Przepis na trifle czekoladowe

Jeśli chcesz się rozkoszować wystawnym deserem, angielski trifle jest idealny, czekoladowy przepis wygląda wykwintnie i smakuje harmonijnie. Łączy w sobie gorzki smak czekolady ze słodyczą biszkoptów i śmietany. Ważnymi elementami są jagody, galaretka owocowa, karmel i orzechy. Nadają one smakołykowi przyjemną konsystencję i pikantne cechy smakowe. Trayfel najczęściej podawany jest w szklanych, przezroczystych pucharach, w których widoczne są wszystkie warstwy. Deser jest porcjowany. Dlatego też jest często podawany na bufetach i przyjęciach.

Doświadczeni kucharze uważają trayfle za dość prosty deser, który można zrobić w ciągu kilku minut. Można go zrobić z resztek biszkoptów lub biszkoptu. Ale w tej prostocie kryje się złożoność. Ważne jest, aby wszystko było proste, aby było doskonałe. Deser będzie niezwykle delikatny, jeśli biszkoptowy spód nasączony zostanie syropem cukrowym, słodkim lub wytrawnym alkoholem. Dzięki temu trifle zyska niezwykły smak.

Przepis na tacę czekoladową

Do wykonania trayfela potrzebujemy bazy z gąbki. Spód można upiec samemu. Lepiej jest skorzystać z klasycznego przepisu. Ciasto biszkoptowe musi być jednak nieświeże i nieco wysuszone. Dlatego można wykorzystać skrawki biszkoptu, które pozostały z ciasta z poprzedniego dnia. Można użyć gotowych biszkoptów lub specjalnych mieszanek.

Przepis na trifle czekoladoweŚmietanę

do deseru najlepiej użyć lekką. Powinien on dobrze nasączyć biszkopt i uczynić go jeszcze bardziej wyrafinowanym i delikatnym. Dla nadania tekstury, tacifel można posypać posiekanymi orzechami, okruchami herbatników lub małymi kulkami chleba kukurydzianego. To, czy nasączyć spód biszkoptowy syropem, zależy od Ciebie. Ale lepiej nie być leniwym i używać syropu. Świeże owoce jagodowe, takie jak truskawki, maliny i wiśnie doskonale harmonizują z czekoladą. Zdecydowanie warto je włączyć do mieszanki.

Składniki:

  • Ciasto czekoladowe - 300 gr;
  • Bita śmietana - 500 ml;
  • Cukier puder - ok. 60g;
  • Skrobia kukurydziana - 1 łyżka;
  • Cukier - 1 łyżka;
  • Czereśnie świeże lub mrożone - 100 g;
  • Płatki migdałowe - do smaku/do dekoracji;
  • Liść mięty - do podania/jak kto woli.

Przepis

na trifle czekoladoweSposób

przyrządzania

:
  1. Przygotuj deser najpierw z wiśniami. Czereśnie umyć, osuszyć i usunąć pestki. Rozmrożone, pozbawione pestek jagody można wykorzystać od razu. Wiśnie posypujemy cukrem i odstawiamy na 10-15 minut. W tym czasie powinien wypłynąć sok. Jagody i cukier umieścić w rondelku i doprowadzić do miękkiego wrzenia, cały czas mieszając;
  2. Zalej skrobię niewielką ilością zimnej wody i mieszaj, aż skrobia się rozpuści. Skrobię wsypać do bazy wiśniowej i wymieszać. Doprowadzić mieszaninę do wrzenia i zdjąć z ognia. Pozostawić do całkowitego ostygnięcia;
  3. Pokruszyć spód biszkoptowy na kawałki. Muszą być one średniej wielkości. Nie ma sensu, aby były one schludne. Odrobina nieuwagi nie zaszkodzi deserowi!
  4. W osobnej misce ubij śmietanę i cukier puder. Masa powinna być lekka i puszysta. Pracuj na niskich obrotach, aby krem nie zamienił się w masło;
  5. Teraz rozpocznij składanie deseru. W tym celu bierzemy zwykłe szklane kieliszki. Na dno kładziemy trochę galaretki wiśniowej, następnie kawałki biszkoptu i sporą ilość kremu maślanego. Warstwy układać zgodnie z wysokością szyby. Udekoruj deser pokruszonymi płatkami migdałowymi i listkiem mięty. Podać deser do stołu!

Możesz również polubić:

Przepisy na Chrupiące ogórki na zimę na litrowy słoik

Domowe sosy na zimę

11 sposobów na wykorzystanie cytryny

Czy podobają Ci się nasze artykuły? Subskrybuj, polub i wyszukaj smaczne i przydatne pomysły na chefmarket.ru ????

Auchan

Nowy tydzień - nowe menu! 60 dań do wyboru. Pospiesz się i zamów wszystkie najsmaczniejsze dania na Targu Szefów Kuchni❤.

3 kolacje dla dwojga z bezpłatnym
dostawa za 1990 rubli. Wyświetl menu