Red lobio: klasyczny przepis na czerwoną fasolę
Jednym z najbardziej znanych narodowych dań, które rozsławiają Gruzję na całym świecie jest lobio. Klasyczny przepis jest wykonywany z czerwonej fasoli, ale są też dziesiątki innych sposobów na jej przygotowanie. Najczęściej danie to jest gęstą zupą, gulaszem z duszonej fasoli doprawionej różnymi ziołami i przyprawami. Ten dość wyjątkowy przysmak często jada się z chlebem i serem. Inne znane wersje to lobio, które podaje się jako sałatkę z całej czerwonej fasoli. Taka służba jest szczególnie powszechna w Kachetii. Wariacje na bazie puree z fasoli i zielonej cebuli są również przygotowywane jako danie główne. Albo fasolka w tkemali, danie przygotowane z dodatkiem klasycznego wariantu śliwkowego sosu gruzińskiego. Zielona fasola jest również używana w niektórych wersjach, jak w lobio satsivi z dość podobnymi składnikami.
Klasyczne pieczone lobio
Oto przepis na klasyczną fasolkę lobio. Przepis na gęstą zupę z czerwoną fasolą, cebulą, orzechami włoskimi i niebieską kozieradką, sztandarową przyprawą tego zachodnioazjatyckiego kraju. Danie często podawane jest z serem i tradycyjnym gruzińskim chlebem kukurydzianym, zwanym mchadi. Dodatek orzechów włoskich i melasy z granatu, a także przypraw i ziół nadaje lobio niepowtarzalny smak, który każdy doceni.
Składniki:
- 450 gr. suszona czerwona fasola;
- 2 cebule;
- 0,5 pęczka kolendry;
- 4 ząbki czosnku;
- 1 łyżka stołowa zmielonej niebieskiej kozieradki;
- 2-3 liście laurowe;
- 1 filiżanka jąder orzechów włoskich, drobno posiekanych;
- 1 łyżka stołowa melasy z granatów;
- 1 łyżeczka czarnego pieprzu; sól.
Udekoruj (opcjonalnie):
- Kilka listków kolendry;
- Kilka pestek granatu.
:
- Prawdziwe gruzińskie lobio przyrządza się z czerwonej fasoli. Klasyczny przepis ma konsystencję gęstej zupy. Wsyp czerwoną fasolę do dużego rondla wypełnionego 6 szklankami wody.
- Dodaj liść laurowy i sól.
- Gotuj na średnim ogniu, aż fasola będzie miękka, co najmniej 1 godzinę.
- Kolendrę umyć i drobno posiekać.
- Obrać czosnek i zaprawić go.
- Utrzeć w moździerzu kolendrę, niebieską kozieradkę, czarny pieprz, szczyptę soli i czosnek.
- Cebulę obrać, posiekać.
- Na patelni z rozgrzanym olejem podsmażamy cebulę, aż stanie się przezroczysta, w ilości zalecanej dla przepisu na fasolę w wersji klasycznej. Kontynuując przepis, przygotuj fasolę.
- Ugotowaną fasolę odcedzić do odpowiedniego naczynia, tak aby wodę, w której gotowała się fasola, można było zebrać w szklance. Zachowaj szklankę z płynem do gotowania do późniejszego wykorzystania.
- Za pomocą drewnianej łyżki rozgnieść fasolę w misce.
- Do fasoli dodać zmielone w moździerzu składniki, zmielone orzechy włoskie, melasę z granatu, podsmażoną cebulę i olej roślinny.
- Zmieszaj wszystkie składniki aż do uzyskania mniej więcej jednolitej konsystencji i drobnych okruchów.
- Dodaj do fasoli filiżankę płynu z gotowania.
- Przełóż składniki do rondla i gotuj lobio classic przepis z czerwonej fasoli na średnim ogniu przez 4-5 minut, mieszając od czasu do czasu.
- Tradycyjnie podaje się w glinianych naczyniach, można również użyć glinianych misek.
- Udekoruj szczyptą pestek granatu i listkami kolendry.
Sałatka Lobio
Fasola jest zdrowym pokarmem roślinnym, który wzbogaca organizm w witaminy, minerały i białko. Przygotowana w formie sałatki z dodatkiem aromatycznych ziół i przypraw, zachwyci Cię harmonią smaku i złagodzi uczucie głodu. A jeśli masz nagłą ochotę na coś smacznego, aromatycznego i obfitego, powtórz sałatkę z czerwonej fasoli lobio. Klasyczny przepis, którego przygotowanie nie zajmuje więcej niż 30 minut.
Składniki:
- 450 gramowa puszka fasoli;
- 7-10 gałązek świeżej kolendry;
- 1/2 papryczki jalapeño;
- 1 ząbek czosnku;
- 1/4 filiżanki orzechów włoskich;
- 1/2 czerwonej cebuli;
- 3 łyżki stołowe białego octu;
- 1 łyżka stołowa oleju roślinnego;
- Sól i pieprz do smaku
:
- Czosnek obrać, drobno posiekać nożem, wyrzucić do miseczki.
