Przepisy na damskie sałatki caprice

Czasami chcesz sprawić sobie przyjemność nietypową sałatką lub zaskoczyć swoich gości nowym przepisem. Nasza wszechstronna sałatka "Lady's Folly" może pomóc w takiej sytuacji. Każda gospodyni ma swój własny przepis na sałatkę "Ladies' Folly" i każdy z nich jest w sam raz. Danie jest obfite, dość egzotyczne i eleganckie. Z pewnością znajdzie się w nim każde mięso, od ozora wołowego po filet z kurczaka, a także ulubione owoce. Odświeżają one smak sałatki, czyniąc ją niezwykłą i wyjątkową. Taka przystawka dobrze wygląda zarówno na świątecznym stole, jak i na codziennym.

Przepis na sałatkę ptysiową "Lady's Folly"

Sztuczki kulinarne

Każda gospodyni domowa powinna znać kilka sekretów przygotowania tej sałatki. To właśnie wtedy "Ladies' Caprice" przerośnie oczekiwania gości i bliskich. Podstawowe sztuczki:

  1. Wszystkie składniki muszą być dość grubo pokrojone. Małe nacięcia psują sałatkę.
  2. Mięso nie musi być gotowane, można użyć wędzonego lub pieczonego. Dzięki temu smak staje się bardziej wyrazisty.
  3. Aby wołowina lub wieprzowina po ugotowaniu pozostała miękka i delikatna, należy pozostawić mięso do ostygnięcia we wrzątku.
  4. Ubierz sałatkę na 30-50 minut przed podaniem. W ten sposób sałatka nie będzie kapać, ale też będzie miała czas, aby wsiąknąć.
  5. Jeśli zdecydowaliśmy się na dodanie do sałatki ananasa z puszki, należy najpierw przełożyć go na sito, aby spłynął z niego syrop.

Jeśli użyjesz tych sztuczek do przygotowania sałatki, będzie ona idealna i nie do pobicia. Z pewnością będzie to specjalność, na którą każdy będzie czekał z niecierpliwością. A najlepsze jest to, że nie trzeba długo czekać na jego przygotowanie.

Przepis 1: "Lady's Folly" z suszonymi śliwkami

Piękne, kolorowe i ciekawe danie, które zajmuje poczesne miejsce na stole. Możesz go udekorować jak tylko chcesz. Soczystość granatu i pikantność śliwek harmonijnie się łączą.

Do przygotowania sałatki będziesz potrzebować:

  • majonez - 140 gramów;
  • nasiona granatu - 190 gramów;
  • kiwi - 150 gramów;
  • śliwki z usuniętymi pestkami - 60 g;
  • marchew - 200 gramów;
  • Jaja - wybierać w zależności od odmiany - 3 CO lub 4 C1;
  • ser twardy - 145 gramów;
  • filet z kurczaka - 700 gramów;
Przepis na sałatkę Lady's Folly z suszonymi śliwkami

Sekwencja przygotowania:

  1. Umieść śliwki w wodzie o temperaturze ~90° C na pół godziny. W tym czasie suszone owoce zmiękną i staną się bardziej soczyste.
  2. Pokrój w cienkie paseczki i włóż do miski.
  3. Zagotować 1 litr osolonej wody i ugotować w niej mięso.
  4. Umytą i obraną marchew ugotować w rondlu, w tym samym czasie ugotować jajka.
  5. Marchew zmielić w blenderze, maszynce do mielenia mięsa lub w bębnie do grubego rozdrabniania.
  6. Jajka rozdrobnić za pomocą krajalnicy do jajek, a mięso pokroić w kostkę.
  7. Ser pokroić w kostkę lub zetrzeć na grubej tarce. Najlepiej, aby był to ser twardy o delikatnym smaku i wyrazistej konsystencji.
  8. Kiwi pokroić na kliny.
  9. Ubierać sałatkę warstwami. Zacznij od ugotowanego fileta, tak aby nasiąkł majonezem i marchewką. Jajka powinny być dokładnie pokryte majonezem, dzięki czemu danie nie będzie suche i mdłe. Warstwy można powtarzać, wystarczy podzielić składnik na pół i nakładać na przemian z pozostałymi.
  10. Środek sałatki udekorować plasterkami owoców i pestkami granatu.

To jest podstawowy przepis, ale możesz robić różne wariacje i dodawać lub modyfikować składniki.

