Przepisy świąteczne

Zawsze nowe gazetki promocyjne zobacz!

Zbliżają się święta Bożego Narodzenia, a wraz z nimi pojawia się pytanie: co na nie ugotować? Nasz dzisiejszy artykuł nie tylko pomoże Ci odpowiedzieć na to pytanie, ale także pomoże Ci wprowadzić się w noworoczny nastrój i uszczęśliwić siebie i swoich bliskich dzięki naszym przytulnym, świątecznym przepisom.

Świąteczne przepisy są niezwykle zróżnicowane i obejmują wiele rzeczy, od klopsa do ciasteczek imbirowych. Tradycyjnie na Boże Narodzenie w Anglii przyrządza się pudding, w Ameryce ciasteczka imbirowe i cynamonowe, w Rosji kutię, a w Czechach sałatkę ziemniaczaną.

Każdy przepis świąteczny jest inny dla każdego narodu, ale każdy znajdzie coś dla siebie. Jeśli z niecierpliwością czekasz na Wigilię i zastanawiasz się, co na nią przygotować, to my możemy Ci pomóc. Zaczniemy ten artykuł od tradycyjnej rosyjskiej potrawy świątecznej.

Świąteczna kutya z kandyzowanymi owocami

Wszyscy znają przepis, ale nie wszyscy znają pochodzenie tej potrawy. Tradycyjnie przyrządza się go na Boże Narodzenie, Stary Nowy Rok i Wigilię. Uważa się, że Kutya pochodzi z XVIII wieku i została wykonana, aby pamiętać i upamiętnić wszystkich zmarłych krewnych w Wigilię.

Klasyczny przepis na kutya zawiera ryż, cukier i czasami sułtanki.

Dziś przyjrzymy się nieco innej wersji, a do jej wykonania będziesz potrzebować:

  • Ryż łuskany - 300 g;
  • Miód - 120 ml;
  • Owoce kandyzowane (ananas, pomarańcza) - 150 g;
  • Orzechy - 60 g.
Świąteczna kutya z kandyzowanymi owocamiPrzygotowanie

:

  1. Zacznij od ugotowania ryżu, a następnie przepłucz go dobrze pod bieżącą wodą, aby się nie skleił.
  2. Miód zalać gorącą wodą, wymieszać i przełożyć do ryżu. Dobrze wymieszać masę, ale tak, aby ryż nie stracił kształtu i odstawić w ciepłe miejsce na 1-2 godziny.
  3. Można użyć orzechów włoskich, piniowych, laskowych, migdałów lub nerkowców. Należy je trochę posiekać i smażyć na patelni bez oleju przez 2-3 minuty.
  4. Kandyzowane owoce pokroić w drobną kostkę i dodać do orzechów.
  5. Dodaj kandyzowane owoce i prażone orzechy do ryżu z miodem i wymieszaj wszystko razem. Zostaw jednak trochę orzechów do dekoracji i dodaj je na wierzch.

Gotowe danie można zabrać do krewnych i świętować na jasnym święcie. Smacznego!

Pierś z kurczaka z sosem żurawinowym

Jedno z najbardziej tradycyjnych dań świątecznych w Anglii. Żaden rodzinny posiłek nie może obyć się bez mięsa, a ulubionym daniem angielskich rodzin jest mięso gotowane w słodko-kwaśnym sosie żurawinowym. Wybierane są wszystkie rodzaje mięsa, ale najpopularniejsze jest mięso z kurczaka lub indyka.

Przepis jest prosty, łatwy i cudownie aromatyczny. Składniki, których będziesz potrzebować to:

  • Filet z kurczaka - 2-3 sztuki;
  • Jajko kurze - 1 szt;
  • Jabłko - 1 szt;
  • Żurawina - 200 gr;
  • Cebula biała - 1 szt;
  • Marchew - 1 szt;
  • Sok z cytryny;
  • Musztarda;
  • Miód;
  • Sól i pieprz.
Pierś z kurczaka z sosem żurawinowymPrzygotowanie

:

  1. Pierwszym krokiem jest przygotowanie sosu do pieczeni: na dno rondla z grubym dnem wlewamy sok z cytryny i miód, a następnie gotujemy na małym ogniu przez 1-2 minuty.
  2. Na patelnię dodajemy pokrojone jabłko i żurawinę (można mrożoną, ale lepiej zaopatrzyć się w nią wcześniej, powinna mieć temperaturę pokojową). Dodajemy również 2-3 łyżeczki musztardy i wszystko mieszamy.
  3. Zmiel dobrze żurawinę, a następnie gotuj sos na małym ogniu przez kolejne 5-7 minut.
  4. Przecedź sos przez gazę lub sito, aby nie pozostały w nim kawałki jabłek i żurawiny. Pozostawić w ciepłym miejscu na kilka minut.
  5. Jeśli chcesz, pokrój filety z kurczaka na małe kawałki i usuń z nich skórę i kości. Umieść go w naczyniu do pieczenia wysmarowanym olejem roślinnym.
  6. Zetrzyj na tarce jedną grubą marchewkę i białą cebulę, wymieszaj wszystko w misce i dodaj na wierzch jajko. Dobrze wymieszać widelcem.
  7. Dodaj startą marchewkę i cebulę na wierzch filetów z kurczaka, a następnie polej wszystko sosem żurawinowym. Doprawić potrawę solą i pieprzem do smaku.
  8. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni, a następnie włóż do niego kurczaka. Piec wszystko przez 15-20 minut, aż do całkowitego ugotowania. Upewnij się, że kurczak nie jest zbyt suchy!

Gotowe danie można podawać z dowolnym przybraniem i delektować się nim. Bon appetit!

Świąteczne ciasteczka cukrowe z lukrem

Ciasteczka, które nie tylko będą niesamowicie kruche i smaczne, ale także będą cieszyć oko i wprawiać w świąteczny nastrój! Słodkie ciasteczka, które są lekko twarde na wierzchu, ale bardzo miękkie i wilgotne w środku, z nutą wanilii i migdałów. Nikt nie może się oprzeć!

Można je udekorować na wiele różnych sposobów: można je zrobić w kształcie choinek, piernikowych ludzików, Ojca Świąt lub w klasycznym okrągłym kształcie. Do tego niesamowity smak i estetyka, co może być lepszego?

Aby zrobić nasze ciasteczka cukrowe, gospodyni będzie potrzebować:

  • Masło - 200 g;
  • Cukier - 130g;
  • Jajko - 2 duże;
  • Migdały - 50g;
  • Cukier waniliowy - 1 saszetka;
  • Mąka - 300 gr;
  • Sól - 1-2 łyżeczki;
  • Środek rozczynowy.

Na polewę:

  • Cukier puder - 200 gr;
  • Mleko beztłuszczowe - 1 filiżanka;
  • Cukier waniliowy;
  • Aromat według uznania;
  • Barwnik spożywczy w dowolnie wybranym kolorze.
Świąteczne ciasteczka cukrowe z lukremPrzygotowanie

:

  1. Najpierw przygotuj ciasteczka z cukrem: w głębokiej misce wymieszaj zmiękczone masło, cukier i cukier waniliowy. Ubijać mikserem na małej mocy, aż masło będzie puszyste. Cukier musi być całkowicie rozpuszczony!
  2. W osobnej misce utrzeć jajka kurze z odrobiną cukru, a następnie dodać do masy śmietanowej.
  3. Zmiel migdały w młynku do kawy, a następnie dodaj do masła i cukru.
  4. Ubijać wszystko mikserem na średniej mocy przez 3 do 4 minut. Masa powinna mieć kolor waniliowy i być bardzo puszysta.
  5. Przesianą mąkę dodajemy partiami do miski, jak zostanie 1/4 mąki - dodajemy do niej 1 łyżeczkę proszku do pieczenia i również przesiewamy do miski. Dodaj sól.
  6. Wyrabiaj ciasto, aż przestanie się kleić do palców. Jeśli nadal będzie się kleić, dodaj kilka łyżek mąki więcej.
  7. Podziel ciasto na dwie równe porcje, przykryj obie folią i odstaw do lodówki na 1 godzinę.
  8. W międzyczasie rozgrzewamy piekarnik do 200 stopni Celsjusza, płaską blachę wykładamy papierem do pieczenia, smarujemy ją dokładnie masłem.
  9. Wyjmij ciasto z lodówki, rozwałkuj na placek o szerokości 2-3 cm. Nie pozwól, aby ciasto przykleiło się do rąk lub powierzchni! Z ciasta wycinamy pożądane kształty i układamy na blasze do pieczenia.
  10. Następnie możesz zostawić je w lodówce na kolejne 10 minut, aby nie straciły kształtu podczas pieczenia. Jeśli nie będziesz dekorować ciastek lukrem, możesz na tym etapie posypać je cukrem.
  11. Teraz możesz włożyć ciastka do piekarnika i piec przez 10 minut, wyjmując je, gdy ich brzegi będą lekko przyrumienione. Następnie schłodzić je.