- Umyj kolendrę, drobno posiekaj i dodaj do miski.
- Paprykę obrać, umyć, pokroić na małe kawałki.
- Cebulę obrać, umyć, pokroić w drobną kostkę.
- Orzechy włoskie drobno posiekać nożem do sałatki z czerwonej fasoli lobio.
- Opłucz fasolę w durszlaku, usuń sos i umieść w misce z pozostałymi składnikami.
- Doprawić solą i pieprzem, skropić octem i olejem słonecznikowym, wymieszać.
Lobio Mtsvanilit
Lobio Mtsvanilit to tradycyjna gruzińska, bardzo aromatyczna sałatka z fasoli i aromatycznych ziół. Może być również podawany jako dodatek do potraw. Pierwotnie był on wytwarzany wyłącznie z ciemnoczerwonej fasoli. Namaczano je, a następnie gotowano. Jeśli chcesz uniknąć długiego procesu gotowania, użyj organicznej fasoli z puszki dobrej jakości. Przygotuj tę wyjątkową sałatkę z fasolą lobio na kolację lub zabierz ją na piknik, a podbije ona Twoje kubki smakowe swoimi niesamowitymi smakami.
Składniki:
- 425g czerwonej ciemnej fasoli;
- 425g fasoli Cannellini lub dowolnej białej fasoli;
- 1/4 szklanki oliwy z oliwek;
- 1/4 szklanki octu sherry;
- 2-3 łyżeczki miodu;
- 2 ząbki czosnku;
- 1 łyżeczka nasion kolendry;
- Po ½ pęczka kolendry, pietruszki, bazylii, koperku i estragonu;
- Sól i świeżo zmielony czarny pieprz do smaku.
:
- Aby zrobić sałatkę z czerwonej fasoli lobio, przepis można powtórzyć na dwa sposoby. Użyj fasoli z puszki lub ugotuj suszoną fasolę. W pierwszym przypadku należy przepłukać fasolę wrzącą wodą i osuszyć z wilgoci. W drugim namoczyć je na noc i ugotować w osolonej wodzie z liściem laurowym dla smaku.
- Wymieszaj przygotowaną fasolę w dużej misce.
- Opłukać zioła, drobno posiekać w ilości co najmniej 2 filiżanek. Umieść zioła w misce z fasolą.
- Obrać czosnek i drobno posiekać nożem.
- W razie potrzeby posiekaj nasiona kolendry nożem.
- Przygotować dressing do sałatki z czerwonej fasoli lobio classic. Dodaj olej, ocet i miód do misy miksera i ubijaj aż do uzyskania emulsji. Dodać kolendrę, czosnek i wymieszać.
- Zawartość miski posolić i popieprzyć.
- Dodać sos i wymieszać.
Lobio z orzechami
Orzechy włoskie są "kamieniem węgielnym" wielu gruzińskich potraw. Orzechy włoskie dodaje się do wielu różnych słodkich i pikantnych potraw. Tradycyjna gruzińska sałatka lobio nie jest wyjątkiem. Obecność doskonale ugotowanej fasoli i rozgrzewająca nuta papryki chili sprawiają, że doskonale nadaje się na przystawkę. Ale równie dobrze komponuje się jako sałatka lub podstawa wegetariańskiego burgera. Wszechstronna i pyszna, jest doskonałym źródłem białka do sałatki z czerwonej fasoli lobio. Poniżej proponujemy klasyczny przepis z orzechami.
Składniki:
- 1,5 filiżanki suszonej fasoli;
- 1/2 cebuli do sałatek;
- 1 papryczka jalapeño,
- 2 ząbki czosnku;
- 2 łyżki stołowe posiekanej świeżej kolendry;
- 1/3 filiżanki orzechów włoskich;
- 3 łyżki stołowe białego octu winnego;
- 2 łyżki stołowe oliwy z oliwek;
- Sól i pieprz do smaku.
:
- Fasolę namoczyć na noc w zimnej wodzie.
- Umieść fasolę w dużym rondlu i zalej wodą. Doprowadzić do wrzenia, następnie zmniejszyć ogień i gotować na wolnym ogniu przez 30-50 minut lub do momentu, gdy fasola będzie miękka. Po ugotowaniu odcedzić w durszlaku i przepłukać zimną wodą, ostudzić i osuszyć, a następnie przygotować klasyczny przepis na sałatkę z czerwonej fasoli z orzechami włoskimi.
- Podczas gdy fasola się suszy, wykorzystaj ten czas na przygotowanie wszystkich pozostałych składników.
- Cebulę i czosnek obrać, umyć, posiekać.
