Przepisy na damskie sałatki caprice
Czasami chcesz sprawić sobie przyjemność nietypową sałatką lub zaskoczyć swoich gości nowym przepisem. Nasza wszechstronna sałatka "Lady's Folly" może pomóc w takiej sytuacji. Każda gospodyni ma swój własny przepis na sałatkę "Ladies' Folly" i każdy z nich jest w sam raz. Danie jest obfite, dość egzotyczne i eleganckie. Z pewnością znajdzie się w nim każde mięso, od ozora wołowego po filet z kurczaka, a także ulubione owoce. Odświeżają one smak sałatki, czyniąc ją niezwykłą i wyjątkową. Taka przystawka dobrze wygląda zarówno na świątecznym stole, jak i na codziennym.
Przepis na sałatkę ptysiową "Lady's Folly"Sztuczki kulinarne
Każda gospodyni domowa powinna znać kilka sekretów przygotowania tej sałatki. To właśnie wtedy "Ladies' Caprice" przerośnie oczekiwania gości i bliskich. Podstawowe sztuczki:
- Wszystkie składniki muszą być dość grubo pokrojone. Małe nacięcia psują sałatkę.
- Mięso nie musi być gotowane, można użyć wędzonego lub pieczonego. Dzięki temu smak staje się bardziej wyrazisty.
- Aby wołowina lub wieprzowina po ugotowaniu pozostała miękka i delikatna, należy pozostawić mięso do ostygnięcia we wrzątku.
- Ubierz sałatkę na 30-50 minut przed podaniem. W ten sposób sałatka nie będzie kapać, ale też będzie miała czas, aby wsiąknąć.
- Jeśli zdecydowaliśmy się na dodanie do sałatki ananasa z puszki, należy najpierw przełożyć go na sito, aby spłynął z niego syrop.
Jeśli użyjesz tych sztuczek do przygotowania sałatki, będzie ona idealna i nie do pobicia. Z pewnością będzie to specjalność, na którą każdy będzie czekał z niecierpliwością. A najlepsze jest to, że nie trzeba długo czekać na jego przygotowanie.
Przepis 1: "Lady's Folly" z suszonymi śliwkami
Piękne, kolorowe i ciekawe danie, które zajmuje poczesne miejsce na stole. Możesz go udekorować jak tylko chcesz. Soczystość granatu i pikantność śliwek harmonijnie się łączą.
Do przygotowania sałatki będziesz potrzebować:
- majonez - 140 gramów;
- nasiona granatu - 190 gramów;
- kiwi - 150 gramów;
- śliwki z usuniętymi pestkami - 60 g;
- marchew - 200 gramów;
- Jaja - wybierać w zależności od odmiany - 3 CO lub 4 C1;
- ser twardy - 145 gramów;
- filet z kurczaka - 700 gramów;
Sekwencja przygotowania:
- Umieść śliwki w wodzie o temperaturze ~90° C na pół godziny. W tym czasie suszone owoce zmiękną i staną się bardziej soczyste.
- Pokrój w cienkie paseczki i włóż do miski.
- Zagotować 1 litr osolonej wody i ugotować w niej mięso.
- Umytą i obraną marchew ugotować w rondlu, w tym samym czasie ugotować jajka.
- Marchew zmielić w blenderze, maszynce do mielenia mięsa lub w bębnie do grubego rozdrabniania.
- Jajka rozdrobnić za pomocą krajalnicy do jajek, a mięso pokroić w kostkę.
- Ser pokroić w kostkę lub zetrzeć na grubej tarce. Najlepiej, aby był to ser twardy o delikatnym smaku i wyrazistej konsystencji.
- Kiwi pokroić na kliny.
- Ubierać sałatkę warstwami. Zacznij od ugotowanego fileta, tak aby nasiąkł majonezem i marchewką. Jajka powinny być dokładnie pokryte majonezem, dzięki czemu danie nie będzie suche i mdłe. Warstwy można powtarzać, wystarczy podzielić składnik na pół i nakładać na przemian z pozostałymi.
- Środek sałatki udekorować plasterkami owoców i pestkami granatu.
To jest podstawowy przepis, ale możesz robić różne wariacje i dodawać lub modyfikować składniki.