Przygotowanie lukru:

  1. Ciepłe mleko i cukier puder wymieszać w misce. Można dodać odrobinę masła, aby zagęścić masę. Wymieszać mikserem na średniej mocy.
  2. Dodaj do masy cukier waniliowy i barwnik spożywczy. Możesz podzielić masę na kilka części, każdą z innym kolorem barwnika, aby udekorować ciastka w różne wzory.
  3. Konsystencja lukru powinna być na tyle gęsta, aby się nie rozlewał. Rozłożyć do worka do dekoracji i udekorować ostudzone ciastka. Możesz wykonać różne rysunki, wszystko zależy od Twojej wyobraźni i upodobań.

Po udekorowaniu odstawiamy ciastka w chłodne miejsce, lukier stwardnieje po 30-40 minutach i będą gotowe do jedzenia. Bon appetit!

pudding świąteczny

Żadne angielskie Boże Narodzenie nie jest kompletne bez tradycyjnego puddingu. Chociaż w ciągu ostatnich kilku lat został wyparty przez lżejsze, bardziej przyjazne diecie desery, pudding nadal jest ulubionym daniem Anglików.

Deser oparty jest na czekoladowym biszkopcie, z dużą ilością wiśni, owoców, różnych owoców kandyzowanych i cynamonu, a na wierzchu udekorowany płynnym kremem czekoladowym. Niewielka ilość brandy lub rumu nadaje puddingowi lekko gorzkawy, ale bardzo bogaty smak, który jest natychmiast równoważony przez słodycz owoców i czekolady.

Jest to miękki, wilgotny i pyszny deser, który będziesz chciał zrobić także ty!

Aby wykonać ten przepis będziesz potrzebować:

  • Masło - 200 gr;
  • Mąka - 180 gr;
  • proszek do pieczenia - 2 gr;
  • Migdały - 50 gr;
  • Jabłka - 3 szt;
  • Gruszki w puszce - 1 słoik;
  • Sułtanki - 300 gr;
  • Owoce kandyzowane - 200 gr;
  • Cukier - 150 gr;
  • Jaja kurze - 3 duże sztuki;
  • Brandy, koniak lub rum - 50 ml;
  • Gałka muszkatołowa;
  • Cynamon.

Na lukier czekoladowy:

  • Masło - 180 gr;
  • Skórka pomarańczowa - 30 gr;
  • Cukier - 100g;
  • Kakao - 60g;
  • Brandy lub Cognac - 20 ml;
  • Cukier waniliowy.
Świąteczny puddingPrzygotowanie

puddingu

:
  1. W dużej misce wymieszać: posiekane migdały, pokrojone w kostkę jabłka i gruszki z puszki, gałkę muszkatołową (1/ 2 łyżeczki), rodzynki sułtańskie i mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia. Wymieszać delikatnie łyżką.
  2. Dodaj cukier, cynamon, ubite jajka i dwie łyżeczki brandy lub brandy. Ubij wszystko mikserem na małej mocy, aż do uzyskania gęstej masy.
  3. Do naszego budyniu dodajemy zmiękczone masło, a następnie ubijamy wszystko jeszcze przez 3-4 minuty.
  4. Do pieczenia najlepiej użyć okrągłego, głębokiego naczynia do zapiekania. Dno patelni posmarować masłem i ułożyć na niej budyń. Wierzch przykryć papierem do pieczenia, tak aby dokładnie przykrył budyń.
  5. Rozgrzej piekarnik do 150 stopni, w tym czasie umieść naczynie z budyniem na blasze do pieczenia z dużym kawałkiem folii. Zawinąć budyń tak, aby folia całkowicie przykryła wszystkie strony. Zrób małe otwory w powierzchni za pomocą noża.
  6. Wstawić do piekarnika na kilka godzin, aż budyń będzie w pełni ugotowany. Co pół godziny przez otwory wlewamy niewielką ilość wody. Dzięki temu budyń będzie bardzo delikatny i wilgotny w środku.
  7. Gdy tylko budyń będzie gotowy, odstaw go w ciepłe, ciemne miejsce do całkowitego ostygnięcia.

