Przepisy na każdy dzień

Auchan

Codzienne przepisy są narzędziem dla każdego, kto chce urozmaicić swoje menu i uczynić je smacznym. Z prostych składników można przyrządzić ciekawe dania i pięknie je podać, aby zaskoczyć wszystkich domowników. Zapewniamy, że wybór poniższych przepisów nie pozostawi nikogo obojętnym.

Omlettelette z powietrzem

Aby przygotować pyszny, zaskakująco delikatny i puszysty omlet, należy przestrzegać kilku prostych zasad. Po pierwsze, wszystkie składniki muszą być przechowywane w temperaturze pokojowej. Po drugie, do klasycznego omletu nie dodaje się mąki ani skrobi - to jajka sprawiają, że omlet jest puszysty. Po trzecie, nie ubijaj jajek i mleka zbyt mocno, aby omlet nie rozpadł się po upieczeniu.

Dobry omlet ma gładką i aksamitną konsystencję. Aby to zrobić, należy rozgrzać piekarnik do pieczenia, a także trzymać się czasu gotowania, który nie powinien przekraczać 15 minut.

Aby przygotować klasyczny omlet ptysiowy, potrzebujesz następujących składników

składniki:

  • 4 jajka;
  • 300 ml. mleka;
  • 100 ml. śmietany (33%);
  • 60g masła;
  • Zielenina do podania;
  • Sól, przyprawy do smaku.
Puszysty omletPrzygotowanie

:

  1. Rozpocznij przygotowywanie omletu, ostrożnie odmierzając 100 ml mleka na 1 jajko. Mleko beztłuszczowe najlepiej mieszać ze śmietaną (33%), optymalny stosunek wynosi 1 do 3. Na 4 jajka najlepiej jest wziąć 300 ml mleka i 100 ml śmietany.
  2. Weź jajka, rozbij skorupki i włóż żółtko i białko do głębokiego pojemnika. Następnie należy dokładnie ubić powstałą masę trzepaczką. Jeśli nie masz takiego urządzenia, użyj widelca i delikatnie wymieszaj masę jajeczną.
  3. Wymieszaj mleko i śmietanę i połącz z ubitymi jajkami. Następnie dodajemy sól.
  4. Do pieczenia omleta najlepiej użyć żaroodpornej formy ceramicznej. Posmaruj go obficie masłem, rozgrzanym do temperatury pokojowej. Rozgrzej piekarnik do 220 stopni.
  5. Wlać masę omletową do formy i wstawić do nagrzanego piekarnika. Czas pieczenia wynosi od 12 do 15 minut, zależy od wysokości omletu. Podczas pieczenia należy pilnować omleta, aby nie przywarł.
  6. Gotowy omlet posmarować masłem. Odstawiamy na chwilę, następnie kroimy na porcje, posypujemy świeżymi ziołami i podajemy. Sałatka ze świeżych warzyw stanowi wspaniałe połączenie z omletem.

Ziemniaki pieczone w sosie śmietanowym

Pieczone ziemniaki z sosem śmietanowym to danie, które jest łatwe do przygotowania nawet dla początkującego kucharza, ale nikogo nie pozostawi obojętnym. Serdeczny i apetyczny obiad zachwyci wszystkich domowników i na pewno stanie się ulubionym przepisem, który zrobisz więcej niż raz.

