Przepisy na lobio z czerwonej fasoli
Lobio pochodzi z Gruzji i jest potrawą z fasoli z dodatkiem warzyw i różnych przypraw. Jedna czwarta fasoli składa się z łatwo przyswajalnego białka, co czyni ją świetną alternatywą dla mięsa. Dlatego lobio znajduje się w jadłospisie wegetarian, wegan i osób stosujących dietę postną. Są one również bogate w błonnik, witaminy z grupy B, beta-karoten, żelazo, cynk, miedź, wapń, magnez i jod.
Czerwona fasola jest pokarmem niskokalorycznym, a zawarty w niej błonnik daje organizmowi uczucie sytości. Dlatego polecany jest dla osób, które chcą schudnąć.
Lobio podaje się jako gęstą zupę, jako dodatek do dań, a także jako zimny makaron mielony jako przystawkę.
AuchanZebraliśmy kilka wskazówek, które pomogą Ci przygotować idealne lobio z czerwonej fasoli:
- Nie należy mieszać różnych rodzajów czerwonej fasoli w jednym daniu, ponieważ mogą one mieć różny czas gotowania i część fasoli w daniu może być nadal surowa.
- Zaleca się namoczyć fasolę na noc przed gotowaniem, aby spęczniała i szybciej się ugotowała, a także aby substancje powodujące wzdęcia w jelitach przeszły do wody.
- Ugotować fasolę w wodzie bez soli.
- Fasolę uznaje się za gotową, gdy większość z nich ma pęknięte łuski.
- Przyprawy nadające się do lobio to miodunka, kolendra, kurkuma, kolendra, czosnek, cebula, ostry czerwony i mielony czarny pieprz. Ogólnie rzecz biorąc, można eksperymentować z dodawaniem przypraw, ponieważ smak samej fasoli jest uważany za neutralny.
Klasyczny przepis
Lobio classicBędziesz potrzebować:
- Fasola czerwona - 0,5 kg;
- Cebula - 2 szt;
- Pomidor - 3 łyżki stołowe;
- Czosnek - 2 ząbki;
- Marchew - 1 szt;
- Olej słonecznikowy - 2 łyżki stołowe;
- Ocet winogronowy - 2 łyżki stołowe;
- Liście pietruszki, kolendra, koperek, miodunka, pieprz - do smaku.
Przygotowanie obejmuje następujące etapy:
- Wsypać fasolę do rondla i zalać wodą na wysokość 4 palców powyżej poziomu fasoli. Podlej dużą ilością wody, ponieważ fasola podwoi swoją objętość.
- Rano wyjmij uszkodzoną fasolę - będzie unosić się na powierzchni. Opłukać fasolę pod bieżącą wodą.
- Wodę pitną wlewamy do garnka z wodą i gotujemy na wolnym ogniu aż do ugotowania. Zajmie to około dwóch godzin. Woda wyparuje w trakcie gotowania, więc trzeba będzie od czasu do czasu dolewać wrzątku.
- Cebulę obrać i pokroić w cienkie plasterki. Marchew obrać i zetrzeć na grubej tarce. Na rozgrzanym oleju podsmażyć cebulę i marchewkę.
- Rozgnieć nożem czosnek na płasko, tak aby łatwo można było zdjąć z niego skórki. Plaster.
- Umyj zioła i posiekaj je.
- Do ugotowanej fasoli dodać warzywa, dodać sól i przyprawy, zioła, pomidora, ocet. Dusić pod przykryciem przez około 5 minut. Gotowe lobio.
- Można je podawać jako samodzielne danie, ponieważ jest wystarczająco obfite i doskonale nadawałoby się na kolację, lub jako dodatek do kaszy gryczanej lub jęczmiennej.
Lobio z grzybami i orzechami
Lobio z grzybamiPotrzebujesz:
- Fasola czerwona - 200 gr;
- Pieczarki brązowe - 200 gr;
- Orzechy - 100 gr;
- Czosnek - 1 ząbek;
- Ocet winogronowy - 2 łyżki stołowe;
- Cebula - 1 szt;
- Sól - do smaku;
- Olej słonecznikowy - do smażenia;
- Hummelsuneli - 1 łyżeczka;
- Zielenina - do dekoracji.
Etapy gotowania:
- Wieczorem napełnić fasolę wodą. Rano będą spuchnięte i będą się szybciej gotować.
- Odcedź wodę, w której znajdowała się fasola. Zalać czystą, pitną wodą i gotować na wolnym ogniu przez około 1,5 godziny do miękkości. W garnku może pozostać odrobina wody - nie trzeba jej odcedzać.
- Orzechy posiekać w moździerzu.
- Obrać czosnek i drobno go posiekać.
- Cebulę pokroić na cztery części i każdą z nich drobno posiekać.
- Pieczarki umyć, przekroić na pół. Wyłożyć na deskę i pokroić wzdłuż na małe plasterki.
- Na patelni rozgrzać olej. Podsmażyć cebulę i pieczarki, dodać czosnek, orzechy, przyprawy. Wymieszać mieszaninę. Zdjąć z ognia.
- Dodać do garnka z fasolą, dodać ocet, wymieszać i dusić na małym ogniu przez 5-7 minut.
Ugotowane lobio udekorować drobno posiekanymi ziołami.
3 kolacje dla dwojga z bezpłatnymdostawa za 1990 rubli. Wyświetl menu