Pyszne i proste przepisy na zdrowe odżywianie

W dzisiejszych czasach bardzo popularne stały się przepisy na zdrowe pod względem odżywczym posiłki. Są one wykonane z wysokiej jakości produktów i są gotowane w delikatnej temperaturze. Po pierwsze, musisz zdecydować, z czym będziesz gotować. Idealne są: świeże warzywa, pełnoziarniste produkty zbożowe, rośliny strączkowe, orzechy, owoce i jagody, twaróg i jaja, drób lub ryby. Po drugie, należy zrezygnować z soli i cukru. Cukier należy zastąpić miodem. Jeśli chodzi o sól, możesz użyć jej bardzo mało lub zastąpić ją przyprawami lub sosem sojowym.

Po trzecie, nie zapominajmy o pełnowartościowości gotowego posiłku. Powinien być zrównoważony w tłuszcze, białka i węglowodany. Węglowodany powinny być złożone, co oznacza, że są rozkładane powoli, dając uczucie sytości na długi czas. Należy unikać węglowodanów prostych (słodyczy). Ale jeśli naprawdę chcesz, powinieneś umieścić je w pierwszej połowie dnia.

Dobre przepisy

Ważne jest, aby zrozumieć, że właściwe przepisy żywnościowe nie są o diecie, ale o utrzymaniu zdrowego ciała! Jedzenie powinno odżywiać, a nie powodować uczucie pełności w żołądku. Dlatego należy gotować potrawy, które są bogate w witaminy, minerały, aminokwasy i inne cenne składniki.

Dobre przepisyNiektórzy ludzie używają

przepisów na jedzenie odpowiednich pokarmów, aby schudnąć. Ale używanie ich tymczasowo nie jest właściwe. Waga powinna być ustabilizowana, a odżywianie powinno być zawsze kompletne i zbilansowane. Ważne jest, aby zdać sobie sprawę, że dobre odżywianie jest zawsze pyszne! Upewnij się tylko, że korzystasz z wypróbowanych i sprawdzonych przepisów!

Smakowite klopsiki z kurczaka z serem

Smaczny przepis na odpowiednie potrawy zostanie doceniony przez wszystkich w rodzinie. Świetnym przykładem są klopsiki z kurczaka z twarogiem. Lepiej gotować je na parze. W tym przypadku zachowają one wszystkie użyteczne substancje. Jeśli jednak nie masz parowaru, możesz użyć zwykłego piekarnika.

Podawać samodzielnie lub z dodatkiem świeżych pomidorów, duszonej marchewki lub pieczonych brokułów. Jeśli gotujesz na parze, możesz również przygotować warzywa na raz.

Składniki:

  • Filet z kurczaka - 500 gr;
  • Czosnek - 2 ząbki;
  • Twarożek beztłuszczowy - 200 gr;
  • Zielenina - według uznania;
  • Sól, pieprz - do smaku;
  • Jedno żółtko jajka - według uznania.
Miękkie klopsiki z kurczaka z twarogiemSposób

przyrządzania

:
  1. Filet z kurczaka oczyścić z folii i zmielić w blenderze lub maszynce do mięsa;
  2. Do mięsa mielonego dodać twaróg, czosnek, sól, pieprz i żółtko. Ubijać masę za pomocą blendera;
  3. Mokrymi rękami formujemy kulki, które umieszczamy w misce parowaru lub w naczyniu do zapiekania. Jeśli piec w piekarniku, lepiej jest posmarować formę olejem roślinnym i wypełnić ją niewielką ilością wody;
  4. Klopsiki gotujemy przez 20-25 minut w temperaturze 180 stopni.

Dzieci będą zachwycone tym daniem. Smakuje bardzo delikatnie! Można je podawać z sosem borówkowym.

Bulgur z warzywami

W Rosji kasza zwana bulgur dopiero zdobywa popularność. Mimo to na jej bazie można przyrządzić wiele pysznych i zdrowych potraw. Kasza ma przyjemny smak, jest łatwa i szybka w przygotowaniu, można ją łączyć z warzywami i suszonymi owocami. Bulgur jest bogaty w białko i tłuszcze wielonienasycone. Jest to doskonała przekąska zaspokajająca głód. Nadaje się więc do każdego posiłku.

Jest bogata w błonnik i włókno grube. Pozwala szybciej schudnąć, nawet przy jedzeniu mniejszych porcji. Bulgur można łączyć z różnymi warzywami. Szczególnie dobrze komponuje się z nim bakłażan i marchewka. Poniższy przepis jest idealny jako dodatek do dania głównego. Nadaje się również jako danie główne.