Do przygotowania tego dania potrzebne są następujące składniki:

  • 6-8 ziemniaków;
  • 2 łyżki masła;
  • 125 ml. śmietany;
  • Kilka ząbków czosnku;
  • 150g. twardego sera;
  • Sól, przyprawy.
Pieczone ziemniaki w sosie śmietanowymPrzygotowanie

:

  1. Przygotowanie pysznych ziemniaków z chrupiącą skórką rozpocznij od przygotowania głównego składnika. Ziemniaki należy obrać i umyć pod bieżącą wodą, a następnie namoczyć na jakiś czas w zimnej wodzie.
  2. Następnie przygotuj resztę składników. Obrać czosnek i posiekać go nożem lub tłuczkiem do czosnku.
  3. Wyjmij masło i śmietanę z lodówki i pozostaw na chwilę do ogrzania w temperaturze pokojowej. Połączyć i wymieszać masę.
  4. Twardy ser posiekać na grubej tarce. Teraz dodaj mieszaninę czosnku i startego sera do mieszaniny śmietany i masła. Wymieszać do połączenia.
  5. Ziemniaki do pieczenia w piekarniku pokroić w równe plasterki. Staraj się robić plastry tak, aby grubość warstwy nie była zbyt gruba. W ten sposób ziemniaki lepiej się upieką, a wnętrze potrawy nie będzie wilgotne.
  6. Przygotować naczynie do zapiekania. Nasmaruj go olejem roślinnym, a następnie posyp bułką tartą.
  7. Rozgrzej piekarnik do 200 stopni.
  8. Pokrojone ziemniaki układać warstwami w formie. Na wierzch wlewamy sos ze śmietany, sera, masła i czosnku.
  9. Wstaw ziemniaki do piekarnika i piecz przez około 30-35 minut. Sprawdź, czy ziemniaki są ugotowane, a następnie wyjmij je i podawaj, nie czekając aż ostygną.
  10. Przed podaniem posypać upieczone ziemniaki posiekanymi świeżymi ziołami i startym serem.

Dodaj do ziemniaków warstwę cienko pokrojonych pieczarek lub pomidorów, aby nadać im wyjątkowy smak. Drobno posiekaną cebulę i startą marchewkę można wykorzystać do nadania soczystości. Użyj swojej wyobraźni, aby urozmaicić sprawdzony przepis.

W każdym przypadku będą Państwo zadowoleni z rezultatu, ponieważ ziemniaki zapiekane w sosie śmietanowym są niezmiennie obfitym i smacznym daniem, które dobrze komponuje się z różnymi potrawami mięsnymi i rybnymi.

Pieczona ryba na poduszce z warzywami

Pieczona ryba z warzywami to świetny pomysł, jeśli chcesz przygotować smaczny i zdrowy obiad, ale nie chcesz stać przy kuchence dużo czasu. Jest naprawdę szybki i łatwy w przygotowaniu, a efekty są boskie.

W tym przepisie możesz użyć całej ryby, pokroić ją na kawałki lub wziąć filety bez kości. To twój wybór. W przypadku grządek warzywnych można stosować różne kombinacje.

Na przykład, tradycyjna wersja składa się z cebuli i pieczarek, bakłażana i/lub cukinii oraz papryki. Podczas pieczenia potrawy w piekarniku, ryba będzie się doskonale gotować, a warzywa nasiąkną jej smakiem.

Aby ryba w warzywach nie była zbyt sucha, można użyć sosu śmietanowego lub posypać prawie gotowe danie tartym serem i pozwolić mu się rozpuścić. Jeśli do warzywnej poduszki dodamy również ziemniaki, otrzymamy wspaniały, obfity obiad i bardzo oryginalne danie na rodzinną uroczystość, które zachwyci efektowną prezentacją.

Składniki:

  • 400g mrożonej mieszanki warzywnej;
  • 200g filet rybny;
  • 2 łyżki mąki;
  • Po 20 g masła i sera twardego;
  • 2 jajka;
  • 2 łyżki kwaśnej śmietany;
  • Zieloni;
  • Zieleń; Przyprawy;
  • Sól.
Ryba pieczona na poduszce z warzywamiPrzygotowanie

:

