Red lobio: klasyczny przepis na czerwoną fasolę

Jednym z najbardziej znanych narodowych dań, które rozsławiają Gruzję na całym świecie jest lobio. Klasyczny przepis jest wykonywany z czerwonej fasoli, ale są też dziesiątki innych sposobów na jej przygotowanie. Najczęściej danie to jest gęstą zupą, gulaszem z duszonej fasoli doprawionej różnymi ziołami i przyprawami. Ten dość wyjątkowy przysmak często jada się z chlebem i serem. Inne znane wersje to lobio, które podaje się jako sałatkę z całej czerwonej fasoli. Taka służba jest szczególnie powszechna w Kachetii. Wariacje na bazie puree z fasoli i zielonej cebuli są również przygotowywane jako danie główne. Albo fasolka w tkemali, danie przygotowane z dodatkiem klasycznego wariantu śliwkowego sosu gruzińskiego. Zielona fasola jest również używana w niektórych wersjach, jak w lobio satsivi z dość podobnymi składnikami.

Klasyczne pieczone lobio

Oto przepis na klasyczną fasolkę lobio. Przepis na gęstą zupę z czerwoną fasolą, cebulą, orzechami włoskimi i niebieską kozieradką, sztandarową przyprawą tego zachodnioazjatyckiego kraju. Danie często podawane jest z serem i tradycyjnym gruzińskim chlebem kukurydzianym, zwanym mchadi. Dodatek orzechów włoskich i melasy z granatu, a także przypraw i ziół nadaje lobio niepowtarzalny smak, który każdy doceni.

Składniki:

  • 450 gr. suszona czerwona fasola;
  • 2 cebule;
  • 0,5 pęczka kolendry;
  • 4 ząbki czosnku;
  • 1 łyżka stołowa zmielonej niebieskiej kozieradki;
  • 2-3 liście laurowe;
  • 1 filiżanka jąder orzechów włoskich, drobno posiekanych;
  • 1 łyżka stołowa melasy z granatów;
  • 1 łyżeczka czarnego pieprzu; sól.

Udekoruj (opcjonalnie):

  • Kilka listków kolendry;
  • Kilka pestek granatu.
Klasyczne pieczone lobioPrzygotowanie

:

  1. Prawdziwe gruzińskie lobio przyrządza się z czerwonej fasoli. Klasyczny przepis ma konsystencję gęstej zupy. Wsyp czerwoną fasolę do dużego rondla wypełnionego 6 szklankami wody.
  2. Dodaj liść laurowy i sól.
  3. Gotuj na średnim ogniu, aż fasola będzie miękka, co najmniej 1 godzinę.
  4. Kolendrę umyć i drobno posiekać.
  5. Obrać czosnek i zaprawić go.
  6. Utrzeć w moździerzu kolendrę, niebieską kozieradkę, czarny pieprz, szczyptę soli i czosnek.
  7. Cebulę obrać, posiekać.
  8. Na patelni z rozgrzanym olejem podsmażamy cebulę, aż stanie się przezroczysta, w ilości zalecanej dla przepisu na fasolę w wersji klasycznej. Kontynuując przepis, przygotuj fasolę.
  9. Ugotowaną fasolę odcedzić do odpowiedniego naczynia, tak aby wodę, w której gotowała się fasola, można było zebrać w szklance. Zachowaj szklankę z płynem do gotowania do późniejszego wykorzystania.
  10. Za pomocą drewnianej łyżki rozgnieść fasolę w misce.
  11. Do fasoli dodać zmielone w moździerzu składniki, zmielone orzechy włoskie, melasę z granatu, podsmażoną cebulę i olej roślinny.
  12. Zmieszaj wszystkie składniki aż do uzyskania mniej więcej jednolitej konsystencji i drobnych okruchów.
  13. Dodaj do fasoli filiżankę płynu z gotowania.
  14. Przełóż składniki do rondla i gotuj lobio classic przepis z czerwonej fasoli na średnim ogniu przez 4-5 minut, mieszając od czasu do czasu.
  15. Tradycyjnie podaje się w glinianych naczyniach, można również użyć glinianych misek.
  16. Udekoruj szczyptą pestek granatu i listkami kolendry.

