Przepisy na dania kuchni meksykańskiej

Auchan

Meksykańska książka kucharska powstała w wyniku wymieszania rdzennych meksykańskich przepisów z wpływami europejskich, głównie hiszpańskich, smaków. Dzięki Europejczykom rdzenna ludność Meksyku nauczyła się uprawy ryżu i hodowli zwierząt domowych. Przeważa mięso wieprzowe, wołowe i drobiowe. Często dodawana jest również fasola, pomidory, kukurydza i słynna ostra papryka chili. Charakterystyczną cechą kuchni meksykańskiej jest jej pikantność, z dodatkiem ogromnej różnorodności przypraw. Rdzenni Meksykanie wierzą, że duża ilość przypraw sprawia, że danie jest lepsze. Kuchnia meksykańska nie bez powodu jest chroniona przez Światowy Program Żywnościowy UNESCO.

Najbardziej znane dania kuchni meksykańskiej to tortille (z mąki kukurydzianej lub pszennej), sosy pomidorowe z obowiązkowym dodatkiem papryczek chili, słynne burrito i fajitas. Wśród przystawek najpopularniejsze jest guacamole (przyrządzane ze świeżego awokado i wyciśniętego na nie soku z limonki). Jeśli chodzi o desery, to meksykańskim faworytem będzie ryż w czekoladzie, który co ciekawe ma pikantny smak.

Przepis z kuchni meksykańskiej: burrito classic.

Przygotowane burrito, słynne meksykańskie danie, jest bardzo podobne do shawarmy. Jest to zasadniczo zawinięta w pitę, zwykle z mięsnym nadzieniem. W standardowym burrito używa się mięsa mielonego, twardego sera i świeżych warzyw. Ogromnym plusem robienia burrito jest brak ścisłych przepisów dotyczących farszu, tak naprawdę cokolwiek chcesz lub co masz w kuchni, możesz śmiało włożyć do burrito. Jeśli lubisz mięso, dodaj więcej mięsnych składników, a jeśli jesteś wegetarianinem, włóż więcej sera i warzyw. Możesz również dostosować poziom ostrości dodając odpowiednią ilość przypraw.

Potrzebne składniki:

  • Mięso mielone (wołowina jest lepsza) - 400 gramów;
  • Ciastka pszenne lub ryżowe - 7 szt;
  • Olej słonecznikowy - 1 łyżka stołowa;
  • Smażona fasola - 300 gramów;
  • Sałata - 200 gr;
  • Pomidory - 4 szt;
  • Zielona cebula - 1 szt;
  • Ser (najlepszy jest cheddar) - 150 gramów;
  • Papryczkę chilli (lub chilli w proszku) - 1 łyżeczka.
Przepis z kuchni meksykańskiej: Burrito classic.

Proces gotowania:

  1. Na rozgrzanej patelni podsmaż cebulę na złoty kolor (około 5-7 minut). Wszystkie przyprawy, które chcesz dodać w akceptowalnej ilości wymieszaj w jednej misce z odrobiną wody, aby powstała pasta.
  2. Do masy wrzucamy posiekaną cebulę i dokładnie mieszamy mikserem.
  3. W misce wymieszaj makaron z mieloną wołowiną, dodaj podsmażoną cebulę i fasolę. Doprawiamy i solimy do smaku, pamiętając, że w mięsie jest już przyprawa.
  4. Pomidory pokroić w krążki i ułożyć na tortillach, przykryć sałatą i ułożyć na niej mięso mielone. Zawiń całą zawartość wokół tortilli i włóż do nagrzanego piekarnika. Aby tortilla zyskała aromatyczną skórkę, możesz zawinąć ją z wierzchu w folię.
  5. Ustaw temperaturę piekarnika na 180 stopni i minutnik na pół godziny. Po upływie czasu, wyjmij burrito z piekarnika, pozostaw do lekkiego ostygnięcia w temperaturze pokojowej i podawaj.

Przepis z kuchni meksykańskiej: meksykańska quesadilla.

Klasyczna meksykańska quesadilla to prawdziwe danie typu fast food. Jego przygotowanie z pewnością nie zajmie Ci dużo czasu, a składniki są prawie zawsze dostępne w kuchni każdej gospodyni domowej.