"The Lady's Folly" jest wykwintna i puszysta. Jest doskonale sycące, a jednocześnie nie powoduje uczucia ciężkości w żołądku.
Przepis 2: "Ladies' Folly" z ananasem
Soczystość ananasa, delikatny smak sera i pikantność czosnku dobrze ze sobą współgrają.
Do przygotowania sałatki potrzebne będą:
- udka (z kurczaka) - 420 gramów;
- ananasy w syropie cukrowym - słoik, 480 gramów;
- ser - 210 gramów;
- czosnek - 3 ząbki;
- Orzechy (możesz użyć dowolnych orzechów, które lubisz; orzeszki piniowe, orzechy włoskie, migdały są dobre) - 70 gramów;
- majonez - 110 gramów.
Kolejność przygotowania:
- Udka gotujemy w osolonej wodzie do miękkości.
- Z wystudzonego mięsa zdjąć skórę, nie jest to konieczne.
- Mięso pokroić w kostkę.
- Jeśli ananasy z puszki są w krążkach, pokroić je w kostkę. Jeśli są już pokrojone w kostkę, przełóż je na sito, aby syrop spłynął.
- Zetrzeć ser na grubej tarce. Ser przełożyć do miski, a do reszty wycisnąć czosnek. Dodać majonez i dobrze wymieszać.
- Posiekać orzechy włoskie.
- Sałatkę układamy warstwami: pokrojone mięso, na wierzchu rozsmarowujemy majonez, ananasa z puszki, czosnek i mieszankę serów.
- Na wierzchu sałatki ułożyć orzechy włoskie i ser.
Do Lady's Folly można dodać świeże ogórki, kwaśne jabłka, grzanki lub odrobinę soku z cytryny. Dzięki temu smakuje lepiej i jest bardziej niezwykły.
Gotowane mięso okazuje się soczyste, a w połączeniu z ananasem i serem jest uniwersalną i korzystną opcją. Sałatka przypadnie do gustu zarówno dzieciom, jak i dorosłym. Można ją przygotować na co dzień, ale jest też świetną propozycją na świąteczny stół.
Przepis 3: "Lady's Folly" z orzechami włoskimi
AuchanDanie to wygląda bardzo elegancko i przyciąga swoim wyglądem wszystkich siedzących przy stole. Połączenie sera i orzechów włoskich to całkiem klasyczne, korzystne dla obu stron połączenie.
Do przygotowania sałatki będziesz potrzebować:
- filet - 900 gramów;
- ananasy w syropie cukrowym - słoik, waga 480 g;
- ser - 260 gramów;
- Orzechy (możesz wziąć każdy rodzaj orzechów, jaki lubisz; orzeszki piniowe, orzechy włoskie, migdały są dobre) - 90 gramów;
- jajka - 3 sztuki;;
- majonez - 120 gramów.
Kolejność przygotowania:
- Mięso należy gotować w osolonej wodzie do miękkości.
- To samo zrób z jajkami kurzymi.
- Schłodzony do temperatury pokojowej filet kroimy w kostkę.
- Posiekaj jajka za pomocą krajalnicy do jajek lub tarki.
- Posiekaj orzechy w moździerzu lub w blenderze.
- Ser posiekać dowolną metodą.
- Ananasa pokroić w średniej wielkości kostkę i odsączyć na durszlaku.
- Rozpocznij podawanie: umieść czystą, pustą szklankę na środku naczynia i ułóż wokół niej warstwami wszystkie składniki. Idealna kolejność to filet, ananas, jajka i ser. Każdą warstwę należy posmarować majonezem. Na wierzchu posypać sałatkę posiekanymi orzechami.
- Na koniec należy delikatnie wyjąć szklankę ze środka sałatki.
Ananasy sprawiają, że sałatka jest smaczna i soczysta, ich niedopowiedziana słodycz w połączeniu z mięsem, serem i orzechami sprawia, że sałatka jest jedyna w swoim rodzaju.
Przepis 4: "Lady's Folly" z grzybami
Wędzone mięso wzbogaca każdą potrawę o nowe, ciekawe smaki. Ich delikatny smak z nutą dymu odświeża sałatkę i nadaje jej zupełnie nowy smak.
