Przepisy na przyrządzanie kurczaka z ryżem

Auchan

Ryż i kurczak to korzystne dla wszystkich połączenie składników, które pozwoli Ci stworzyć ogromną ilość zdrowych i niesamowicie smacznych dań. To połączenie jest szeroko stosowane w kuchniach całego świata. A każdy przepis na kurczaka z ryżem jest wyjątkowy i ma charakterystyczny profil smakowy.
Mając do dyspozycji ryż i kurczaka, można stworzyć prawdziwe kulinarne arcydzieło. A jeśli dodać do tego warzywa i inne składniki, pole do popisu dla wyobraźni jest niemal nieograniczone. Oto jak zrobić ryż z kurczakiem.

Przepis na duszonego kurczaka z ryżem

Jest to prosty przepis, który powinna znać każda gospodyni domowa. Danie przygotowuje się dość szybko i na pewno spodoba się Twoim gościom i bliskim.

Składniki:

  • 500 gramów udek lub podudzi z kurczaka;
  • 2 szklanki wody;
  • średniej wielkości cebulę;
  • jedną filiżankę ryżu;
  • adjika;
  • pomidor średniej wielkości;
  • pieprz, sól i przyprawy;
  • olej roślinny;
  • kilka ząbków czosnku.
Przepis na gulasz z kurczaka i ryżuKroki

przygotowania:

  1. Przygotuj kurczaka, nacierając go adżiką i solą. Następnie przekładamy mięso na patelnię i podsmażamy na oleju przez około 5 minut.
  2. Cebulę posiekać (jak najdrobniej) i dodać do kurczaka. Gotuj cebulę przez około 3 minuty.
  3. Pomidory obieramy ze skórki (jeśli nie chcemy - możemy nie obierać), kroimy w drobną kostkę i również wsypujemy na patelnię. Wymieszać i smażyć przez około minutę.
  4. Umieść 2 filiżanki ryżu na tej samej patelni. Zalać kilkoma szklankami wody i wcisnąć czosnek. Przykryj patelnię pokrywką i doprowadź do wrzenia. Potrawa powinna się gotować przez około 5 minut, następnie zmniejszyć ogień do minimum i dusić przez około kwadrans.
  5. Kiedy nasz kurczak z ryżem jest już prawie gotowy, dodajemy sól i przyprawy. Uniwersalną opcją jest posiekane suneli, ale możesz użyć dowolnej przyprawy, którą lubisz. Tego dania nie da się zepsuć, więc eksperymentujcie!

Ryż z kurczakiem powinien być podawany na gorąco. Smacznego!

Prosty przepis na pilaw z kurczaka

Pilaw to bardzo popularne danie, które sprawdzi się na każdym stole. Uwielbiają go zarówno dzieci, jak i dorośli. Jedynym problemem jest to, że zrobienie prawdziwego pilawu jest dość trudne. Musisz wziąć pod uwagę wiele niuansów, użyć różnych składników i poświęcić dużo czasu na gotowanie. Jednak gospodynie domowe i szefowie kuchni na całym świecie opracowali wiele własnych przepisów.
Ten przepis na kurczaka z ryżem to dobrze znany pilaw, ale w uproszczonej formie, która z pewnością spodoba się Twojej rodzinie i przyjaciołom. Proces jego gotowania jest prosty, poza tym nie trzeba poświęcać dużo czasu na gotowanie. Dodatkowym plusem jest to, że danie to jest zgodne z koncepcją zdrowego i prawidłowego odżywiania.

Składniki:

  • 450 gramów filetów z kurczaka;
  • 2 średnie marchewki;
  • filiżankę ryżu;
  • kilka średnich cebul;
  • łyżeczka przyprawy;
  • olej roślinny;
  • sól do smaku.
Prosty przepis na pilaw z kurczakiemSposób

przygotowania:

  1. Umyj ryż, zalej go wodą i gotuj w małym rondelku aż do ugotowania. Zazwyczaj wystarczy 20-25 minut.
  2. Filety z kurczaka opłukać pod bieżącą wodą i pokroić w drobną kostkę.
  3. Usmaż filety na patelni na średnim ogniu. Nie zapomnij zamieszać.
  4. Obrać marchew i cebulę. Marchew zetrzeć na grubej tarce, a cebulę drobno posiekać. Po tym czasie dodajemy warzywa na patelnię i dusimy do momentu, aż wszystkie składniki będą w pełni ugotowane.
  5. Kiedy ryż jest ugotowany, dodaj go na patelnię z mięsem i warzywami. Dodać przyprawy i sól i dobrze wymieszać.

