Przepisy na przyrządzanie kurczaka z ryżem
Ryż i kurczak to korzystne dla wszystkich połączenie składników, które pozwoli Ci stworzyć ogromną ilość zdrowych i niesamowicie smacznych dań. To połączenie jest szeroko stosowane w kuchniach całego świata. A każdy przepis na kurczaka z ryżem jest wyjątkowy i ma charakterystyczny profil smakowy.
Mając do dyspozycji ryż i kurczaka, można stworzyć prawdziwe kulinarne arcydzieło. A jeśli dodać do tego warzywa i inne składniki, pole do popisu dla wyobraźni jest niemal nieograniczone. Oto jak zrobić ryż z kurczakiem.
Przepis na duszonego kurczaka z ryżem
Jest to prosty przepis, który powinna znać każda gospodyni domowa. Danie przygotowuje się dość szybko i na pewno spodoba się Twoim gościom i bliskim.
Składniki:
- 500 gramów udek lub podudzi z kurczaka;
- 2 szklanki wody;
- średniej wielkości cebulę;
- jedną filiżankę ryżu;
- adjika;
- pomidor średniej wielkości;
- pieprz, sól i przyprawy;
- olej roślinny;
- kilka ząbków czosnku.
przygotowania:
- Przygotuj kurczaka, nacierając go adżiką i solą. Następnie przekładamy mięso na patelnię i podsmażamy na oleju przez około 5 minut.
- Cebulę posiekać (jak najdrobniej) i dodać do kurczaka. Gotuj cebulę przez około 3 minuty.
- Pomidory obieramy ze skórki (jeśli nie chcemy - możemy nie obierać), kroimy w drobną kostkę i również wsypujemy na patelnię. Wymieszać i smażyć przez około minutę.
- Umieść 2 filiżanki ryżu na tej samej patelni. Zalać kilkoma szklankami wody i wcisnąć czosnek. Przykryj patelnię pokrywką i doprowadź do wrzenia. Potrawa powinna się gotować przez około 5 minut, następnie zmniejszyć ogień do minimum i dusić przez około kwadrans.
- Kiedy nasz kurczak z ryżem jest już prawie gotowy, dodajemy sól i przyprawy. Uniwersalną opcją jest posiekane suneli, ale możesz użyć dowolnej przyprawy, którą lubisz. Tego dania nie da się zepsuć, więc eksperymentujcie!
Ryż z kurczakiem powinien być podawany na gorąco. Smacznego!
Prosty przepis na pilaw z kurczaka
Pilaw to bardzo popularne danie, które sprawdzi się na każdym stole. Uwielbiają go zarówno dzieci, jak i dorośli. Jedynym problemem jest to, że zrobienie prawdziwego pilawu jest dość trudne. Musisz wziąć pod uwagę wiele niuansów, użyć różnych składników i poświęcić dużo czasu na gotowanie. Jednak gospodynie domowe i szefowie kuchni na całym świecie opracowali wiele własnych przepisów.
Ten przepis na kurczaka z ryżem to dobrze znany pilaw, ale w uproszczonej formie, która z pewnością spodoba się Twojej rodzinie i przyjaciołom. Proces jego gotowania jest prosty, poza tym nie trzeba poświęcać dużo czasu na gotowanie. Dodatkowym plusem jest to, że danie to jest zgodne z koncepcją zdrowego i prawidłowego odżywiania.
Składniki:
- 450 gramów filetów z kurczaka;
- 2 średnie marchewki;
- filiżankę ryżu;
- kilka średnich cebul;
- łyżeczka przyprawy;
- olej roślinny;
- sól do smaku.
przygotowania:
- Umyj ryż, zalej go wodą i gotuj w małym rondelku aż do ugotowania. Zazwyczaj wystarczy 20-25 minut.
- Filety z kurczaka opłukać pod bieżącą wodą i pokroić w drobną kostkę.
- Usmaż filety na patelni na średnim ogniu. Nie zapomnij zamieszać.
- Obrać marchew i cebulę. Marchew zetrzeć na grubej tarce, a cebulę drobno posiekać. Po tym czasie dodajemy warzywa na patelnię i dusimy do momentu, aż wszystkie składniki będą w pełni ugotowane.