Do przygotowania sałatki potrzebujesz:
- pierś lub udo wędzone - 300 g;
- świeże grzyby - 250 gramów;
- orzechy - 140 gramów;
- kiwi - 3 sztuki;,
- awokado - 1 szt;
- Oliwki z pestkami - 100 gramów;
- ser - 210 gramów;
- majonez - 110 gr.
Kolejność przygotowania:
- Mięso wędzone kroimy w średniej wielkości kostkę i układamy na talerzu. Posmarować warstwę majonezem.
- Umyj grzyby pod bieżącą wodą, posiekaj je i usmaż do miękkości.
- Upieczone pieczarki ułożyć na mięsie, nie smarując ich jednak majonezem. Grzyby są już soczyste.
- Pokrój w kostkę lub posiekaj dojrzałe awokado w dowolny sposób. Ułożyć jako trzecią warstwę.
- Oliwki z puszki pokroić w krążki i ułożyć na wierzchu awokado.
- Zetrzeć kiwi na grubej tarce, ułożyć na oliwkach i posmarować majonezem.
- Posiekać kilka orzechów włoskich i posypać nimi sałatkę, a następnie posmarować ją majonezem.
- Udekoruj danie tartym serem i udekoruj majonezem. Sałatkę można również udekorować warzywami, czarnymi oliwkami lub ziołami, albo stworzyć całą kompozycję z tych produktów.
Jeśli majonez wydaje się w przepisie zbyt duży, możesz zastąpić go kwaśną śmietaną. Smak potrawy zmieni się diametralnie. Możesz więc eksperymentować. Możesz użyć swojej wyobraźni nie tylko w kwestii ubioru. Do sałatki można dodać orzechy włoskie lub nasiona granatu. To tylko urozmaici smak i zadziwi kubki smakowe.
Przepis 5: "Lady's Folly" z ogórkami małosolnymi
Powrót do ciepłej pory roku w zimie jest możliwy. A to dzięki dodatkowi świeżych ogórków do sałatki Lady's Folly. Błyskawicznie odmieniają smak potrawy i nadają jej tropikalny wygląd.
Do przygotowania sałatki będziesz potrzebować:
- pierś z kurczaka - 520 gramów;
- jajka - 4 szt;
- ogórki świeże - 160 g;
- śliwki z usuniętymi pestkami - 200 g;
- orzechy włoskie - 90 gramów;
- pietruszka - 0,5 pęczka;
- koperek - 0,5 pęczka;
- majonez - 115 gr.
Kolejność gotowania:
- Włożyć pierś z kurczaka do osolonej wody i gotować do miękkości. Oddziel mięso od kości i usuń skórę. Nie potrzebują skóry.
- Mięso pokroić na cienkie włókna, aby powstała zwiewna masa.
- Namoczyć śliwki we wrzącej wodzie na 15-20 minut, aby zmiękły. Pokrój ją w paski julienne.
- Zetrzeć jajka na grubej tarce.
- Ogórki opłukać pod bieżącą wodą i zetrzeć na tarce jak jajka.
- Zieleninę drobno posiekać.
- Orzechy posiekać w moździerzu lub blenderze.
- Składniki połączyć i posmarować sałatkę majonezem.
Nawet osoby, które nie przepadają za śliwkami czy orzechami włoskimi polubią to danie. W sałatce łączą się one i doskonale ze sobą współgrają. Wykwintny, delikatny smak zachwyca każdego, a goście z pewnością będą chcieli więcej i odkryją tę tajemniczą recepturę.
Przepis 6: "Damskie szaleństwo" z szynką
Szynka zamienia sałatkę w dzieło sztuki, staje się ona bardziej obfita i uroczysta. Pieczone grzyby nadają mu niepowtarzalny smak i przyjemny posmak.
Do przygotowania sałatki będziesz potrzebować:
- ozór wołowy - 550 gramów;
- świeże grzyby - 220 gramów;
- szynka - 260 gramów;
- papryka czerwona - 130 g;
- pikle - 65 gramów;
- majonez - 75 gramów;
- musztarda - 20 gramów.
