Pyszne sałatki i przekąski

Auchan

To nie obfitość mięsa tworzy dobry stół biesiadny - to pięknie prezentujące się, smaczne sałatki i przystawki. Tradycyjnie takie dania podawane są przed daniem głównym. Uczestnicy biesiady mogą dowolnie wybierać potrawy, które znajdą się na ich talerzach. Część przekąskowa i sałatkowa imprezy trwa często do dwóch godzin i towarzyszą jej napoje alkoholowe.

Różnorodność serwowanych dań zależy od samopoczucia gospodarza. Przepisy na sałatki i przystawki są zazwyczaj przygotowywane z wędzonymi lub solonymi rybami, krojonymi kiełbasami, mięsem, serami, marynowanymi, świeżymi lub solonymi warzywami i grzybami. Krewetki i kawior, naleśniki i tartaletki cieszą się ostatnio dużym zainteresowaniem.

Z tej publikacji można poznać nowe przepisy na sałatki i przystawki. Każda z nich będzie ozdobą świątecznego stołu i dowodem dobrego smaku organizatorów tej okazji.

Carpaccio z tuńczyka

Carpaccio z tuńczyka to wykwintna przystawka, która zadowoli nawet najbardziej wybrednych gości. Jest nie tylko smaczna, ale i zdrowa. Podamy przepis na 10 porcji. To wystarczy na smaczną sałatkę lub przekąskę. Przepisy na większe uroczystości przygotowywane są w podwójnych porcjach.

Przygotować surową salsę:

  • 700 gr. tuńczyka lub żółtego ogona;
  • 60 gr. czerwona cebula;
  • 6gr. skórki z cytryny;
  • 115 gr. solone kapary;
  • 60 gr. pietruszki;
  • 330 ml. oliwy z oliwek extra virgin;
  • 70 gr. korzeń selera;
  • 1 pieprz;
  • 60 gr. oliwek;
  • 2 ząbki czosnku.

Przygotować grzanki:

  • 340 gr. białego chleba bez skórki;
  • 480 ml. oleju słonecznikowego;
  • Pieprz, sól do smaku;

Przygotować zioła:

  • 110g. białe kawałki kędzierzawej endywii;
  • 30 zielonych oliwek;
  • 110 gr. rukoli;
  • 110g. koper włoski;
  • 6 rzodkiewek;
  • 15 gr. liście selera;
  • 30 ml. soku z cytryny;
  • 60 ml. oliwy z oliwek;
  • Sól, pieprz do smaku.
Carpaccio z tuńczykaSposób

przygotowania

:
  1. Proces gotowania nie jest bardziej skomplikowany niż przygotowanie prostych sałatek i przystawek. Dla salsy, pokrój cebulę w drobną kostkę, umyj kapary i pokrój korzeń selera w cienkie plasterki.
  2. Oliwki grubo posiekać, czosnek zmielić, a obraną paprykę pokroić w kostkę.
  3. Drobno posiekać pietruszkę.
  4. Wymieszaj składniki w misce. Doprawić solą i pieprzem, skropić oliwą i wymieszać.
  5. Tuńczyka kroimy ostrym nożem w plastry, po około 70g każdy. Wiele nowych przepisów na sałatki i przekąski z fotografiami opiera się na tuńczyku. Można też zastąpić żółtym ciastem.
  6. Owinąć deskę folią spożywczą, ułożyć plastry i przykryć folią spożywczą.
  7. Ubijaj delikatnie plastry, aż będą miały grubość kartki papieru, schładzaj.
  8. Do przygotowania grzanek przygotuj frytownicę z podaną ilością oleju.
  9. Chleb pokroić w kostkę i usmażyć na złoty kolor. Wyjąć za pomocą łyżki cedzakowej na papierowy ręcznik.
  10. Posolić i popieprzyć plastry, delikatnie wymieszać.
  11. Do części sałatkowej, grubo poszarpać składniki liściaste.
  12. Rzodkiewki pokroić w paski julienne i dodać do sałatki.
  13. Sałatkę polać sokiem z cytryny i oliwą, wymieszać.
  14. Przepisy na szybkie sałatki i przekąski podawane są na dużych talerzach. Połóż kawałek tuńczyka na środku talerza.
  15. Rozłóż około 45g surowej salsy na plastrze tuńczyka, rozprowadź ją równomiernie na całym plastrze.
  16. Na wierzchu posypać grzankami, położyć szczyptę sałaty.
  17. Ułóż 3 oliwki w dowolnym miejscu. Skropić oliwą i sokiem z cytryny i podawać.

