Przepisy z buraków

Jeśli zastanawialiście się, jakie dania można przygotować z tak tradycyjnego i nieskomplikowanego produktu, jakim są buraki, to w tym artykule poznacie kilka ciekawych i prostych przepisów z tym warzywem korzeniowym.
Jednym z najpopularniejszych sposobów przyrządzania buraków jest dodawanie ich na surowo lub gotowanych do sałatek warzywnych i mięsnych.

Sałatka z buraków i rzodkiewki z suszonymi śliwkami

Będziesz potrzebować:

  • Burak;
  • Rzodkiewka;
  • Śliwki;
  • Olej roślinny.
Sałatka z buraków i rzodkiewki z suszonymi śliwkamiPrzygotowanie

:

  1. Gotuj buraki przez 1,5-2 godziny do miękkości, wyjmij je z wody i pozostaw do ostygnięcia w temperaturze pokojowej. Następnie zetrzeć ugotowanego buraka i obraną rzodkiewkę na grubej tarce i dodać do salaterki.
  2. Śliwki umyć i zalać wrzątkiem na 20-25 minut, aż napęcznieją. Następnie usunąć pestki i drobno posiekać śliwki na desce.
  3. Dodaj suszone owoce do salaterki z burakami i rzodkiewką i dokładnie wymieszaj, dodając olej słonecznikowy lub oliwę z oliwek.

Sałatka z buraków i śledzi

Sałatka z buraków i marynowanych śledzi, znana lepiej jako "Śledź pod płaszczem", to obfite i ulubione danie wielu osób. Co ciekawe, oryginalna "Sałatka śledziowa" wywodzi się z kuchni skandynawskiej i niemieckiej z pierwszej połowy XIX wieku.
Wegetariańska wersja tej sałatki polega na zastąpieniu ryby wodorostami, majonezu białym sosem, a jajka tofu lub awokado. Taka sałatka okazuje się być bardzo niskokaloryczna i zdrowa.

Będziesz potrzebować:

  • Burak;
  • Ziemniaki;
  • Marchew;
  • Jaja;
  • Śledź marynowany;
  • Majonez o średniej zawartości tłuszczu.
Sałatka z buraków i śledziPrzygotowanie

:

  1. Gotuj ziemniaki, buraki, marchewki przez 25-30 minut, aż zmiękną.
  2. Warzywa obrać i zetrzeć osobno na grubej tarce. Jajka gotujemy przez 8-10 minut, studzimy i kroimy w drobną kostkę.
  3. W salaterce ułożyć warstwę śledzi, ugotowaną marchewkę i ziemniaki, a wierzchnią warstwę pokryć majonezem. Dodaj warstwę buraków, równomiernie rozprowadź majonez i dodaj ugotowane jajka na wierzchu.
  4. Schłodzić sałatkę w lodówce przez godzinę.

Sałatka z buraków i fasoli

Fasolę w tych sałatkach można zastąpić gotowaną ciecierzycą, bobem lub zielonym groszkiem z puszki.

Będziesz potrzebować:

  • Czerwona fasola;
  • Burak;
  • Ogórki kiszone;
  • Czosnek;
  • Musztarda;
  • Olej słonecznikowy;
  • Ocet.
Sałatka z buraków i fasoliPrzygotowanie

:

  1. Namocz fasolę przez 6-9 godzin, następnie gotuj przez 50-60 minut do miękkości i przelej do osobnego pojemnika. Średniej wielkości buraki gotować przez 25-30 minut, pozostawić do ostygnięcia w temperaturze pokojowej i obrać.
  2. W osobnym naczyniu wymieszaj pół łyżeczki musztardy, kilka kropel octu i dodaj olej słonecznikowy. Następnie dodajemy kilka startych ząbków czosnku wraz z sokiem i dokładnie mieszamy wszystkie składniki.
  3. Zetrzeć buraki na grubej tarce, ogórki poszatkować i dodać do salaterki.
  4. Polej ostudzoną fasolę i dressingiem i wymieszaj sałatkę. Przy podawaniu udekorować świeżą zieleniną lub prażonymi orzechami włoskimi.

Vinaigrette z solonymi grzybami

Do tej sałatki nadają się prawdziwki, maślaki, grzyby chiodini i pieczarki. Opłucz grzyby, aby usunąć nadmiar soli przed użyciem.

