Przepisy na placki ziemniaczane

Auchan

Pyszna chrupiąca skórka i delikatne ziemniaki w środku - to połączenie jest rozkoszą, a jeśli do tego dodamy kwaśną śmietanę, to nie będziemy mieli ochoty na żadne pyszności! Są to proste i znane z dzieciństwa kluski ziemniaczane. Składają się one z tartych ziemniaków, tartej cebuli, przypraw i - czasami - jajek.

Osobliwości przyrządzania naleśników

Aby zrobić pyszne kluski ziemniaczane, należy odpowiedzialnie wybierać produkty. Lepiej jest używać ziemniaków o wysokiej zawartości skrobi, zazwyczaj takie odmiany mają białą skórkę i jasnobrązowy miąższ. Młode ziemniaki słabo nadają się do dania, ponieważ zawierają znacznie mniej skrobi.

Specyfika gotowania klapek ziemniaczanychZiemniaki

do przygotowania klapek ziemniaczanych należy obrać i zetrzeć na tarce o drobnych oczkach, namaczając bulwy w wodzie, aby nie straciły skrobi. Aby masa ziemniaczana na babkę ziemniaczaną nie ściemniała, należy koniecznie dodać przecier z cebuli, nada to gotowej potrawie zachwycający smak i złocisty kolor.

Zamiast zwykłej cebuli do ciasta można śmiało dodać kilka łyżek kwaśnej śmietany, która spełnia kilka funkcji jednocześnie: zapobiega ciemnieniu ziemniaków i sprawia, że knedle są puszyste.

Mąki nie dodaje się do klasycznego przepisu, a w ogóle to lepiej zastąpić ją skrobią. Mąka pszenna może sprawić, że placki ziemniaczane będą elastyczne, lepkie, sztywne i niesmaczne.

Placki ziemniaczane należy smażyć na patelni z rozgrzanym olejem. Oleju powinno być tyle, aby sięgał mniej więcej do połowy płatków ziemniaczanych - tylko wtedy płatki będą miały pysznie chrupiącą skórkę.

"Classic

Klasyczne pączki składają się z zaledwie kilku składników. Ale to właśnie ta prostota zapewnia zachwycający smak i aromat. Można je przyrządzać na śniadanie, obiad i kolację.

Składniki potrzebne do przygotowania klasycznych naleśników są następujące:

  • Ziemniaki - 1,2 kg;
  • Cebula - 150 gr;
  • Sól;
  • Pieprz.
"Classic

"Sekwencja gotowania

:
  1. Ziemniaki obrać, wyciąć oczka i dobrze umyć.
  2. Cebulę obrać z łupiny.
  3. Ziemniaki zetrzeć na tarce o średnich oczkach, cebulę zetrzeć w ten sam sposób.
  4. Masę mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji, tak aby cebula równomiernie połączyła się z ziemniakami i nie ściemniała.
  5. Do pokrojonych ziemniaków i cebuli dodać sól i pieprz. Wymieszać jeszcze raz.
  6. Rozgrzać patelnię i dodać olej roślinny.
  7. Kiedy olej będzie wystarczająco gorący, możesz zacząć smażyć kluski ziemniaczane. Użyj łyżki stołowej, aby delikatnie wlać ciasto na patelnię. Ogień powinien być średni, aby frytki smażyły się równomiernie, zarówno wewnątrz, jak i na zewnątrz. Gdy jedna strona będzie złota, przewróć placki ziemniaczane na drugą stronę i usmaż z drugiej strony.
  8. Gdy będą gotowe, ułóż kluski na ręczniku papierowym, aby wchłonęły nadmiar oleju.

Potrawę można podawać na stół od razu na gorąco, można też dodać kwaśną śmietanę lub sos na jej bazie. Pączki są pyszne nie tylko na ciepło, ale również na zimno.

"Odżywianie

Draniki to doskonałe, pełnowartościowe śniadanie lub lunch, które zapewnia pożywienie na cały dzień. Chrupiąca skórka i delikatne ziemniaki w środku to idealne połączenie, które zadowoli nawet najbardziej wybrednego smakosza.