Potrzebne składniki:

  • Tortille (można kupić gotowe w sklepie) - 10 szt;
  • Pomidory - 2 szt;
  • Świeże awokado - 2 szt;
  • Cebula - 1 sztuka; Czosnek - 2 ząbki;
  • Czosnek - 2 ząbki;
  • Filet z kurczaka - 300 gr;
  • Sery (twarde odmiany) - 200 gr;
  • Sok z cytryny - 2 łyżki stołowe;
  • Sól i przyprawy - do smaku.
Meksykański przepis: Meksykańska

quesadillaProces gotowania

:
  1. Zaczynamy od zamarynowania filetów z kurczaka w oleju (lepiej użyć oliwy z oliwek), czosnku i przyprawach.
  2. Na rozgrzanej patelni lekko podsmażyć cebulę na złoty kolor, dodać pomidory i przyprawy. Dusić dosłownie kilka minut.
  3. W misce ubij razem awokado, czosnek i tabasco. Dodać sok z cytryny.
  4. Na tej samej, rozgrzanej do czerwoności patelni, smażymy filety z kurczaka do dwóch minut z każdej strony.
  5. Warzywa z patelni przełożyć do tortilli, zetrzeć ser, włożyć filety z kurczaka, polać ubitym awokado z czosnkiem i przykryć drugą tortillą.
  6. Wstaw do piekarnika lub do mikrofalówki na kilka minut i danie meksykańskie jest gotowe.

Przepis z Kuchni Meksykańskiej: Sos Salsa.

Skwiercząco gorący meksykański sos salsa z pomidorami. Doskonałe do dań mięsnych i makaronów.

Potrzebne składniki:

  • Pomidory - 3 szt;
  • Ostra papryczka chili - 1 szt;
  • Cebula czerwona - 1 szt;
  • Czosnek - 3 ząbki;
  • Oliwa z oliwek - 40 ml;
  • Sok z cytryny - 2 łyżki stołowe;
  • Sól i czarny pieprz - do smaku.
Przepis z kuchni meksykańskiej: sos salsa.

Proces przygotowania:

  1. Wszystkie warzywa w stanie pokrojonym włożyć do piekarnika. Piecz, aż pojawi się apetyczna skórka, dosłownie kilka minut.
  2. Pokrój papryczki chilli wzdłuż, usuń wszystkie pestki i umyj pod zimną wodą.
  3. Pokrój pomidory na małe kawałki, posiekaj cebulę w krążki i wyciśnij czosnek. Umieść paprykę, pomidory, czosnek i cebulę w tym samym naczyniu do pieczenia.
  4. Skropić zawartość naczynia oliwą z oliwek i wstawić do piekarnika. Ustaw temperaturę na 180 stopni i minutnik na 20 minut.
  5. Po upływie podanego czasu, wyjmij warzywa z piekarnika, ostudź w temperaturze pokojowej i zdejmij skórkę z pomidorów.
  6. Całą masę przełożyć do maszynki do mięsa z grubym sitkiem.
  7. Dodajemy sok z cytryny, smakujemy i regulujemy ostrość dodając czarny pieprz i sól.
  8. Wstaw do lodówki na 1 godzinę i sos jest gotowy.

Gulasz meksykański

Trudno wyobrazić sobie meksykańskie przepisy bez soczystego, aromatycznego, pikantnego mięsa z przyjemną nutą przypraw. Więc oto gulasz w stylu meksykańskim. Do tego dania polecamy zakup papryki w wyżej wymienionej odmianie. Jeśli nie możesz tego zrobić w prosty sposób, możesz użyć innych odmian chili.

Potrzebne składniki:

  • 110g białej fasoli;
  • 700g łopatki wieprzowej;
  • 1,2 l bulionu z kurczaka;
  • 15 ml. oleju słonecznikowego;
  • 180 g. cebuli;
  • 15 g. czosnku;
  • 450 g. ziemniaków;
  • 10 gr. sól;
  • 10gr. gałązek kolendry;
  • 340 g papryki Anaheim;
  • 20 gr. papryki jalapeño.