  1. Aby przygotować rybę pieczoną na poduszce z warzyw, najpierw przygotuj warzywa. Aby to zrobić, wysyłamy je do gotowania we wrzącej wodzie, wstępnie posolone.
  2. Podczas gdy warzywa się gotują, przygotuj rybę. Jeśli używamy filetów, należy je posolić, a następnie obtoczyć w mące. Na rozgrzaną patelnię kładziemy kawałki ryby i smażymy na średnim ogniu z obu stron.
  3. Odcedź warzywa, gdy będą gotowe. Usmażoną rybę zdjąć z patelni i przełożyć na talerz.
  4. Przejdźmy do głównego etapu gotowania - zacznij układać warzywa w natłuszczonym naczyniu do pieczenia.
  5. Pierwsza warstwa - gotowane warzywa, na wierzchu ułożyć kawałki ryby.
  6. Przygotować nadzienie. Rozbić jajka, ubić trzepaczką lub widelcem, dodać śmietanę i sól. Dodaj aromatyczne przyprawy do smaku. Polej sosem rybę i posyp składniki startym serem.
  7. Rybę i warzywa w sosie wkładamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na 10-15 minut.
  8. Możesz użyć kuchenki mikrofalowej. Umieszczamy w nim potrawę tylko na 5-7 minut, wykorzystując maksymalną moc.

Ugotowaną rybę posypujemy posiekanymi ziołami, dzięki czemu serwowanie aromatycznego i naprawdę smacznego dania będzie spektakularne.

Zupa z serem topionym

Zachwycający, kremowy aromat sprawia, że zupa ta jest idealną przekąską obiadową dla Twoich bliskich. Przygotuj pyszne i obfite pierwsze danie, aby uraczyć swoją rodzinę oryginalnym i smacznym obiadem, który jest łatwy w przygotowaniu i zaskakująco szybki.

Ten przepis to pestka, jeśli Twoje dzieci nie są chętne do zjedzenia pierwszego dania. Dzięki temu smakowi i aromatowi, ta lekka, ale pożywna zupa będzie ich daniem numer 1.

Potrzebne będą następujące składniki:

  • 300 g. sera topionego;
  • 4-5 ziemniaków;
  • Marchew;
  • Garść koperku;
  • Jajko;
  • 1 łyżka semoliny;
  • 20g masła;
  • Sól.
Zupa z serka topionegoPrzygotowanie

:

  1. Aby przyrządzić zupę, rozpocznij proces gotowania od przygotowania głównych składników. Obierz ziemniaki i marchewki. Ziemniaki pokroić w kostkę, a marchewkę zetrzeć na tarce.
  2. Postawić garnek z wodą na kuchence. Doprowadzić do wrzenia, następnie włożyć gotowe ziemniaki do gotowania.
  3. Po zagotowaniu wody z ziemniakami w rondlu wysyłamy wcześniej starty ser topiony. Dobrze wymieszaj, a następnie poczekaj, aż woda zacznie wrzeć, a ser zacznie się topić. Jeszcze raz wymieszaj zawartość patelni.
  4. Marchewkę zetrzeć na tarce na patelni i podsmażyć. Kiedy uzyska odpowiedni wygląd, prześlij go do garnka z zupą.
  5. Do szklanki wbić jajko, wsypać kaszę mannę i wymieszać. Dodaj sól do smaku. Następnie poczekaj, aż kasza spęcznieje. Następnie delikatnie wprowadzić powstałą mieszankę do gotującej się zupy i dobrze wymieszać. Doprowadzić do wrzenia i gotować na wolnym ogniu, aż ziemniaki będą miękkie.
  6. Na kilka minut przed osiągnięciem pełnej gotowości, dodaj do zupy posiekany koperek i pozwól zawartości garnka jeszcze chwilę pogotować. Wyłączyć ogień i pozostawić zupę do zaparzenia.

Przepis na zupę można zrobić trochę dokładniej. Na przykład, zupa zdecydowanie zyskałaby na dodaniu pierogów podczas gotowania. Kremowy smak bulionu uwydatnia domowe produkty mączne i nadaje pierwszemu daniu szczególny charakter. Inną świetną opcją jest dodanie pokrojonych w plasterki parówek do zupy z serem topionym. Kiełbaski dodają pikanterii i nadają wyjątkowy smak, który nikogo nie pozostawi obojętnym.

