Przepisy na słonego ogórka

Świeże ogórki to radość w miesiącach letnich, kiedy mamy ich pod dostatkiem. Ale co zrobić, gdy ogórków jest za dużo? Wystarczy trochę czasu i już możesz cieszyć się pysznymi, chrupiącymi, lekko posolonymi ogórkami. Przepisów na lekko solone ogórki jest mnóstwo, a my przyjrzymy się najróżniejszym z nich. Na pewno znajdziesz taki, który przypadnie do gustu Tobie i Twojej rodzinie.

Szybkie pikle w słoiku

Ten przepis pozwala na przygotowanie chrupiących ogórków o każdej porze roku. Można je zrobić w mgnieniu oka.

Aby napełnić trzylitrowy słoik, będziesz potrzebować:

  • Ogórki kiszone - ok. 2 kg;
  • Zielony koperek. Użyj gałązek, parasolek. W okresie zimowym wystarczą suszone nasiona kopru i zioła;
  • Czosnek - pół ząbka;
  • grubo mielona sól kamienna. Sól bez jodu, "Extra" lub sól morska - 3 łyżki;
  • Wrząca woda - około 2 litry;
  • Ta marynata nie potrzebuje pietruszki, papryki w doniczkach. Dzięki nim ogórki stają się miękkie.

Szybkie pikle w

słoikuPrzygotowanie

krok po kroku:

  1. Ogórki dokładnie umyć i odciąć końcówki. Przygotować trzylitrowy słoik. Umyj ją produktem i dokładnie wytrzyj. Nie trzeba go sterylizować. Na dno słoika włożyć ząbki czosnku i koperek. Zostaw trochę koperku, aby przykryć ogórki. Zanurz owoce w słoiku i przykryj wierzch ziołami lub parasolkami koperku.
  2. Wymieszać z solą i zalać ogórki wrzącą wodą. Zamknąć słoik pokrywką kapronową. Delikatnie zakręć słoik ręką, aby sól łatwiej się rozpuściła.

Po ostygnięciu wrzątku wstawiamy słoik do lodówki lub innego zimnego miejsca. Są one gotowe do spożycia następnego wieczoru.

Chrupiące ogórki według starego przepisu

Ten przepis sprawia, że owoce są niesamowicie aromatyczne i chrupiące. Jest to gorący sposób z czosnkiem i koperkiem. Jeśli pora roku na to pozwala, do zalewy można dodać liście porzeczki, wiśni i chrzanu.

Oto pełna lista tego, co musisz przygotować jako produkty:

  • Ogórki - 1 kg;
  • Czosnek - jeden ząbek lub 6 ząbków (do smaku);
  • Świeży koperek - 1 pęczek (do smaku);
  • Woda - 1 litr;
  • Sól - 1 łyżka;
  • Pieprz i pieprz czarny - 1 łyżka;
  • Pieprz i ziele angielskie - 15-20 łyżek.

Chrupiące

ogórki

według starej recepturyPrzepis krok po kroku

na chrupiące, lekko solone ogórki

:

  1. Ogórki bardzo dokładnie opłukać i odciąć brzegi. Dzięki temu solanka lepiej przeniknie do korniszonów i będą one równomiernie posolone. Przygotowane ogórki umieścić w emaliowanym garnku lub słoiku. Układać je warstwami razem z czosnkiem. Koperek i inne zioła.
  2. Przygotować zalewę. Doprowadzić wodę do wrzenia, dodać sól i pieprz. Doprowadzić całość do wrzenia.
  3. Zalać ogórki zalewą tak, aby woda całkowicie przykryła warzywa. Pozostawić pod przykryciem na 10-12 godzin. Ten przepis jest wygodny do gotowania na noc. Rano będą już ostudzone i można je włożyć do lodówki. Powinny być przechowywane w solance.

Schłodzone, chrupiące pikle są gotowe! Są one gotowe do podania.

Przepis babci na solone ogórki kiszone

Sprawdzony od lat przepis, który sprawia, że ogórki są niesamowicie smaczne i pachnące.

Czego będziesz potrzebować (na 6 porcji):

  • Świeże ogórki - 1 kg;
  • Sól - 2 łyżki;
  • Cukier - 1 łyżka;
  • Parasolki koperkowe - 4-6 szt;
  • Liść chrzanu - 1-2 szt;
  • Liście porzeczki lub wiśni (opcjonalnie);
  • Liść laurowy - 2-3 szt;
  • Pieprz czarny - 8 szt;
  • Czosnek - 3 ząbki (do smaku);
  • Ostra czerwona papryka (opcjonalnie) - mały strąk;
  • Woda - 1 l.