Gulasz

w stylu

meksykańskimPrzygotowanie

:
  1. Fasola jest częstym składnikiem dań kuchni meksykańskiej. Przepisy są o wiele szybsze, jeśli namoczymy je przez noc.
  2. Łopatkę wieprzową opłukujemy pod bieżącą wodą i kroimy w średniej wielkości kostkę.
  3. Cebulę obrać, posiekać.
  4. Czosnek obrać, drobno posiekać nożem.
  5. Posiekać kolendrę.
  6. Ziemniaki obrać, umyć, pokroić w średniej wielkości kostkę.
  7. Usuń nasiona z papryczki jalapeño. Jeśli nie możesz znaleźć jalapenos, użyj zwykłego chilli. Kuchnia meksykańska nie może się bez nich obejść. Powtórz przepisy ze zdjęciami w domu w rękawiczkach. Obchodzenie się ze świeżą papryką może podrażnić skórę. W przeciwieństwie do jalapenos, anaham jest mniej pikantny.
  8. Włóż fasolę do rondla, zalej taką ilością wody, aby fasola była całkowicie przykryta. Doprowadzić do wrzenia na dużym ogniu, a następnie zmniejszyć ogień do niskiego i gotować na wolnym ogniu przez około 1 godzinę. W razie potrzeby podczas gotowania dodać więcej wody.
  9. Doprowadzić garnek z wodą do wrzenia.
  10. Pokrojoną w plastry wieprzowinę wrzucamy do wrzącej wody i blanszujemy przez 6 minut.
  11. Odsączyć i opłukać mięso. Wieprzowina jest doskonałym dodatkiem do przepisów kuchni meksykańskiej.
  12. Umieść wieprzowinę w dużym rondlu, zalej bulionem i gotuj na małym ogniu przez około 2 godziny.
  13. Pieczemy paprykę na ogniu, aż będzie miękka, a jej skórka sczernieje. Umieścić ostrą paprykę w misce i natychmiast owinąć folią spożywczą, aby para wodna pozostała w środku i uparowała miąższ.
  14. Chwilę później obrać ze skórki i usunąć nasiona.
  15. Podgrzej olej słonecznikowy w rondelku. Podsmaż cebulę i czosnek, aż staną się półprzezroczyste.
  16. Dodać cebulę do wieprzowiny.
  17. Zgodnie z meksykańskim przepisem do mięsa dodajemy fasolę i ziemniaki. Doprawić solą i dusić razem przez 10-15 minut na średnim ogniu.
  18. Do misy blendera włożyć paprykę i posiekaną kolendrę. Dodaj odrobinę płynu z garnka z mięsem, aby uzyskać gładkie purée. Posiekać, ewentualnie przecedzić przez sito.
  19. Dodajemy przecier do gulaszu, dusimy wszystko razem dosłownie minutę, a następnie wyłączamy.
  20. Podawać na gorąco.

Karmelowy sos Cajeta

Cajeta, uniwersalny sos do każdego deseru, jest jednym z ulubionych słodyczy Meksykanów. W tych rejonach spożywa się go w czystej postaci oraz jako dodatek do pączków, herbatników i do smarowania chleba. Przepis na to meksykańskie danie jest niezwykle prosty i opiera się na łatwo dostępnych składnikach. Powtarzaj za nami i ciesz się mleczno-karmelowym smakiem.

Wymagane składniki:

  • 400 ml mleka 3,2% tłuszczu;
  • 100g cukru (kto ma ochotę na słodycze, może odmierzyć więcej);
  • 1 laska cynamonu;
  • 1 szczypta soli;
  • Szczypta wanilii;
  • Soda na czubku noża.
Karmelowy

sos cajetaProces gotowania

:
  1. Połącz w rondelku wszystkie powyższe składniki z wyjątkiem sody oczyszczonej.
  2. Doprowadzić do wrzenia, ale nie gotować.
  3. Kiedy mieszanina zacznie wrzeć, zdjąć z ognia i dodać sodę oczyszczoną.
  4. Pozwól, aby masa stężała, a następnie postaw na wolnym ogniu i gotuj na wolnym ogniu przez 40 minut.
  5. Przepis meksykański częściej bazuje na mleku kozim. Ci, którzy lubią kozie mleko, mogą go spróbować. Masę należy regularnie mieszać.
  6. Po 25 minutach zauważysz lekkie zgęstnienie i złocisty odcień.
  7. Wyjąć laskę cynamonu i gotować na wolnym ogniu przez 40 minut.
  8. Przełóż sos do czystego, suchego słoika. Podawać lub przechowywać w lodówce.

Możesz również polubić:

Marshmallow w domu: przepis z fotografią

Co można ugotować na obiad szybko i smacznie

Łatwe przepisy na smaczne ciasta

Czy podobają Ci się nasze artykuły? Zapisz się i poszukaj smaczne i zdrowe pomysły na chefmarket.pl ????

Wypróbuj nasze menu!

3 kolacje dla dwojga z bezpłatnym
dostawa za 1990 rubli. Wyświetl menu