniaki smażone z cebuląJak

gotować:

  1. W przypadku gotowania młodych ziemniaków należy obrać bulwy. Jeśli ziemniaki pochodzą z jesiennych zbiorów, można je obrać lub ugotować w skórce. W drugim przypadku należy starannie wybrać bulwy, które są wolne od wad i umyć je szczotką.
  2. Aby usmażyć ziemniaki na patelni z cebulą, ugotuj przepis w mieszaninie słonecznika i masła. Dodaj 2-3 łyżki oleju słonecznikowego i 1 łyżkę masła. Poczekaj, aż olej zacznie się gotować, rozłóż ziemniaki w jednej warstwie na dnie patelni.
  3. Przykryj patelnię pokrywką, zwiększ ogień do średnio-niskiego, pozwól bulwom lekko się podsmażyć po tej stronie, po której dotykają dna.
  4. Po 3 do 5 minutach przewróć ziemniaki na drugą stronę i posól je. Stopniowo smażymy je pod przykryciem, tak aby z każdej strony pojawił się rumiany kolor.
  5. Podczas gdy ziemniaki się pieką, przygotuj warzywa. Cebulę i marchewkę obrać i opłukać.
  6. W przepisie na smażone ziemniaki z cebulą, pokroić cebulę w półpierścienie lub ćwiartki pierścieni.
  7. Marchew pokroić w paseczki julienne.
  8. Rozgrzej kolejną patelnię z 1 łyżką masła i 1 łyżką oleju słonecznikowego. Włożyć marchewki, smażyć pod przykryciem przez 5-7 minut.
  9. Dodaj cebulę do marchewki, smaż mieszając, aż będzie przezroczysta. Doprawić solą, a następnie wyłączyć ogień.
  10. Boczek pokroić na kawałki.
  11. Gdy ziemniaki osiągną stan półgotowości (nóż włożony w środek przechodzi z pewnym trudem), dodajemy boczek, liść laurowy, wrzucamy marchew i cebulę. Doprawić solą i pieprzem i nałożyć pokrywkę.
  12. Zanim skończysz smażyć ziemniaki na patelni z cebulą, uzupełnij przepis o czosnek rozgnieciony w ziemniakach. Wymieszaj wszystkie składniki i przykryj pokrywką.
  13. Po 2 do 3 minutach wyłączyć ogień. Jeśli chcesz, posiekaj pietruszkę i koperek i posyp nimi ziemniaki.

Darmowa dostawa nawet poza miasto!

Chefmarket udostępnia

produkty z przepisami na

łatwe i smaczne gotowanie w domu. Dostawa jest zawsze bezpłatna, nawet do domku letniskowego! Dostarczamy do 60 km od Moskwy, 30 km od Sankt Petersburga i 30 km od Niżnego Nowogrodu.

Nowy tydzień - nowe menu! 60 posiłków do wyboru. Pospiesz się i zamów wszystkie najsmaczniejsze produkty w Chefmarket❤.

3 kolacje dla dwojga z bezpłatnym
dostawa za 1990 rubli. Wyświetl menu