Przepis babci na solone ogórkiJak

zrobić ogórki według przepisu babci

:

  1. Namoczyć ogórki w zimnej wodzie na kilka godzin. Po namoczeniu przyciąć obie strony ogórków. Zbyt duże ogórki przepołowić.
  2. Przygotować zalewę z wody, soli i cukru. Poczekaj, aż całkowicie się rozpuszczą. Schłodzić solankę do temperatury pokojowej.
  3. Weź miskę lub emaliowany rondel. Na dno wyłożyć trochę koperku, czosnku i pieprzu. Ułożyć ogórki i przykryć wierzch pozostałym koperkiem.
  4. Zalać solanką, którą wcześniej schłodziliśmy. Przykryć pokrywką i obciążyć.

Gotowe pikle będą gotowe w ciągu jednego dnia.

Najszybszy sposób na zrobienie pikli

Gotowanie całości powinno zająć około 20 minut. Jest to szybki i łatwy sposób na zrobienie smacznych pikli przy minimalnym nakładzie czasu.

  • Ogórki świeże - 6 szt;
  • sól kamienna - 1 łyżka;
  • Zielone gałązki kopru - 1 pęczek;
  • Czosnek - 3-4 ząbki.

Najszybszy sposób na szybkie

ogórkiKrok

po kroku przygotowuje się

do szybkiego solenia ogórków

:

  1. Umyte ogórki zalewamy zimną wodą i pozostawiamy na 10 minut.
  2. Podczas gdy ogórki pozostają w wodzie, przygotuj koperek. Gałązki należy umyć i grubo posiekać.
  3. Obierz ząbki czosnku i zmiażdż je w obieraczce do czosnku.
  4. Pokroić każdy ogórek na 6-8 kawałków. Układamy je w słoiku warstwami, przekładając gałązkami kopru, solą i czosnkiem.
  5. Przykryć słoik pokrywką kapronową i potrząsnąć całą zawartością, aby warstwy zostały dokładnie wymieszane. Pozostawić na 5 minut.

Po pięciu minutach solone ogórki są gotowe do podania.

Przepis na przygotowanie solonych ogórków po węgiersku

Ogórki w tym przepisie są chrupiące i jędrne. Są one kuszące pod względem aromatu i smaku. Przepis jest prosty i są gotowe do spożycia w ciągu zaledwie 2-3 dni.

Na trzylitrowy słoik potrzeba:

  • Ogórki świeże - 6 szt;
  • sól kamienna - 1 łyżka;
  • Koperek - 1 pęczek;
  • Czosnek - 3-4 ząbki.

Przepis na ogórki solone w stylu węgierskimPrzygotowanie

:

  1. Ogórki dokładnie umyć. Jeśli to konieczne, użyj szczotki, pocierając ją pod bieżącą wodą. Wytrzeć każde warzywo do sucha i przyciąć na obu końcach. Wszystkie owoce, które są gorzkie, należy odłożyć na bok. Ponownie je przyciąć i zrobić nacięcia wzdłuż każdego ogórka.
  2. Koperek umyć i osuszyć ściereczką. Czosnek pokroić w ząbki i obrać. Świeży czosnek można obrać tylko z wierzchniej skórki i pokroić na kawałki.
  3. Przygotuj naczynia: umyj dokładnie emaliowany garnek lub trzylitrowy słoik. Połowę koperku ułożyć na dnie, a na wierzchu ułożyć ogórki. Warzywa układać ciasno, przekładając je czosnkiem.
  4. Solankę zagotować. Posolić wodę i doprowadzić do wrzenia.
  5. Weź kromkę chleba, przekrój ją na pół i usmaż na patelni. Nie jest konieczne dodawanie oleju. Alternatywnie chleb można opiekać za pomocą toster. Zawiń chleb w woreczek z gazy i zanurz go w ogórkach. Gaza zapobiegnie kruszeniu się kawałka chleba.
  6. Napełnić wszystko ciepłą solanką tak, aby całkowicie przykryła wszystko. Przykryć słoik gazą złożoną w kilku warstwach lub talerzykiem. Odstawić słoik w ciepłe miejsce na 3 do 4 dni. Upewnij się, że słoik nie jest wystawiony na działanie promieni słonecznych. Od czasu do czasu obracać słoik.

Gotowe ogórki wyjmujemy ze słoika i wrzucamy do innego pojemnika. Solankę przecedzić i zalać nią ogórki. Lekko posolone korniszony przechowywać w lodówce. Zachowują swój smak i twardość do 5 dni.

Ogórki konserwowe lekko solone

Jak miło otworzyć i posmakować tych ogórków zimową porą! Są tak samo pachnące, chrupiące i lekko solone jak w lecie. Upewnij się, że masz jedną na stole.

