Przepisy na vinegrette z fotografiami

Auchan

Vinaigrette to tradycyjna radziecka potrawa świąteczna. Korzenie tej sałatki są jednak dość niejednoznaczne - niektórzy uważają, że pochodzi ona z Niemiec, inni z Bułgarii, a jeszcze inni z Czech. Rzeczywiście, we wszystkich tych krajach "vinaigrette" jest również uważany za danie świąteczne, jednak warianty przygotowania sałatki są różne.

W Bułgarii, na przykład, winegret jest robiony z konserw rybnych, a nawet tartych jabłek! A nazwa pochodzi od francuskiego słowa oznaczającego ocet. Wszystkie te fakty prowadzą nas do wniosku, że historia sałatki jest starożytna i bardzo interesująca.

W Rosji sałatka pojawiła się w połowie XVIII wieku, i do tego stopnia trafiła do naszych ludzi, że po setkach lat nasze rodziny nadal gotują ją na każde święto. To właśnie w Rosji wpadli na pomysł, aby do winegretu dodać kiszoną kapustę, kiszone ogórki i kiszony zielony groszek - to główne składniki klasycznego przepisu na winegret.

Niewątpliwie każda kobieta ma swoje własne sekrety przyrządzania sałatki - z dodatkiem czerwonej ryby, różnych owoców morza, grzybów, a nawet mięsa wieprzowego.

Klasyczna wersja vinaigrette

W naszym artykule na pewno rozważymy wiele ciekawych wariantów przygotowania vinaigrette, a zaczniemy od wersji klasycznej. Na początek konieczne jest prawidłowe ugotowanie buraków, aby zachowały swój smak, kolor i, co najważniejsze, użyteczność.

Pierwszym wariantem gotowania buraków jest wariant klasyczny. Trwa to około dwóch godzin, ale można przyspieszyć proces, wkładając buraki prosto do wrzącej wody, a następnie gotować je przez 1,5 godziny na dużym ogniu. Ważne jest, aby upewnić się, że woda nie wygotuje się z garnka.

Buraki można wcześniej opłukać i pokroić w kostkę, dzięki czemu będą się szybciej gotować. Do gotującej się wody należy dodać trochę oleju, soli i octu, aby nie straciła nic ze swojego smaku.

Jeśli nie masz tak dużo czasu, możesz ugotować buraki w kuchence mikrofalowej. Należy je dobrze umyć, a następnie umieścić w worku do pieczenia (do którego należy wlać niewielką ilość wody) i gotować przez 40 minut.

Jedną z opcji gotowania jest również pieczenie w piekarniku. Umieszczamy buraki w głębokim naczyniu do pieczenia, wlewamy olej roślinny na dno i pieczemy przez 20-30 minut. Ta metoda jest najszybsza i najwygodniejsza.

Kiedy już ugotujemy buraki - przejdźmy bezpośrednio do przygotowania winegretu.

Będziesz potrzebować:

  • Młody burak - 2 sztuki średniej wielkości;
  • Kapusta - 200 gr;
  • Ziemniaki - 5-6 sztuk średniej wielkości;
  • Marchew - 300 gr;
  • Ogórki kiszone - 200 g;
  • Biała cebula - 1 mała;
  • Groszek zielony w puszce - 1 słoik;
  • Olej roślinny;
  • Sól i pieprz.
Klasyczna wersja winegretuSzczegółowy sposób

przygotowania:

  1. Krok 1: Po ugotowaniu buraków - ugotuj ziemniaki i marchew w małym rondelku. Można je jednak upiec, będzie szybciej i smaczniej.
    Następnie kroimy wszystkie warzywa w kostkę i wrzucamy do salaterki. Doprawić lekko solą i pieprzem.
  2. Krok 2 Teraz posiekajmy cebulę: drobno ją posiekajmy, zalejmy wrzątkiem i odstawmy na 5-10 minut (cebula nie zgorzknieje w ten sposób). Po tym czasie odsączamy wodę, cebulę osuszamy papierowym ręcznikiem i dodajemy do sałatki.
  3. Krok 3: Otwórz osolone ogórki i pokrój w drobną kostkę. Przed wrzuceniem ich do sałatki najlepiej odcedzić z nich cały nadmiar soku - tak, aby sałatka nie była zbyt wodnista. To samo zrób z groszkiem. Wszystko przełożyć do salaterki i dokładnie wymieszać. Dodać kapustę na wierzch, posolić i wymieszać. Klasyczny przepis na winegret jest ubrany z oleju roślinnego (2-3 łyżki stołowe) i odrobiny octu.

