Przepis na szybkie pikle w torebce

Auchan

Jedną z ulubionych orzeźwiających przekąsek wielu osób są lekko solone ogórki. Mają swoje miejsce na świątecznym stole, a także w porze obiadowej. Klasyczny przepis na kiszenie ogórków jest dość czasochłonny i pracochłonny: dojrzewanie ogórków w słoikach lub beczkach trwa niekiedy miesiącami. Tutaj pomocny może być szybki wariant przygotowania: przygotowanie zajmuje 15 minut, a kiszenie tylko 2 godziny, przy czym smak ogórków wcale nie jest gorszy. Przepis nie wymaga żadnych specjalnych umiejętności ani przyborów kuchennych, wszystkie składniki są proste i jest dość łatwy do wykonania.

Przepis na szybkie pikle w torebcePrzepis na

szybkie pik

le w torebce

Ta metoda nie wymaga worka do marynowania, wystarczy zwykła plastikowa torba. Przepis jest klasycznym rozwiązaniem. Jeśli chcesz, możesz dodać różne przyprawy do smaku.

Lista produktów:

  • ogórki średnie/małe - 1 kg;
  • sól gruboziarnista - 1 łyżka;
  • cukier biały - 1 łyżka;
  • świeży czosnek - 3 ząbki;
  • pieprz czarny lub ziele angielskie - 5 groszków;
  • koperek świeży lub suszony - 30 g (świeży) lub 3 g (suszony);
Szybkie solone ogórki w woreczkuSchemat wykonania

:

  1. Aby lekko solone ogórki stały się chrupiące, konieczne jest pozostawienie uprzednio umytych ogórków w zimnej wodzie na kilka godzin. Ważne jest, aby ogórki były całkowicie zanurzone w wodzie, można do tego celu użyć patelni lub miski. Jeśli pływają, można na nie położyć jakiś ciężar, np. deskę. Należy jednak uważać, aby ich nie wycisnąć, a jedynie lekko zanurzyć w wodzie. Dzięki temu wchłaniają one płyn i stają się bardziej soczyste.
  2. Po namoczeniu ogórki należy osuszyć i pokroić w dowolny, wygodny sposób. Warto zaznaczyć, że im mniejsze ogórki, tym proces kiszenia będzie szybszy i bardziej efektywny. Nie spłycaj ich zupełnie i nie siekaj jak na sałatkę, tylko pokrój w półcalowe kółka lub plasterki. Można je również powiększyć, np. krojąc ogórki na pół, jest to dozwolone, ale w tym przypadku proces kiszenia będzie dłuższy.
  3. Obierz czosnek i zetrzyj go na tarce lub wyciśnij przez praskę do czosnku. Można je również posiekać nożem, ale wtedy będą musiały być jak najdrobniej posiekane. Ponieważ jest to szybki przepis, ważne jest, aby wszystkie składniki były dobrze posiekane, dzięki czemu ogórki wchłoną więcej smaku i aromatu.
  4. Ziarna pieprzu należy zmielić w moździerzu lub młynku. Jeśli nie masz ich pod ręką, możesz użyć noża lub wałka do ciasta. Umieść groszek w woreczku lub cienkiej, czystej ściereczce i dociśnij go wałkiem lub płaską stroną noża. Jeśli użyjesz zmielonej papryki ze sklepu, smak będzie mniej wyrazisty, niż jeśli zmielisz paprykę przed chwilą.
  5. Jeśli koperek jest świeży, należy go najpierw umyć i usunąć twarde części. Następnie osuszamy je i siekamy nożem lub w blenderze. Jeśli koperek jest wysuszony, wystarczy posiekać go rękami lub wałkiem do ciasta.
  6. Wszystkie składniki wraz z przyprawami umieścić w czystej torebce. Zawiąż szczelnie woreczek i delikatnie rozprowadź mieszankę w środku, tak aby przyprawy równomiernie pokryły każdy ogórek.
  7. Zawiąż szczelnie worek i włóż do lodówki. Im dłużej ogórki będą w lodówce, tym lepiej się zamarynują, ale dla małych plasterków wystarczą co najmniej 2 godziny (dla dużych 3,5 godziny). Jeśli w przepisie użyte są całe korniszony, czas moczenia wydłuża się do 4 godzin. Po upływie wyznaczonego czasu ogórki można podawać.

Możesz również polubić:

Przepisy na chrupiące ogórki na zimę na litrowy słoik

Domowe sosy na zimę

11 sposobów na wykorzystanie cytryny

Czy podobają Ci się nasze artykuły? Subskrybuj, polub i wyszukaj smaczne i przydatne pomysły na chefmarket.ru ????

Nowy tydzień - nowe menu! 60 dań do wyboru. Pospiesz się i zamów wszystkie najsmaczniejsze dania na Targu Szefów Kuchni❤.

3 kolacje dla dwojga z bezpłatnym
dostawa za 1990 rubli. Wyświetl menu