Przystawka w zaledwie 20 minut
Znając wypróbowane i prawdziwe przepisy oraz mając odpowiedni zestaw składników, nawet wykwintną przekąskę można łatwo przygotować w zaledwie 20 minut! W tej publikacji znajdziesz właśnie takie dania: szybkie w przygotowaniu, piękne do podania i wyjątkowo smaczne!
Przystawka z prosciutto Roses
Zaprezentuj tę pyszną przystawkę na najbliższej uroczystości, a goście pomyślą, że zatrudniłeś firmę cateringową do udekorowania stołu. Choć danie ma imponujący wygląd, porcje są w rzeczywistości dość proste do wykonania. Aby złożyć przystawkę z różyczek prosciutto, warto zaopatrzyć się w okrągłą formę do biszkoptów. W ten sposób powstaną idealnie okrągłe kanapki.
Przygotuj się:
- 8-10 kromek cienkiego białego chleba;
- 8-10 plasterków prosciutto;
- 8-10 liści bazylii;
- 2 łyżki pasty z koziego (innego) sera;
- 1 łyżka miodu.
:
- Mając wszystko, czego potrzebujesz pod ręką, przygotujesz wspaniałą przystawkę w zaledwie 20 minut.
- Pokrój chleb na kółka za pomocą okrągłej foremki do wycinania ciastek. Z każdej kromki chleba wytnij za pomocą foremki dwa kółka.
- Wymieszaj pastę z koziego sera i miód.
- Umyte i osuszone liście bazylii pokrój w kółka, używając tej samej formy, której użyłeś do chleba.
- Plaster prosciutto złożyć poziomo, lekko skręcić i zwinąć na jednym końcu. W trakcie zwijania zbierz spód, pozwalając górze lekko się rozszerzyć, tak aby wyglądała jak róża.
- Ułóż przystawkę od razu na półmisku, od dołu do góry: chleb, warstwa koziego sera, bazylia, kolejna warstwa koziego sera, a następnie kolejny krąg chleba. Na wierzchu ułożyć różaną prosciutto.
Przystawka z pieczonych ziemniaków
Wszystko, co kochasz w pieczonych ziemniakach, możesz teraz zamienić w pyszną przystawkę. Dodatki mogą być dowolne, od sugerowanej kombinacji bekonu po kawior, czerwoną rybę czy salami. Miłośnicy warzyw mogą eksperymentować z grzybami i ziołami. Ta wspaniała przekąska jest gotowa w zaledwie 20 minut. Jeśli upieczesz ziemniaczaną bazę z wyprzedzeniem, jeszcze szybciej!
Przygotuj się:
- 600g bulw ziemniaka małej i średniej wielkości;
- 3-5 plasterków bekonu;
- 3 zielone cebulki;
- 1-2 ząbki czosnku;
- ½ łyżki ostrego sera cheddar;
- 100 ml kwaśnej śmietany lub sosu z kwaśnej śmietany;
- Oliwa z oliwek, sól, pieprz do smaku.
:
- Rozgrzać piekarnik do 190 stopni.
- Dużą blachę do pieczenia wysmarować olejem.
- Ziemniaki pokroić w cienkie plasterki. Dla wygody użyj ostrego noża lub mandoliny.
- Umieść ziemniaki w misce, posmaruj lekko oliwą z oliwek. Doprawić solą i pieprzem do smaku i wymieszać.
- Piecz plasterki ziemniaków przez 20-25 minut, aż będą miękkie i złociste.
- Podczas gdy ziemniaki się pieką, usmaż plastry boczku na złoty kolor, a następnie drobno pokrusz.
- Posiekać cebulę, obrać, drobno posiekać czosnek (można go pominąć, jeśli ktoś woli).
- Włączyć grill lub wentylator. Posypać równomiernie plastry ziemniaków tartym serem i smażyć przez kilka minut, aż ser się rozpuści i zacznie bulgotać.
- Pozwól ziemniakom ostygnąć na blasze przez 5-10 minut i przenieś je do naczynia do serwowania za pomocą łopatki. Kromki mogą się trochę przyklejać, ale zejdą dość łatwo.
- Na wierzch połóż łyżkę kwaśnej śmietany, trochę boczku i zielonej cebuli. Możesz też użyć dodatków według własnego gustu i dostępności.
Możesz również polubić:
Przepisy na chrupiące ogórki na zimę na litrowy słoik
Domowe sosy na zimę
11 zastosowań dla cytryny
Czy podobają Ci się nasze artykuły? Subskrybuj, polub i wyszukaj smaczne i przydatne pomysły na chefmarket.ru ????
AuchanNowy tydzień - nowe menu! 60 dań do wyboru. Pospiesz się i zamów wszystkie najsmaczniejsze dania na Targu Szefów Kuchni❤.
3 kolacje dla dwojga z bezpłatnymdostawa za 1990 rubli. Wyświetl menu