"The Lady's Folly" jest wykwintna i puszysta. Jest doskonale sycące, a jednocześnie nie powoduje uczucia ciężkości w żołądku.

Przepis 2: "Ladies' Folly" z ananasem

Soczystość ananasa, delikatny smak sera i pikantność czosnku dobrze ze sobą współgrają.

Do przygotowania sałatki potrzebne będą:

  • udka (z kurczaka) - 420 gramów;
  • ananasy w syropie cukrowym - słoik, 480 gramów;
  • ser - 210 gramów;
  • czosnek - 3 ząbki;
  • Orzechy (możesz użyć dowolnych orzechów, które lubisz; orzeszki piniowe, orzechy włoskie, migdały są dobre) - 70 gramów;
  • majonez - 110 gramów.
Przygotowanie sałatki Lady's Folly z ananasem

Kolejność przygotowania:

  1. Udka gotujemy w osolonej wodzie do miękkości.
  2. Z wystudzonego mięsa zdjąć skórę, nie jest to konieczne.
  3. Mięso pokroić w kostkę.
  4. Jeśli ananasy z puszki są w krążkach, pokroić je w kostkę. Jeśli są już pokrojone w kostkę, przełóż je na sito, aby syrop spłynął.
  5. Zetrzeć ser na grubej tarce. Ser przełożyć do miski, a do reszty wycisnąć czosnek. Dodać majonez i dobrze wymieszać.
  6. Posiekać orzechy włoskie.
  7. Sałatkę układamy warstwami: pokrojone mięso, na wierzchu rozsmarowujemy majonez, ananasa z puszki, czosnek i mieszankę serów.
  8. Na wierzchu sałatki ułożyć orzechy włoskie i ser.

Do Lady's Folly można dodać świeże ogórki, kwaśne jabłka, grzanki lub odrobinę soku z cytryny. Dzięki temu smakuje lepiej i jest bardziej niezwykły.

Gotowane mięso okazuje się soczyste, a w połączeniu z ananasem i serem jest uniwersalną i korzystną opcją. Sałatka przypadnie do gustu zarówno dzieciom, jak i dorosłym. Można ją przygotować na co dzień, ale jest też świetną propozycją na świąteczny stół.

Przepis 3: "Lady's Folly" z orzechami włoskimi

Auchan

Danie to wygląda bardzo elegancko i przyciąga swoim wyglądem wszystkich siedzących przy stole. Połączenie sera i orzechów włoskich to całkiem klasyczne, korzystne dla obu stron połączenie.

Do przygotowania sałatki będziesz potrzebować:

  • filet - 900 gramów;
  • ananasy w syropie cukrowym - słoik, waga 480 g;
  • ser - 260 gramów;
  • Orzechy (możesz wziąć każdy rodzaj orzechów, jaki lubisz; orzeszki piniowe, orzechy włoskie, migdały są dobre) - 90 gramów;
  • jajka - 3 sztuki;;
  • majonez - 120 gramów.
Przepis na damską sałatkę caprice z orzechami włoskimi

Kolejność przygotowania:

  1. Mięso należy gotować w osolonej wodzie do miękkości.
  2. To samo zrób z jajkami kurzymi.
  3. Schłodzony do temperatury pokojowej filet kroimy w kostkę.
  4. Posiekaj jajka za pomocą krajalnicy do jajek lub tarki.
  5. Posiekaj orzechy w moździerzu lub w blenderze.
  6. Ser posiekać dowolną metodą.
  7. Ananasa pokroić w średniej wielkości kostkę i odsączyć na durszlaku.
  8. Rozpocznij podawanie: umieść czystą, pustą szklankę na środku naczynia i ułóż wokół niej warstwami wszystkie składniki. Idealna kolejność to filet, ananas, jajka i ser. Każdą warstwę należy posmarować majonezem. Na wierzchu posypać sałatkę posiekanymi orzechami.
  9. Na koniec należy delikatnie wyjąć szklankę ze środka sałatki.

Ananasy sprawiają, że sałatka jest smaczna i soczysta, ich niedopowiedziana słodycz w połączeniu z mięsem, serem i orzechami sprawia, że sałatka jest jedyna w swoim rodzaju.

Przepis 4: "Lady's Folly" z grzybami

Wędzone mięso wzbogaca każdą potrawę o nowe, ciekawe smaki. Ich delikatny smak z nutą dymu odświeża sałatkę i nadaje jej zupełnie nowy smak.