Po ugotowaniu, udekoruj sałatkę na wierzchu świeżymi ziołami i podawaj - bon appetit!

Sos winegret ze śledziem i musztardą miodową

Nazwa tego przepisu brzmi dość ciekawie, ale jest to jedna z najbardziej popularnych odmian winegretu w krajach zachodnich. Smakuje nieco inaczej niż klasyczny winegret, ale jest bardzo odpowiedni dla tych gospodyń, które chcą zaskoczyć wszystkich gości swoją wiedzą kulinarną.

Dodatek miodu i musztardy sprawia, że potrawy nabierają słodkiego smaku - to idealny dodatek do świątecznego stołu.

Aby zrobić naszą sałatkę, będziesz potrzebować:

  • Śledź - 1 sztuka niewielkich rozmiarów;
  • Ziemniaki - 250 gr;
  • Marchew - 250 gr;
  • Groszek zielony kiszony - 1 słoik;
  • Ogórki kiszone - 200 g;
  • Biała cebula - 1 sztuka średniej wielkości;
  • Burak ćwikłowy - 1 szt;
  • Olej roślinny - 2 łyżki stołowe;
  • Miód - 2 łyżki stołowe;
  • Musztarda francuska - 2 łyżeczki;
  • Sól i pieprz do smaku.
Śledziowy winegret z miodowo-musztardowym dressingiemJak

zrobić:

  1. Krok 1: Przygotuj warzywa. Proponujemy upiec je w piekarniku, a na ich przygotowanie poświęcisz o połowę mniej czasu. Musimy opłukać i obrać ziemniaki i marchew, posiekać je, a także obrać buraki, jeśli chcemy. Wszystko umieszczamy na dnie głębokiego naczynia do pieczenia, dodajemy odrobinę oleju roślinnego na dno. W razie potrzeby doprawić solą i pieprzem. Ziemniaki i marchew będą potrzebowały nieco mniej czasu, około 20 minut. Buraki natomiast trzeba będzie wyjąć po 30-40 minutach. Po upływie tego czasu wyjmujemy warzywa, studzimy je i kroimy w drobną kostkę. Wszystko wyłożyć na dno salaterki.
  2. Krok 2: Śledzie dobrze opłukać, rozciąć, usunąć ości, wyjąć całe wnętrze, a następnie ponownie opłukać. Upewnij się, że w rybie nie pozostały ości. Następnie delikatnie oskórować nożem i pokroić filety w drobną kostkę. Włóż je do małej miseczki, zalej jedną łyżką octu i pozostaw na kilka minut. Ostrożnie odcedź ocet i przełóż śledzie do salaterki.
  3. Krok 3: Zetrzyj cebulę w tym przepisie na grubej tarce, a następnie delikatnie odciśnij cały nadmiar płynu i również prześlij do salaterki. Wyjmij ogórki i marynowany groszek ze słoika, posiekaj ogórki na małe kawałki i wyślij wszystko do miski sałatkowej. Doprawić solą i pieprzem.
  4. Krok 4: Przygotuj sos do sałatek. Aby to zrobić, wymieszaj płynny miód, musztardę, olej, sól i pieprz. Jeśli konsystencja sosu jest zbyt gęsta - rozcieńczyć 1 łyżeczką octu. Ubierz sałatkę i dobrze wymieszaj. Po tej sałatce pożądane jest wstawienie do lodówki na 1-2 godziny, a przed podaniem dekorujemy ją drobno posiekanym koperkiem, kształtujemy pierścieniem sałatkowym i cieszymy się nim. Smacznego!

