Przepisy na chrupiące ogórki na zimę na litrowy słoik

Wiele gospodyń marzy o przygotowaniu chrupiących ogórków na zimę, przepisy na litrowy słoik zakładają użycie małych owoców. Ważne jest, aby brać młode ogórki z cienką skórką i ciemnymi pryszczami. Najlepiej używać warzyw o długości 7-8 centymetrów. Podczas zbiorów należy oddzielić większe owoce do gotowania i mniejsze do konserwowania.

Przepisy na zwijanie ogórków są dość zróżnicowane. Są proste, z minimalną ilością przypraw, są warianty z dużą ilością składników smakowych. Lepiej jest zrobić kilka rodzajów ogórków, dzięki czemu można wybrać odpowiedni produkt na okazję w zimie.

Jak zrobić ogórki na zimę: przepisy, chrupiące z tajemnicami

Jeśli szukacie przepisu na ogórki na zimę w kruchych słoikach, warto poznać kilka zasad konserwowania. Jeśli chodzi o wielkość warzyw, to już o tym zdecydowaliśmy. Im mniejsze ogórki, tym bardziej będą chrupiące.

Tajemnice dobrego konserwowaniaTajemnice

dobrego konserwowania

:
  • Przed kiszeniem namoczyć warzywa w zimnej wodzie. Można użyć lodowato zimnej wody. Im zimniejsza woda, tym bardziej chrupiący rezultat. Namoczyć ogórki na co najmniej 2 godziny. Lepiej jest trzymać je w wodzie przez 6-8 godzin;
  • Możesz użyć dowolnych przypraw, które lubisz. Liść porzeczki, ziele angielskie, liść laurowy - te składniki dodaje się do smaku. Nie mają one wpływu na efekt końcowy;
  • Czosnek. Zmiękcza skórę. Dlatego ilość czosnku powinna być ograniczona.

Prosty przepis na ogórki na zimę w słoikach

Poniższy przepis jest przepisem podstawowym. Ogórki są umiarkowanie słone, chrupiące i pachnące. Mogą być używane do podawania przy stole, jako składniki zup, sałatek i dań głównych.

Jeśli chodzi o przyprawy, możesz użyć tego, na co masz ochotę. Zazwyczaj dodaje się ziarna pieprzu, gorczycę i kolendrę. Koperek zostaje postawiony z parasolką. Porzeczka, wiśnia i liście laurowe dodają przyjemnego smaku. Ilość składników podana jest na litrowy słoik.

Składniki:

  • Ogórki - 600 gramów;
  • Esencja octowa 70% - 1 łyżka deserowa;
  • Sól - 2 łyżeczki;
  • Cukier - 2 łyżeczki;
  • Przyprawy - szczypta;
  • Koperek z parasolką - 1 gałązka;
  • Liście laurowe, porzeczkowe i wiśniowe - do smaku. Z reguły potrzebne są po 2 liście.
Prosty przepis na ogórki na zimę w

słoikachSposób przyrządzania

:
  1. Ogórki umyć, odciąć końcówki, namoczyć w zimnej wodzie na 4 godziny;
  2. Przygotować słoiki: wysterylizować;
  3. Na dnie słoika ułożyć liście jagodowe i laurowe, przyprawy i koper;
  4. Słoik wypełniamy szczelnie ogórkami, ustawiając warzywa pionowo;
  5. Napełnić słoik wrzącą wodą i moczyć go przez 2 minuty;
  6. Wodę ze słoika odcedzić do rondelka, dodać esencję octową, sól i cukier. Doprowadzić marynatę do wrzenia;
  7. Zalewamy ogórki zalewą, zamykamy słoiki pokrywką i odwracamy do góry dnem;
  8. Przykryj słoiki ciepłym kocem i pozostaw na noc;
  9. Rano można umieścić słoiki w ciemnym, chłodnym miejscu w celu ich przechowywania.

Przepis na ogórki na zimę w słoikach z zielonymi jabłkami

Jeśli lubicie wszystko co nietypowe, to ten przepis na chrupiące ogórki na zimę w słoikach na pewno docenicie. Robi się go z dodatkiem jabłek. Jabłka powinny być soczyste, gęste i kwaśne. Kiszone jabłka można wykorzystać do nadziewania kaczki, kurczaka lub po prostu zjeść jako samodzielne danie.

Do tego przepisu zdecydowanie należy dodać czosnek. Doda on przyjemnego smaku i zabarwi kwasowość. Aby ogórki były chrupiące, należy je namoczyć w zimnej wodzie razem z jabłkami, jak to zrobić opisano powyżej. Ilość składników podana jest dla 3 litrowych słoików lub jednego trzylitrowego słoika.

Składniki:

  • Ogórki - około 2 kg;
  • Kwaśne jabłko - 2 średniej wielkości kawałki;
  • Parasolka koperkowa - 1 szt;
  • Czosnek - 3 ząbki;
  • Przyprawy - po kilka ziaren pieprzu, gorczycy, kolendry;
  • Goździki - 8-10 szt;
  • Sól - 5 łyżeczek;
  • Cukier - 5 łyżeczek;
  • Ocet 9 % - 2 łyżeczki;
  • Liść laurowy - 3 szt;
  • Liście porzeczki i wiśni - do smaku.
Przepis na ogórki na zimę w słoikach z zielonymi

jabłkamiSposób przyrządzania

:
  1. Przygotować ogórki jak w poprzednim przepisie;
  2. Słoiki i sterylizować;
  3. Czosnek obieramy i kroimy w płaskie plasterki;
  4. Zioła umyć i razem z przyprawami włożyć na dno słoika;
  5. Podziel jabłko na 4-8 równych części. Pozostaw skórę! Usunąć tylko rdzeń i łodygi;
  6. Ogórki układamy pionowo w słoiku i zalewamy je wrzątkiem;
  7. Pozostawić masę na 20 minut, a następnie przelać wodę do rondelka;
  8. Dodaj sól i cukier do zalewy i doprowadź do wrzenia. Zalać ogórki zalewą i odstawić na 10 minut. Powtórzyć procedurę. Wlej ocet do słoika przed dodaniem wrzącej zalewy po raz ostatni;
  9. Zwijamy słoiki w podanej wyżej kolejności.

Nieco dłużej trwa gotowanie ogórków w litrowych słoikach na zimę, ich przepisy mogą zakładać dodanie liści dębu, igliwia, cytryn i wielu innych dodatkowych składników. Kilkakrotne dolewanie wrzącej solanki jest konieczne, aby usunąć wszelkie bakterie i zarazki, które mogą pozostać po umyciu warzyw i ziół.

Darmowa dostawa nawet poza miasto!

Chefmarket udostępnia

produkty z przepisami na

łatwe i smaczne gotowanie w domu. Dostawa jest zawsze bezpłatna, nawet do domku letniskowego! Dostarczamy do 60 km od Moskwy, 30 km od Sankt Petersburga i 30 km od Niżnego Nowogrodu.

Nowy tydzień - nowe menu! 60 posiłków do wyboru. Pospiesz się i zamów wszystkie najsmaczniejsze produkty w Chefmarket❤.

3 kolacje dla dwojga z bezpłatnym
dostawa za 1990 rubli. Wyświetl menu
Auchan