Pyszne sałatki i przekąski
To nie obfitość mięsa tworzy dobry stół biesiadny - to pięknie prezentujące się, smaczne sałatki i przystawki. Tradycyjnie takie dania podawane są przed daniem głównym. Uczestnicy biesiady mogą dowolnie wybierać potrawy, które znajdą się na ich talerzach. Część przekąskowa i sałatkowa imprezy trwa często do dwóch godzin i towarzyszą jej napoje alkoholowe.
Różnorodność serwowanych dań zależy od samopoczucia gospodarza. Przepisy na sałatki i przystawki są zazwyczaj przygotowywane z wędzonymi lub solonymi rybami, krojonymi kiełbasami, mięsem, serami, marynowanymi, świeżymi lub solonymi warzywami i grzybami. Krewetki i kawior, naleśniki i tartaletki cieszą się ostatnio dużym zainteresowaniem.
Z tej publikacji można poznać nowe przepisy na sałatki i przystawki. Każda z nich będzie ozdobą świątecznego stołu i dowodem dobrego smaku organizatorów tej okazji.
Carpaccio z tuńczyka
Carpaccio z tuńczyka to wykwintna przystawka, która zadowoli nawet najbardziej wybrednych gości. Jest nie tylko smaczna, ale i zdrowa. Podamy przepis na 10 porcji. To wystarczy na smaczną sałatkę lub przekąskę. Przepisy na większe uroczystości przygotowywane są w podwójnych porcjach.
Przygotować surową salsę:
- 700 gr. tuńczyka lub żółtego ogona;
- 60 gr. czerwona cebula;
- 6gr. skórki z cytryny;
- 115 gr. solone kapary;
- 60 gr. pietruszki;
- 330 ml. oliwy z oliwek extra virgin;
- 70 gr. korzeń selera;
- 1 pieprz;
- 60 gr. oliwek;
- 2 ząbki czosnku.
Przygotować grzanki:
- 340 gr. białego chleba bez skórki;
- 480 ml. oleju słonecznikowego;
- Pieprz, sól do smaku;
Przygotować zioła:
- 110g. białe kawałki kędzierzawej endywii;
- 30 zielonych oliwek;
- 110 gr. rukoli;
- 110g. koper włoski;
- 6 rzodkiewek;
- 15 gr. liście selera;
- 30 ml. soku z cytryny;
- 60 ml. oliwy z oliwek;
- Sól, pieprz do smaku.
przygotowania
:- Proces gotowania nie jest bardziej skomplikowany niż przygotowanie prostych sałatek i przystawek. Dla salsy, pokrój cebulę w drobną kostkę, umyj kapary i pokrój korzeń selera w cienkie plasterki.
- Oliwki grubo posiekać, czosnek zmielić, a obraną paprykę pokroić w kostkę.
- Drobno posiekać pietruszkę.
- Wymieszaj składniki w misce. Doprawić solą i pieprzem, skropić oliwą i wymieszać.
- Tuńczyka kroimy ostrym nożem w plastry, po około 70g każdy. Wiele nowych przepisów na sałatki i przekąski z fotografiami opiera się na tuńczyku. Można też zastąpić żółtym ciastem.
- Owinąć deskę folią spożywczą, ułożyć plastry i przykryć folią spożywczą.
- Ubijaj delikatnie plastry, aż będą miały grubość kartki papieru, schładzaj.
- Do przygotowania grzanek przygotuj frytownicę z podaną ilością oleju.
- Chleb pokroić w kostkę i usmażyć na złoty kolor. Wyjąć za pomocą łyżki cedzakowej na papierowy ręcznik.
- Posolić i popieprzyć plastry, delikatnie wymieszać.
- Do części sałatkowej, grubo poszarpać składniki liściaste.
- Rzodkiewki pokroić w paski julienne i dodać do sałatki.
- Sałatkę polać sokiem z cytryny i oliwą, wymieszać.
- Przepisy na szybkie sałatki i przekąski podawane są na dużych talerzach. Połóż kawałek tuńczyka na środku talerza.
- Rozłóż około 45g surowej salsy na plastrze tuńczyka, rozprowadź ją równomiernie na całym plastrze.
- Na wierzchu posypać grzankami, położyć szczyptę sałaty.
- Ułóż 3 oliwki w dowolnym miejscu. Skropić oliwą i sokiem z cytryny i podawać.
Krewetki smażone z czosnkiem
Krewetki są smaczne i łatwe do przyrządzenia, obfite i bardzo zdrowe. Tworzą piękne sałatki i przystawki. Przepisy z fotografiami są przygotowane z gotowanymi lub smażonymi skorupiakami. Zrobimy przystawkę z krewetkami smażonymi na 10 porcji. Jeśli jest brojler, danie wyjdzie idealne.
Przygotuj się:
- 800g krewetek;
- 120g bułki tartej;
- 170 g. masła;
- 15 g. czosnku;
- 2-3 (3 g) gałązki pietruszki;
- 3 g oregano;
- 1,5 łyżeczki soli;
- ¼ łyżeczki mielonego pieprzu.
gotować:
- Ze smażonymi krewetkami można przygotować ciekawe przepisy na sałatki i przystawki. Można je również podawać jako samodzielną przekąskę na szaszłykach lub grzankach.
- Obrać, zmielić czosnek.
- Opłukać, posiekać pietruszkę i oregano.
- Obierz, motylek-krewetka. Użyj krewetek, około 16-20 na kg.
- W misce wymieszać bułkę tartą, czosnek i posiekane zioła.
- Dodać roztopione masło i wymieszać do połączenia.
- Przygotuj ceramiczne naczynie do pieczenia. Pieczone krewetki to świetny dodatek do nietypowych przepisów na sałatki i przekąski.