- Kiedy ryż jest ugotowany, dodaj go na patelnię z mięsem i warzywami. Dodać przyprawy i sól i dobrze wymieszać.
Danie jest gotowe! Pilaw ten można podawać z ogórkami, pomidorami i papryką. Smacznego!
Tajski ryż z kurczakiem
Tajskie potrawy są równie egzotyczne jak tutejsza kultura. Jednak ryż z warzywami i kurczakiem wydaje się dość znajomy dla kuchni rosyjskiej. Jest to smaczne, oryginalne, a zarazem dość proste danie, którego przygotowanie zajmuje nie więcej niż pół godziny. Jeśli chcesz wiedzieć, jak smacznie gotować ryż z kurczakiem, to ta opcja jest właśnie tym, czego potrzebujesz.
Składniki:
- Jedna filiżanka ryżu;
- 300 gramów mięsa z kurczaka;
- 2 jaja kurze;
- 3 łyżki stołowe sosu sojowego;
- 40 gramów masła;
- 2 ząbki czosnku;
- olej roślinny;
- 20 gramów korzenia imbiru;
- jedna mała marchewka;
- 100 gramów mrożonego groszku;
- Jedna łyżka stołowa nasion sezamu;
- Jedna łyżeczka mielonego czarnego pieprzu;
- łyżeczka soli;
- 3-4 łodygi zielonej cebuli.
przygotowania:
- Ryż opłukać i zalać wodą. Gotować, aż będzie gotowe.
- Cebulę obieramy i kroimy jak najdrobniej. To samo zrób z korzeniem imbiru, ząbkami czosnku i łodygami zielonej cebuli.
- Marchew zetrzeć na tarce lub drobno posiekać.
- Kurczaka pokroić wzdłuż na włókna.
- Na rozgrzaną patelnię wrzucić masło i jajka, uprzednio ubite trzepaczką. Po usmażeniu odkładamy jajka na talerz, a na patelnię wlewamy odrobinę oleju słonecznikowego. Następnie wsypujemy do niego czosnek, cebulę i imbir. Ustawić ogień na maksimum i smażyć przez minutę.
- Dodać marchew i smażyć przez kolejną minutę, ciągle mieszając.
- Wsypać groszek i sos sojowy. Dokładnie wymieszać i smażyć jeszcze przez minutę.
- Dodajemy filety z kurczaka, doprawiamy solą i pieprzem. Po dokładnym wymieszaniu, smażyć na dużym ogniu przez około 5 minut.
- Dodać ryż i jajka (wcześniej usmażone). Ponownie dobrze wymieszać i gotować jeszcze przez minutę. Ważne jest, aby ciągle mieszać, aby nic się nie przypaliło.
- Jako ostatni składnik dodajemy zieloną cebulkę. W tym momencie nie ma konieczności dalszego smażenia - wystarczy jeszcze raz wymieszać składniki i zdjąć naczynie z ognia.
Smakowity ryż z kurczakiem w stylu tajskim jest gotowy! Ostatni akcent przed podaniem - posypanie potrawy ziarnami sezamu. Teraz możesz ją podać! Bon appetit!
Przepis na musujący pilaw z kurczaka
Pilaw można przyrządzić z każdym rodzajem mięsa. Nie jest to klasyczny pilaw, ale jest równie smaczny i pożywny. Używając mięsa z kurczaka otrzymamy ten sam kruchy pilaw, który wielu zna z dzieciństwa.
Konieczne jest odróżnienie pilawu od kaszki ryżowej. Prawdziwy pilaw jest kruchy, natomiast w owsiance ryż jest zwykłą masą. Poniżej przedstawiamy sposób przygotowania tego dania. To chyba najsmaczniejszy przepis na kurczaka z ryżem.
Składniki:
- pół kilograma kurczaka (można użyć zarówno filetów, jak i udek czy podudzi);
- jedna cebula
- 1 funt ryżu;
- 1 funt marchwi;
- ząbek czosnku;
- sól i pieprz do smaku;
- Zira i przyprawa do pilawu;
- 100 ml oleju roślinnego.
przygotowania:
- Jeśli używasz fileta, pokrój go w drobną kostkę. Jeśli używasz podudzia lub uda, usuń mięso z kości i pokrój je wzdłuż. Włóż kurczaka na głęboką patelnię i smaż na dużym ogniu na złoty kolor.
