Przepisy na marynaty do szaszłyków kebab - wybór

Wreszcie nadszedł czas, kiedy można dobrze się bawić i piec mięso na świeżym powietrzu, na pikniku z przyjaciółmi lub z rodziną. Jednym z najsmaczniejszych jest szaszłyk wieprzowy. Ale co to da, jeśli marynata nie jest odpowiednio przygotowana. Obecnie istnieje tak wiele różnych przepisów na marynatę do szaszłyków kebab, że tę specjalną marynatę można zrobić niemal ze wszystkiego. Oto kilka klasycznych przepisów na marynatę do kebaba wieprzowego.

Przepis na marynatę klasyczną

Klasyczny przepis na marynatę

Składniki:

  • Wieprzowina - 2 kg;
  • Ocet - 1,5 szklanki;
  • Woda - 1,5 szklanki;
  • Cebula - 5 szt;
  • Sól - 2 łyżki. Łyżeczki;
  • Liść laurowy - 2 szt;
  • Cukier - 1 łyżka;
  • Pieprz mielony - 1 łyżka;
  • Papryka - 9-13 pestek.

Metoda przygotowania:

  1. Przede wszystkim przygotuj wszystkie składniki na stole i połóż je przed sobą. W ten sposób łatwiej będzie Ci zachować kolejność podczas pracy.
  2. Cebulę należy umyć i obrać.
  3. Cebulę pokroić w krążki.
  4. Mięso pokroić na kawałki.
  5. Do miski włożyć mięso, cebulę, paprykę i liść laurowy.
  6. W wodzie wymieszać sól i cukier. Następnie dodajemy ocet.
  7. Masę wlewamy do miski i dodajemy mięso.
  8. Pozostawić marynatę w chłodnym miejscu na co najmniej 6 godzin.
  9. Shish kebab można smażyć w dowolny sposób.

Marynata z sosu sojowego

Shish kebab w marynacie z sosu sojowego

Marynata z sosu sojowego jest idealna na piknik. Kebab z nim okazuje się bardzo delikatny i soczysty, co powinno przypaść do gustu każdemu miłośnikowi grillowanego mięsa.

Składniki:

  • Wieprzowina lub jagnięcina - 2 kg;
  • Sos sojowy - 6 łyżek;
  • Cebula - 5 szt;
  • Czosnek - 4 ząbki;
  • Sok z cytryny - 6 łyżek stołowych;
  • Musztarda - 2 łyżki;
  • Przyprawa do kebaba - 1 łyżka;
  • Cukier - 2 łyżki;
  • Pieprz czarny - 1 łyżka.

Metoda przygotowania:

  • Umyć i całkowicie osuszyć mięso.
  • Weź swój najostrzejszy nóż i pokrój mięso na kawałki.
  • Cebulę również należy dobrze umyć, osuszyć i pokroić w krążki.
  • Obrać ząbki czosnku i zmiażdżyć je w maszynce do czosnku.
  • Pokrojony na kawałki shish kebab włożyć do głębokiej miski.
  • Dodaj cebulę w tej samej misce.
  • Dodać pieprz i przyprawę do shish kebabu.
  • Wlać sok z cytryny do miseczki.
  • Do marynaty dodajemy musztardę, cukier, czosnek mielony i sos sojowy. Wszystko dobrze wymieszać.
  • Przykryj miskę z kebabem i pozostaw marynatę na 3-9 godzin w chłodnym miejscu.
  • Shish kebab można grillować w dowolny sposób.

Marynata z cytryny i cebuli

Shish kebab w cytrynowej marynacie z cebulą

Shish kebab z marynatą cytrynowo-cebulową wychodzi bardzo smaczny, delikatny i soczysty. Odrobina cytryny dodaje kebabowi wyjątkowej kwaskowatości. Kolejnym plusem jest to, że jest to jedna z najprostszych i najłatwiejszych do przygotowania marynat. Może go przygotować każdy, kto nie ma w tej materii żadnego doświadczenia.

Składniki:

  • Wieprzowina (lub dowolne mięso) - 2 kg;
  • Cebula - 3 szt;
  • Cytryna - 3 szt;
  • Liść laurowy - 4 szt;
  • Pieprz czarny mielony - 2 łyżki;
  • Sól - 2 łyżki.

Metoda przygotowania:

  1. Najpierw trzeba będzie dobrze pokroić mięso.
  2. Po obraniu cebuli, pokroić ją w krążki.
  3. Mięso i cebulę włożyć do miski.
  4. Weź cytrynę, pokrój ją na plasterki i usuń pestki.
  5. Dodaj plasterki cytryny do cebuli i mięsa. Zacznij dobrze mieszać marynatę, od czasu do czasu dociskając masę.
  6. Dodać sól i pieprz.
  7. Ponownie dobrze wymieszać marynatę i dodać liść laurowy.
  8. Pozostaw marynatę w chłodnym miejscu na 13-17 godzin.
  9. Shish kebab powinien być przyrządzony na szpadkach.

Kefirowa marynata z cebulą i ziołami

Kefirowa marynata z cebulą i ziołami

Marynata ta, mimo dużej ilości składników, jest bardzo prosta i łatwa w przygotowaniu. Smak gotowego kebaba zrobi na Tobie ogromne wrażenie: mięso z marynatą na kefirze, cebuli i ziołach okazuje się bardzo delikatne i soczyste o niepowtarzalnym smaku. Jego aromat przyciągnie uwagę najbardziej wyrafinowanego smakosza.

Składniki:

  • Wieprzowina (lub inne mięso) - 2 kg;
  • Kefir - 1 l;
  • majonez - 200 gr;
  • Cebula - 4 szt;
  • Kolendra - 2 pęczki;
  • Bazylia - 3 gałązki;
  • Sól - 2 łyżki;
  • Pieprz czarny mielony - 2 łyżki.

Metoda przygotowania:

  1. Pokrój mięso na kawałki i włóż je do miski.
  2. Wlej kefir do miski i dodaj majonez.
  3. Obrać i opłukać jedną cebulę. Zetrzyj cebulę na tarce i dodaj do miski z kefirem.
  4. Opłukać zieleninę. Posiekaj je na małe kawałki i dodaj do mięsa.
  5. Następnie dodajemy pieprz i sól.
  6. Pozostałe ząbki cebuli obrać i umyć. Pokrój je w małe krążki i dodaj do marynaty.
  7. Dobrze wymieszać marynatę i pozostawić na noc w chłodnym miejscu do zamarynowania.
  8. Przygotować kebab na szpadkach.

To, którą z tych marynat wybrać, zależy od naszych preferencji smakowych i miejsca, w którym przyrządzamy mięso. Jeśli czeka Cię długa podróż poza miasto, lepszym wyborem będzie ocet, ponieważ produkty fermentowane mogą się zepsuć w upale.

3 kolacje dla dwojga z bezpłatnym
dostawa za 1990 rubli. Wyświetl menu
Auchan