Ratatouille: danie z warzyw sezonowych

Auchan

Jest to sezon, w którym rynki rolne wypełnione są ogromną różnorodnością warzyw. Warzywa są dojrzałe i pełne składników odżywczych i witamin. Teraz nadszedł czas na ich ugotowanie. Warzywa można upiec lub udusić. Aby dopełnić danie, do warzyw można dodać sos i zioła. Nazwa tego dania to ratatouille. Poniżej przedstawiamy najlepsze przepisy i warianty tego dania.

Ratatouille to słynne francuskie danie, które serwowane jest w najlepszych restauracjach na całym świecie. Niesamowity, bogaty smak i żywe kolory są tradycyjne dla kuchni prowansalskiej.

Pierwsza wzmianka o tym warzywnym daniu pochodzi z książki z 1778 roku. Według przekazów historycznych danie to pojawiło się w chłopskiej dzielnicy robotniczej w Prowansji. Ratatouille zostało przygotowane ze świeżych warzyw w okresie letnim.

Upewnij się, że używasz prowansalskich przypraw i świeżych ziół, aby uzyskać niepowtarzalny smak, który tworzy harmonię smaków i przekształca danie nie do poznania. Kup z wyprzedzeniem koper włoski, rozmaryn, miętę i bazylię. Przyprawy można zmieniać w zależności od upodobań.

Kolejną ważną cechą wyróżniającą potrawę, która nadaje jej szczególny urok i smak. Prowansja to region Francji, w którym wszystko jest naturalne. Prowansja ma najlepszą oliwę z oliwek na świecie. W tym regionie nie znajdziesz żadnego innego oleju roślinnego. Pamiętaj! Bez oleju słonecznikowego czy kukurydzianego, tylko oliwa z oliwek.

W innych krajach istnieje wiele odmian tego dania, które najczęściej noszą inne nazwy, takie jak lecho czy gulasz warzywny.

Pomimo różnych nazw, potrawy warzywne przyrządzane są z niemal identycznych składników. Niektóre kraje lubią piec warzywa, inne je dusić lub piec. Przyprawy, które są charakterystyczne dla niektórych regionów, dodają potrawie pikanterii. Istnieje wiele opinii na temat prawidłowego krojenia warzyw do ratatouille. Możliwe techniki, metody cięcia i kombinacje składników w poniższych przepisach.

Ratatouille: szybki przepis

W tym przepisie przyjrzyjmy się klasycznemu przepisowi na ratatouille. Sekretem ratatouille jest wysokiej jakości oliwa z oliwek, dobre warzywa i świeże przyprawy.

Składniki:

  • 6-7 szt. - pomidor;
  • 3 szt. - pieprz;
  • 2 szt. - bakłażan;
  • 3 szt. - cebula;
  • 3-4 zęby. - czosnek;
  • 1-2 łyżki - oliwy z oliwek;
  • 1 łyżka - sól;
  • 1 łyżka cukru;

Przyprawy:

  • pieprz czarny;
  • oregano;
  • majeranek;
  • tymianek;
  • rozmaryn.

Przygotowanie krok po kroku:

  1. Pierwszą rzeczą, którą musimy zrobić, jest przygotowanie sosu. Aby przygotować sos, należy obrać pomidory ze skórki. W tym celu zalej je wrzątkiem i zrób na wierzchu każdego pomidora nacięcie w kształcie krzyża, aby zapobiec jego wyskoczeniu. Nacięcia powinny być małe i niegłębokie, zalej pomidory stromą, wrzącą wodą i pozostaw na 30-60 sekund. Następnie bardzo łatwo jest obrać skórkę z pomidorów. Teraz należy wyciąć rdzeń i pokroić pomidory w średnią kostkę. Wybieraj mięsiste odmiany pomidorów z minimalną ilością nasion w środku.
  2. Cebulę pokroić w drobną kostkę. Nie muszą być szczególnie drobno posiekane, ponieważ sos i tak trzeba będzie zmiksować. Resztę sosu stanowi pokrojona w kostkę papryka. Przejdźmy od razu do przygotowania sosu. Najpierw podsmaż cebulę na oleju roślinnym, możesz użyć oleju słonecznikowego, ale lepsza będzie oliwa z oliwek. Dodajemy do cebuli odrobinę soli i pieprzu do smaku i smażymy aż będzie przezroczysta. Teraz dodajemy paprykę i smażymy przez około 10 minut, aby papryka była miękka. Następnie dodajemy pomidory i dusimy przez kolejne 7 minut. Dodaj łyżeczkę cukru i dobrze wymieszaj. Sos ma przyjemny aromat. Wyłączyć kuchenkę. Sos należy przecedzić. Pomoże nam w tym blender.
  3. Przygotować warzywa do dania głównego. Aby uzyskać ładne danie, konieczne jest pokrojenie bakłażanów, pomidorów i cukinii w równe kółka. Wszystkie warzywa powinny mieć grubość nie większą niż 3 mm. Posolić lekko bakłażany i odstawić na około 15 minut, aby nie zgorzkniały. Odcedź, opłucz i osusz płyn.
  4. W ten sam sposób pokroić cukinię, można też użyć młodej cukinii. Pomidory są dość miękkie. Aby pomidory lepiej zachowały swój kształt, należy pokroić je w większe kółka. Opłucz bakłażany, aby pozbyć się gorzkiego smaku, ułóż ratatouille.
  5. Przygotuj ceramiczne lub szklane naczynie do pieczenia. Naczynie może mieć kształt okrągły lub kwadratowy. To nie ma znaczenia w tym przypadku. Ratatouille będzie wyglądać elegancko w każdym kształcie. Wlać sos i wygładzić go łopatką. Na wierzchu zacznij układać warzywa. Ułóż warzywa w określonej kolejności: cukinia, bakłażan, pomidor i tak dalej. Powtarzaj cały czas tę kolejność. Lekko zanurz warzywa w sosie. Kontynuować do momentu, aż wszystkie składniki zostaną zużyte.
  6. Pozostaje ostatni akcent. Przygotować dressing z oliwy z oliwek. Do oliwy z oliwek dodajemy odrobinę soli, pieprzu i wszystkie suszone zioła. Czosnek przecisnąć przez praskę. Wymienione suszone zioła bierzemy osobno i mieszamy razem. Można po prostu użyć gotowej przyprawy ziołowej. Warzywa polać dressingiem. Użyj naczynia do pieczenia z pokrywką, w przeciwnym razie potrzebna będzie folia. Włóż przykryte naczynie do piekarnika. Czas gotowania pod folią wynosi 30-40 minut. Po tym czasie zdejmij pokrywę lub usuń folię i piecz przez kolejne 30 minut, aż się zrumieni. Ratatouille jest już prawie gotowe, pozostaw je do zaparzenia na 15-20 minut. Jeśli nigdy wcześniej nie jadłeś ratatouille, to musisz spróbować tego dania.

Ratatouille w multicookerze

Ratatouille to nie tylko ciekawe danie o nietypowej nazwie, ale prawdziwe arcydzieło, które można przygotować w multicookerze. Gulasz warzywny wychodzi bardzo smaczny, piękny i co najważniejsze zdrowy.

Składniki:

  • 1 szt. - cukinię;
  • 1 bakłażan;
  • 4 szt. Pomidor;
  • 1 szt. - cebula;
  • 1 szt. - czerwona papryka;
  • 1 łyżka - pasta pomidorowa;
  • 1 łyżeczka soli;
  • 1 łyżka cukru.
  • Pikantne zioła;
  • Olej roślinny.
Ratatouille w

