Przepisy z kapusty na zimę

Auchan

Kiszona kapusta jest uważana za tradycyjne danie kuchni rosyjskiej. Chociaż pierwsze wzmianki o kiszonej kapuście znajdują się w kronikach narodów chińskiego i koreańskiego, które sięgają czasów budowy Wielkiego Muru Chińskiego. Jednak w ich kulturze kapustę szatkowano i zakwaszano w nieco inny sposób, używając białego wina. Pierwotnie kapustę kiszono w drewnianych beczkach, ale z czasem popularne stały się przepisy na kapustę kiszoną na zimę w słoikach.

Cechy szczególne kapusty kiszonej

Sauerkraut

Kapusta kiszona lub kwaszona - lider wśród innych produktów pod względem zawartości witaminy C (ok. 20 mg na 100 gramów produktu). Tradycyjny przepis na kiszenie kapusty wymaga dodania takich składników, jak jabłka antonówki, tarta marchew, żurawina lub borówki. Jeśli chcesz spróbować kapusty bez długiego czekania, możesz użyć octu do kiszenia kapusty. Klasyczne kiszenie kapusty trwa od 3 do 7 dni, natomiast marynata z dodatkiem kwasu od kilku godzin do kilku dni (w zależności od przepisu). Oczywiście preferowany jest wariant z chrupiącą kapustą kiszoną, gdyż jest on znacznie zdrowszy od swojego odpowiednika, którego przygotowanie wymaga użycia marynaty.

Jak przebiega proces fermentacji kapusty? Kiszenie poszatkowanej białej kapusty "piękności" zawdzięczamy bakteriom mlekowym. To właśnie te bakterie przyczyniają się do poprawy funkcjonowania jelit, poprawiając ich podstawowe funkcje i normalizując mikroflorę.

Najprostszy przepis

Sauerkraut

Do kiszenia potrzebne są następujące składniki

  • Kapusta biała - 3 kg;
  • marchewki;
  • 1 łyżka soli;
  • 2 łyżki cukru.

Wybierając kapustę do zasolenia, lepiej jest preferować odmiany późne. Idealna jest odmiana Belorusskaya lub Slava. Do procesu fermentacji należy wybierać świeże i jędrne główki kapusty z czystymi liśćmi okrywowymi bez oznak zepsucia.

Ważna uwaga: sól jodowana i każda inna sól z dodatkami nie nadaje się do kiszenia. Tylko czysta sól kuchenna.

Przygotowanie

  1. Przygotować kapustę do poszatkowania. Usunąć górne liście. Pokrój główki kapusty za pomocą noża lub szatkownicy, wystarczy każdy inny przyrząd do szatkowania kapusty, jaki posiadasz.
  2. Marchew umyć, obrać i zetrzeć na grubej tarce.
  3. Wymieszaj rozdrobnione warzywa, następnie dodaj cukier i sól.
  4. Wymieszaj sypkie składniki z warzywami, dokładnie ugniatając rękami kapustę i marchew. Zazwyczaj odbywa się to bezpośrednio na stole lub desce do krojenia.
  5. Następnie masę warzywną przekładamy do trzylitrowego słoika, wcześniej umytego i osuszonego. Kapustę ugniatamy za pomocą drewnianego bujaka.
  6. Kiedy słoik jest pełny, przełóż go na tacę. Może to być głębokie naczynie, miska lub plastikowy pojemnik, który będzie potrzebny, aby płyn mógł swobodnie spływać podczas solenia.
  7. Optymalny czas kiszenia kapusty to 3 dni. Następnie degustuje się go i przechowuje w lodówce.

Kapusta kiszona w słoiku z miodem

Klasyczna kapusta kiszona

Do kiszenia kapusty w tym przepisie potrzebne są następujące składniki:

  • Około 3 kg kapusty;
  • jedna marchewka;
  • jedną łyżkę soli;
  • 600 ml wody;
  • 1 łyżka miodu.

Przygotowanie

  1. Przygotować warzywa do posolenia. Kapustę poszatkować, a marchew zetrzeć na tarce.
  2. Posolić warzywa i dokładnie wymieszać. Nie zgniataj kapusty zbyt mocno, aby nie zaczęła puszczać soku.
  3. Napełnij przygotowany słoik mieszanką warzywną. Ostrożnie podbijamy kapustę drewnianym wałkiem.
  4. Do słoika dodajemy ostudzoną (przegotowaną) wodę.
  5. Słoik z kapustą pozostawić do nasolenia w temperaturze pokojowej.
  6. Powstałą w ten sposób solankę usuwa się ze słoika na drugi dzień. Nie jest zbyteczne wyciskanie kapusty, mieszanie i ponowne zagęszczanie w słoiku.
  7. Do zalewy dodajemy miód i rozpuszczamy go. Wylać mieszankę na kapustę i pozostawić w ciepłym miejscu na 24 godziny.
  8. Gotową kiszoną kapustę należy przechowywać w lodówce.

Kiszona kapusta w słoikach z jabłkami

Sauerkraut

Aby przygotować kruchą kapustę według tego przepisu potrzebujesz

  • 2 kg. białej kapusty;
  • 0,4 kg. marchew;
  • 4 duże jabłka;
  • Po 70 g cukru i soli;
  • liść laurowy;
  • 10 ziaren ziela angielskiego;
  • 20 ziaren czarnego pieprzu.

Przygotuj stronę

  1. Zacznij od przygotowania warzyw do solenia. Kapustę poszatkować w preferowany sposób, marchew zetrzeć na tarce.
  2. Dodaj do warzyw sól i cukier, a następnie dokładnie wymieszaj. Mieszając, możesz lekko docisnąć kapustę, aby stała się nieco bardziej miękka.
  3. Dodać ziarna pieprzu i liść laurowy.
  4. Jabłka opłukać i osuszyć, usunąć pestki i pokroić na małe kawałki.
  5. Przełóż mieszankę warzywną do słoika w następujący sposób. Najpierw ułożyć warstwę kapusty i marchwi, lekko ją docisnąć, następnie położyć pokrojone jabłka. Powtórzyć kilka razy, aż pojemnik zostanie całkowicie wypełniony. Można zostawić około 5 cm pustej górnej części, aby sok powstały podczas fermentacji nie wyciekał ze słoika.
  6. Możesz użyć dowolnego pojemnika (miski, talerza) jako podstawki, aby zapobiec wypływaniu soku.
  7. Kapusta w tym przepisie powinna być solona przez około 3 dni. Aby usunąć nadmiar powstałych gazów, kapustę można kilka razy dziennie nakłuwać drewnianym szpikulcem.
  8. Kapustę należy solić w temperaturze pokojowej przez trzy dni, po czym odstawić ją do lodówki na kolejne 4 dni. Gotową kapustę należy przechowywać w lodówce.

Należy zwrócić uwagę na to, że zaleca się usuwanie piany, która czasami pojawia się w powstałej solance. Jest to konieczne, aby uniknąć zepsucia produktu.

Darmowa dostawa nawet poza miasto!

Chefmarket udostępnia

produkty z przepisami na

łatwe i smaczne gotowanie w domu. Dostawa jest zawsze bezpłatna, nawet do domku letniskowego! Dostarczamy do 60 km od Moskwy, 30 km od Sankt Petersburga i 30 km od Niżnego Nowogrodu.

Nowy tydzień - nowe menu! 60 posiłków do wyboru. Pospiesz się i zamów wszystkie najsmaczniejsze produkty w Chefmarket❤.

3 kolacje dla dwojga z bezpłatnym
dostawa za 1990 rubli. Wyświetl menu