Przepyszny przepis na pyszne jajka faszerowane

Jajka faszerowane to wspaniała przystawka. Można je wykorzystać jako samodzielne danie, gdy chcemy zjeść przekąskę lub kolację bez przeciążania żołądka. Smaczny przepis na pyszne faszerowane jajka jest inny dla każdej gospodyni. Tym bardziej warto poeksperymentować z nadzieniem. Zaletą tej przekąski jest to, że można ją podawać schłodzoną lub ciepłą.

Doświadczeni kucharze polecają, aby jajka faszerowane uzupełnić sosem. W ten sposób stają się one bardziej kruche i apetyczne. Dodatkowo można pozbyć się suchości składników za pomocą sosu. Najprostszym sosem jest kwaśna śmietana lub majonez. Możesz użyć mieszanki tych składników lub przygotować bardziej złożony dressing.

Jajka faszerowane z awokado

Jajka faszerowane awokado - przystawka, która jest niesamowicie smaczna i sycąca. Zawierają łatwo przyswajalne białko i tłuszcze, które są sycące, ale nie mają negatywnego wpływu na organizm. Do nadzienia można użyć tylko awokado. Ale jest o wiele smaczniejsza z tuńczykiem z puszki.

Tuńczyk jest bogaty w wielonienasycone kwasy tłuszczowe, które obniżają poziom cholesterolu we krwi i zmniejszają prawdopodobieństwo powstawania zakrzepów. Tuńczyk, podobnie jak jaja kurze, jest bogaty w białko. Jest on trawiony przez organizm w 95%. Tuńczyk jest bogaty w witaminę B12 i B6.

Składniki:

  • Jaja kurze -12 szt;
  • Dojrzałe awokado - ½ sztuki;
  • Cytryna - ½ sztuki;
  • Tuńczyk - 100 gr;
  • Majonez - 8 łyżek;
  • Sól i czarny pieprz - do smaku;
Jajka faszerowane z

awokadoSposób przy

rządzania:
  1. Jajka ugotować, ostudzić, obrać i przekroić wzdłuż na 2 połówki;
  2. Zetrzeć awokado na tarce lub rozdrobnić widelcem. Wymieszać składniki i doprawić sokiem z połowy cytryny;
  3. Do farszu dodajemy roztrzepane widelcem żółtka, sól i majonez. Wymieszać mieszaninę;
  4. Białka nadziewamy mieszanką, posypujemy czarnym pieprzem i podajemy!

Przy podawaniu, przystawkę można udekorować posiekaną zieloną cebulką i pomidorkami cherry. W ten sposób powstaje kompletne drugie danie!

Jajka faszerowane z czerwonym kawiorem

Kawior zawsze sprawia, że stół jest bardziej uroczysty i oryginalny. Jest to produkt, który doskonale łączy się z jajkami. Kawior jest bogaty w wielonienasycone kwasy tłuszczowe, które są dobre dla układu odpornościowego i organizmu jako całości. Danie będzie wyglądało bardziej oryginalnie, jeśli uzupełnimy je szprotkami.

Składniki:

  • Jaja kurze - 8 jaj;
  • Kawior czerwony - 50 gr;
  • Szprotki - ½ słoika;
  • Majonez - 3 łyżki stołowe.
Jajka faszerowane z czerwonym

kawioremSposób przyrządzania

:
  1. Ugotować jajka kurze na twardo, ostudzić, obrać i przekroić wzdłuż na dwie połówki;
  2. Wyjąć żółtka i rozgnieść je widelcem razem z 8-10 szprotkami i majonezem;
  3. Tak przygotowaną masą nadziać białka jaj, na wierzchu udekorować je czerwonym kawiorem, a na środku położyć połowę szprotek. Jeśli chcesz, możesz udekorować przekąskę świeżą zieleniną.

Przepisy na jajka faszerowane są bardzo różnorodne. Mięsożercy mogą przygotować nadzienie z mięsa i grzybów. Jajka faszerowane szynką i serem można przyrządzić niezwykle szybko. Po zapieczeniu ser topi się i zamienia przystawkę w prawdziwe kulinarne arcydzieło.

3 kolacje dla dwojga z bezpłatnym
dostawa za 1990 rubli. Wyświetl menu
Auchan