Przepisy na każdy dzień
Codzienne przepisy są narzędziem dla każdego, kto chce urozmaicić swoje menu i uczynić je smacznym. Z prostych składników można przyrządzić ciekawe dania i pięknie je podać, aby zaskoczyć wszystkich domowników. Zapewniamy, że wybór poniższych przepisów nie pozostawi nikogo obojętnym.
Omlettelette z powietrzem
Aby przygotować pyszny, zaskakująco delikatny i puszysty omlet, należy przestrzegać kilku prostych zasad. Po pierwsze, wszystkie składniki muszą być przechowywane w temperaturze pokojowej. Po drugie, do klasycznego omletu nie dodaje się mąki ani skrobi - to jajka sprawiają, że omlet jest puszysty. Po trzecie, nie ubijaj jajek i mleka zbyt mocno, aby omlet nie rozpadł się po upieczeniu.
Dobry omlet ma gładką i aksamitną konsystencję. Aby to zrobić, należy rozgrzać piekarnik do pieczenia, a także trzymać się czasu gotowania, który nie powinien przekraczać 15 minut.
Aby przygotować klasyczny omlet ptysiowy, potrzebujesz następujących składników
składniki:
- 4 jajka;
- 300 ml. mleka;
- 100 ml. śmietany (33%);
- 60g masła;
- Zielenina do podania;
- Sól, przyprawy do smaku.
:
- Rozpocznij przygotowywanie omletu, ostrożnie odmierzając 100 ml mleka na 1 jajko. Mleko beztłuszczowe najlepiej mieszać ze śmietaną (33%), optymalny stosunek wynosi 1 do 3. Na 4 jajka najlepiej jest wziąć 300 ml mleka i 100 ml śmietany.
- Weź jajka, rozbij skorupki i włóż żółtko i białko do głębokiego pojemnika. Następnie należy dokładnie ubić powstałą masę trzepaczką. Jeśli nie masz takiego urządzenia, użyj widelca i delikatnie wymieszaj masę jajeczną.
- Wymieszaj mleko i śmietanę i połącz z ubitymi jajkami. Następnie dodajemy sól.
- Do pieczenia omleta najlepiej użyć żaroodpornej formy ceramicznej. Posmaruj go obficie masłem, rozgrzanym do temperatury pokojowej. Rozgrzej piekarnik do 220 stopni.
- Wlać masę omletową do formy i wstawić do nagrzanego piekarnika. Czas pieczenia wynosi od 12 do 15 minut, zależy od wysokości omletu. Podczas pieczenia należy pilnować omleta, aby nie przywarł.
- Gotowy omlet posmarować masłem. Odstawiamy na chwilę, następnie kroimy na porcje, posypujemy świeżymi ziołami i podajemy. Sałatka ze świeżych warzyw stanowi wspaniałe połączenie z omletem.
Ziemniaki pieczone w sosie śmietanowym
Pieczone ziemniaki z sosem śmietanowym to danie, które jest łatwe do przygotowania nawet dla początkującego kucharza, ale nikogo nie pozostawi obojętnym. Serdeczny i apetyczny obiad zachwyci wszystkich domowników i na pewno stanie się ulubionym przepisem, który zrobisz więcej niż raz.
Do przygotowania tego dania potrzebne są następujące składniki:
- 6-8 ziemniaków;
- 2 łyżki masła;
- 125 ml. śmietany;
- Kilka ząbków czosnku;
- 150g. twardego sera;
- Sól, przyprawy.
:
- Przygotowanie pysznych ziemniaków z chrupiącą skórką rozpocznij od przygotowania głównego składnika. Ziemniaki należy obrać i umyć pod bieżącą wodą, a następnie namoczyć na jakiś czas w zimnej wodzie.
- Następnie przygotuj resztę składników. Obrać czosnek i posiekać go nożem lub tłuczkiem do czosnku.
- Wyjmij masło i śmietanę z lodówki i pozostaw na chwilę do ogrzania w temperaturze pokojowej. Połączyć i wymieszać masę.
- Twardy ser posiekać na grubej tarce. Teraz dodaj mieszaninę czosnku i startego sera do mieszaniny śmietany i masła. Wymieszać do połączenia.
- Ziemniaki do pieczenia w piekarniku pokroić w równe plasterki. Staraj się robić plastry tak, aby grubość warstwy nie była zbyt gruba. W ten sposób ziemniaki lepiej się upieką, a wnętrze potrawy nie będzie wilgotne.
- Przygotować naczynie do zapiekania. Nasmaruj go olejem roślinnym, a następnie posyp bułką tartą.
- Rozgrzej piekarnik do 200 stopni.
- Pokrojone ziemniaki układać warstwami w formie. Na wierzch wlewamy sos ze śmietany, sera, masła i czosnku.
- Wstaw ziemniaki do piekarnika i piecz przez około 30-35 minut. Sprawdź, czy ziemniaki są ugotowane, a następnie wyjmij je i podawaj, nie czekając aż ostygną.
