Przepisy świąteczne
Zbliżają się święta Bożego Narodzenia, a wraz z nimi pojawia się pytanie: co na nie ugotować? Nasz dzisiejszy artykuł nie tylko pomoże Ci odpowiedzieć na to pytanie, ale także pomoże Ci wprowadzić się w noworoczny nastrój i uszczęśliwić siebie i swoich bliskich dzięki naszym przytulnym, świątecznym przepisom.
Świąteczne przepisy są niezwykle zróżnicowane i obejmują wiele rzeczy, od klopsa do ciasteczek imbirowych. Tradycyjnie na Boże Narodzenie w Anglii przyrządza się pudding, w Ameryce ciasteczka imbirowe i cynamonowe, w Rosji kutię, a w Czechach sałatkę ziemniaczaną.
Każdy przepis świąteczny jest inny dla każdego narodu, ale każdy znajdzie coś dla siebie. Jeśli z niecierpliwością czekasz na Wigilię i zastanawiasz się, co na nią przygotować, to my możemy Ci pomóc. Zaczniemy ten artykuł od tradycyjnej rosyjskiej potrawy świątecznej.
Świąteczna kutya z kandyzowanymi owocami
Wszyscy znają przepis, ale nie wszyscy znają pochodzenie tej potrawy. Tradycyjnie przyrządza się go na Boże Narodzenie, Stary Nowy Rok i Wigilię. Uważa się, że Kutya pochodzi z XVIII wieku i została wykonana, aby pamiętać i upamiętnić wszystkich zmarłych krewnych w Wigilię.
Klasyczny przepis na kutya zawiera ryż, cukier i czasami sułtanki.
Dziś przyjrzymy się nieco innej wersji, a do jej wykonania będziesz potrzebować:
- Ryż łuskany - 300 g;
- Miód - 120 ml;
- Owoce kandyzowane (ananas, pomarańcza) - 150 g;
- Orzechy - 60 g.
:
- Zacznij od ugotowania ryżu, a następnie przepłucz go dobrze pod bieżącą wodą, aby się nie skleił.
- Miód zalać gorącą wodą, wymieszać i przełożyć do ryżu. Dobrze wymieszać masę, ale tak, aby ryż nie stracił kształtu i odstawić w ciepłe miejsce na 1-2 godziny.
- Można użyć orzechów włoskich, piniowych, laskowych, migdałów lub nerkowców. Należy je trochę posiekać i smażyć na patelni bez oleju przez 2-3 minuty.
- Kandyzowane owoce pokroić w drobną kostkę i dodać do orzechów.
- Dodaj kandyzowane owoce i prażone orzechy do ryżu z miodem i wymieszaj wszystko razem. Zostaw jednak trochę orzechów do dekoracji i dodaj je na wierzch.
Gotowe danie można zabrać do krewnych i świętować na jasnym święcie. Smacznego!
Pierś z kurczaka z sosem żurawinowym
Jedno z najbardziej tradycyjnych dań świątecznych w Anglii. Żaden rodzinny posiłek nie może obyć się bez mięsa, a ulubionym daniem angielskich rodzin jest mięso gotowane w słodko-kwaśnym sosie żurawinowym. Wybierane są wszystkie rodzaje mięsa, ale najpopularniejsze jest mięso z kurczaka lub indyka.
Przepis jest prosty, łatwy i cudownie aromatyczny. Składniki, których będziesz potrzebować to:
- Filet z kurczaka - 2-3 sztuki;
- Jajko kurze - 1 szt;
- Jabłko - 1 szt;
- Żurawina - 200 gr;
- Cebula biała - 1 szt;
- Marchew - 1 szt;
- Sok z cytryny;
- Musztarda;
- Miód;
- Sól i pieprz.
:
- Pierwszym krokiem jest przygotowanie sosu do pieczeni: na dno rondla z grubym dnem wlewamy sok z cytryny i miód, a następnie gotujemy na małym ogniu przez 1-2 minuty.