- Umieść krewetki w naczyniu. Posyp 1-2 łyżki mieszanki bułki tartej, ziół i oleju na każdy z nich.
- Piec aż zmiękną i podawać. Najlepiej piec je pod brojlerem lub na grillu. Jeśli nie, użyj piekarnika.
Krewetki faszerowane
Krewetki faszerowane to przystawka, która z pewnością przyciągnie uwagę. Możesz być pewien, że nie zostanie na stole. Każdy w pokoju ma ochotę na porcję. Podobnie jak w przypadku poprzednich przepisów na proste i smaczne sałatki i przystawki, proponujemy przygotowanie nadziewanych krewetek na 10 porcji.
Przygotuj się:
- 800g obranych krewetek;
- 198g obranego mięsa krabowego;
- 90 ml. 33% kremu;
- 40g. masła;
- 40 gr. zielonej cebuli;
- 40 gr. mąki;
- 1 cebula;
- 80 ml. białego wina;
- 30-50 ml. sok z cytryny;
- Sól, pieprz;
- 60 gr. bułki tartej;
- 30 ml. masła.
przyrządzać:
- Wymieszaj w misce olej o temperaturze pokojowej i bułkę tartą.
- Cebulę obrać i pokroić w kostkę.
- Posiekać cebulę dymkę.
- Na patelni roztopić trochę masła, podsmażyć 2 rodzaje cebuli.
- Dodać mąkę, smażyć wszystko razem przez około 3 minuty.
- Dodać wino, śmietanę, mięso krabowe. Mieszając, doprowadzić do wrzenia. Białe wino do krewetek to wyśmienity dodatek do sałatek i przystawek. Przepisy ze zdjęciami zawsze zawierają niesłodzone białe wino.
- Po zagotowaniu gotować na wolnym ogniu przez 5 minut. Masa powinna zgęstnieć. Jeśli tak się nie stanie, gotuj dłużej, aż zgęstnieje.
- Dodać sól, pieprz, sok z cytryny. Wymieszaj, a następnie odstaw do ostygnięcia.
- Krewetki powinny być wielkości około 16-20 na kg. Opłukać, przeciąć wzdłuż grzbietu.
- Każdą napełnić ostudzonym nadzieniem, posypać bułką tartą i masłem.
- Piekarnik rozgrzać do 210 stopni, zrumienić krewetki, podawać.
Naleśniki szpinakowe nadziewane owocami morza
Naleśniki są częścią tradycyjnie rosyjskich przepisów na sałatki i przekąski. Ze zdjęciami procesów, to jest łatwe do gotowania. Ale technologia takiej przekąski jest tak prosta, że nawet początkujący kucharz może sobie z nią poradzić. Najważniejsze jest, aby stosować się do naszych zaleceń.
Przygotować placki szpinakowe:
- 950ml mleka;
- 10 ubitych jaj;
- 280g puree z liści szpinaku;
- 280g mąki;
- 1 łyżeczka soli;
- 0,5 łyżeczki mielonego pieprzu;
- 1 łyżka oleju słonecznikowego.
Przygotować się do nadzienia:
- 450 gr. krewetki;
- 300 gr. mięsa krabowego;
- 280 gr. przegrzebki lagunowe;
- 480 ml. sosu beszamelowego;
- 140 gr. pieczarki;
- 10 gr. szalotki;
- 110 gr. masła;
- 140g. czerwona papryka;
- Sól, pieprz do smaku;
- 600 ml. sosu muślinowego.
przyrządzić:
- Jeśli uzupełnisz przepisy na sałatki i przystawki zdjęciami z pysznymi naleśnikami, świąteczne menu okaże się nie tylko smaczne, ale i obfite. Aby to przygotować, najpierw pokrój w plastry.
- Szalotkę, grzyby i krewetki drobno pokroić.
- Pokroić w kostkę mięso kraba i przegrzebki.
- Czerwoną paprykę pokroić w drobną kostkę.
- Teraz przygotuj naleśniki. Wymieszać w dużej misce przetarte liście szpinaku (posiekać w blenderze), mleko, osobno ubite jajka, sól, pieprz, mąkę. Dodajemy odrobinę oleju słonecznikowego, pieczemy cienkie placki na patelni do naleśników.
- Owoce morza to popularny składnik sałatek i przystawek. Przepisy z fotografiami są popularne. Aby zadowolić podniebienie, przygotuj udane nadzienie.
- Podsmażyć szalotki i grzyby na maśle.
- Dodaj krewetki, przegrzebki, mięso krabowe. Smażyć do miękkości.
- Dodać sos beszamelowy, doprowadzić do wrzenia i gotować na wolnym ogniu przez 5 do 10 minut. Doprawić solą i pieprzem, przełożyć do miski i pozostawić do ostygnięcia.
- Naleśniki napełniać i zwijać.
- Ułóż placki na blasze do pieczenia wyłożonej pergaminem.
- Piec w piekarniku w temperaturze 177°C, aby nadzienie było gorące.
- Jeśli jest taka możliwość, polej naleśniki sosem muślinowym i lekko zrumień pod brojlerem lub salamandrą. Jeśli nie, po prostu podawaj.
Możesz również polubić:
Marshmallows w domu: przepis z fotografiami
Co można ugotować na obiad szybko i smacznie
Łatwe przepisy na smaczne ciasta
Czy podobają Ci się nasze artykuły? Zapisz się i poszukaj smaczne i zdrowe pomysły na chefmarket.pl ????
Wypróbuj nasze menu!
3 kolacje dla dwojga z bezpłatnymdostawa za 1990 rubli. Wyświetl menu