Krewetki smażone z czosnkiem

Krewetki są smaczne i łatwe do przyrządzenia, obfite i bardzo zdrowe. Tworzą piękne sałatki i przystawki. Przepisy z fotografiami są przygotowane z gotowanymi lub smażonymi skorupiakami. Zrobimy przystawkę z krewetkami smażonymi na 10 porcji. Jeśli jest brojler, danie wyjdzie idealne.

Przygotuj się:

  • 800g krewetek;
  • 120g bułki tartej;
  • 170 g. masła;
  • 15 g. czosnku;
  • 2-3 (3 g) gałązki pietruszki;
  • 3 g oregano;
  • 1,5 łyżeczki soli;
  • ¼ łyżeczki mielonego pieprzu.
Krewetki smażone z czosnkiemJak

gotować:

  1. Ze smażonymi krewetkami można przygotować ciekawe przepisy na sałatki i przystawki. Można je również podawać jako samodzielną przekąskę na szaszłykach lub grzankach.
  2. Obrać, zmielić czosnek.
  3. Opłukać, posiekać pietruszkę i oregano.
  4. Obierz, motylek-krewetka. Użyj krewetek, około 16-20 na kg.
  5. W misce wymieszać bułkę tartą, czosnek i posiekane zioła.
  6. Dodać roztopione masło i wymieszać do połączenia.
  7. Przygotuj ceramiczne naczynie do pieczenia. Pieczone krewetki to świetny dodatek do nietypowych przepisów na sałatki i przekąski.
  8. Umieść krewetki w naczyniu. Posyp 1-2 łyżki mieszanki bułki tartej, ziół i oleju na każdy z nich.
  9. Piec aż zmiękną i podawać. Najlepiej piec je pod brojlerem lub na grillu. Jeśli nie, użyj piekarnika.

Krewetki faszerowane

Krewetki faszerowane to przystawka, która z pewnością przyciągnie uwagę. Możesz być pewien, że nie zostanie na stole. Każdy w pokoju ma ochotę na porcję. Podobnie jak w przypadku poprzednich przepisów na proste i smaczne sałatki i przystawki, proponujemy przygotowanie nadziewanych krewetek na 10 porcji.

Przygotuj się:

  • 800g obranych krewetek;
  • 198g obranego mięsa krabowego;
  • 90 ml. 33% kremu;
  • 40g. masła;
  • 40 gr. zielonej cebuli;
  • 40 gr. mąki;
  • 1 cebula;
  • 80 ml. białego wina;
  • 30-50 ml. sok z cytryny;
  • Sól, pieprz;
  • 60 gr. bułki tartej;
  • 30 ml. masła.
Krewetki faszerowaneJak

przyrządzać:

  1. Wymieszaj w misce olej o temperaturze pokojowej i bułkę tartą.
  2. Cebulę obrać i pokroić w kostkę.
  3. Posiekać cebulę dymkę.
  4. Na patelni roztopić trochę masła, podsmażyć 2 rodzaje cebuli.
  5. Dodać mąkę, smażyć wszystko razem przez około 3 minuty.
  6. Dodać wino, śmietanę, mięso krabowe. Mieszając, doprowadzić do wrzenia. Białe wino do krewetek to wyśmienity dodatek do sałatek i przystawek. Przepisy ze zdjęciami zawsze zawierają niesłodzone białe wino.
  7. Po zagotowaniu gotować na wolnym ogniu przez 5 minut. Masa powinna zgęstnieć. Jeśli tak się nie stanie, gotuj dłużej, aż zgęstnieje.
  8. Dodać sól, pieprz, sok z cytryny. Wymieszaj, a następnie odstaw do ostygnięcia.
  9. Krewetki powinny być wielkości około 16-20 na kg. Opłukać, przeciąć wzdłuż grzbietu.
  10. Każdą napełnić ostudzonym nadzieniem, posypać bułką tartą i masłem.
  11. Piekarnik rozgrzać do 210 stopni, zrumienić krewetki, podawać.

