Pyszne przepisy na pierogi z szynką i serem

Auchan

Pierogi z szynką i serem są dość proste do wykonania, ale dość obfite i smaczne, a przepis jest dość łatwy. Podstawą jest ziemniak. Młode ziemniaki nie powinny być używane do produkcji klusek. Dzieje się tak dlatego, że ma niską zawartość skrobi. W związku z tym naleśniki mogą rozpływać się na patelni. Nie dodawaj zbyt dużo mąki do ciasta. W przeciwnym razie placki ziemniaczane będą sztywne.

Jeśli jest w niej dużo wody, przełóż masę ziemniaczaną na sito. Odcedź płyn do szklanki. Rozdzieli się on na dwie frakcje: sok i skrobię. Skrobia może być użyta do zrobienia bazy. Zastąpi on mąkę i jajka. Podczas smażenia naleśniki będą nasączone olejem roślinnym. Użyj ręczników kuchennych, aby usunąć nadmiar oleju i rozłożyć frytki po usmażeniu.

Pyszne placki ziemniaczane z serem i szynką: Szybki przepis

Obfite frytki ziemniaczane są świetne na przekąskę lub mogą zastąpić główny posiłek. Możesz dodać do nich różne przyprawy i suche zioła. Placki ziemniaczane, jak każde inne, podawać z kwaśną śmietaną. Posiekana zielenina jest również odpowiednia. Odpowiedni jest twardy ser, który dobrze się topi.

Wielu kucharzy zaleca pokrojenie szynki i sera w drobną kostkę. Ale lepiej jest zetrzeć je na grubej tarce. Konsystencja gotowego produktu będzie bardziej jednolita i delikatna. Aby zmniejszyć zawartość tłuszczu, lepiej jest smażyć podstawę w niewielkiej ilości oleju na nieprzywierającej patelni.

Składniki:

  • Ziemniaki - 3 bulwy średniej wielkości;
  • Szynka - 100 gramów;
  • Ser twardy - 70 gr;
  • Jaja kurze - 2 szt;
  • Mąka pszenna - 4 łyżki stołowe;
  • Cebula - 1 główka;
  • Olej - do smażenia;
  • Sól i czarny pieprz - do smaku.
Pyszne kluski ziemniaczane z serem i szynką: szybki przepisMetoda

przygotowania

:
  1. Szynkę i ser zetrzeć na tarce do miski, doprawić solą i pieprzem;
  2. Cebulę drobno posiekać. Lepiej jest użyć tarki, aby cebula stała się papką. Dodaj cebulę do reszty posiekanej żywności;
  3. W osobnej misce posiekać ziemniaki na grubej tarce, odcisnąć resztę płynu. Ważne jest, aby plasterki ziemniaków były suche. W przeciwnym razie będziesz potrzebował dużo mąki, aby ułatwić sobie pracę z ciastem;
  4. Dodaj chipsy ziemniaczane do reszty składników, a następnie dodaj jajka. Mieszać do uzyskania jednorodnej masy;
  5. Do bazy dodać przesianą mąkę i jeszcze raz wymieszać;
  6. Na patelni rozgrzać olej roślinny, wlać ciasto łyżką stołową, spłaszczyć trochę, tak aby obrabiane przedmioty nie były zbyt wysokie;
  7. Smażyć ciasto z każdej strony, aż będzie chrupiące;
  8. Wyłóż danie na papierowe ręczniki, podawaj gorące!

Zapiekane placki ziemniaczane z szynką: przepis w piekarniku

Jeśli jesteś fanem placków ziemniaczanych, ale z jakiegoś powodu nie możesz jeść smażonych potraw, możesz przyrządzić swoje ulubione danie w piekarniku. W tym przypadku okaże się mniej kaloryczny i bardziej zdrowy. Warto pamiętać, że pieczone ziemniaki mają wyższy indeks glikemiczny. Dlatego należy go spożywać w ograniczonych ilościach.

Zaletą robienia placków ziemniaczanych w piekarniku jest również to, że nie trzeba stać przy kuchence. Naleśniki wkłada się do piekarnika i piecze przez określony czas. Nie trzeba ich wycierać ręcznikiem, bo okazują się już dość suche i zawierają sporo tłuszczu.