Składniki:

  • Ziemniaki - 700 gr;
  • Cebula - 200 gr;
  • Jajka - 2 szt;
  • Mąka - 3 łyżki;
  • Sól;
  • Pieprz mielony;
  • Olej roślinny;
  • Kwaśna śmietana.
"Pożywne

"Kolejność przygotowania klusek ziemniaczanych

:
  1. Przygotuj składniki, zaczynając od obrania ziemniaków i cebuli.
  2. Posiekaj cebulę za pomocą blendera lub najdrobniejszej tarki. Nie zaleca się siekania w kostkę, pożądane jest uzyskanie puree z cebuli, tak aby była równomiernie wymieszana z ziemniakami.
  3. Zetrzeć ziemniaki na tarce.
  4. Wmieszaj posiekaną cebulę i ziemniaki i wymieszaj do uzyskania gładkiej masy. Cebula sprawia, że gotowe danie jest bardziej kruche, smaczne i soczyste, a także zapobiega ciemnieniu masy ziemniaczanej.
  5. Lekko ubić surowe jajka kurze, dodać pieprz i sól.
  6. Wymieszaj jajko z masą ziemniaczaną. Wynik powinien mieć konsystencję gęstej kwaśnej śmietany.
  7. Na głęboką patelnię wlej olej roślinny, a po jego wystarczającym rozgrzaniu możesz zacząć wlewać masę ziemniaczaną za pomocą łyżki stołowej, delikatnie wygładzając i formując placki.
  8. Smażyć placki ziemniaczane z obu stron na średnim ogniu na złoty kolor. Trwa to około 3-5 minut.

Gotowe naleśniki należy najpierw położyć na ręczniku papierowym, aby wchłonęły nadmiar tłuszczu. Następnie można podawać placki ziemniaczane, najlepiej z kwaśną śmietaną, aby były jeszcze smaczniejsze.

"Rodzinne naleśniki

To danie jest nie tylko smaczne, ale i piękne, co jest zaskakujące - składa się z tych składników, które można znaleźć w lodówce każdej gospodyni domowej. Jako nadzienie można wykorzystać kapustę, ser, grzyby, kiełbasę lub ulubione świeże warzywa. Dodatkiem, który wygrywa jest filet z kurczaka, ser i świeże zioła.

Istotne składniki:

  • Ziemniaki - 1 kg;
  • Filet z kurczaka - 300g;
  • Ser twardy - 75 gr;
  • Cebula - 120 gr;
  • Jajka - 2 szt;
  • Mąka pszenna - 2 łyżki;
  • Sól;
  • Koperek - 1 pęczek;
  • Czarny pieprz;
  • Olej roślinny.
"Rodzina "

Sekwencja gotowania

:
  1. Najpierw należy przygotować nadzienie. W tym celu należy zetrzeć ser na grubej tarce, umyć koperek i drobno go posiekać, usunąć łupiny z cebuli i zetrzeć ją na drobnej tarce lub posiekać w blenderze.
  2. Filet z kurczaka opłukać, usunąć nadmiar tłuszczu i folii. Kurczaka pokroić w drobną kostkę. Smażyć kurczaka, aż zmięknie.
  3. Ziemniaki obrać, opłukać i osuszyć serwetką.
  4. Obrane ziemniaki zetrzeć na średniej tarce, dodać przetartą cebulę.
  5. Dodaj sól i pieprz do jajek i delikatnie ubij trzepaczką lub widelcem.
  6. Ubitą masę jajeczną wymieszać z pokrojonymi ziemniakami i cebulą.
  7. Do ciasta dodajemy mąkę pszenną i mieszamy. Ciasto powinno mieć konsystencję gęstej kwaśnej śmietany.
  8. Posmaruj patelnię odrobiną oleju, a kiedy będzie gorąca, rozprowadź równomiernie ciasto ziemniaczane, tworząc okrągły, ale wystarczająco wysoki "placek".
  9. Kiedy jedna strona będzie złota, pączki ziemniaczane przewrócimy na drugą stronę. Na zrumienionej stronie położymy kawałki ugotowanego fileta z kurczaka, starty ser i posiekaną zieleninę.
  10. Już po 3-5 minutach placek ziemniaczany można złożyć na pół, tak aby nadzienie zamknęło się w placku ziemniaczanym.

Gotowe naleśniki z nadzieniem podawać na gorąco do stołu, jeśli chcesz możesz przyozdobić je świeżymi ziołami i kwaśną śmietaną.

"Lazy Wife

Placki ziemniaczane z mięsnym farszem byłyby idealnym obiadem, którego przygotowanie nie zajmuje wielu godzin. Danie jest gotowe w kilka sekund, a przy tym jest bardzo smaczne i obfite.