Składniki:

  • Bulgur - 250 gramów;
  • Marchew - 1 duża marchew;
  • Bakłażan - 1 bakłażan. Można wziąć mrożone bakłażany - 150 gramów;
  • Kukurydza mrożona - 150 gramów;
  • Pomidor - 2 szt;
  • Olej roślinny - 2 łyżki stołowe;
  • Sól - do smaku.
Bulgur z warzywami:

przepis

krok po krokuSposób

przyrządzania

:
  1. Umyj bulgur i smaż go na oleju roślinnym, aż nabierze orzechowego smaku;
  2. Bakłażana kroimy na kawałki, posypujemy solą i odstawiamy na 15 minut, aby pozbyć się goryczy. Mrożone bakłażany należy po prostu rozmrozić;
  3. Gdy tylko pojawi się lekki orzechowy aromat, zalej kaszę 2,5 szklankami zimnej wody. Pozostawić bulgur do ugotowania pod zamkniętą pokrywką;
  4. Marchew pokroić w kostkę lub w długie paski;
  5. Gdy woda w garnku się zagotuje, dodaj do kaszy marchewkę i rozmrożoną kukurydzę. Zmniejszyć ogień do minimum;
  6. Pomidora obrać i pokroić w drobną kostkę. Dusić pomidora wraz z bakłażanem na niewielkiej ilości oleju roślinnego pod zamkniętą pokrywką;
  7. Do gotowej kaszy dodać duszone pomidory z bakłażanem, posolić do smaku, dodać świeże zioła i podawać.

To danie jest idealne na śniadanie, obiad i kolację. Ma przyjemny profil smakowy. Dzięki temu będzie doskonale smakować w codziennych potrawach.

Kasza gryczana z warzywami

Kasza gryczana jest idealnym dodatkiem do potraw i smacznym samodzielnym daniem. Zawiera 80% białka, węglowodany złożone i trochę tłuszczu. Kasza gryczana jest bardzo sycąca i wypełnia komórki cennymi witaminami i minerałami. Zwiększa poziom hemoglobiny we krwi, ponieważ jest bogaty w żelazo.

Kasza gryczana dobrze komponuje się z warzywami, drobiem i świeżymi ziołami. Można ją gotować w garnku lub w parowarze. Jeśli jednak chcemy, aby danie było jak najzdrowsze, to grykę należy ugotować. Cztery do sześciu godzin i jest gotowy do pracy.

Składniki:

  • Kasza gryczana - 300 gramów;
  • Korzeń selera - 2 szt;
  • Cebula - 1 główka;
  • Marchew - 1 szt;
  • Pomidor - 2 szt;
  • Świeża bazylia - do smaku, do podania;
  • Olej roślinny - 3 łyżki stołowe;
  • Sól - do smaku.
Kasza gryczana z

warzywamiSposób przy

rządzania:
  1. Kaszę gryczaną umyć pod bieżącą wodą i zalać wrzątkiem w proporcji 1 porcja kaszy i 2 porcje wody;
  2. Cebulę pokroić w drobną kostkę, seler i marchewkę w paseczki;
  3. Pomidora obrać i pokroić w kostkę;
  4. Na patelni z grubym dnem rozgrzej olej roślinny, w którym usmaż cebulę i marchewkę;
  5. Do warzyw dodajemy seler i pomidora. Dusimy do miękkości z odrobiną soli;
  6. Jak tylko kasza gryczana będzie gotowa, wymieszaj ją z warzywami, dodaj świeżą bazylię i podawaj.

Ważne jest, aby nauczyć się przygotowywać smaczne, właściwe potrawy, przepisy są bardzo zróżnicowane. W dzisiejszych czasach nie brakuje żywności. Dzięki temu możliwe jest stworzenie naprawdę urozmaiconego i zrównoważonego menu. Ważne jest, aby zrozumieć, że dobre odżywianie nie jest dietą. To po prostu filozofia życia, która pozwala na uzyskanie najlepszej możliwej jakości pożywienia, aby zachować urodę, zdrowie i młodość. Osoby z określonymi schorzeniami powinny dobierać dietę w oparciu o zalecenia lekarza.

Możesz również polubić:

Jak przyrządzić gładzicę: przepisy kulinarne

Tilapia: przepisy kulinarne

Jak gotować gromadnik: przepisy kulinarne

Czy podobają Ci się nasze artykuły? Zapisz się i poszukaj smaczne i zdrowe pomysły na chefmarket.pl ????

Wypróbuj nasze menu!

3 kolacje dla dwojga z bezpłatnym
dostawa za 1990 rubli. Wyświetl menu
Auchan