Pyszny lunch: przepisy na zdrowe jedzenie

Ponad 80% sukcesu programu utrzymania zdrowia zależy od zrównoważonej diety. Obejmuje to zdrowe śniadanie, lekką kolację i oczywiście smaczny obiad. Ważne jest, aby przygotować przepisy na każdy posiłek z różnorodnych produktów spożywczych. W ten sposób można wzbogacić organizm o wszystkie grupy składników odżywczych potrzebnych do utrzymania zdrowia i funkcjonowania organizmu.

Ale jak to wygląda w praktyce? Większość współczesnych ludzi boryka się z problemem braku czasu. Fast foody, podjadanie w biegu stają się alternatywą dla zdrowego odżywiania. Ale to powoli niszczy ciało od wewnątrz. Zatrzymaj ten proces już dziś! Dowiedz się, co możesz przygotować na obiad w ciągu zaledwie godziny. Te przepisy są pełne przepisów na pożywny lunch w domu i zdrowy posiłek w pracy. Gotuj z nami w zdrowy i smaczny sposób, a przekonasz się, że to proste!

Kasza gryczana z kurczakiem

Gryka ceniona jest za swój unikalny skład chemiczny. Zawiera ponad 50 cennych elementów. Pod względem zawartości żelaza przewyższa inne zboża. Jednocześnie wartość kaloryczna ugotowanego produktu jest niezwykle niska - tylko 132 Kcal. Właściwe" węglowodany zapewniają długotrwałą sytość. Błonnik surowy jest również doskonały do detoksykacji. Czy nadal nie lubisz kaszy gryczanej? Po prostu nie wiesz jak zrobić z niego szybki i pyszny obiad!

Użyj:

  • Pół kurczaka;
  • 300 gr. kasza gryczana;
  • 1 marchewka;
  • 1 cebula;
  • 1 papryka;
  • 3-4 ząbki czosnku;
  • 2-3 liście laurowe;
  • Sól, pieprz mielony;
  • Olej słonecznikowy;
  • Posiekana zielenina.
Kasza gryczana z kurczakiemJak

przyrządzać:

  1. Powyższe składniki wystarczą, aby nakarmić całą rodzinę. Ilość dostosować do indywidualnego uznania. Umyj kurczaka i usuń z niego wilgoć.
  2. Obrać grykę, aby usunąć z niej kaszę i łuskę. Kaszę wypłukać.
  3. Połowę tuszy pokroić na kawałki.
  4. Warzywa obrać, umyć.
  5. Marchew można pokroić w cienkie słomki. Jeśli nie masz czasu na długie przepisy obiadowe, zetrzyj je na grubej tarce.
  6. Cebulę i paprykę pokroić w kostkę.
  7. Rozgrzać patelnię z 2 łyżkami oleju słonecznikowego. Użyj patelni z wysokimi brzegami lub zastąp ją kociołkiem, nieprzywierającą patelnią.
  8. Włożyć kawałki kurczaka i smażyć na złoty kolor.
  9. Dodajemy cebulę i marchewkę, smażymy 3-5 minut, następnie dodajemy paprykę.
  10. Gdy cebula się zeszkli i lekko przyrumieni, marchew i papryka będą miękkie, dodajemy kaszę gryczaną.
  11. Mieszając od czasu do czasu, podgrzewaj przez 2 do 3 minut. Aby przygotować szybki obiad, przygotuj przepis używając gorącej wody. Postawić wodę na ogniu.
  12. Czosnek obrać, rozdrobnić.
  13. Posolić, dodać liść laurowy, czosnek i mielony pieprz.
  14. Wlać podgrzaną wodę w proporcji 1 do 2.
  15. Nałożyć pokrywkę i pozostawić do końca gotowania.
  16. Doprowadzić zawartość do wrzenia na dużym ogniu (jeśli trzeba szybko), a następnie zmniejszyć na mały ogień i gotować przez 15-20 minut.
  17. Gotową kaszę gryczaną posypać ziołami przy podawaniu.

Papryka faszerowana bulgurem

Stworzenie nadzienia do smacznego obiadu, przepisu na proste, ale smaczne danie, zajmie nie więcej niż 30 minut. Kolejne pół godziny lub mniej do pieczenia. A rezultatem jest zdrowe danie na stole. Wzbogacony o cenny kompleks witamin bulgur korzystnie wpływa na zdrowie jelit, układu nerwowego i krwionośnego oraz skóry. Dietetycy zalecają spożywanie tego zboża kilka razy w tygodniu.