Do przygotowania sałatki potrzebujesz:

  • pierś lub udo wędzone - 300 g;
  • świeże grzyby - 250 gramów;
  • orzechy - 140 gramów;
  • kiwi - 3 sztuki;,
  • awokado - 1 szt;
  • Oliwki z pestkami - 100 gramów;
  • ser - 210 gramów;
  • majonez - 110 gr.
Przepis na sałatkę Lady's Folly z grzybami

Kolejność przygotowania:

  1. Mięso wędzone kroimy w średniej wielkości kostkę i układamy na talerzu. Posmarować warstwę majonezem.
  2. Umyj grzyby pod bieżącą wodą, posiekaj je i usmaż do miękkości.
  3. Upieczone pieczarki ułożyć na mięsie, nie smarując ich jednak majonezem. Grzyby są już soczyste.
  4. Pokrój w kostkę lub posiekaj dojrzałe awokado w dowolny sposób. Ułożyć jako trzecią warstwę.
  5. Oliwki z puszki pokroić w krążki i ułożyć na wierzchu awokado.
  6. Zetrzeć kiwi na grubej tarce, ułożyć na oliwkach i posmarować majonezem.
  7. Posiekać kilka orzechów włoskich i posypać nimi sałatkę, a następnie posmarować ją majonezem.
  8. Udekoruj danie tartym serem i udekoruj majonezem. Sałatkę można również udekorować warzywami, czarnymi oliwkami lub ziołami, albo stworzyć całą kompozycję z tych produktów.

Jeśli majonez wydaje się w przepisie zbyt duży, możesz zastąpić go kwaśną śmietaną. Smak potrawy zmieni się diametralnie. Możesz więc eksperymentować. Możesz użyć swojej wyobraźni nie tylko w kwestii ubioru. Do sałatki można dodać orzechy włoskie lub nasiona granatu. To tylko urozmaici smak i zadziwi kubki smakowe.

Przepis 5: "Lady's Folly" z ogórkami małosolnymi

Powrót do ciepłej pory roku w zimie jest możliwy. A to dzięki dodatkowi świeżych ogórków do sałatki Lady's Folly. Błyskawicznie odmieniają smak potrawy i nadają jej tropikalny wygląd.

Do przygotowania sałatki będziesz potrzebować:

  • pierś z kurczaka - 520 gramów;
  • jajka - 4 szt;
  • ogórki świeże - 160 g;
  • śliwki z usuniętymi pestkami - 200 g;
  • orzechy włoskie - 90 gramów;
  • pietruszka - 0,5 pęczka;
  • koperek - 0,5 pęczka;
  • majonez - 115 gr.
Przepis na sałatkę Lady's Folly z ogórkiem świeżym

Kolejność gotowania:

  1. Włożyć pierś z kurczaka do osolonej wody i gotować do miękkości. Oddziel mięso od kości i usuń skórę. Nie potrzebują skóry.
  2. Mięso pokroić na cienkie włókna, aby powstała zwiewna masa.
  3. Namoczyć śliwki we wrzącej wodzie na 15-20 minut, aby zmiękły. Pokrój ją w paski julienne.
  4. Zetrzeć jajka na grubej tarce.
  5. Ogórki opłukać pod bieżącą wodą i zetrzeć na tarce jak jajka.
  6. Zieleninę drobno posiekać.
  7. Orzechy posiekać w moździerzu lub blenderze.
  8. Składniki połączyć i posmarować sałatkę majonezem.

Nawet osoby, które nie przepadają za śliwkami czy orzechami włoskimi polubią to danie. W sałatce łączą się one i doskonale ze sobą współgrają. Wykwintny, delikatny smak zachwyca każdego, a goście z pewnością będą chcieli więcej i odkryją tę tajemniczą recepturę.

Przepis 6: "Damskie szaleństwo" z szynką

Szynka zamienia sałatkę w dzieło sztuki, staje się ona bardziej obfita i uroczysta. Pieczone grzyby nadają mu niepowtarzalny smak i przyjemny posmak.