Składniki:

  • Ziemniaki - 5 bulw średniej wielkości;
  • Cebula - 1 główka;
  • Szynka - 200 gr;
  • Jajko kurze - 2 jajka;
  • Mąka - 4 łyżki stołowe;
  • Sól, pieprz - do smaku;
  • Olej roślinny - 2-3 łyżki stołowe.
Zapiekane placki ziemniaczane z szynką: przepis w

piekarnikuSposób przy

rządzania:
  1. Szynkę i cebulę pokroić w drobną kostkę;
  2. Na patelni rozgrzać olej roślinny, podsmażyć cebulę, aż stanie się przezroczysta. Następnie dodajemy szynkę i lekko podsmażamy, powinna się zrumienić;
  3. Zetrzyj ziemniaki na grubej tarce i odciśnij je rękami, aby spłynął z nich nadmiar soku. Można je namoczyć w wodzie, co szybko zmyje skrobię. Następnie dobrze wycisnąć ziemniaki rękoma;
  4. Wymieszaj chipsy ziemniaczane z jajkami, mąką, solą i pieprzem. Gdy masa będzie jednolita, dodajemy podsmażoną cebulę i szynkę. Jeszcze raz dobrze zagnieść;
  5. Blachę wysmarować olejem lub wyłożyć papierem pergaminowym i wyłożyć na nią łyżką ciasto. Naleśniki powinny mieć grubość około 0,5 cm. Lekko docisnąć je łyżką;
  6. Piec placki w temperaturze 160 stopni, aż będą chrupiące. Możesz je wyjąć, obrócić na drugą stronę i dokończyć pieczenie przez około 2-3 minuty. Taka prosta manipulacja pozwala na uzyskanie chrupiącej skórki z obu stron.

Do tego przepisu można dodać starty ser, którym posypuje się placki na 5 minut przed końcem pieczenia. Ser się rozpuści, a potrawa będzie miała przyjemny posmak.

Pyszne pierogi z szynką: przepis bez mąki i jajek

Możliwe jest przygotowanie pierogów naleśnikowych bez jajek. Jajka można wykluczyć z przepisu, jeśli używamy starych ziemniaków, które mają dużo skrobi. Głównym składnikiem wiążącym w tym przepisie jest kwaśna śmietana. Kwaśna śmietana powinna być gęsta i o średniej zawartości tłuszczu. Jeśli chodzi o ser i szynkę, również zetrzyj je na tarce lub pokrój w drobną kostkę.

Kwaśna śmietana sprawi, że chipsy nie ściemnieją. Dzięki temu można zrezygnować z dodawania cebuli.

Składniki:

  • Ziemniaki - 6 bulw (600g);
  • Ser twardy - 100 gr;
  • Cebula - 1 główka;
  • Kwaśna śmietana - 100 gr;
  • Szynka - 100 gr;
  • Mąka pszenna - 2 łyżki;
  • Sól - ½ łyżeczki;
  • Przyprawy - do smaku;
  • Olej roślinny - do smażenia.
Pyszne pierogi z szynką: przepis bez mąki i

jajekSposób przy

rządzania:
  1. Przygotować bulwy w taki sam sposób, jak w przepisach powyżej. Po odciśnięciu wymieszać z kwaśną śmietaną, aby wiórki nie ściemniały;
  2. Dodaj wszystkie pozostałe składniki z wyjątkiem mąki. Wymieszać rękoma do uzyskania jednolitej masy;
  3. Dodać mąkę. Może być potrzebne trochę więcej lub mniej mąki. Jeśli masa dobrze się trzyma, mąkę można całkowicie pominąć;
  4. Na patelni rozgrzać odpowiednią ilość oleju roślinnego. Zasadą jest, że olej powinien pokrywać połowę pierogów;
  5. Kiedy olej zacznie "klikać", zacznij nakładać na niego łyżką ciasto. Upewnij się, że docisnąłeś podstawę, aby naleśniki były płaskie;
  6. Smażyć naleśniki z każdej strony, aż będą chrupiące.

Smażone frytki ziemniaczane są dość kaloryczne i tłuste. Dlatego należy je podawać z posiekanymi ziołami i warzywami. Zmniejsza to kaloryczność gotowanej potrawy, czyni ją smacznym posiłkiem i zwiększa jej przydatność.

Draniki są dość łatwe do przygotowania. Mogą być zatem stosowane jako niezobowiązujące danie obiadowe lub kolacyjne. Mąka nie jest wymagana. Usuwa nadmiar wilgoci. Mąka może być zastąpiona skrobią, aby poprawić smak gotowego produktu.

Darmowa dostawa nawet poza miasto!

Chefmarket udostępnia

produkty z przepisami na

łatwe i smaczne gotowanie w domu. Dostawa jest zawsze bezpłatna, nawet do domku letniskowego! Dostarczamy do 60 km od Moskwy, 30 km od Sankt Petersburga i 30 km od Niżnego Nowogrodu.

Nowy tydzień - nowe menu! 60 posiłków do wyboru. Pospiesz się i zamów wszystkie najsmaczniejsze rzeczy na targu szefa kuchni❤.

3 kolacje dla dwojga z bezpłatnym
dostawa za 1990 rubli. Wyświetl menu