Użyj:

  • 7 papryk do nadziewania;
  • 1 gałązka rozmarynu;
  • 3 gałązki tymianku;
  • 4 łyżki oliwy z oliwek;
  • 200 gr. bulgur;
  • 300g mielonej wołowiny;
  • 3 ząbki czosnku;
  • 120 gr. sera feta;
  • 3 łodygi zielonej cebuli;
  • 1 czerwona cebula;
  • 1 łyżka cukru;
  • 3 łyżki białego octu winnego;
  • Sól, pieprz mielony, przyprawy do smaku.
Papryka faszerowana bulguremJak

gotować:

  1. Proste przepisy na obiad mogą wyglądać wymyślnie. Faszerowane papryki są tego najlepszym dowodem. Aby przygotować danie, najpierw włączamy piekarnik do 200 stopni.
  2. Paprykę umyć i osuszyć ręcznikiem.
  3. Wyłożyć blachę do pieczenia pergaminem i ułożyć paprykę.
  4. Skropić oliwą z oliwek i przybrać gałązkami rozmarynu i tymianku. Dodaj 1/3 szklanki wody i piecz przez 25 minut.
  5. W tym czasie przygotuj nadzienie, aby zrobić szybki obiad. Przepisy z prostych i niedrogich produktów można przygotować według własnego gustu. Zamiast mięsa można użyć np. grzybów lub suszonych owoców - również świetne i smaczne.
  6. Rozgrzej patelnię z 1-2 łyżkami oleju.
  7. Mięso wołowe kroimy w drobną kostkę.
  8. Obrać cebulę i czosnek, drobno posiekać.
  9. Podsmażyć cebulę, lekko zeszklić. Dodać czosnek, a następnie cukier.
  10. Zalać octem, podgrzewać 2 minuty i dodać mięso. Usmaż kawałki z każdej strony.
  11. Dodaj bulgur, gotuj na patelni przez 2-3 minuty, mieszając od czasu do czasu. Aby przygotować obiad z prostego przepisu, będziesz potrzebować nie więcej niż 40 minut. Najważniejsze jest to, aby podążać za procesem przygotowawczym bez żadnych zakłóceń.
  12. Zawartość naczynia zalać wodą w proporcji podanej na opakowaniu płatków. Zazwyczaj jest to od 1 do 2.
  13. Doprawić solą i pieprzem, przykryć i gotować aż do odparowania płynu. Przeciętnie ugotowanie kaszy zajmie nie więcej niż 15 minut.
  14. W tym momencie papryka jest gotowa, wyjmij ją z piekarnika.
  15. Przełóż zawartość patelni do miski.
  16. Dodać posiekaną zieloną cebulkę i ser feta pokrojony w drobną kostkę.
  17. Kiedy wszystko będzie gotowe, przygotuj danie na obiad. Przepis jest prosty ze zdjęciami: każdą paprykę nacinamy na górze, delikatnie wypełniamy nadzieniem.
  18. Włożyć paprykę z powrotem do naczynia do pieczenia, wstawić do piekarnika na kolejne 10 minut.

Filet z indyka na poduszce z warzywami

Dzięki wysokiej zawartości białka i niskiej zawartości tłuszczu, filet z indyka ma szerokie zastosowanie w kuchni. Dobrej jakości mięso ma wartościowy skład chemiczny. Zawiera takie minerały jak potas, fosfor, miedź, żelazo, magnez. Jest również bogaty w witaminy E, B, A, PP. Oprócz zalet, pieczone dania z fileta mają doskonałe właściwości smakowe. Szczególnie w połączeniu z warzywami. Oto przepis na szybki lunch, który można zabrać do pracy.

Użyj:

  • 1 filet z indyka;
  • 1 marchewka;
  • 400g kalafiora;
  • 400 g fasoli szparagowej;
  • 1 por;
  • 1 łyżeczka majeranku;
  • 2 gałązki tymianku;
  • 1 gałązka rozmarynu;
  • 1 łyżeczka majeranku;
  • Sól, pieprz mielony;
  • 1 łyżeczka bazylii;
  • 6-8 ząbków czosnku;
  • 2-3 łyżki kwaśnej śmietany;
  • 1 łyżka oleju słonecznikowego.
Filet z indyka z warzywamiJak

przyrządzać:

  1. Zaletą takiego dania jest to, że można je przygotować wieczorem. Przez noc pierś będzie lepiej nasiąknięta smakiem przypraw. A rano upiecz je i weź na tacę świeży, zdrowy posiłek. Można je również przyrządzić wieczorem. Jedzenie dobrze się przechowuje następnego dnia w lodówce. Otóż pieczona pierś na warzywach to coś, co szybko i smacznie można przygotować dla całej rodziny w weekend.
  2. Umyj filety i osusz je z wilgoci. Średnio filety z indyka mają wagę od 0,5 do 2 kg. Stosować średnio 1 kg lub według uznania.
  3. Czosnek obieramy, przeciskamy przez praskę do miseczki. Dodaj suche przyprawy, kwaśną śmietanę i dobrze wymieszaj.
  4. Nacieramy filety miąższem i pozostawiamy do marynowania na tak długo, jak nam zostało.
  5. Naczynie do zapiekania posmarować olejem.
  6. Marchewki obrać, umyć, przekroić na pół krążki o grubości ok. 2 mm.
  7. Pory pokroić w krążki.
  8. Przygotowane warzywa oraz te, które możesz przygotować na obiad, dodaj do przepisu według uznania, umieść w naczyniu do zapiekania.
  9. Pokrój kalafiora na różyczki i umieść w naczyniu.
  10. Pokrój fasolkę szparagową na pół lub na 3 części, jeśli lubisz, i również włóż ją do naczynia.
  11. Warzywa doprawić solą i pieprzem i wymieszać.
  12. Na warzywach ułożyć filety z indyka. Gałązki tymianku i rozmarynu ułożyć bezpośrednio na wierzchu fileta.
  13. Jeśli pieczesz rano, przykryj folią i włóż do lodówki. Jeśli chcesz przygotować smaczną przekąskę na lunch, upiecz przepis w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Czas gotowania zależy od grubości filetów i waha się od 35 do 60 minut.
  14. Wyjmij gotowe danie, ułóż warzywa na talerzu, pokrój filety w plastry i podawaj.

Lekka zupa rybna

Tradycja przygotowywania pierwszych dań na obiad sięga czasów radzieckich. Współcześni dietetycy nie uważają ich za warunek konieczny zdrowej diety. Tylko jeśli nie masz wystarczającej ilości płynów w swojej diecie. Są jednak tacy, którzy uwielbiają zupy i nie wyobrażają sobie bez nich smacznego obiadu. Z przepisów ze zdjęciami na pyszne i zdrowe pierwsze dania przedstawiamy pyszną zupę z filetem z białej ryby. Wybierz rodzaj według własnego gustu. Należy jednak uważać na ozorki morskie i inne odmiany o ostrym zapachu i wysokiej zawartości tłuszczu.

Użyj:

  • 400 g filetu z morszczuka;
  • 300 gr. filet z kurczaka;
  • 3-4 bulwy ziemniaka;
  • 1 średnia marchewka;
  • 2 cebule;
  • 1-2 ząbki czosnku;
  • Sól, pieprz;
  • 2-3 liście laurowe;
  • 30 gr. masła;
  • Zieloni.
Lekka zupa rybnaJak

przygotować:

  1. Umyć filety z kurczaka i ryby. Pokroić w średniej wielkości kostkę.
  2. Kostki włożyć do rondla, zalać 2-2,5 l wody.
  3. Doprowadzić do wrzenia na średnim ogniu.
  4. Zupę rybną warto włączyć do swoich ulubionych przepisów obiadowych na każdy dzień z fotografiami. Takie danie jest szybkie i łatwe do przygotowania. Dlatego ważne jest, aby wszystkie składniki przygotować w czasie, gdy bulion się gotuje.
  5. Obrać ziemniaki, marchew i cebulę.
  6. Umyć warzywa.
  7. Marchew pokroić w cienkie półpierścienie.
  8. Jedną cebulę kroimy w poprzek, nie przecinając jej do końca. Drugą cebulę pokroić w drobną kostkę.
  9. Ziemniaki pokroić w drobną kostkę.
  10. Zmniejszyć ciepło do minimum, redukując hałas procesu gotowania.
  11. Dodajemy całą cebulę, pieprz i sól do smaku.
  12. Rybę i kurczaka gotować przez 15 minut na małym ogniu. Lekka zupa białkowa to obowiązkowy element weekendowego posiłku. Przepis można przygotować z każdego rodzaju białej ryby, dobrze smakuje również z łosiem.
  13. Podczas gdy bulion się gotuje, rozgrzać patelnię z olejem, podsmażyć marchewki do miękkości, dodać cebulę i gotować na parze przez 3-5 minut.
  14. Po 15 minutach gotowania bulionu dodajemy ziemniaki i liść laurowy.
  15. Gotować 10 minut, dodać cebulę i marchew, całą cebulę wyjąć z wywaru. Na tym etapie miłośnicy płatków mogą dodać ryż lub kaszę mannę według uznania. Nie będziemy go podawać w przepisie.
  16. Po 10 minutach gotowania dodajemy obrany i posiekany nożem czosnek.
  17. Dodać zioła, doprowadzić do wrzenia, wyłączyć.
  18. Pozostawić do zaparzenia pod zamkniętą pokrywką na 10-15 minut, podawać w głębokich miseczkach.

Możesz również polubić:

Makaron z mięsem mielonym: przepis w piekarniku

Bułeczki z ciasta biszkoptowego: przepis kulinarny

Łatwe przepisy na pączki

Przepisy na pstrąga

Czy podobają Ci się nasze artykuły? Zapisz się i poszukaj smaczne i zdrowe pomysły na chefmarket.ru ????

Zapoznaj się z naszym menu!

3 kolacje dla dwojga z bezpłatnym
dostawa za 1990 rubli. Wyświetl menu
Auchan