multicookerzePrzepis

krok po kroku:
  1. Wybierz cukinię, bakłażana i pomidory mniej więcej tej samej wielkości, tak aby plasterki były jednakowe. Ważne jest, aby warzywa były gotowane w tym samym czasie. Zacznij od pokrojenia bakłażana w cienkie krążki o grubości 2-3 milimetrów, posyp solą i wymieszaj rękami. Pozostaw bakłażana na około dwadzieścia minut, aby uniknąć goryczy. Następnie spłukać pod bieżącą wodą, usunąć nadmiar wilgoci.
  2. Następnie przechodzimy do sosu. Umyć i obrać paprykę. Pokrój go na małe kwadraty. Niektóre przepisy zalecają, aby najpierw upiec paprykę, aby usunąć z niej skórkę. Jeśli masz czas, możesz zastosować się do tej rady. W tym samym czasie postaw na ogniu wodę do gotowania pomidorów. Pomidory należy obrać ze skórki i wrzucać do wrzącej wody jeden po drugim na kilka minut. Obrać i drobno posiekać cebulę.
  3. Włączyć multicooker, aby się rozgrzał. Rozpocząć gotowanie w trybie "smażenie". Wlać 1 łyżkę stołową oleju roślinnego. Jak tylko multicooker będzie gorący, dodajemy cebulę. Pieczemy kilka minut, dodajemy paprykę. W międzyczasie wyjmij pomidory z gorącej wody i obierz je ze skórki. Drobno posiekać i wrzucić do misy multicookera. Pozostaw warzywa na 10 minut w trybie "smażenia".
  4. Cukinię i pomidora pokroić w cienkie plasterki, podobnie jak bakłażana. Jeśli używasz młodych cukinii, możesz pozostawić skórkę.
  5. Po upływie wyznaczonego czasu, zamieszaj w sosie i dodaj 2 łyżki koncentratu pomidorowego dla koloru. Teraz czas na dodanie ziół. Doprawić według uznania. Dodać łyżeczkę soli i wszystko dokładnie wymieszać. Teraz odłóż około połowy sosu na warzywa.
  6. Teraz zacznij układać warzywa. Weź po kawałku każdego warzywa i ułóż je w stosy, a następnie włóż do misy multicookera. Stopniowo wypełniaj całą przestrzeń, tworząc ładny wąż z warzyw. Zachowaj kolejność: cukinia, pomidor, bakłażan itd. Na wierzchu skropić sosem, który wcześniej odstawiliśmy. Ustawić tryb "duszenie" w multicookerze. W ciągu godziny ratatouille będzie gotowe.
  7. Minęła godzina. Spójrzcie, co wyszło na końcu. Warzywa powinny być miękkie. Najważniejsze jest delikatne ułożenie warzyw na talerzu, aby zachowały swój piękny wygląd. Posypać ratatouille zieleniną. Ratatouille można podawać jako dodatek do dań lub jako danie główne.

Ratatouille w domu na patelni

Ratatouille to jedno z najpopularniejszych francuskich dań w rodzimej przestrzeni. Danie jest bardzo smaczne, zdrowe, lekkie i łatwe w przygotowaniu. Zasadniczo ratatouille to zapiekane sezonowe warzywa.

Składniki:

  • 1 szt. - cukinię;
  • 1 szt. - bakłażan;
  • 6 szt. - pomidor;
  • 3 zęby. - czosnek;
  • 1 szt. - marchewka;
  • 1 szt. - cebula;
  • 2 szt. - słodka papryka;
  • 2 łyżki cukru;
  • Oliwa z oliwek;
  • Sól;
  • Pieprz;
  • Zioła prowansalskie.
Ratatouille w domu na patelniPoradnik krok po kroku

:

  1. Według klasycznej receptury danie składa się z sosu i warzyw. Zacznij od sosu. W tym celu pokroić paprykę i cebulę w kwadraty, a marchewkę zetrzeć na tarce. Czosnek posiekać bardzo drobno. Odtłuścić pomidory. W pomidorze wyciąć otwór na górze, zalać wrzątkiem na minutę. Skóra schodzi bardzo łatwo.
  2. Rozgrzewamy patelnię z oliwą z oliwek, dodajemy cebulę i smażymy na złoty kolor. Gdy cebula się zrumieni, dodajemy marchewkę i paprykę i delikatnie podsmażamy. Dodaj pomidory i duś, aż warzywa zmiękną. Po 10 minutach warzywa zmiękną, przykryj patelnię pokrywką. Sos można teraz posolić i popieprzyć według uznania. Dodaj niewielką ilość cukru, który podkreśli smak warzyw. Prowincjonalne zioła i czosnek nadadzą potrawie smakowitości. Wymieszaj i zdejmij patelnię z ognia. Tak wychodzi sos, wygląda jak pieczeń. W tym przepisie nie będziemy przecierać sosu, ponieważ warzywa podczas duszenia stały się bardzo miękkie i delikatne. Odstawić sos na bok.
  3. Pozostaje posiekać główne warzywa. Najczęściej zadawanym pytaniem podczas duszenia warzyw jest: jak je prawidłowo pokroić? W kostkę lub kółka, grubo czy drobno? Właściwie kształt nie ma znaczenia. Najważniejszą rzeczą, o której należy pamiętać, jest zasada kciuka. Grube cięcie zajmuje mniej czasu, ale wymaga dłuższego przygotowania. Warzywa często tracą swój smak podczas duszenia. Małe kawałki są zdecydowanie bardziej czasochłonne, ale będą szybsze i smak będzie bogatszy. Pokrój warzywa na małe kwadraty. Warzywa pieczemy oddzielnie. Rozgrzać oliwę z oliwek. Najpierw podsmażyć bakłażany, a następnie cukinie.
  4. Następnie dodajemy warzywa. Wlać sos do wysokiego woka. Następnie wkładamy po kolei bakłażana i cukinię. Wymieszaj wszystkie warzywa, smaki i aromaty. Przykryć pokrywką i gotować na wolnym ogniu. Jak tylko warzywa będą miękkie, danie jest gotowe. Minęło dwadzieścia minut. Mamy jasne, pachnące, bardzo smaczne ratatouille. Gotowe ratatouille udekoruj drobno posiekaną bazylią. Ratatouille jest równie dobre na zimno jak i na ciepło.

Koneserzy kulinarnych przysmaków i miłośnicy zdrowego odżywiania niezmiennie podzielają miłość do warzywnego gulaszu, który został nazwany ratatouille.

Gdyby średniowieczni francuscy chłopi dowiedzieli się, że ich ulubiona potrawa, którą przyrządzali na co dzień, ma podbić świat, byliby zaskoczeni.

W naszym regionie danie to przygotowywane jest w sezonie letnim i jesiennym z różnych warzyw, które wyhodowane zostały we własnym ogródku lub zakupione na targu rolnym.

Współcześni szefowie kuchni wzbogacili klasyczny przepis o nowe składniki. Dziś ratatouille można przygotować z dynią, ziemniakami, zieloną fasolką lub ryżem. Ratatouille jest całkowicie wegetariańskie, nie zawiera białek zwierzęcych ani produktów pochodzenia zwierzęcego (mleko, jaja, masło). Oliwa z oliwek pozostaje bez zmian.

Ratatouille można przygotować w multicookerze, upiec w piekarniku lub udusić na kuchence. Najpopularniejsze wersje znajdują się w naszym wyborze. Takie uniwersalne i ciekawe danie z ratatouille.

Darmowa dostawa, także poza miasto!

Chefmarket udostępnia

produkty z przepisami na

łatwe i smaczne gotowanie w domu. Dostawa jest zawsze bezpłatna, nawet do domku letniskowego! Dostarczamy do 60 km od Moskwy, 30 km od Sankt Petersburga i 30 km od Niżnego Nowogrodu.

Nowy tydzień - nowe menu! 60 posiłków do wyboru. Pospiesz się i zamów wszystkie najsmaczniejsze produkty w Chefmarket❤.

3 kolacje dla dwojga z bezpłatnym
dostawa za 1990 rubli. Wyświetl menu