- Na patelnię dodajemy pokrojone jabłko i żurawinę (można mrożoną, ale lepiej zaopatrzyć się w nią wcześniej, powinna mieć temperaturę pokojową). Dodajemy również 2-3 łyżeczki musztardy i wszystko mieszamy.
- Zmiel dobrze żurawinę, a następnie gotuj sos na małym ogniu przez kolejne 5-7 minut.
- Przecedź sos przez gazę lub sito, aby nie pozostały w nim kawałki jabłek i żurawiny. Pozostawić w ciepłym miejscu na kilka minut.
- Jeśli chcesz, pokrój filety z kurczaka na małe kawałki i usuń z nich skórę i kości. Umieść go w naczyniu do pieczenia wysmarowanym olejem roślinnym.
- Zetrzyj na tarce jedną grubą marchewkę i białą cebulę, wymieszaj wszystko w misce i dodaj na wierzch jajko. Dobrze wymieszać widelcem.
- Dodaj startą marchewkę i cebulę na wierzch filetów z kurczaka, a następnie polej wszystko sosem żurawinowym. Doprawić potrawę solą i pieprzem do smaku.
- Rozgrzej piekarnik do 180 stopni, a następnie włóż do niego kurczaka. Piec wszystko przez 15-20 minut, aż do całkowitego ugotowania. Upewnij się, że kurczak nie jest zbyt suchy!
Gotowe danie można podawać z dowolnym przybraniem i delektować się nim. Bon appetit!
Świąteczne ciasteczka cukrowe z lukrem
Ciasteczka, które nie tylko będą niesamowicie kruche i smaczne, ale także będą cieszyć oko i wprawiać w świąteczny nastrój! Słodkie ciasteczka, które są lekko twarde na wierzchu, ale bardzo miękkie i wilgotne w środku, z nutą wanilii i migdałów. Nikt nie może się oprzeć!
Można je udekorować na wiele różnych sposobów: można je zrobić w kształcie choinek, piernikowych ludzików, Ojca Świąt lub w klasycznym okrągłym kształcie. Do tego niesamowity smak i estetyka, co może być lepszego?
Aby zrobić nasze ciasteczka cukrowe, gospodyni będzie potrzebować:
- Masło - 200 g;
- Cukier - 130g;
- Jajko - 2 duże;
- Migdały - 50g;
- Cukier waniliowy - 1 saszetka;
- Mąka - 300 gr;
- Sól - 1-2 łyżeczki;
- Środek rozczynowy.
Na polewę:
- Cukier puder - 200 gr;
- Mleko beztłuszczowe - 1 filiżanka;
- Cukier waniliowy;
- Aromat według uznania;
- Barwnik spożywczy w dowolnie wybranym kolorze.
:
- Najpierw przygotuj ciasteczka z cukrem: w głębokiej misce wymieszaj zmiękczone masło, cukier i cukier waniliowy. Ubijać mikserem na małej mocy, aż masło będzie puszyste. Cukier musi być całkowicie rozpuszczony!
- W osobnej misce utrzeć jajka kurze z odrobiną cukru, a następnie dodać do masy śmietanowej.
- Zmiel migdały w młynku do kawy, a następnie dodaj do masła i cukru.
- Ubijać wszystko mikserem na średniej mocy przez 3 do 4 minut. Masa powinna mieć kolor waniliowy i być bardzo puszysta.
- Przesianą mąkę dodajemy partiami do miski, jak zostanie 1/4 mąki - dodajemy do niej 1 łyżeczkę proszku do pieczenia i również przesiewamy do miski. Dodaj sól.
- Wyrabiaj ciasto, aż przestanie się kleić do palców. Jeśli nadal będzie się kleić, dodaj kilka łyżek mąki więcej.
- Podziel ciasto na dwie równe porcje, przykryj obie folią i odstaw do lodówki na 1 godzinę.
- W międzyczasie rozgrzewamy piekarnik do 200 stopni Celsjusza, płaską blachę wykładamy papierem do pieczenia, smarujemy ją dokładnie masłem.
