Puszyste naleśniki na kefirze: przepisy ze zdjęciami

Jak szybko i bez wysiłku zrobić ciasto francuskie z kefirem? Ten przepis ze zdjęciami jest najlepszym rozwiązaniem, jeśli chcesz uraczyć swoją rodzinę pysznymi i pachnącymi naleśnikami, które są tak znane z dzieciństwa. Średnio chrupiąca skórka i delikatne wnętrze klasycznych frytek wspaniale komponują się z dowolnym mlekiem skondensowanym, najsmaczniejszym dżemem, miodem lub kwaśną śmietaną.

Z aromatyczną herbatą lub kawą to wspaniały sposób na rozpoczęcie dnia. W święta i dni powszednie, frytki rozweselą Cię, ponieważ większość gospodyń ma swój własny przepis na szybkie pieczenie na patelni.

Osobliwości przyrządzania naleśników

Jeśli znudziły Ci się zwykłe puchate naleśniki, poszukaj przepisów z dodatkiem różnych warzyw i owoców.

Osobliwością frytek

może być neutralna cukinia, jabłko lub marchewka, suszone morele lub sułtanki, świeże zioła lub ser mogą być włożone do środka. Wybierz swój ulubiony smak, urozmaicaj dodatkami i przepisami tak, abyś zawsze zaskakiwał rodzinę nowymi eksperymentami i smacznymi deserami, które smakują wyśmienicie.

Jeśli naleśniki mają być cienkie i delikatne, to kluczem do naleśników jest puszystość i miękkość. To może być frustrujące, jeśli na twoich oczach rozpadają się i smakują gumowo. Zawsze postępuj zgodnie z przepisem i przestrzegaj zalecanych proporcji głównych składników, aby rezultat spełnił Twoje oczekiwania. Puszyste naleśniki są łatwe do zrobienia - spróbuj i przekonaj się sam.

Sekretem puszystych deserów jest kefir. Kefir to nie tylko podstawa frytek, ale także zaczyn, który dzięki naturalnym procesom fermentacji sprawia, że ciasto jest zwiewne i bąbelkowe. Puszyste ciasto to tylko klucz do doskonałego efektu końcowego - puszystych i apetycznych naleśników, takich jak w dzieciństwie u mojej babci.

Naleśniki klasyczne

Przygotowanie kefirowych frytek - cóż może być prostszego? Dzięki kilku sprawdzonym wskazówkom szefów kuchni i instrukcjom krok po kroku, nawet początkujący kucharz może z łatwością przygotować pyszne i delikatne frytki.

Wychodząc od podstawowego przepisu, dodając lub zmieniając niektóre składniki, można zaskoczyć i rozpieścić rodzinę deserem o wyjątkowym, nowym smaku za każdym razem. Dlatego najważniejsze jest wypróbowanie klasycznych naleśników, aby potem móc dostosować je do swojego gustu lub dodać inne składniki.

Składniki, których będziesz potrzebować do tego dania są następujące:

  • 1 łyżka kefiru (250ml);
  • 7 łyżek mąki;
  • 2 łyżki cukru;
  • Jajko;
  • Sól;
  • 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej.
Klasyczne naleśnikiPrzygotowanie

:

  1. Pierwszym krokiem jest rozpoczęcie przygotowywania składników na naleśniki. Najpierw wyjmij składniki z lodówki. Następnie podgrzać dno naczynia do temperatury pokojowej. To jest kefir, jajka. Jeśli wierzyć radom doświadczonych kucharzy, aby przygotować pyszne i puszyste naleśniki, lepiej nie używać najświeższego kefiru, ale takiego, który stał co najmniej kilka dni.
  2. Następnie przejdź do mieszania głównych składników. Dodaj cukier do jajek w misce i ubijaj aż do uzyskania gładkiej masy. Możesz użyć do tego widelca, ale trzepaczka zrobi to szybciej i o wiele lepiej. Można dodać cukier waniliowy, wanilię dla smaku.
  3. Teraz wlej kefir, ogrzany do temperatury pokojowej, do bazy ciasta i jeszcze raz dobrze wymieszaj.
  4. Kolejnym sekretem puszystych naleśników jest przesiana mąka wzbogacona o tlen. W tym celu należy użyć sitka i delikatnie przesiać mąkę przed dodaniem jej do ciasta. Do jajek, ubitych z cukrem i kefirem, wsypać przesianą mąkę. Rób to stopniowo, partiami. Bez pośpiechu i zamieszania. Ostrożnie i delikatnie mieszaj ciasto, dodając mąkę, aby uniknąć grudek. Ciasto naleśnikowe powinno być jednolite i dość gęste.
  5. Ostatnim krokiem jest dodanie sody oczyszczonej. Należy to zrobić dokładnie na ostatnim etapie, aby zachodząca reakcja chemiczna nie spowodowała, że gotowe danie będzie puszyste i delikatne. Jeśli soda oczyszczona zostanie dodana wcześniej, naleśniki będą zbyt rzadkie, nie urosną i nie będą miały pożądanej puszystości.
  6. Gotowe ciasto nie powinno rozlewać się na gorącej patelni. Optymalna konsystencja dla frytek przypomina gęstą i tłustą kwaśną śmietanę, którą niełatwo zdjąć z łyżki. Odpowiednie ciasto jest kluczem do pięknych i apetycznych naleśników, które są czerwone jak słońce. Jeśli konsystencja ciasta okaże się nieco rzadka, będziesz musiał dodać więcej mąki.
  7. Smaż frytki na rozgrzanej patelni z rozgrzanym olejem, tak aby deser stał się chrupiący. Smażone na nieprzywierającej patelni bez oleju frytki są miękkie i delikatne, mają przyjemnie kruchą konsystencję i aksamitną powierzchnię.
  8. Smażenie frytek należy zawsze rozpoczynać od próby. Smakując pierwszą partię, będziesz mieć pewność, że w gotowym daniu jest wszystkiego pod dostatkiem: zarówno mąki, jak i cukru.
  9. Po partii degustacyjnej możesz dokończyć smażenie pozostałej części ciasta. Optymalna ilość ciasta na jedną frytkę to 1 łyżka. Nie należy zaniedbywać procesu smażenia, najlepiej robić to na średnim ogniu, tak aby ciasto było odpowiednio usmażone nie tylko na zewnątrz, ale również wewnątrz.
  10. Puszyste, apetyczne i rumiane naleśniki można podawać jeszcze gorące, można też poczekać, aż trochę ostygną. Potrawa ujawnia swój magiczny smak najlepiej w połączeniu z aromatyczną herbatą ziołową lub słodką konfiturą, która przypomina o lecie, w obfitym towarzystwie.

Tak więc, podsumowując. Kluczem do puszystych i delikatnych naleśników jest to:

  • Temperatura pokojowa kefiru i jajek użytych do ciasta;
  • Dodawanie sody oczyszczonej pod koniec wyrabiania ciasta naleśnikowego;
  • Mąkę przesiać, aby naleśniki były puszyste i kruche;
  • Utrzymanie właściwej konsystencji ciasta, które powinno być jednolite bez grudek, podobne do gęstej kwaśnej śmietany;
  • Smaż frytki na średnim ogniu, aby dobrze się upiekły w środku.

Jeszcze jeden ważny niuans - ciasto gotowe na naleśniki można odstawić na chwilę, aby "zagrało". Gdy na powierzchni pojawią się pęcherzyki powietrza (po około 30 minutach), oznacza to, że możesz zacząć smażyć pyszne frytki, które przyćmią kupne ciastka i wyszukane wypieki.