Do przygotowania sałatki będziesz potrzebować:

  • ozór wołowy - 550 gramów;
  • świeże grzyby - 220 gramów;
  • szynka - 260 gramów;
  • papryka czerwona - 130 g;
  • pikle - 65 gramów;
  • majonez - 75 gramów;
  • musztarda - 20 gramów.
Przepis na "Lady's Folly" z szynką

Kolejność przygotowania:

  1. Przygotować grzyby. Dobrze je wypłukać. Następnie można je posiekać. Można je pokroić w plastry lub w kostkę. W zależności od tego, jak bardzo domownicy lubią grzyby.
  2. Ułóż je na wysmarowanej tłuszczem patelni i grilluj, aż się ugotują. Gotuj je tylko przez 13 do 15 minut.
  3. Opłucz język i gotuj go w nieosolonej wodzie przez 120 minut. Odcedzić pierwszy bulion. Do garnka z ozorem wlewamy wodę, solimy i gotujemy na wolnym ogniu jeszcze 25 minut.
  4. Kiedy ugotowany ozór ostygnie do temperatury pokojowej, pokrój go w kostkę. To samo zrób z szynką.
  5. Paprykę należy posiekać bardzo drobno, aby nie zaburzała smaku innych produktów.
  6. Ogórki zetrzeć na tarce, pokroić w plastry, kostkę lub poszatkować. Zrób to tak, jak chcesz. Odcisnąć nadmiar solanki.
  7. Można wymieszać składniki i posmarować je majonezem i musztardą lub układać warstwami, smarując każdą warstwę mieszanką musztardy i majonezu.

Papryka nadaje sałatce niezwykłości i sprężystości. To świetny sposób na urozmaicenie i przekształcenie swojego menu. Ponadto, wszystkie składniki są niezwykle zdrowe. Zawierają one wiele witamin i mikroelementów, które wzmacniają system odpornościowy.

Przepis 7: "Lady's Folly" z ozorem wołowym

Niewiele gospodyń potrafi pysznie przyrządzić ozór wołowy i połączyć go z odpowiednimi składnikami. Ale w tym przepisie cały jego smak ujawnia się w pełni, natychmiast przekształcając sałatkę i czyniąc ją świąteczną.

Do przygotowania sałatki będziesz potrzebować:

  • majonez - 75 gramów;
  • kwaśna śmietana - 15 % - 75 gramów;
  • granulat z granatu - 190 gramów;
  • masło - 65 gramów;
  • cebula biała sałatkowa - 110 g;
  • kurki - 220 gramów;
  • ogórki świeże - 70 g;
  • ogórki kiszone - 100 g;
  • ozór wołowy - 650 gramów.
Przepis na sałatkę Lady's Folly z kurkami

Kolejność gotowania:

  1. Ozór wołowy gotujemy w osolonej wodzie z dodatkiem liścia laurowego i kilku ziaren czarnego pieprzu. Gotuj go przez 120-140 minut.
  2. Kurki umyć, pokroić na 2-3 części.
  3. Pokroić sałatę w kostkę.
  4. Na wysmarowanej tłuszczem patelni podsmażamy do miękkości najpierw cebulę, a następnie grzyby.
  5. Posiekać ogórki obu rodzajów. Najlepiej pokroić je w paski julienne. Jeśli nie chcesz się męczyć, możesz je zetrzeć na tarce.
  6. Po ostygnięciu mięsa należy je również posiekać. Pokrój go w średniej wielkości kostkę lub plastry.
  7. Dodaj nasiona granatu do składników. Wymieszać do połączenia.
  8. Aby przygotować dressing, wystarczy wymieszać majonez z kwaśną śmietaną. Jest to jeden z najbardziej elementarnych wariantów przygotowania, ale sos można też zrobić samemu.
  9. Po przygotowaniu dressingu, danie można od razu podawać.

Idealnie byłoby dodać do sałatki jakieś mięsne składniki, takie jak carbonada, wędliny, boczek czy wędzona kiełbasa. Kukurydza z puszki lub pestki granatu mogą być użyte jako urozmaicenie dania i zmiana jego konsystencji.

Do "Lady's Folly" można dodać pieczone lub konserwowe grzyby, takie jak kurki, pieczarki lub boczniaki, aby uzyskać wspaniały smak. Grzyby doskonale łączą się z głównym składnikiem sałatki - mięsem.

Do sałatki dodaje się ser, ogórki kiszone i czosnek, aby wzmocnić smak głównych składników.

Bardzo ważne jest, że "Lady's Folly" można podawać w dowolny sposób: warstwowo, mieszając lub układając. Tak czy inaczej, sałatka będzie wyglądać bezkonkurencyjnie.

3 kolacje dla dwojga z bezpłatnym
dostawa za 1990 rubli. Wyświetl menu