- Cebulę pokroić w drobną kostkę. Dodać do kurczaka i dalej smażyć.
- Pokrój marchewki w paski julienne i dodaj je na patelnię. Następnie zmniejszamy temperaturę na nieco niższą i gotujemy na wolnym ogniu, aż marchew będzie miękka.
- Doprawić solą i przyprawami. Można użyć dowolnej przyprawy do pilawu, obowiązkowym składnikiem jest właśnie zira, która nada naszemu daniu niepowtarzalny smak.
- Wlać wrzącą wodę do garnka. Dodać czosnek i dusić, aż kurczak będzie ugotowany. Trwa to zazwyczaj około pół godziny.
- Płucz ryż kilka razy, aż woda będzie czysta. Umieść go na wierzchu mięsa, a następnie dodaj gorącą wodę. Najlepiej, aby znajdował się on około jednego centymetra nad poziomem ryżu. Następnie nałóż pokrywkę i gotuj przez kolejne 20 minut.
Danie jest gotowe! Przed podaniem warto zdjąć czosnek z patelni. Po tym czasie dokładnie wymieszaj pilaw. Bon appetit!
Przepis na filet z kurczaka zapiekany z ryżem
Smaczne i obfite danie, idealne na domowy obiad. Tradycyjne połączenie ryżu i kurczaka wzbogacone jest tutaj pysznym sosem śmietanowym i serem topionym. Z pewnością zachwycisz swoich gości tym daniem i będzie ono idealne na świąteczny stół. Jednocześnie nie jest trudny do wykonania. Nie potrzebujesz więcej niż godzinę, aby go ugotować. Ale bądźcie pewni - cała wasza ciężka praca zostanie wynagrodzona z nawiązką!
Składniki:
- 300-350 gramów fileta z kurczaka;
- 250 gramów kwaśnej śmietany;
- 150 gramów ryżu;
- 100-120 gramów twardego sera;
- łyżeczkę mąki;
- pieprz i sól;
- łyżeczka papryki.
przyrządzania:
- Filet z kurczaka myjemy, a następnie kroimy w kostkę.
- Ryż gotować nie dłużej niż 10 minut. Ryż nie powinien być ugotowany do perfekcji. Pozostawić ryż do odsączenia w durszlaku i usunąć wodę. Ryż nie powinien być płukany.
- Umieść filety z kurczaka w naczyniu do pieczenia. Dodać ryż i dobrze wymieszać.
- Przygotować sos. Wymieszać paprykę, śmietanę, sól, mąkę i pieprz. Naszą masę zalewamy wrzątkiem i ponownie mieszamy, dokładnie mieszając. W efekcie powinien powstać sos jak najbardziej jednorodny, bez żadnych grudek.
- Sos śmietanowy wlać do formy z ryżem i mięsem.
- Zetrzeć ser na grubej tarce. Posypać nim wierzch sosu.
- Teraz pozostaje upiec nasze danie. Rozgrzać piekarnik do temperatury 200-230 stopni. Przykryj formę folią lub pokrywką i wstaw do piekarnika na 20 minut. Następnie zdejmij pokrywę i piecz tak samo długo.
Kurczak w sosie śmietanowym jest w pełni ugotowany! Tę zapiekankę podajemy na gorąco, zaraz po wyjęciu z piekarnika. Może być spożywany samodzielnie lub z ziemniakami. Smacznego!
Powyższe przepisy z kurczakiem i ryżem z pewnością urozmaicą Twoje codzienne menu. Dania te są dość łatwe w przygotowaniu, nie wymagają dużo czasu i wielu składników. Ale są one smaczne, pożywne i pomysłowe. Podaruj swojej rodzinie i przyjaciołom kilka przepisów na ryż i kurczaka.
Możesz również polubić:
Makaron z farszem: przepis w piekarniku
Bułka z ciasta biszkoptowego: przepis kulinarny
Łatwe przepisy na pączki
Przepisy na pstrąga
Podobają Ci się nasze artykuły? Zarejestruj się i szukaj smaczne i przydatne pomysły na chefmarket.pl ????
Zapoznaj się z naszym menu!
3 kolacje dla dwojga z bezpłatnymdostawa za 1990 rubli. Wyświetl menu