Kefirowe frytki z jabłkiem

Soczyste, puszyste frytki można zrobić z jabłkiem. Nada on wypiekom nieco kwaskowatości, dzięki czemu ich smak będzie niezapomniany, soczysty i oryginalny. Choć wydawało się, że to właśnie takie znajome i swojskie jabłko.

Tak więc, aby zrobić naleśniki w tym przepisie, będziesz potrzebował następujących składników:

  • 2 soczyste jabłka średniej wielkości;
  • 2 jajka;
  • 2 łyżki kefiru;
  • 3 łyżki mąki pszennej;
  • 100 ml oleju roślinnego.
Kefirowe frytki z jabłkiemPrzygotowanie

:

  1. Aby zrobić frytki z jabłkami, zacznij od przygotowania składników, które muszą mieć temperaturę pokojową, aby można było zagnieść ciasto. Wyjmij kefir i jajka i pozwól im się trochę ogrzać w domu.
  2. Następnie przystąpić do przygotowania jabłek. Umyj je pod bieżącą wodą, a następnie obierz ze skóry i usuń rdzeń. Możesz zetrzeć jabłko na tarce lub posiekać je nożem na małe kawałki. Wybór należy do Ciebie. Posiekanie jabłek pozwoli zachować w nich cały sok, dzięki czemu potrawa będzie delikatniejsza, a jej smak bogatszy.
  3. W pojemniku do wyrabiania ciasta wysłać już podgrzany kefir. Możesz go podgrzać w kąpieli wodnej lub pozostawić w temperaturze pokojowej. Dodać jajka i cukier i wszystko dokładnie wymieszać. Możesz użyć miksera, aby uzyskać jednorodną strukturę ciasta. Może wystarczyć trzepaczka lub zwykły widelec.
  4. Przesiej mąkę tak, aby nasyciła się tlenem, dzięki czemu frytki będą bardziej puszyste. Następnie dodajemy przesianą mąkę małymi porcjami do masy kefirowej, dokładnie mieszając, aby nie powstały grudki.
  5. Gdy ciasto będzie wystarczająco gęste, dodajemy wcześniej rozdrobnione jabłka. Jeszcze raz wymieszać masę.
  6. Teraz możesz zacząć smażyć placki z jabłkami na patelni. Najpierw rozgrzej go dobrze na ogniu, a następnie wlej olej roślinny i pozwól mu się rozgrzać. Naleśniki formować za pomocą łyżki. Łyżka stołowa to dobry rozmiar. Smażyć naleśniki z obu stron na średnim ogniu, aż będą wspaniale zrumienione.
  7. Naleśniki podawać z herbatą lub kawą. Już soczysty smak jabłek można wzbogacić dżemem lub konfiturą, miodem, kwaśną śmietaną lub jogurtem naturalnym. Wybierz to, co lubisz najbardziej, aby posmakować naleśników, chociaż to aromatyczne ciasto dość szybko zniknie bez żadnych dodatków.

Naleśniki drożdżowe

Puszyste placki na kefirze można zrobić bez jajek i sody oczyszczonej. Ale wtedy potrzebne są drożdże. Lepiej jest używać zwykłych drożdży surowych niż drożdży suszonych. W ten sposób powstają puszyste i delikatne ciastka. Ważna uwaga! Użycie drożdży wydłuża czas gotowania ciasta, więc należy wziąć to pod uwagę. Możesz przygotować je z wyprzedzeniem i upiec, gdy zbierze się cała rodzina.