Aby przygotować lukier:

  1. W misce wymieszaj roztopione masło, brandy lub brandy i cukier.
  2. Ubijać wszystko mikserem na wysokiej mocy przez 2 do 3 minut.
  3. Dodaj cukier waniliowy oraz 2 łyżki kakao i ubijaj jeszcze przez minutę.
  4. Polewę włożyć do lodówki i tuż przed podaniem podgrzać w rondelku z grubym dnem do wrzenia, a następnie polać nią wierzch puddingu.

Pudding można udekorować listkiem mięty na wierzchu i podać do świątecznego stołu - prawdziwe angielskie Boże Narodzenie!

Gingerbread Latte

A na zakończenie naszego artykułu jeszcze jeden przepis - przepis na świąteczny napój. To wspaniały sposób na rozgrzanie się w mroźny, śnieżny zimowy wieczór i wprowadzenie w świąteczny nastrój na wiele kolejnych dni. To napój, który powinien być serwowany w najlepszych kawiarniach i pasuje do każdego miłośnika kawy.

Do przygotowania tego prostego napoju deserowego potrzebujesz:

  • Woda - 500 ml;
  • Cukier - 250g;
  • Imbir - 1 łyżeczka;
  • Gałka muszkatołowa - 1 łyżeczka;
  • Cynamon - 1 2 łyżeczki;
  • Cukier waniliowy;
  • Espresso - 1 filiżanka;
  • Mleko lub śmietana - 50 ml.

Przygotować syrop do pierników:

  1. W małym rondelku wymieszać ciepłą wodę, cukier, imbir, cynamon, gałkę muszkatołową i cukier waniliowy. Dodaj 2 łyżeczki rumu lub brandy dla smaku, jeśli chcesz.
  2. Mieszankę gotować na małym ogniu przez 5-7 minut, ciągle mieszając.
  3. Upewnij się, że na wierzchu nie tworzy się folia. Następnie gotować na tym samym, małym ogniu przez kolejne 10 minut. Nie zapomnij wymieszać syropu.
  4. Zdjąć syrop z ognia i ostudzić.
Piernikowe

lattePrzygotować latte:

  1. Zaparzyć filiżankę espresso lub bardzo mocnej kawy i wlać mniej więcej połowę do wysokiej filiżanki. Najlepiej użyć kawy nierozpuszczalnej i zaparzyć ją w ekspresie do kawy. Smak kawy powinien być namacalny.
  2. Do filiżanki dodajemy ciepłe mleko lub śmietankę, a następnie polewamy 3-4 łyżkami syropu.
  3. Wierzch kawy udekoruj bitą śmietaną i cynamonem, jeśli chcesz, możesz posypać ją pokruszonymi pierniczkami lub udekorować małymi piernikowymi ludzikami.

Ciesz się najbardziej świątecznym drinkiem i wpraw się w dobry nastrój! Gratulacje z okazji zbliżających się świąt!

Możesz również polubić:

Makaron z farszem: przepis w piekarniku

Bułka sernikowa: Przepis

Łatwe przepisy na pączki

Przepisy na pstrąga

Czy podobają Ci się nasze artykuły? Zapisz się i wypatruj smaczne i zdrowe pomysły na chefmarket.pl ????

Zapoznaj się z naszym menu!

3 kolacje dla dwojga z bezpłatnym
dostawa za 1990 rubli. Wyświetl menu

Chcesz chudnąć ??

zakwas z buraków

wspomaga spalanie tłuszczu. Zobacz !