Danie jest gotowe! Pilaw ten można podawać z ogórkami, pomidorami i papryką. Smacznego!

Tajski ryż z kurczakiem

Tajskie potrawy są równie egzotyczne jak tutejsza kultura. Jednak ryż z warzywami i kurczakiem wydaje się dość znajomy dla kuchni rosyjskiej. Jest to smaczne, oryginalne, a zarazem dość proste danie, którego przygotowanie zajmuje nie więcej niż pół godziny. Jeśli chcesz wiedzieć, jak smacznie gotować ryż z kurczakiem, to ta opcja jest właśnie tym, czego potrzebujesz.

Składniki:

  • Jedna filiżanka ryżu;
  • 300 gramów mięsa z kurczaka;
  • 2 jaja kurze;
  • 3 łyżki stołowe sosu sojowego;
  • 40 gramów masła;
  • 2 ząbki czosnku;
  • olej roślinny;
  • 20 gramów korzenia imbiru;
  • jedna mała marchewka;
  • 100 gramów mrożonego groszku;
  • Jedna łyżka stołowa nasion sezamu;
  • Jedna łyżeczka mielonego czarnego pieprzu;
  • łyżeczka soli;
  • 3-4 łodygi zielonej cebuli.
Tajski ryż z kurczakiemSposób

przygotowania:

  1. Ryż opłukać i zalać wodą. Gotować, aż będzie gotowe.
  2. Cebulę obieramy i kroimy jak najdrobniej. To samo zrób z korzeniem imbiru, ząbkami czosnku i łodygami zielonej cebuli.
  3. Marchew zetrzeć na tarce lub drobno posiekać.
  4. Kurczaka pokroić wzdłuż na włókna.
  5. Na rozgrzaną patelnię wrzucić masło i jajka, uprzednio ubite trzepaczką. Po usmażeniu odkładamy jajka na talerz, a na patelnię wlewamy odrobinę oleju słonecznikowego. Następnie wsypujemy do niego czosnek, cebulę i imbir. Ustawić ogień na maksimum i smażyć przez minutę.
  6. Dodać marchew i smażyć przez kolejną minutę, ciągle mieszając.
  7. Wsypać groszek i sos sojowy. Dokładnie wymieszać i smażyć jeszcze przez minutę.
  8. Dodajemy filety z kurczaka, doprawiamy solą i pieprzem. Po dokładnym wymieszaniu, smażyć na dużym ogniu przez około 5 minut.
  9. Dodać ryż i jajka (wcześniej usmażone). Ponownie dobrze wymieszać i gotować jeszcze przez minutę. Ważne jest, aby ciągle mieszać, aby nic się nie przypaliło.
  10. Jako ostatni składnik dodajemy zieloną cebulkę. W tym momencie nie ma konieczności dalszego smażenia - wystarczy jeszcze raz wymieszać składniki i zdjąć naczynie z ognia.

Smakowity ryż z kurczakiem w stylu tajskim jest gotowy! Ostatni akcent przed podaniem - posypanie potrawy ziarnami sezamu. Teraz możesz ją podać! Bon appetit!

Przepis na musujący pilaw z kurczaka

Pilaw można przyrządzić z każdym rodzajem mięsa. Nie jest to klasyczny pilaw, ale jest równie smaczny i pożywny. Używając mięsa z kurczaka otrzymamy ten sam kruchy pilaw, który wielu zna z dzieciństwa.
Konieczne jest odróżnienie pilawu od kaszki ryżowej. Prawdziwy pilaw jest kruchy, natomiast w owsiance ryż jest zwykłą masą. Poniżej przedstawiamy sposób przygotowania tego dania. To chyba najsmaczniejszy przepis na kurczaka z ryżem.

