Pyszne pierogi z wiśniami
Pierogi z wiśniami to letni klasyk. Taki poczęstunek zawsze będzie mile wspominany przez tych szczęśliwców, którzy spędzali lato na wsi. Wiśniowe sady udekorowane czerwonymi jagodami to prawdziwa gratka dla dzieci. Kwaśne i soczyste czereśnie, zrywane prosto z drzewa, służyły jako miła przekąska dla wielu w przerwach między meczami.
Rano pierogi z wiśniami, przygotowywane z miłością, podawane z pyszną kwaśną śmietaną były jedzone jak szalone. Przypomnij sobie te przyjemne chwile i stwórz je dla swoich dorastających dzieci lub wnuków dzięki przepisom zawartym w tej publikacji.
Puszyste i smaczne pierogi z wiśniami
Najsmaczniejsze pierogi to te, które Twoi bliscy przygotowują dla Ciebie z troską. A w każdej rodzinie są one inne. Stwórz własne tradycje kulinarne, przygotuj pyszne pierogi z wiśniami na puszystym cieście z kefirem.
Pyszne pierogi z wiśniamiDociasta:
- 1 łyżka kefiru;
- 1 jajko;
- 300g mąki;
- 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej;
- 0,5 łyżeczki soli.
Dla nadzienia:
- 2-3 łyżki wydrylowanych wiśni;
- cukier.
:
- W głębokiej misce ubij jajko, aby połączyć białko i żółtko.
- Wlać kefir do jajka, wymieszać widelcem.
- Do miski przesiać mąkę, dodać sól i sodę oczyszczoną, wymieszać widelcem lub trzepaczką.
- Wlać kefir do miski z mąką i zagnieść ciasto. W razie potrzeby dodaj więcej mąki lub wody.
- Umieść ciasto na blacie roboczym i wyrabiaj przez 5-7 minut.
- Zawiń ciasto w folię i odstaw na stolnicę na 10-20 minut.
- W międzyczasie przygotuj czereśnie. Czereśnie umyć, obrać ze skórki i usunąć pestki. Umieść w durszlaku ustawionym nad miską, aby zebrać sok.
- Kiedy ciasto odpocznie przez chwilę, pokrój je na 3 równe porcje.
- Pierwszą część ciasta zwijamy w kiełbasę i kroimy na kawałki o grubości 1 cm.
- Rozwałkuj każdy kawałek ciasta na cienką warstwę (3 do 4 mm grubości) na lekko posypanej mąką powierzchni.
- Na środku ciasta ułożyć 3 do 4 czereśni, posypać około ½ łyżeczki cukru.
- Ściśle zepnij brzegi pieroga, uważając, aby po ugotowaniu nie wyciekły soki z nadzienia.
- Pierogi kładziemy na desce do krojenia lub innej powierzchni, która została obficie oprószona mąką.
- Z pozostałym ciastem powtórz proces przygotowania knedli z wiśniami.
- Na etapie gotowania pierogi można zamrozić lub ugotować. W pierwszym przypadku lekko posypujemy wierzch mąką i wkładamy pierogi na desce do zamrażarki. Po 2 do 3 godzinach można je zdjąć z płyty i umieścić w plastikowej torbie do przechowywania.
- Kiedy będziesz gotowy do gotowania pierogów, wlej około 1,5-2 litrów wody do rondla o pojemności co najmniej 3 litrów.
- Doprowadzić wodę do wrzenia, wrzucić partię 15-17 pierogów do gotującej się wody. Wymieszaj delikatnie łopatką, aby pierogi nie przywarły do dna patelni. Doprowadzić do wrzenia i gotować na średnim ogniu przez 3 do 4 minut.
- Wyjąć za pomocą łyżki cedzakowej lub małego durszlaka na wyłożony czystym ręcznikiem papier. Pozwól, aby wilgoć po obu stronach lekko wyschła.
- Pierogi układamy w głębokiej misce, polewamy roztopionym masłem i posypujemy odrobiną cukru.
- Pierogi podawać na gorąco lub na ciepło z kwaśną śmietaną. Jeśli pierogi wystygną, można je odgrzać w mikrofalówce lub ugotować na parze.
Możesz również polubić:
Przepisy na chrupiące ogórki na zimę na litrowy słoik
Domowe sosy na zimę
11 sposobów na wykorzystanie cytryny
Czy podobają Ci się nasze artykuły? Subskrybuj, polub i wyszukaj smaczne i przydatne pomysły na chefmarket.ru ????
AuchanNowy tydzień - nowe menu! 60 dań do wyboru. Pospiesz się i zamów wszystkie najsmaczniejsze dania na Targu Szefów Kuchni❤.
3 kolacje dla dwojga z bezpłatnymdostawa za 1990 rubli. Wyświetl menu