Warstwowy winegret z kurczakiem i fasolą

Kolejna ciekawa odmiana tej sałatki, która nadaje się zarówno na co dzień, jak i na każdy świąteczny stół. Kwaśny i pikantny dressing doskonale podkreśla smak pieczonych warzyw i kurczaka, a ta wersja jest również świetna dla osób dbających o sylwetkę.

Sałatka jest pełna witamin i jest nie tylko smaczna, ale i zdrowa.

Do jego wykonania będziesz potrzebować:

  • Buraki - 2 małe kawałki;
  • Ziemniaki - 200 gr;
  • Kurczak - 200 gr;
  • Fasola czerwona - 80 gr;
  • Marchew - 250 gr;
  • Czerwona cebula - 1 mały kawałek;
  • Ogórki kiszone - 100 gr.

Do przygotowania sosu:

  • Ocet jabłkowy z cydru - 1 łyżka stołowa;
  • Sok z cytryny - 1 łyżeczka;
  • Czosnek - 1 ząbek;
  • Sól i pieprz;
  • Musztarda - 1 łyżeczka;
  • Olej roślinny - 2 łyżki stołowe.
Ptysiowe winegret z kurczakiem i

fasoląSzczegóły dotyczące gotowania

:
  1. Krok 1: Po pierwsze, przygotuj sos do sałatek. Ponieważ sałatka jest warstwowa, będziemy nią polewać każdą warstwę. W małej misce wymieszaj ocet jabłkowy, sok z cytryny, musztardę i olej roślinny. Lekko ubijamy dressing widelcem, następnie dodajemy zmiażdżony czosnek, sól i pieprz. Jeszcze raz dobrze wymieszać.
  2. Krok 2: Rozgrzej piekarnik do 18 stopni. Ziemniaki, marchew i buraki dokładnie opłukać, a następnie pokroić na duże kawałki i ułożyć na blasze do pieczenia. Buraki pokroić w plastry, aby szybko i równomiernie się upiekły. Przełóż je do osobnego naczynia do pieczenia i wstaw wszystko do piekarnika. Ziemniaki i marchewki można wyjąć po 15-20 minutach, a buraki piec do momentu, aż będą zupełnie miękkie. Po ugotowaniu wyjmij warzywa, obierz je w całości i pokrój w kostkę. W salaterce układać wszystko warstwami. Układając każdą warstwę, dodajemy na wierzch łyżeczkę dressingu. Najpierw ziemniaki, potem marchew, a na końcu buraki.
  3. Krok 2: Przygotuj kurczaka: pokrój filety z kurczaka z kości i skóry, i gotuj je w małym rondlu przez 30 minut. Pod koniec tego czasu wyjmij kurczaka, posiekaj go i wyślij do sałatki, dodaj jeszcze trochę dressingu.
  4. Krok 3: Ogórki pokroić w drobną kostkę i dodać do sałatki.
    Fasolę wyjmujemy ze słoika, odlewamy cały nadmiar wody i również kroimy w kostkę. Posiekaj czerwoną cebulę, zalej ją gorącą wodą i trzymaj przez 5-10 minut, aby stała się bardziej miękka i delikatna. Następnie umieścić ogórki, fasolę i cebulę w rzędzie. Każdą warstwę posmarować dressingiem. Następnie posolić i ponownie ubrać sałatkę.

Wstawić do lodówki na 2-3 godziny, aby sos dobrze nasiąknął sosem. Na koniec tego czasu wyjmujemy go, nadajemy mu kształt i wysyłamy na stół. Możesz udekorować świeżymi zieleniami, jeśli chcesz. Bon appetit!

Wakacyjny winegret z czerwoną rybą i kaparami

Nietypowe połączenie składników, ale to właśnie ono sprawia, że ta sałatka jest bogata w smaku. Ten przepis to rarytas i zasługuje na to, by znaleźć się na stole każdej restauracji. Do tego winegretu tradycyjnie dodaje się oliwki i małe krewetki koktajlowe.

Sałatka smakuje pikantnie, lekko ostra i kwaśna, będzie gwiazdą świątecznego stołu.