Co potrzebujesz na 3 litrowy słoik:

  • Ogórki - 1,8-2 kg;
  • Zielenina (liście chrzanu, liście porzeczki i wiśni, parasolki kopru, estragon) - 50 gr;
  • Czosnek - 2 ząbki;
  • Pieprz - 5-6 pestek;
  • Ostra papryka - do smaku;
  • Sól - 2 łyżki stołowe;
  • Woda - 1 l.

Ogórki konserwowe lekko solonePrzygotowanie ogórków

konserwowych lekko solonych krok po kroku

:

  1. Wszystkie zieleniny powinny być dokładnie umyte i wysuszone.
  2. Ogórki płuczemy, w razie potrzeby gąbką, zalewamy zimną wodą i pozostawiamy na 3-4 godziny.
  3. Do przygotowanych, wysterylizowanych słoików wkładamy ogórki, zioła, czosnek i ostrą paprykę.
  4. Doprowadzić solankę do wrzenia z solą i pozostawić do ostygnięcia. Zimną zalewą zalać ogórki w słoikach. Przykryć perforowanym czepkiem lub gazą i pozostawić na 2 dni. Słoiki należy przechowywać w temperaturze pokojowej.
  5. Aby słoiki przetrwały całą zimę, wysterylizuj je. Przykryć pokrywką i włożyć do garnka z wodą. Po doprowadzeniu wody do wrzenia, gotować przez około 25 minut.

Zwinąć słoiki i schłodzić. Ogórki i kiszone ogórki są już gotowe!

Ogórki w torebce

To jest przepis, który znalazłam w internecie, kiedy chciałam zrobić pikle naprawdę szybko. Tylko na "tu i teraz".

Czego potrzebujesz:

  • Ogórki małosolne - 1 kg;
  • Koperek - mały pęczek;
  • Czosnek - 4 ząbki;
  • Sól - łyżka.

Kiszone ogórki w torebceJak

zrobić:

  1. Koperek grubo posiekać, czosnek posiekać nożem. Pokroić ogórki na 4-6 części. Umieścić w woreczku razem z solą, koperkiem i mielonym czosnkiem. Zawiąż szczelnie worek. Aby zapobiec wyciekaniu soku, przełóż wszystko do innego woreczka.
  2. Umieścić worek w lodówce. Pozostawić na 7-8 godzin. Potrząsaj nim co jakiś czas, aby solanka równomiernie się rozprowadziła i posoliła ogórki.

Jeśli wolisz ostre warzywa, dodaj plasterek ostrej papryki.

Ogórki w zimnej zalewie

Czy cieszysz się na lato i rozkoszujesz się aromatem i smakiem ogórków? Według prostego przepisu przygotowujemy je w zimnej zalewie.

Czego potrzebujesz:

  • Ogórki - wstępnie 1 kg, ale należy zwrócić uwagę na rzeczywistą ilość;
  • Zielenina - 20g;
  • Czosnek - 3-4 ząbki, można użyć więcej do smaku.

Do przygotowania solanki będziesz potrzebować:

  • Woda - 1 litr;
  • Sól - 80 gr;
  • Cukier - 50g.

Ogórki w zimnej zalewieSzybkie

gotowanie

:

  1. Ogórki dokładnie umyć i pozostawić w zimnej wodzie na około 2,5 godziny.
  2. Zieleninę umyć, czosnek obrać i pokroić w ząbki. Całe ogórki układamy ciasno w słoiku warstwami i przykrywamy czosnkiem i ziołami koperku. Dodajemy liście chrzanu, zielone lub suszone.
  3. Przygotować zalewę z soli i cukru. Doprowadzić solankę do wrzenia. Pozostawić do ostygnięcia.
  4. Ogórki zalać zimną zalewą i przechowywać w temperaturze pokojowej przez 2 dni. Kiszone warzywa przechowywać w lodówce.
Auchan

Wymyśliliśmy kilka wariantów, jak zrobić solone ogórki w domu. Różnią się one pod względem czasu gotowania, ilości i rodzaju użytych składników. Wybierz przepis, który odpowiada Twoim gustom!

Możesz również polubić:

Makaron z farszem: przepis w piekarniku

Ciasto szwajcarskie choux: przepis kulinarny

Łatwe przepisy na pączki

Przepisy na pstrąga

Podobają Ci się nasze artykuły? Zarejestruj się i szukaj smaczne i przydatne pomysły na chefmarket.ru ????

Zapoznaj się z naszym menu!

3 kolacje dla dwojga z bezpłatnym
dostawa za 1990 rubli. Wyświetl menu