Pyszna shakshuka: przepis krok po kroku

Jednym z najpopularniejszych izraelskich dań śniadaniowych jest shakshuka, przepis krok po kroku wraz ze zdjęciami pozwoli Ci przygotować to danie poprawnie przy minimalnym nakładzie czasu! Przepis oparty jest na jajkach kurzych, pomidorach i przyprawach. Potrawę podaje się z dużym kawałkiem chleba tostowego lub płaskiego chleba. To śniadanie jest energetyzujące i ożywiające na cały dzień!

Shakshuka może być przygotowana na różne sposoby. Niektórzy kucharze uważają cebulę za jej obowiązkowy składnik, inni dodają cukinię lub szpinak. W przeciwieństwie do tradycyjnego omletu czy jajecznicy, w tym daniu jest więcej pomidorów i warzyw. Ponadto, shakshuka jest podawana w tym samym naczyniu, w którym została przygotowana. Nie wolno przenosić potrawy z naczynia, w przeciwnym razie straci ona całe swoje znaczenie.

Subtelności i sekrety gotowania shakshuki

Shakshuka, lub jak się ją również nazywa chakchuka, wymaga użycia dużej ilości pomidorów. Średnio na 1-2 jaja kurze zużywa się 400 gramów pomidorów. Jajka smażone są w sosie pomidorowym, który trzeba umieć dobrze przyrządzić. Sos musi być pikantny. Dlatego w jego skład wchodzą zielone i czerwone ostre papryczki. Najlepiej jest dusić sos przez kilka godzin, aby składniki zdążyły nieco zwiędnąć. W przypadku gotowania na śniadanie wystarczy jednak, że składniki sosu nieco zmiękną.

Istnieją pewne subtelności gotowania potrawy, zgodność z którymi, pozwoli osiągnąć właściwy rezultat: - Świeże jaja kurze. Żółtko nie powinno się rozlewać podczas smażenia. Dlatego jaja powinny być duże i świeże; - Pomidory. Ważne jest, aby używać dojrzałych pomidorów o ciemnoczerwonym miąższu. Pomidory muszą być aromatyczne, smaczne i mięsiste. W zimie do przygotowania dania można użyć pomidorów z puszki w ich własnym soku; - Olej roślinny. Gotuj potrawę tylko na wysokiej jakości oliwie z oliwek. Oczywiście, można też użyć zwykłego oleju słonecznikowego, ale w tym przypadku otrzymamy jajka z pomidorami, a nie shakshukę. Oliwa z oliwek powinna być najwyższej jakości i przeznaczona do smażenia; - Shakshuka powinna być przygotowana w dobrze wyglądającym naczyniu, ponieważ to właśnie w nim będzie podawana. Żeliwna patelnia, ceramiczna taca lub szklane naczynie do pieczenia są uważane za najbardziej odpowiednie.

Idealna shakshuka: przepis krok po kroku

Danie idealnie nadaje się zarówno na kawalerskie, jak i rodzinne śniadanie. Klasyczny przepis zakłada użycie cebuli i świeżej kolendry. Nie bój się jeść cebuli na śniadanie. Przecież w procesie obróbki termicznej straci swój specyficzny aromat i smak.

W klasycznej recepturze nie ma żadnych niespecyficznych dodatków typu kiełbasa, boczek, mięso. Danie okazuje się niskokaloryczne. Dlatego świetnie nadaje się na zdrowe śniadanie i zdrową przekąskę. Klasyczny przepis zawiera słodką paprykę. Lepiej jest wziąć papryki o różnych kolorach, tak, że danie okazuje się bardziej jasne i niezwykłe.

Składniki:

- Oliwa z oliwek - 2 łyżki stołowe; - Cebula - ½ główki; - Jaja kurze - 3 szt; - Pomidory - 4 szt; - Czosnek - 2 ząbki; - Papryka słodka - 1 szt; - Papryka ostra - ½ sztuki; - Sól, cukier, pieprz i zira po szczypcie; - Posiekana kolendra - 2 łyżeczki

Metoda przygotowania:

Pokrój cebulę w półkrążki i podsmaż na złoty kolor na rozgrzanej oliwie z oliwek; Dodajemy cebulę, przeciśnięty przez praskę lub drobno posiekany czosnek; Następnie na patelnię wrzucamy pokrojoną paprykę, a po 2-5 minutach plasterki pomidora; Gotować przez 5 minut, następnie doprawić solą, pieprzem, cukrem i kminkiem; Zrób wgłębienia w sosie i wbijaj po jednym jajku. Jajka należy dodawać bardzo ostrożnie, aby ich nie zabrakło; Przykryć i gotować przez około 10 minut; W rezultacie białko powinno być twarde, a żółtko płynne i nie przykryte folią; Ważne jest, aby sos był na tyle płynny, aby danie nie przypaliło się podczas gotowania. Jeśli wody jest za mało, do sosu można dodać odrobinę koncentratu pomidorowego wymieszanego z wodą; Podawać shakshukę posypaną świeżą kolendrą, wraz z chlebem lub chlebem pita.