Kolejność przygotowania:
- Przygotować grzyby. Dobrze je wypłukać. Następnie można je posiekać. Można je pokroić w plastry lub w kostkę. W zależności od tego, jak bardzo domownicy lubią grzyby.
- Ułóż je na wysmarowanej tłuszczem patelni i grilluj, aż się ugotują. Gotuj je tylko przez 13 do 15 minut.
- Opłucz język i gotuj go w nieosolonej wodzie przez 120 minut. Odcedzić pierwszy bulion. Do garnka z ozorem wlewamy wodę, solimy i gotujemy na wolnym ogniu jeszcze 25 minut.
- Kiedy ugotowany ozór ostygnie do temperatury pokojowej, pokrój go w kostkę. To samo zrób z szynką.
- Paprykę należy posiekać bardzo drobno, aby nie zaburzała smaku innych produktów.
- Ogórki zetrzeć na tarce, pokroić w plastry, kostkę lub poszatkować. Zrób to tak, jak chcesz. Odcisnąć nadmiar solanki.
- Można wymieszać składniki i posmarować je majonezem i musztardą lub układać warstwami, smarując każdą warstwę mieszanką musztardy i majonezu.
Papryka nadaje sałatce niezwykłości i sprężystości. To świetny sposób na urozmaicenie i przekształcenie swojego menu. Ponadto, wszystkie składniki są niezwykle zdrowe. Zawierają one wiele witamin i mikroelementów, które wzmacniają system odpornościowy.
Przepis 7: "Lady's Folly" z ozorem wołowym
Niewiele gospodyń potrafi pysznie przyrządzić ozór wołowy i połączyć go z odpowiednimi składnikami. Ale w tym przepisie cały jego smak ujawnia się w pełni, natychmiast przekształcając sałatkę i czyniąc ją świąteczną.
Do przygotowania sałatki będziesz potrzebować:
- majonez - 75 gramów;
- kwaśna śmietana - 15 % - 75 gramów;
- granulat z granatu - 190 gramów;
- masło - 65 gramów;
- cebula biała sałatkowa - 110 g;
- kurki - 220 gramów;
- ogórki świeże - 70 g;
- ogórki kiszone - 100 g;
- ozór wołowy - 650 gramów.
Kolejność gotowania:
- Ozór wołowy gotujemy w osolonej wodzie z dodatkiem liścia laurowego i kilku ziaren czarnego pieprzu. Gotuj go przez 120-140 minut.
- Kurki umyć, pokroić na 2-3 części.
- Pokroić sałatę w kostkę.
- Na wysmarowanej tłuszczem patelni podsmażamy do miękkości najpierw cebulę, a następnie grzyby.
- Posiekać ogórki obu rodzajów. Najlepiej pokroić je w paski julienne. Jeśli nie chcesz się męczyć, możesz je zetrzeć na tarce.
- Po ostygnięciu mięsa należy je również posiekać. Pokrój go w średniej wielkości kostkę lub plastry.
- Dodaj nasiona granatu do składników. Wymieszać do połączenia.
- Aby przygotować dressing, wystarczy wymieszać majonez z kwaśną śmietaną. Jest to jeden z najbardziej elementarnych wariantów przygotowania, ale sos można też zrobić samemu.
- Po przygotowaniu dressingu, danie można od razu podawać.
Idealnie byłoby dodać do sałatki jakieś mięsne składniki, takie jak carbonada, wędliny, boczek czy wędzona kiełbasa. Kukurydza z puszki lub pestki granatu mogą być użyte jako urozmaicenie dania i zmiana jego konsystencji.
Do "Lady's Folly" można dodać pieczone lub konserwowe grzyby, takie jak kurki, pieczarki lub boczniaki, aby uzyskać wspaniały smak. Grzyby doskonale łączą się z głównym składnikiem sałatki - mięsem.
Do sałatki dodaje się ser, ogórki kiszone i czosnek, aby wzmocnić smak głównych składników.
Bardzo ważne jest, że "Lady's Folly" można podawać w dowolny sposób: warstwowo, mieszając lub układając. Tak czy inaczej, sałatka będzie wyglądać bezkonkurencyjnie.
3 kolacje dla dwojga z bezpłatnym
dostawa za 1990 rubli. Wyświetl menu