Naleśniki szpinakowe nadziewane owocami morza

Naleśniki są częścią tradycyjnie rosyjskich przepisów na sałatki i przekąski. Ze zdjęciami procesów, to jest łatwe do gotowania. Ale technologia takiej przekąski jest tak prosta, że nawet początkujący kucharz może sobie z nią poradzić. Najważniejsze jest, aby stosować się do naszych zaleceń.

Przygotować placki szpinakowe:

  • 950ml mleka;
  • 10 ubitych jaj;
  • 280g puree z liści szpinaku;
  • 280g mąki;
  • 1 łyżeczka soli;
  • 0,5 łyżeczki mielonego pieprzu;
  • 1 łyżka oleju słonecznikowego.

Przygotować się do nadzienia:

  • 450 gr. krewetki;
  • 300 gr. mięsa krabowego;
  • 280 gr. przegrzebki lagunowe;
  • 480 ml. sosu beszamelowego;
  • 140 gr. pieczarki;
  • 10 gr. szalotki;
  • 110 gr. masła;
  • 140g. czerwona papryka;
  • Sól, pieprz do smaku;
  • 600 ml. sosu muślinowego.
Naleśniki szpinakowe z nadzieniem z owoców morzaJak

przyrządzić:

  1. Jeśli uzupełnisz przepisy na sałatki i przystawki zdjęciami z pysznymi naleśnikami, świąteczne menu okaże się nie tylko smaczne, ale i obfite. Aby to przygotować, najpierw pokrój w plastry.
  2. Szalotkę, grzyby i krewetki drobno pokroić.
  3. Pokroić w kostkę mięso kraba i przegrzebki.
  4. Czerwoną paprykę pokroić w drobną kostkę.
  5. Teraz przygotuj naleśniki. Wymieszać w dużej misce przetarte liście szpinaku (posiekać w blenderze), mleko, osobno ubite jajka, sól, pieprz, mąkę. Dodajemy odrobinę oleju słonecznikowego, pieczemy cienkie placki na patelni do naleśników.
  6. Owoce morza to popularny składnik sałatek i przystawek. Przepisy z fotografiami są popularne. Aby zadowolić podniebienie, przygotuj udane nadzienie.
  7. Podsmażyć szalotki i grzyby na maśle.
  8. Dodaj krewetki, przegrzebki, mięso krabowe. Smażyć do miękkości.
  9. Dodać sos beszamelowy, doprowadzić do wrzenia i gotować na wolnym ogniu przez 5 do 10 minut. Doprawić solą i pieprzem, przełożyć do miski i pozostawić do ostygnięcia.
  10. Naleśniki napełniać i zwijać.
  11. Ułóż placki na blasze do pieczenia wyłożonej pergaminem.
  12. Piec w piekarniku w temperaturze 177°C, aby nadzienie było gorące.
  13. Jeśli jest taka możliwość, polej naleśniki sosem muślinowym i lekko zrumień pod brojlerem lub salamandrą. Jeśli nie, po prostu podawaj.

Możesz również polubić:

Marshmallows w domu: przepis z fotografiami

Co można ugotować na obiad szybko i smacznie

Łatwe przepisy na smaczne ciasta

Czy podobają Ci się nasze artykuły? Zapisz się i poszukaj smaczne i zdrowe pomysły na chefmarket.pl ????

Wypróbuj nasze menu!

3 kolacje dla dwojga z bezpłatnym
dostawa za 1990 rubli. Wyświetl menu