- Drobno posiekać papryczki jalapeño. Możesz usunąć nasiona, jeśli chcesz, aby potrawa była bardziej delikatna.
- Użyj świeżej kolendry i drobno posiekaj.
- Wymieszaj w misce hiszpańską cebulę, papryczkę chili, czosnek, kolendrę, posiekane orzechy włoskie i fasolę.
- Do przygotowania sosu użyj blendera lub zwykłego słoika. W drugim przypadku, odmierz ocet, oliwę, sól i pieprz do słoika, przykryj i wstrząśnij, aż do wymieszania.
- Polać dressingiem sałatkę z czerwonej fasoli i dobrze wymieszać.
- Doprawić do smaku (dodać więcej soli, pieprzu, kolendry lub czosnku do smaku), podawać.
Pikantna sałatka z lobio
"Każda gruzińska potrawa jest wierszem" - powiedział Aleksander Puszkin. Staranne wyważenie przypraw i ziół w każdym daniu tej kuchni jest jak piękny poemat. Sałatka z czerwonej fasoli zwana lobio nie jest wyjątkiem.
Ziemista słodycz fasoli miesza się z cierpkością granatu i jaskrawo zielonymi przyprawami ziół. Aksamitny sos z orzechów włoskich uzupełnia to połączenie, nadając mu głęboki i złożony smak sałatki z czerwonej fasoli lobio. Klasyczny przepis jest dość prosty w przygotowaniu. Jedynym czasochłonnym procesem jest przygotowanie ziaren. Wielu kucharzy jest nieugięcie przeciwnych używaniu fasoli z puszki. Ale jeśli nie masz na to czasu, po prostu ich użyj.
Składniki:
- 1,5 filiżanki czerwonej suchej fasoli;
- 1 ½ szklanki obranych orzechów włoskich;
- 2 średnie cebule;
- 1 łyżka stołowa oleju roślinnego;
- 2 ząbki czosnku;
- ¼ szklanki czerwonego octu winnego;
- 1 łyżeczka suszonego tymianku ogrodowego;
- 1 łyżeczka suszonych liści kozieradki;
- 1/3 szklanki posiekanych świeżych ziół (np. bazylii, pietruszki, koperku, kolendry lub wszystkich powyższych);
- pieprz cayenne, sól, pieprz czarny do smaku
Przyozdobić prezentację:
- 1 filiżanka nasion granatu
- 2 łyżki stołowe posiekanych ziół
- ¼ szklanki słodkiej cebuli marynowanej w czerwonym occie winnym do przykrycia, szczypta soli i cukru.
:
- Aby jak najszybciej przygotować sałatkę z fasoli lobio, namocz fasolę na noc w 5-6 szklankach wody.
- Odcedzić, zalać nową wodą i gotować na wolnym ogniu przez około 2 godziny, aż fasola zacznie się rozpadać. Ten krok jest ważny, ponieważ gotowa konsystencja powinna być miękka i aksamitna.
- Cebulę obrać i pokroić w kostkę.
- Podczas gdy fasola się gotuje, podsmaż cebulę na oleju, aż stanie się miękka i przejrzysta.
- Obrany czosnek zmielić na pastę z odrobiną soli.
- Posiekać orzechy włoskie. Wymieszać w misce z solą, pieprzem, czosnkiem i suszonymi ziołami.
- Kiedy fasola będzie już ugotowana, dodajemy cebulę i gotujemy przez około 5 minut, aby smaki się połączyły.
- Następnie dodajemy sos orzechowy, przyprawy i czosnek, tak jak zaleca przepis na fasolową klasykę. Aby uzyskać bardziej pikantny przepis, przygotuj z dodatkiem większej ilości czosnku.
- Zdejmij z ognia i pozwól fasoli lekko ostygnąć, a następnie dodaj sok z granatu (lub ocet z czerwonego wina) i posiekane zioła.
- Kwasowość octu zależy od marki, więc zacznij od dodania 2 łyżek stołowych do smaku i dopiero wtedy dodaj więcej, jeśli to konieczne. Upewnij się, że smaki są zrównoważone - najpierw słodycz fasoli i cierpkość, potem jasność ziół, a na końcu ciepłe ciepło przypraw.
- Aby podać, zamarynować ¼ cebuli, pokrojonej w plasterki, w occie z dodatkiem szczypty cukru i soli.
- Ułożyć sałatkę, dodać cebulę, granat i zioła i podawać.
Możesz również polubić:
Makaron z mięsem mielonym: przepis w piekarniku
Bułeczki z ciasta biszkoptowego: przepis kulinarny
Łatwe przepisy na pączki
Przepisy na pstrąga
Czy podobają Ci się nasze artykuły? Zarejestruj się i szukaj smaczne i zdrowe pomysły na chefmarket.pl ????
Zapoznaj się z naszym menu!
3 kolacje dla dwojga z bezpłatnymdostawa za 1990 rubli. Wyświetl menu Auchan