- Przed podaniem posypać upieczone ziemniaki posiekanymi świeżymi ziołami i startym serem.
Dodaj do ziemniaków warstwę cienko pokrojonych pieczarek lub pomidorów, aby nadać im wyjątkowy smak. Drobno posiekaną cebulę i startą marchewkę można wykorzystać do nadania soczystości. Użyj swojej wyobraźni, aby urozmaicić sprawdzony przepis.
W każdym przypadku będą Państwo zadowoleni z rezultatu, ponieważ ziemniaki zapiekane w sosie śmietanowym są niezmiennie obfitym i smacznym daniem, które dobrze komponuje się z różnymi potrawami mięsnymi i rybnymi.
Pieczona ryba na poduszce z warzywami
Pieczona ryba z warzywami to świetny pomysł, jeśli chcesz przygotować smaczny i zdrowy obiad, ale nie chcesz stać przy kuchence dużo czasu. Jest naprawdę szybki i łatwy w przygotowaniu, a efekty są boskie.
W tym przepisie możesz użyć całej ryby, pokroić ją na kawałki lub wziąć filety bez kości. To twój wybór. W przypadku grządek warzywnych można stosować różne kombinacje.
Na przykład, tradycyjna wersja składa się z cebuli i pieczarek, bakłażana i/lub cukinii oraz papryki. Podczas pieczenia potrawy w piekarniku, ryba będzie się doskonale gotować, a warzywa nasiąkną jej smakiem.
Aby ryba w warzywach nie była zbyt sucha, można użyć sosu śmietanowego lub posypać prawie gotowe danie tartym serem i pozwolić mu się rozpuścić. Jeśli do warzywnej poduszki dodamy również ziemniaki, otrzymamy wspaniały, obfity obiad i bardzo oryginalne danie na rodzinną uroczystość, które zachwyci efektowną prezentacją.
Składniki:
- 400g mrożonej mieszanki warzywnej;
- 200g filet rybny;
- 2 łyżki mąki;
- Po 20 g masła i sera twardego;
- 2 jajka;
- 2 łyżki kwaśnej śmietany;
- Zieloni;
- Zieleń; Przyprawy;
- Sól.
:
- Aby przygotować rybę pieczoną na poduszce z warzyw, najpierw przygotuj warzywa. Aby to zrobić, wysyłamy je do gotowania we wrzącej wodzie, wstępnie posolone.
- Podczas gdy warzywa się gotują, przygotuj rybę. Jeśli używamy filetów, należy je posolić, a następnie obtoczyć w mące. Na rozgrzaną patelnię kładziemy kawałki ryby i smażymy na średnim ogniu z obu stron.
- Odcedź warzywa, gdy będą gotowe. Usmażoną rybę zdjąć z patelni i przełożyć na talerz.
- Przejdźmy do głównego etapu gotowania - zacznij układać warzywa w natłuszczonym naczyniu do pieczenia.
- Pierwsza warstwa - gotowane warzywa, na wierzchu ułożyć kawałki ryby.
- Przygotować nadzienie. Rozbić jajka, ubić trzepaczką lub widelcem, dodać śmietanę i sól. Dodaj aromatyczne przyprawy do smaku. Polej sosem rybę i posyp składniki startym serem.
- Rybę i warzywa w sosie wkładamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na 10-15 minut.
- Możesz użyć kuchenki mikrofalowej. Umieszczamy w nim potrawę tylko na 5-7 minut, wykorzystując maksymalną moc.
Ugotowaną rybę posypujemy posiekanymi ziołami, dzięki czemu serwowanie aromatycznego i naprawdę smacznego dania będzie spektakularne.
Zupa z serem topionym
Zachwycający, kremowy aromat sprawia, że zupa ta jest idealną przekąską obiadową dla Twoich bliskich. Przygotuj pyszne i obfite pierwsze danie, aby uraczyć swoją rodzinę oryginalnym i smacznym obiadem, który jest łatwy w przygotowaniu i zaskakująco szybki.
Ten przepis to pestka, jeśli Twoje dzieci nie są chętne do zjedzenia pierwszego dania. Dzięki temu smakowi i aromatowi, ta lekka, ale pożywna zupa będzie ich daniem numer 1.
Potrzebne będą następujące składniki:
- 300 g. sera topionego;
- 4-5 ziemniaków;
- Marchew;
- Garść koperku;
- Jajko;
- 1 łyżka semoliny;
- 20g masła;
- Sól.
:
- Aby przyrządzić zupę, rozpocznij proces gotowania od przygotowania głównych składników. Obierz ziemniaki i marchewki. Ziemniaki pokroić w kostkę, a marchewkę zetrzeć na tarce.
- Postawić garnek z wodą na kuchence. Doprowadzić do wrzenia, następnie włożyć gotowe ziemniaki do gotowania.
- Po zagotowaniu wody z ziemniakami w rondlu wysyłamy wcześniej starty ser topiony. Dobrze wymieszaj, a następnie poczekaj, aż woda zacznie wrzeć, a ser zacznie się topić. Jeszcze raz wymieszaj zawartość patelni.