- Wyjmij ciasto z lodówki, rozwałkuj na placek o szerokości 2-3 cm. Nie pozwól, aby ciasto przykleiło się do rąk lub powierzchni! Z ciasta wycinamy pożądane kształty i układamy na blasze do pieczenia.
- Następnie możesz zostawić je w lodówce na kolejne 10 minut, aby nie straciły kształtu podczas pieczenia. Jeśli nie będziesz dekorować ciastek lukrem, możesz na tym etapie posypać je cukrem.
- Teraz możesz włożyć ciastka do piekarnika i piec przez 10 minut, wyjmując je, gdy ich brzegi będą lekko przyrumienione. Następnie schłodzić je.
Przygotowanie lukru:
- Ciepłe mleko i cukier puder wymieszać w misce. Można dodać odrobinę masła, aby zagęścić masę. Wymieszać mikserem na średniej mocy.
- Dodaj do masy cukier waniliowy i barwnik spożywczy. Możesz podzielić masę na kilka części, każdą z innym kolorem barwnika, aby udekorować ciastka w różne wzory.
- Konsystencja lukru powinna być na tyle gęsta, aby się nie rozlewał. Rozłożyć do worka do dekoracji i udekorować ostudzone ciastka. Możesz wykonać różne rysunki, wszystko zależy od Twojej wyobraźni i upodobań.
Po udekorowaniu odstawiamy ciastka w chłodne miejsce, lukier stwardnieje po 30-40 minutach i będą gotowe do jedzenia. Bon appetit!
pudding świąteczny
Żadne angielskie Boże Narodzenie nie jest kompletne bez tradycyjnego puddingu. Chociaż w ciągu ostatnich kilku lat został wyparty przez lżejsze, bardziej przyjazne diecie desery, pudding nadal jest ulubionym daniem Anglików.
Deser oparty jest na czekoladowym biszkopcie, z dużą ilością wiśni, owoców, różnych owoców kandyzowanych i cynamonu, a na wierzchu udekorowany płynnym kremem czekoladowym. Niewielka ilość brandy lub rumu nadaje puddingowi lekko gorzkawy, ale bardzo bogaty smak, który jest natychmiast równoważony przez słodycz owoców i czekolady.
Jest to miękki, wilgotny i pyszny deser, który będziesz chciał zrobić także ty!
Aby wykonać ten przepis będziesz potrzebować:
- Masło - 200 gr;
- Mąka - 180 gr;
- proszek do pieczenia - 2 gr;
- Migdały - 50 gr;
- Jabłka - 3 szt;
- Gruszki w puszce - 1 słoik;
- Sułtanki - 300 gr;
- Owoce kandyzowane - 200 gr;
- Cukier - 150 gr;
- Jaja kurze - 3 duże sztuki;
- Brandy, koniak lub rum - 50 ml;
- Gałka muszkatołowa;
- Cynamon.
Na lukier czekoladowy:
- Masło - 180 gr;
- Skórka pomarańczowa - 30 gr;
- Cukier - 100g;
- Kakao - 60g;
- Brandy lub Cognac - 20 ml;
- Cukier waniliowy.
puddingu
:- W dużej misce wymieszać: posiekane migdały, pokrojone w kostkę jabłka i gruszki z puszki, gałkę muszkatołową (1/ 2 łyżeczki), rodzynki sułtańskie i mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia. Wymieszać delikatnie łyżką.
- Dodaj cukier, cynamon, ubite jajka i dwie łyżeczki brandy lub brandy. Ubij wszystko mikserem na małej mocy, aż do uzyskania gęstej masy.
- Do naszego budyniu dodajemy zmiękczone masło, a następnie ubijamy wszystko jeszcze przez 3-4 minuty.
- Do pieczenia najlepiej użyć okrągłego, głębokiego naczynia do zapiekania. Dno patelni posmarować masłem i ułożyć na niej budyń. Wierzch przykryć papierem do pieczenia, tak aby dokładnie przykrył budyń.