Jeśli jesteś zainteresowany, to bierzmy się za jego tworzenie:

  • Czerwona ryba (pstrąg lub łosoś) - 180 gr;
  • Ziemniaki - 300 gr;
  • Kapary - 100 gr;
  • Marchew - 200 gr;
  • Buraki - 1 duży burak;
  • Ogórki kiszone - 150 g;
  • Cebula biała - 1 mała;
  • Kiszony zielony groszek - 1 słoik.

Do przygotowania sosu:

  • Ocet jabłkowy z cydru - 2 łyżki stołowe;
  • Sok z cytryny - 1 łyżeczka;
  • Sól i pieprz;
  • Czosnek - 3 ząbki.

Do dekoracji:

  • Krewetki koktajlowe małe - 60 g;
  • Oliwki - 30 g;
  • Świeże zioła.
Wakacyjny winegret z czerwoną rybą i

kaparamiPrzygotowanie

krok po kroku:
  1. Krok 1: Filet rybny obieramy z ości i skóry, kroimy w cienkie plastry. Przełożyć do małej miseczki, dodać sok z cytryny, czosnek, sól i pieprz. Wymieszaj delikatnie, aby kromki nie były porozrywane. Jeśli masz nieograniczoną ilość czasu, rybę możesz upiec. W tym celu należy pokroić go w plastry, skropić oliwą z oliwek i sokiem z cytryny oraz posypać przyprawami. Piec przez 15 minut w piekarniku w temperaturze 180 stopni, następnie ostudzić i dodać do salaterki.
  2. Krok 2: Postaw patelnię na ogniu, wyjmij kapary ze słoika i odsącz z nadmiaru wody. Wrzucamy je na rozgrzaną patelnię, polewamy olejem i smażymy 3-5 minut pod przykryciem. Pozostawić do ostygnięcia i umieścić w salaterce.
  3. Krok 3: Upiecz w pełni obrane ziemniaki, marchewki i buraki w piekarniku. Przed włożeniem do piekarnika - warzywa należy skropić mieszanką oliwy z oliwek i soku z cytryny oraz posolić. Buraki pieczemy jak zwykle przez 40 minut, ziemniaki i marchewki przez 20-30 minut. Pozwól, aby wszystko ostygło przed dodaniem.
  4. Krok 4: Wyjąć ogórki ze słoika, odlać nadmiar płynu i rozdrobnić. Cebulę poszatkować, zalać gorącą wodą, dodać 1 łyżeczkę octu i odstawić na 10 minut, pod koniec tego czasu wodę odlać, a cebulę dokładnie osuszyć. Wyjmij kiszony groszek ze słoika i odsącz z nadmiaru wody. Przełóż wszystko do salaterki i delikatnie wymieszaj.
  5. Krok 5: W małej misce wymieszaj ocet jabłkowy, sok z cytryny, zmiażdżony czosnek, sól i pieprz. Jeśli mieszanina jest zbyt skoncentrowana, rozcieńcz ją 1-2 łyżkami wody. Doprawiamy naszą sałatkę i jeszcze raz mieszamy.
  6. Krok 6: Ozdabianie i podawanie odgrywa dużą rolę w przygotowaniu tej wersji sałatki. Dla ozdoby, ugotuj niewielką ilość krewetek koktajlowych, a następnie zamarynuj je w soku z cytryny i czosnku. Umieść ugotowane krewetki w lodówce na 2 do 3 godzin. Wyjmij oliwki ze słoika, pokrój w cienkie krążki, a następnie połóż je na papierowych ręcznikach i dokładnie osusz. Drobno posiekaj świeże zioła, najlepiej koperek lub pietruszkę. Nadać sałatce kształt za pomocą pierścienia do sałatek. Na środku ułożyć krewetki, a oliwki wokół krawędzi. Wypełnij luki zielenią.

Bon appetit!

Możesz również polubić:

Makaron z mięsem mielonym: przepis w piekarniku

Przepis na cynamonowe bułeczki

Łatwe przepisy na pączki

Przepisy na pstrąga

Podobają Ci się nasze artykuły? Zapisz się i poszukaj smaczne i przydatne pomysły na chefmarket.ru ????

Zapoznaj się z naszym menu!

3 kolacje dla dwojga z bezpłatnym
dostawa za 1990 rubli. Wyświetl menu