Przepisy na gulasz wieprzowy

Auchan

Jeśli weźmiesz różne warzywa, przyprawisz je, dodasz zioła i mięso, a następnie poddusisz mieszankę na wolnym ogniu, otrzymasz gulasz warzywny. Idealnym mięsem do gulaszu warzywnego jest wieprzowina, która jest kaloryczna i umiarkowanie tłusta. Oprócz mięsa, do gulaszu dodaje się mieszankę różnych warzyw, fasolę i grzyby. Jedną z podstawowych zasad przyrządzania gulaszu warzywnego z wieprzowiną jest wybór odpowiedniej kolejności gotowania wszystkich składników. Buraki, na przykład, gotują się znacznie szybciej niż mięso czy ziemniaki. Dlatego gotuje się je dopiero wtedy, gdy ziemniaki i mięso są już prawie ugotowane.

Ważną kwestią podczas gotowania gulaszu wieprzowego jest właściwe przygotowanie głównego składnika, czyli mięsa wieprzowego. Mrożoną lub dojrzałą wieprzowinę należy zamarynować w marynacie (można użyć majonezu, ajiki lub musztardy). Czasami do marynaty dodaje się wino i wciera się czosnek, aby doprawić gulasz wieprzowy tak, aby był smaczny i delikatny. Ziemniaki powinny być możliwie jak najbardziej skrobiowe.

Przepis pierwszy: klasyczny przepis na gulasz warzywny z wieprzowiną.

Standardowy przepis na gulasz warzywny z wieprzowiną może być przygotowany z uwzględnieniem preferencji każdego kucharza co do ostrości. Wybierz odpowiednią ilość przypraw, ale nie przesadzaj z ich ilością, ponieważ zbyt wiele przypraw może zniweczyć smak głównego składnika, czyli mięsa wieprzowego. Polecam użycie świeżych pomidorów startych na tarce, a następnie duszonych w piekarniku, zamiast komercyjnych sosów, ketchupów czy pasty pomidorowej. Duża ilość różnych rodzajów ziół doda potrawie bogactwa i smaku.

Potrzebne składniki:

  • Mięso wieprzowe (lepsze jest mięso bez kości) - 700 gr;
  • Ziemniaki (skrobia) - 600 gramów;
  • Cebula - 1 szt;
  • Liść laurowy - 1 szt;
  • Czosnek - 1 ząbek;
  • Sól jodowana - 1 łyżeczka;
  • Pieprz mielony - 1 łyżeczka;
  • Marchew - 1 marchew;
  • Olej roślinny - 1 łyżka stołowa;
  • Sól - 1 łyżeczka;
  • Koperek - 1 szczypta.
  • Pasta pomidorowa (lub starte świeże pomidory) - 200 gramów;
Przepis pierwszy: klasyczny przepis na gulasz warzywny z wieprzowiną.

Proces gotowania:

Świeże mięso wieprzowe o niskiej zawartości tłuszczu idealnie nadaje się do przyrządzenia gulaszu warzywnego z wieprzowiną. Jeśli występują części tłuste, nie trzeba ich usuwać, gdyż dodają one potrawie odpowiedniej wartości kalorycznej. Usuwaj twardą tkankę tylko wtedy, gdy są mięśnie. Umyj mięso w lodowato zimnej wodzie pod wysokim ciśnieniem, aby usunąć wszelkie drobne pozostałości kości, które mogły pozostać po rozdrobnieniu mięsa. Po umyciu usuń nadmiar wody z mięsa za pomocą papierowych ręczników. Dzięki temu mięso nabierze ładnego i apetycznego wyglądu, a także ułatwi się proces pieczenia.

  1. Pokrój wieprzowinę na duże kawałki, około 3 na 4 cm, aby zachowała swój smak podczas grillowania.
  2. Na rozgrzaną do wysokiej temperatury patelnię dodajemy olej i wrzucamy wieprzowinę. Smażyć mięso przez około 6-8 minut na maksymalnym ogniu, bez użycia pokrywki, przewracając je w odstępach kilku minut, aż stanie się złote i aromatyczne.
  3. Jeśli całe mięso nie zmieści się na patelni na raz, podziel proces smażenia na kilka partii, pamiętaj, aby kawałki mięsa nie stykały się ze sobą, inaczej nie będzie się smażyło, tylko dusiło. Nie zaleca się solenia mięsa podczas pieczenia. Jak tylko pojawi się złoty kolor, zmniejsz ogień i smaż jeszcze kilka minut, aż mięso będzie upieczone do końca, a następnie zdejmij je z patelni.
  4. Mięso wieprzowe bez tłuszczu włożyć do rondla (najlepiej z grubym dnem). Dokładnie doprawić, posolić, dodać liść laurowy i zalać lodowatą wodą, aż mięso będzie całkowicie zanurzone. Postawić na średnim ogniu kuchenki. Kiedy bulion zacznie wrzeć, zmniejszyć ogień do minimum, przykryć i dusić wieprzowinę na małym ogniu.
  5. Na tłuszczu pozostałym ze smażenia mięsa pokroimy cebulę w małe krążki i smażymy do momentu, aż cebula nabierze charakterystycznego wyglądu smażonej cebuli. Patelnia musi być gorąca, aby cebula szybko się ugotowała.
  6. Do mięsa dodajemy podsmażoną cebulę. Powinny być chrupiące, o ładnym żółtym odcieniu, w pełni nasycone składem tłuszczu mięsnego.
  7. Dodaj do garnka obrane i pokrojone w średniej wielkości krążki marchewki. Nie zdejmuj ich z ognia.
  8. Dusimy nasz rosół aż mięso nabierze miękkiej formy. Trwa to około 20-30 minut. Czas zależy od jakości mięsa wieprzowego - im jest twardsze, tym dłużej trzeba je dusić. W odstępach co 5 minut nakłuwać mięso widelcem, jeśli wchodzi gładko i bez większego wysiłku, mięso jest gotowe. Do garnka dodajemy ziemniaki, wcześniej oczyszczone i pokrojone na kilka części. Możesz dostosować proporcje mięsa i ziemniaków do swojego gustu, ale z reguły jest to 1 do 1.
  9. Jeśli to konieczne, dodaj odrobinę wody i dokładnie wymieszaj. Przykryć pokrywką i gotować na wolnym ogniu przez kolejne 7 minut.
  10. Następnie dodaj do garnka zioła (wcześniej posiekaj je na małe kawałki), koncentrat pomidorowy i czosnek. Dokładnie wymieszać i gotować na wolnym ogniu przez kolejne 7 minut, od czasu do czasu sprawdzając widelcem, czy ziemniaki są gotowe. Jak tylko ziemniaki będą miękkie i będą się rozpadać, zdejmij patelnię z ognia.
  11. Gulasz warzywny z wieprzowiną podajemy na gorąco, uprzednio odstawiając go do zaparzenia.