Będziesz potrzebować:

  • Ziemniaki;
  • Burak;
  • Marchew;
  • Ogórki kiszone;
  • Słodkie jabłka;
  • Zielone cebulki;
  • Pieczarki solone;
  • Sól;
  • Olej roślinny.
Winegret z solonych grzybówPrzygotowanie

:

  1. Gotuj ziemniaki, buraki, marchewki przez 25-30 minut, aż zmiękną.
  2. Warzywa obieramy i kroimy w drobną kostkę. Posiekaj świeże słodkie jabłko, zieloną cebulę, gotowe solone grzyby.
  3. Wymieszaj wszystkie składniki w salaterce z 3 łyżkami stołowymi oliwy z oliwek lub oleju słonecznikowego. Dodaj sól do smaku i udekoruj zieloną cebulką przed podaniem.

Postny barszcz z burakami

Barszcz z buraków to tradycyjna potrawa Słowian Wschodnich, słynąca z bogatej i apetycznej czerwonej barwy. Barszcz można ugotować na bazie mięsnego rosołu lub przyrządzić jako danie wegetariańskie - ze świeżymi warzywami i grzybami.

Będziesz potrzebować:

  • Burak;
  • Grzyby suszone;
  • Marchew;
  • Cebula. Cebula;
  • Pomidory;
  • Śliwki;
  • Kapusta;
  • Sól;
  • Cukier;
  • Olej roślinny;
  • Seler.
Postny barszcz z burakamiPrzygotowanie

:

  1. Suszone prawdziwki namoczyć na 3-4 godziny, następnie ugotować do miękkości i odcedzić. Pokrój grzyby na plasterki i usmaż na oleju roślinnym. Śliwki umyć i zalać wrzątkiem, aby napęczniały.
  2. Usunąć pestki i drobno posiekać suszone owoce na desce, posiekać świeżą kapustę. Buraki gotować przez 1,5-2 godziny do miękkości, obrać i pokroić w paski julienne. Posiekaj marchew, pomidory i cebulę, smaż w oleju roślinnym przez 6-10 minut.
  3. Dodaj kapustę do wrzącego bulionu grzybowego i gotuj przez 10-15 minut, następnie dodaj podsmażone grzyby, marchew, pomidory i cebulę, seler, śliwki i gotuj do miękkości. Doprawić solą, kwaśną śmietaną i cukrem do smaku.

Pyszne kotlety z buraków

Z gotowanych buraków w prosty sposób można przyrządzić obfite i aromatyczne kotlety na obiad lub kolację. Ten przepis jest odpowiedni dla tych, którzy są na czczo, na diecie lub po prostu pilnują swojej diety.

Będziesz potrzebować:

  • Burak;
  • mąka;
  • Olej roślinny;
  • Pieprz czarny mielony;
  • Sól.
Pyszne kotlety z burakówPrzygotowanie

:

  1. Buraki gotujemy przez godzinę i studzimy w zimnej wodzie. Schłodzone buraki zetrzeć na tarce o drobnych oczkach, dodać sól, pieprz i kilka łyżek mąki. Dokładnie wymieszać, aż składniki będą twarde i jednolite.
  2. Rozgrzać patelnię z olejem roślinnym. Rozłóż na nim masę buraczaną, nadając jej kształt małych naleśników.
  3. Smażyć kotlety z obu stron, aż będą gotowe.
  4. Podawaj danie z dodatkiem świeżej zieleniny i ugotowanego ryżu, ewentualnie dodaj sos do smaku.

Burak pieczony ze szpinakiem

Będziesz potrzebować:

  • Burak;
  • Sezamie;
  • Szpinak;
  • Musztarda;
  • Olej roślinny.
Burak pieczony ze szpinakiemPrzygotowanie

:

  1. Buraki pokroić w plastry o grubości 1-1,5 cm i ułożyć na grillu lub ruszcie posmarowanym olejem roślinnym. Grilluj buraki przez 5 minut z dwóch stron, aż będą miękkie.
  2. Kiedy buraki będą gotowe, ułóż je na świeżym szpinaku, dodaj musztardę, sezam lub ugotowane jajko do smaku.
    Buraki są bogate w białko, antyoksydanty i naturalne antyseptyki. Mamy nadzieję, że w pełni docenicie Państwo jego użyteczne właściwości!

Możesz również polubić:

Delikatne pieczarki nadziewane kurczakiem i serem

Czekolada: przepis krok po kroku

Najsmaczniejszy przepis na kebab z kurczaka

Łatwe przepisy na przekąski dla natury

Podobają Ci się nasze artykuły? Zarejestruj się i szukaj smaczne i zdrowe pomysły na chefmarket.ru ????

Skosztuj naszego menu!

3 kolacje dla dwojga z bezpłatnym
dostawa za 1990 rubli. Wyświetl menu
Auchan