Potrzebne składniki:

  • Ziemniaki - 1,3 kg;
  • Mielone mięso wieprzowe - 450 gr;
  • Cebula - 150 gr;
  • Jajka - 2 szt;
  • Sól;
  • Pieprz mielony;
  • Olej słonecznikowy.
"Lazy Wife

"Sekwencja gotowania:

  1. Ziemniaki obrać, wyciąć oczka i posiekać w blenderze, maszynce do mielenia mięsa lub zetrzeć na tarce o średnich otworach. Jeśli jest dużo soku, wyciśnij go.
  2. Utrzyj cebulę w dowolny sposób: na tarce, w maszynce do mielenia mięsa lub w blenderze.
  3. Utrzeć cebulę i ziemniaki, najlepiej zrobić to jak najszybciej, aby puree nie ściemniało. Dodać jajka, pieprz i sól i wymieszać powstałe ciasto.
  4. Mięso wieprzowe smażymy do miękkości, doprawiamy pieprzem i solą.
  5. Ręce lekko zmoczymy pod bieżącą wodą i uformujemy z ciasta ziemniaczanego bochenek, a następnie włożymy do środka mieloną wieprzowinę. Zawinąć nadzienie w ciasto.
  6. Na patelnię wlewamy olej, rozgrzewamy go i smażymy kluski ziemniaczane z obu stron do miękkości. Smażyć naleśniki na małym ogniu przez około 5-7 minut z obu stron. Smażyć drugą stronę przykrytą pokrywką patelni.

Pierogi z farszem nie potrzebują żadnych dodatków, to danie jest świetne samo w sobie!

"Słoneczny

Ważne jest, aby uzupełniać swoją dietę o sezonowe warzywa, które zawierają wiele zdrowych i niezbędnych witamin. Pierogi ziemniaczane z dodatkiem dyni są nietypowe, ale doskonałe, podkreślają wiele smaków, które się ze sobą przeplatają.

Istotne składniki:

  • Ziemniaki - 600 gr;
  • Dynia - 400 gr;
  • Jaja kurze - 2 szt;
  • Skrobia - 3 łyżki;
  • Mleko - 70 ml;
  • Sól;
  • Pieprz mielony;
  • Olej słonecznikowy;
  • Kwaśna śmietana.
"Sunny

"Sekwencja gotowania:

  1. Ziemniaki obrać, wyciąć oczka, umyć, osuszyć i zetrzeć na drobnej tarce.
  2. Doprowadzić mleko do wrzenia.
  3. Wrzące mleko wlać do startych ziemniaków. Wymieszaj i pozostaw masę do zaparzenia na 5-7 minut.
  4. Gdy ziemniaki się zaparzą, odcedź całe mleko.
  5. Dynię obrać, umyć i zetrzeć na drobnej tarce. Posiekaj je w blenderze lub maszynce do mielenia mięsa.
  6. Oddzielamy białka od żółtek.
  7. Wymieszaj rozdrobnione ziemniaki z dynią, dodaj żółtka, mąkę, sól i pieprz.
  8. Mieszać do uzyskania gładkiej konsystencji.
  9. Białka ubijamy mikserem na sztywno.
  10. Dodaj ubitą pianę z białek do masy dyniowo-ziemniaczanej i delikatnie wymieszaj.
  11. Dodaj olej roślinny na patelnię i rozgrzej go. Łyżką stołową delikatnie wrzucamy kluski ziemniaczane na rozgrzany olej i smażymy z obu stron przez 3-5 minut.

Knedle ziemniaczano-dyniowe są puszyste i miękkie, ale chrupiąca skórka czyni to danie wyjątkowym. Idealne na śniadanie, ponieważ ich przygotowanie zajmuje niewiele czasu, a są obfite i smaczne.

Możesz również polubić:

Makaron z mięsem mielonym: przepis w piekarniku

Bułeczki z ciasta biszkoptowego: przepis kulinarny

Łatwe przepisy na pączki

Przepisy na pstrąga

Czy podobają Ci się nasze artykuły? Zarejestruj się i szukaj smaczne i przydatne pomysły na chefmarket.ru ????

Zapoznaj się z naszym menu!

3 kolacje dla dwojga z bezpłatnym
dostawa za 1990 rubli. Wyświetl menu