Przepis drugi: gulasz wieprzowy w multicookerze.

Do przyrządzenia gulaszu wieprzowego można wykorzystać ogromną różnorodność warzyw i grzybów. Dodaj do niego dokładnie to, co lubisz najbardziej. A żeby gulasz wieprzowy był jeszcze łatwiejszy, możesz użyć multicookera. Ułatwia życie każdego kucharza, ponieważ nie pozostawia za sobą stosu przyborów i oszczędza mnóstwo czasu.

Składniki do użycia:

  • Wieprzowina (najlepsza jest młoda wieprzowina) - 400 gr;
  • Pomidory - 3 szt;
  • Papryka słodka (słodka papryka) - 2 szt;
  • Cebula - 1 szt;
  • Ziemniaki (wysokoskrobiowe) - 4 sztuki;
  • Zielona fasolka - 100 gramów;
  • Zielony groszek - 100 gramów;
  • Olej roślinny - 20 gramów;
  • Sól i przyprawy - do smaku.
Przepis drugi: Gulasz wieprzowy w multicookerze.

Proces gotowania:

  1. W multicookerze włączyć tryb smażenia na 20 minut. Dodaj olej roślinny do miski.
  2. Mięso dokładnie umyć pod silnym strumieniem zimnej wody i osuszyć papierowymi ręcznikami. Pokroić na średniej wielkości kawałki i dodać do miski. Smażyć przez 5 minut, obracając od czasu do czasu.
  3. Drobno posiekać cebulę i drobno zetrzeć marchew i dodać do miski. Dodaj przyprawy do smaku. Smażyć, aż warzywa będą miękkie.
  4. Ziemniaki pokroić w kliny, pomidory w krążki, a paprykę na małe kawałki.
  5. Kiedy mięso i warzywa ugotują się w misce, dodać pokrojone warzywa, groszek i fasolę. Dodać przyprawy do smaku i dokładnie wymieszać.
  6. Dodaj wodę do miski tak, aby wszystko było zanurzone w wodzie. Przykryć i wstawić do duszenia na 50 minut. Kiedy gulasz będzie gotowy, odstawić go i podawać na gorąco.

Przepis trzeci: Gulasz wieprzowy w crockpot.

Wieprzowina warzywa ragout gotowane w crockpot jest szczególnie smaczne i aromatyczne, jak to wsiąka i zachowuje smak mięsa, warzyw i przypraw. Z reguły danie to podawane jest bezpośrednio na stół w garnkach z dodatkiem kwaśnej śmietany i ziół.

Potrzebne składniki:

  • Mięso wieprzowe (najlepiej żeberka) - 300 gramów;
  • Ziemniaki - 3 szt;
  • Cebula - 1 szt;
  • Marchew - 1 szt;
  • Pomidory - 1 szt;
  • Bulion - 50 ml;
  • Sól i przyprawy - do smaku.
Przepis trzeci: gulasz wieprzowy w garnku.

Proces gotowania:

  1. Na rozgrzaną patelnię wlewamy olej i wkładamy mięso (pokrojone na średniej wielkości kawałki). Smażyć do uzyskania złotego koloru, około 15 minut.
  2. Następnie do garnka wkładamy upieczone mięso.
  3. Posypać plasterkami cebuli i pomidora, plasterkami ziemniaków i startą marchewką.
  4. Dodajemy przyprawy do smaku i zalewamy bulionem.
  5. Wstawiamy do piekarnika na 60 minut, nastawionego na 190 stopni.
  6. Podawaj bezpośrednio w garnkach (wcześniej ostudź garnki) i dodaj kwaśną śmietanę.

Możesz również polubić:

Marshmallows w domu: przepis z fotografiami

Co można ugotować na obiad szybko i smacznie

Łatwe przepisy na smaczne ciasta

Czy podobają Ci się nasze artykuły? Śledź nas i szukaj smaczne i przydatne pomysły na chefmarket.ru ????

Wypróbuj nasze menu!

3 kolacje dla dwojga z bezpłatnym
dostawa za 1990 rubli. Wyświetl menu