- Marchewkę zetrzeć na tarce na patelni i podsmażyć. Kiedy uzyska odpowiedni wygląd, prześlij go do garnka z zupą.
- Do szklanki wbić jajko, wsypać kaszę mannę i wymieszać. Dodaj sól do smaku. Następnie poczekaj, aż kasza spęcznieje. Następnie delikatnie wprowadzić powstałą mieszankę do gotującej się zupy i dobrze wymieszać. Doprowadzić do wrzenia i gotować na wolnym ogniu, aż ziemniaki będą miękkie.
- Na kilka minut przed osiągnięciem pełnej gotowości, dodaj do zupy posiekany koperek i pozwól zawartości garnka jeszcze chwilę pogotować. Wyłączyć ogień i pozostawić zupę do zaparzenia.
Przepis na zupę można zrobić trochę dokładniej. Na przykład, zupa zdecydowanie zyskałaby na dodaniu pierogów podczas gotowania. Kremowy smak bulionu uwydatnia domowe produkty mączne i nadaje pierwszemu daniu szczególny charakter. Inną świetną opcją jest dodanie pokrojonych w plasterki parówek do zupy z serem topionym. Kiełbaski dodają pikanterii i nadają wyjątkowy smak, który nikogo nie pozostawi obojętnym.
Ziemniaki w doniczkach
Bardzo obfite i smaczne danie można przyrządzić przy minimalnym wysiłku, jeśli korzysta się z garnków. W połączeniu z mięsem i innymi warzywami, ziemniaki pieczone w piekarniku stają się soczyste i smaczne, a serwowanie tego dania głównego wygląda spektakularnie i oryginalnie. Możesz więc przygotować go nie tylko na obiad czy kolację z rodziną, ale także na spotkanie z drogimi gośćmi.
Do tego dania potrzebne będą następujące składniki:
- 600g mięsa (wieprzowina lub wołowina);
- 5-6 dużych ziemniaków;
- 5 łyżek kwaśnej śmietany;
- Cebula;
- Marchewka;
- Sól;
- Przyprawy;
- Ziele angielskie;
- Czosnek;
- Olej roślinny.
:
- Przygotowanie ziemniaków w crockpot'cie rozpocznij od przygotowania głównych składników. Obierz i opłucz ziemniaki, a następnie pozostaw je na chwilę w zimnej wodzie.
- Mięso opłuczemy pod bieżącą wodą, a następnie spuścimy z niego płyn. Pokrój go w drobną kostkę.
- Rozgrzać patelnię z olejem roślinnym. Obsmażyć mięso ze wszystkich stron. Dodać pokrojoną w kostkę cebulę i marchewkę, włożyć liść laurowy. Jeszcze trochę razem przesmażyć, zalać mięso i warzywa śmietaną i chwilę poddusić. Sprawdzić, czy marchewki są gotowe i wyłączyć ogień.
- Ziemniaki kroimy w drobną kostkę, dodajemy przyprawy, czosnek i sól.
Teraz zacznij wkładać składniki do garnków. Do każdego garnka włożyć mięso duszone z warzywami i śmietaną. Następnie włożyć ziemniaki. - Zamykamy garnki pokrywkami i wkładamy do nagrzanego do 220 stopni piekarnika na około godzinę. Gotowość potrawy określamy po ziemniakach, gdy będą już wystarczająco miękkie, wyjmujemy garnki z piekarnika.
- Podawać naczynia do stołu. Porcję dania można udekorować łyżką kwaśnej śmietany dla soczystości i posiekanymi świeżymi ziołami.
Możesz i powinieneś eksperymentować ze składnikami ziemniaków w garnkach, jeśli chcesz zaskoczyć siebie i swoich gości. Warzywa takie jak bakłażan, pomidor czy cukinia mogą doskonale wzbogacić smak potrawy. Można je pokroić w kostkę i połączyć z resztą składników w garnku. Tarty ser można dodać pod koniec gotowania i pozostawić do roztopienia.
Dobrym pomysłem są przyprawy i sosy. Zamiast śmietany dobrze sprawdza się sos pomidorowy, pasta pomidorowa lub ketchup. Można też nadać potrawie ciekawy wydźwięk, dodając aromatyczne zioła i przyprawy, które pomogą wydobyć smak mięsa i wzmocnić jego soczystość: kurkumę, goździki, kminek, tymianek i inne.
Możesz również polubić:
Makaron z mięsem mielonym: przepis w piekarniku
Bułki szwajcarskie: Przepis
Łatwe przepisy na pączki
Przepisy na pstrąga
Podobają Ci się nasze artykuły? Zapisz się i poszukaj smaczne i przydatne pomysły na chefmarket.ru ????
Zapoznaj się z naszym menu!
3 kolacje dla dwojga z bezpłatnymdostawa za 1990 rubli. Wyświetl menu