Tak więc, aby przygotować ciasto będziesz potrzebować:

  • 1 łyżka mąki;
  • 200 ml. kefiru;
  • 8g drożdży;
  • 2 łyżki cukru;
  • Szczypta soli;
  • Olej.
Naleśniki drożdżowePrzygotowanie

:

  1. Zacznij od postawienia kefiru na stole lub w ciepłym miejscu, aby ogrzał się przynajmniej do temperatury pokojowej przed przygotowaniem drożdżowych naleśników. Możesz ją podgrzać w mikrofalówce, włożyć do ciepłej wody lub skorzystać z łaźni parowej. Zapewni to szybką i dobrą pracę drożdży, które dosłownie "ożywają" w ciepłym środowisku.
  2. Do pojemnika wlewamy kefir, następnie dodajemy cukier i drożdże. Dobrze wymieszaj, aby rozpuścić drożdże i cukier, aby rozpocząć proces fermentacji. Następnie odstawiamy pojemnik z podstawą przyszłego ciasta w ciepłe miejsce, czekając aż na powierzchni masy kefirowej pojawi się piana.
  3. Kiedy drożdże się uaktywnią, kontynuuj pracę z ciastem na naleśniki. Przesiać mąkę, a następnie dodawać ją wraz z solą partiami do mieszanki podstawowej. Rób to stopniowo, aby nie dopuścić do powstania grudek. Optymalna konsystencja ciasta przypomina dobrą kwaśną śmietanę, która bardzo powoli zsuwa się z łyżki. Gotowe ciasto odstawić, aby wyrosło i nabrało mocy.
  4. Pojawienie się charakterystycznych bąbelków na powierzchni ciasta oznacza, że czas przystąpić do pieczenia frytek. Aby to zrobić, wybierz patelnię i podgrzej ją na średnim ogniu, a następnie wlej olej roślinny. Podczas smażenia, flapjacks nasiąkną olejem jak gąbka, więc pilnuj, aby się nie przypaliły i dolewaj olej na patelnię na czas.
  5. Proces smażenia kefirowych ciastek ptysiowych nie trwa długo. Ważne jest, aby skórka się zrumieniła, a wnętrze frytek było idealnie upieczone. Środek powinien być zawsze dobrze upieczony. Możesz to sprawdzić, próbując pierwszej frytki.
  6. Jeśli zewnętrzna strona skórki jest przyrumieniona, ale wnętrze nie zdążyło się jeszcze ugotować, należy zmniejszyć ogień i wydłużyć czas gotowania. Musisz pozwolić patelni ostygnąć wcześniej, aby nie przypalić całej reszty frytek.

Gotowe wypieki przełóż na talerz, podawaj, gdy zdążą jeszcze ostygnąć. Ciepłe frytki dobrze komponują się z różnymi sosami, konfiturami lub gęstymi dżemami.

Świeża kwaśna śmietana, jogurt naturalny, makaron z orzechami laskowymi lub czekoladą stanowią godny dodatek. Wybierz swój ulubiony rodzaj i delektuj się tymi wystawnymi i soczystymi naleśnikami w towarzystwie podobnych sobie osób, które przypomną Ci dzieciństwo i jego beztroski duch. Ugotowane w mgnieniu oka, są nie tylko idealne na śniadanie, ale także stanowią pełnowartościowy deser na przyjęcie gości i obfite podwieczorki.

Chcesz zaskoczyć swoją rodzinę pysznym i oryginalnym deserem? Następnie poeksperymentuj z ciastem naleśnikowym. Można dodać kakao i cynamon, aby smak potrawy był jeszcze bardziej aromatyczny. Do ciasta można dodać sułtanki, suszone morele lub kandyzowane owoce.

Delikatne naleśniki zyskają na tej mieszance. Zetrzyj na tarce jabłko lub marchewkę albo dodaj porzeczki. Użyj swojej wyobraźni, aby nadać swoim frytkom inny charakter.

Możesz również polubić:

Faszerowany makaron: przepis w piekarniku

Bułeczki cynamonowe: przepis kulinarny

Łatwe przepisy na pączki

Przepisy na pstrąga

Czy podobają Ci się nasze artykuły? Zapisz się i poszukaj smaczne i zdrowe pomysły na chefmarket.pl ????

Zapoznaj się z naszym menu!

3 kolacje dla dwojga z bezpłatnym
dostawa za 1990 rubli. Wyświetl menu
Auchan