Ziemniaki w doniczkach

Bardzo obfite i smaczne danie można przyrządzić przy minimalnym wysiłku, jeśli korzysta się z garnków. W połączeniu z mięsem i innymi warzywami, ziemniaki pieczone w piekarniku stają się soczyste i smaczne, a serwowanie tego dania głównego wygląda spektakularnie i oryginalnie. Możesz więc przygotować go nie tylko na obiad czy kolację z rodziną, ale także na spotkanie z drogimi gośćmi.

Do tego dania potrzebne będą następujące składniki:

  • 600g mięsa (wieprzowina lub wołowina);
  • 5-6 dużych ziemniaków;
  • 5 łyżek kwaśnej śmietany;
  • Cebula;
  • Marchewka;
  • Sól;
  • Przyprawy;
  • Ziele angielskie;
  • Czosnek;
  • Olej roślinny.
Zapiekanki ziemniaczanePrzygotowanie

:

  1. Przygotowanie ziemniaków w crockpot'cie rozpocznij od przygotowania głównych składników. Obierz i opłucz ziemniaki, a następnie pozostaw je na chwilę w zimnej wodzie.
  2. Mięso opłuczemy pod bieżącą wodą, a następnie spuścimy z niego płyn. Pokrój go w drobną kostkę.
  3. Rozgrzać patelnię z olejem roślinnym. Obsmażyć mięso ze wszystkich stron. Dodać pokrojoną w kostkę cebulę i marchewkę, włożyć liść laurowy. Jeszcze trochę razem przesmażyć, zalać mięso i warzywa śmietaną i chwilę poddusić. Sprawdzić, czy marchewki są gotowe i wyłączyć ogień.
  4. Ziemniaki kroimy w drobną kostkę, dodajemy przyprawy, czosnek i sól.
    Teraz zacznij wkładać składniki do garnków. Do każdego garnka włożyć mięso duszone z warzywami i śmietaną. Następnie włożyć ziemniaki.
  5. Zamykamy garnki pokrywkami i wkładamy do nagrzanego do 220 stopni piekarnika na około godzinę. Gotowość potrawy określamy po ziemniakach, gdy będą już wystarczająco miękkie, wyjmujemy garnki z piekarnika.
  6. Podawać naczynia do stołu. Porcję dania można udekorować łyżką kwaśnej śmietany dla soczystości i posiekanymi świeżymi ziołami.

Możesz i powinieneś eksperymentować ze składnikami ziemniaków w garnkach, jeśli chcesz zaskoczyć siebie i swoich gości. Warzywa takie jak bakłażan, pomidor czy cukinia mogą doskonale wzbogacić smak potrawy. Można je pokroić w kostkę i połączyć z resztą składników w garnku. Tarty ser można dodać pod koniec gotowania i pozostawić do roztopienia.

Dobrym pomysłem są przyprawy i sosy. Zamiast śmietany dobrze sprawdza się sos pomidorowy, pasta pomidorowa lub ketchup. Można też nadać potrawie ciekawy wydźwięk, dodając aromatyczne zioła i przyprawy, które pomogą wydobyć smak mięsa i wzmocnić jego soczystość: kurkumę, goździki, kminek, tymianek i inne.

Możesz również polubić:

Makaron z mięsem mielonym: przepis w piekarniku

Bułki szwajcarskie: Przepis

Łatwe przepisy na pączki

Przepisy na pstrąga

Podobają Ci się nasze artykuły? Zapisz się i poszukaj smaczne i przydatne pomysły na chefmarket.ru ????

Zapoznaj się z naszym menu!

3 kolacje dla dwojga z bezpłatnym
dostawa za 1990 rubli. Wyświetl menu