- Rozgrzej piekarnik do 150 stopni, w tym czasie umieść naczynie z budyniem na blasze do pieczenia z dużym kawałkiem folii. Zawinąć budyń tak, aby folia całkowicie przykryła wszystkie strony. Zrób małe otwory w powierzchni za pomocą noża.
- Wstawić do piekarnika na kilka godzin, aż budyń będzie w pełni ugotowany. Co pół godziny przez otwory wlewamy niewielką ilość wody. Dzięki temu budyń będzie bardzo delikatny i wilgotny w środku.
- Gdy tylko budyń będzie gotowy, odstaw go w ciepłe, ciemne miejsce do całkowitego ostygnięcia.
Aby przygotować lukier:
- W misce wymieszaj roztopione masło, brandy lub brandy i cukier.
- Ubijać wszystko mikserem na wysokiej mocy przez 2 do 3 minut.
- Dodaj cukier waniliowy oraz 2 łyżki kakao i ubijaj jeszcze przez minutę.
- Polewę włożyć do lodówki i tuż przed podaniem podgrzać w rondelku z grubym dnem do wrzenia, a następnie polać nią wierzch puddingu.
Pudding można udekorować listkiem mięty na wierzchu i podać do świątecznego stołu - prawdziwe angielskie Boże Narodzenie!
Gingerbread Latte
A na zakończenie naszego artykułu jeszcze jeden przepis - przepis na świąteczny napój. To wspaniały sposób na rozgrzanie się w mroźny, śnieżny zimowy wieczór i wprowadzenie w świąteczny nastrój na wiele kolejnych dni. To napój, który powinien być serwowany w najlepszych kawiarniach i pasuje do każdego miłośnika kawy.
Do przygotowania tego prostego napoju deserowego potrzebujesz:
- Woda - 500 ml;
- Cukier - 250g;
- Imbir - 1 łyżeczka;
- Gałka muszkatołowa - 1 łyżeczka;
- Cynamon - 1 2 łyżeczki;
- Cukier waniliowy;
- Espresso - 1 filiżanka;
- Mleko lub śmietana - 50 ml.
Przygotować syrop do pierników:
- W małym rondelku wymieszać ciepłą wodę, cukier, imbir, cynamon, gałkę muszkatołową i cukier waniliowy. Dodaj 2 łyżeczki rumu lub brandy dla smaku, jeśli chcesz.
- Mieszankę gotować na małym ogniu przez 5-7 minut, ciągle mieszając.
- Upewnij się, że na wierzchu nie tworzy się folia. Następnie gotować na tym samym, małym ogniu przez kolejne 10 minut. Nie zapomnij wymieszać syropu.
- Zdjąć syrop z ognia i ostudzić.
lattePrzygotować latte:
- Zaparzyć filiżankę espresso lub bardzo mocnej kawy i wlać mniej więcej połowę do wysokiej filiżanki. Najlepiej użyć kawy nierozpuszczalnej i zaparzyć ją w ekspresie do kawy. Smak kawy powinien być namacalny.
- Do filiżanki dodajemy ciepłe mleko lub śmietankę, a następnie polewamy 3-4 łyżkami syropu.
- Wierzch kawy udekoruj bitą śmietaną i cynamonem, jeśli chcesz, możesz posypać ją pokruszonymi pierniczkami lub udekorować małymi piernikowymi ludzikami.
Ciesz się najbardziej świątecznym drinkiem i wpraw się w dobry nastrój! Gratulacje z okazji zbliżających się świąt!
Możesz również polubić:
Makaron z farszem: przepis w piekarniku
Bułka sernikowa: Przepis
Łatwe przepisy na pączki
Przepisy na pstrąga
Czy podobają Ci się nasze artykuły? Zapisz się i wypatruj smaczne i zdrowe pomysły na chefmarket.pl ????
Zapoznaj się z naszym menu!
3 kolacje dla dwojga z bezpłatnymdostawa za 1990 rubli. Wyświetl menu Auchan