Składniki:

  • pół kilograma kurczaka (można użyć zarówno filetów, jak i udek czy podudzi);
  • jedna cebula
  • 1 funt ryżu;
  • 1 funt marchwi;
  • ząbek czosnku;
  • sól i pieprz do smaku;
  • Zira i przyprawa do pilawu;
  • 100 ml oleju roślinnego.
Przepis na kruchy pilaw z kurczakaSposób

przygotowania:

  1. Jeśli używasz fileta, pokrój go w drobną kostkę. Jeśli używasz podudzia lub uda, usuń mięso z kości i pokrój je wzdłuż. Włóż kurczaka na głęboką patelnię i smaż na dużym ogniu na złoty kolor.
  2. Cebulę pokroić w drobną kostkę. Dodać do kurczaka i dalej smażyć.
  3. Pokrój marchewki w paski julienne i dodaj je na patelnię. Następnie zmniejszamy temperaturę na nieco niższą i gotujemy na wolnym ogniu, aż marchew będzie miękka.
  4. Doprawić solą i przyprawami. Można użyć dowolnej przyprawy do pilawu, obowiązkowym składnikiem jest właśnie zira, która nada naszemu daniu niepowtarzalny smak.
  5. Wlać wrzącą wodę do garnka. Dodać czosnek i dusić, aż kurczak będzie ugotowany. Trwa to zazwyczaj około pół godziny.
  6. Płucz ryż kilka razy, aż woda będzie czysta. Umieść go na wierzchu mięsa, a następnie dodaj gorącą wodę. Najlepiej, aby znajdował się on około jednego centymetra nad poziomem ryżu. Następnie nałóż pokrywkę i gotuj przez kolejne 20 minut.

Danie jest gotowe! Przed podaniem warto zdjąć czosnek z patelni. Po tym czasie dokładnie wymieszaj pilaw. Bon appetit!

Przepis na filet z kurczaka zapiekany z ryżem

Smaczne i obfite danie, idealne na domowy obiad. Tradycyjne połączenie ryżu i kurczaka wzbogacone jest tutaj pysznym sosem śmietanowym i serem topionym. Z pewnością zachwycisz swoich gości tym daniem i będzie ono idealne na świąteczny stół. Jednocześnie nie jest trudny do wykonania. Nie potrzebujesz więcej niż godzinę, aby go ugotować. Ale bądźcie pewni - cała wasza ciężka praca zostanie wynagrodzona z nawiązką!

Składniki:

  • 300-350 gramów fileta z kurczaka;
  • 250 gramów kwaśnej śmietany;
  • 150 gramów ryżu;
  • 100-120 gramów twardego sera;
  • łyżeczkę mąki;
  • pieprz i sól;
  • łyżeczka papryki.
Filet z kurczaka z ryżem przepisSposób

przyrządzania:

  1. Filet z kurczaka myjemy, a następnie kroimy w kostkę.
  2. Ryż gotować nie dłużej niż 10 minut. Ryż nie powinien być ugotowany do perfekcji. Pozostawić ryż do odsączenia w durszlaku i usunąć wodę. Ryż nie powinien być płukany.
  3. Umieść filety z kurczaka w naczyniu do pieczenia. Dodać ryż i dobrze wymieszać.
  4. Przygotować sos. Wymieszać paprykę, śmietanę, sól, mąkę i pieprz. Naszą masę zalewamy wrzątkiem i ponownie mieszamy, dokładnie mieszając. W efekcie powinien powstać sos jak najbardziej jednorodny, bez żadnych grudek.
  5. Sos śmietanowy wlać do formy z ryżem i mięsem.
  6. Zetrzeć ser na grubej tarce. Posypać nim wierzch sosu.
  7. Teraz pozostaje upiec nasze danie. Rozgrzać piekarnik do temperatury 200-230 stopni. Przykryj formę folią lub pokrywką i wstaw do piekarnika na 20 minut. Następnie zdejmij pokrywę i piecz tak samo długo.

Kurczak w sosie śmietanowym jest w pełni ugotowany! Tę zapiekankę podajemy na gorąco, zaraz po wyjęciu z piekarnika. Może być spożywany samodzielnie lub z ziemniakami. Smacznego!
Powyższe przepisy z kurczakiem i ryżem z pewnością urozmaicą Twoje codzienne menu. Dania te są dość łatwe w przygotowaniu, nie wymagają dużo czasu i wielu składników. Ale są one smaczne, pożywne i pomysłowe. Podaruj swojej rodzinie i przyjaciołom kilka przepisów na ryż i kurczaka.

Możesz również polubić:

Makaron z farszem: przepis w piekarniku

Bułka z ciasta biszkoptowego: przepis kulinarny

Łatwe przepisy na pączki

Przepisy na pstrąga

Podobają Ci się nasze artykuły? Zarejestruj się i szukaj smaczne i przydatne pomysły na chefmarket.pl ????

Zapoznaj się z naszym menu!

3 kolacje dla dwojga z bezpłatnym
dostawa za 1990 rubli. Wyświetl menu