Obfita shakshuka na chudych tostach

Shakshuka to danie porcjowane, które przygotowuje się osobno dla każdej osoby. Jeśli nie masz wielu pojemników, aby zrobić idealne śniadanie dla każdego członka rodziny, wystarczy przepis na chleb. Chleb należy suszyć na suchej, rozgrzanej, grubościennej patelni. Do tego przepisu nada się każdy rodzaj chudego pieczywa: bochenek, ciabatta, chlebek pita, a nawet tortille sezamowe. Chleb powinien być suszony w ilości 1 kromka na 1 osobę.

To danie pozwala na eksperymentowanie z przyprawami. Jeśli planujesz podać shakshukę dla dzieci, ostrą paprykę możesz zastąpić słodką papryką. Smak będzie bardziej neutralny. Danie będzie bardziej tonizujące i orzeźwiające, jeśli do przepisu dodamy szczyptę estragonu.

Składniki:

- Chleb - 1 kromka; - Jedno jajko kurze - 1 szt; - Pomidorki koktajlowe - 8 szt; - Oliwa z oliwek - ½ łyżki stołowej; - Sól, papryka, kminek, estragon po szczypcie; - Papryka słodka - 1 szt; - Cebula - 1 główka; - Czosnek - 1 ząbek.

Metoda przygotowania:

Na rozgrzanej oliwie podsmażamy cebulę pokrojoną w półkrążki, po kilku minutach dodajemy zmiażdżony czosnek; Dodajemy pokrojoną w kostkę paprykę i pomidorki koktajlowe pokrojone na ćwiartki; Doprawić do smaku solą i pieprzem; Wbij jajko do warzyw i gotuj przez 7-10 minut, aż powstanie twarde, stabilne białko; Chleb tostowy opiecz na suchej patelni i skrop oliwą z oliwek; Gotową shakshukę rozsmarować na tostowanym chlebie i podawać.

Szpinak shakshuka: przepis krok po kroku z zdjęciami w domu

Bardzo aromatyczna i niesamowicie pyszna jest uważana za szpinakową shakshukę. Aby ocienić smak szpinaku pomoże ser fetta, który sprawi, że smak potrawy będzie śródziemnomorski. Sery solankowe są bogate w witaminy i minerały. Przywraca prawidłową pracę jelit i jest świetnym rozwiązaniem na dobry początek dnia.

Dzięki obecności szpinaku i zielonej cebulki, danie wygląda bardzo kolorowo. Szpinak doskonale syci, wspomaga usuwanie toksyn i zanieczyszczeń z organizmu. Pobudza metabolizm i wspomaga produkcję energii - a czyż nie tego właśnie potrzebujesz na dobry początek dnia?

Składniki:

- Zielona cebula - 2-3 ćwiartki; - Szpinak - 500 gr; - Ser Fetta - 250 gramów; - Jaja kurze - 5 szt; - Oliwa z oliwek - 2 łyżki stołowe; - Sól i czarny pieprz do smaku.

Metoda przygotowania:

Auchan

Cebulę pokroić w krążki; Rozdrobnij szpinak rękoma. Musi być dość duży; Na oliwie z oliwek podsmażyć zieloną cebulę 1-2 minuty; Dodać szpinak. Gdy zmięknie, posolić i popieprzyć; Dodajemy jajka i gotujemy na patelni pod przykryciem przez 5 minut; Udekoruj danie kawałkami sera feta i podawaj na gorąco!

Istnieje tak wiele przepisów na przyrządzenie shakshuki. Dzięki temu każdy może przygotować dla siebie idealne żydowskie śniadanie, zbilansowane pod względem zawartości białka, tłuszczów i węglowodanów. Nie zapomnij podać do shakshuki dużej ilości świeżych ziół i warzyw.