Sałatka Lobio

Fasola jest zdrowym pokarmem roślinnym, który wzbogaca organizm w witaminy, minerały i białko. Przygotowana w formie sałatki z dodatkiem aromatycznych ziół i przypraw, zachwyci Cię harmonią smaku i złagodzi uczucie głodu. A jeśli masz nagłą ochotę na coś smacznego, aromatycznego i obfitego, powtórz sałatkę z czerwonej fasoli lobio. Klasyczny przepis, którego przygotowanie nie zajmuje więcej niż 30 minut.

Składniki:

  • 450 gramowa puszka fasoli;
  • 7-10 gałązek świeżej kolendry;
  • 1/2 papryczki jalapeño;
  • 1 ząbek czosnku;
  • 1/4 filiżanki orzechów włoskich;
  • 1/2 czerwonej cebuli;
  • 3 łyżki stołowe białego octu;
  • 1 łyżka stołowa oleju roślinnego;
  • Sól i pieprz do smaku
Sałatka z lobioPrzygotowanie

:

  1. Czosnek obrać, drobno posiekać nożem, wyrzucić do miseczki.
  2. Umyj kolendrę, drobno posiekaj i dodaj do miski.
  3. Paprykę obrać, umyć, pokroić na małe kawałki.
  4. Cebulę obrać, umyć, pokroić w drobną kostkę.
  5. Orzechy włoskie drobno posiekać nożem do sałatki z czerwonej fasoli lobio.
  6. Opłucz fasolę w durszlaku, usuń sos i umieść w misce z pozostałymi składnikami.
  7. Doprawić solą i pieprzem, skropić octem i olejem słonecznikowym, wymieszać.

Lobio Mtsvanilit

Lobio Mtsvanilit to tradycyjna gruzińska, bardzo aromatyczna sałatka z fasoli i aromatycznych ziół. Może być również podawany jako dodatek do potraw. Pierwotnie był on wytwarzany wyłącznie z ciemnoczerwonej fasoli. Namaczano je, a następnie gotowano. Jeśli chcesz uniknąć długiego procesu gotowania, użyj organicznej fasoli z puszki dobrej jakości. Przygotuj tę wyjątkową sałatkę z fasolą lobio na kolację lub zabierz ją na piknik, a podbije ona Twoje kubki smakowe swoimi niesamowitymi smakami.

Składniki:

  • 425g czerwonej ciemnej fasoli;
  • 425g fasoli Cannellini lub dowolnej białej fasoli;
  • 1/4 szklanki oliwy z oliwek;
  • 1/4 szklanki octu sherry;
  • 2-3 łyżeczki miodu;
  • 2 ząbki czosnku;
  • 1 łyżeczka nasion kolendry;
  • Po ½ pęczka kolendry, pietruszki, bazylii, koperku i estragonu;
  • Sól i świeżo zmielony czarny pieprz do smaku.
Lobio MtsvanilitePreparat

:

  1. Aby zrobić sałatkę z czerwonej fasoli lobio, przepis można powtórzyć na dwa sposoby. Użyj fasoli z puszki lub ugotuj suszoną fasolę. W pierwszym przypadku należy przepłukać fasolę wrzącą wodą i osuszyć z wilgoci. W drugim namoczyć je na noc i ugotować w osolonej wodzie z liściem laurowym dla smaku.
  2. Wymieszaj przygotowaną fasolę w dużej misce.
  3. Opłukać zioła, drobno posiekać w ilości co najmniej 2 filiżanek. Umieść zioła w misce z fasolą.
  4. Obrać czosnek i drobno posiekać nożem.
  5. W razie potrzeby posiekaj nasiona kolendry nożem.
  6. Przygotować dressing do sałatki z czerwonej fasoli lobio classic. Dodaj olej, ocet i miód do misy miksera i ubijaj aż do uzyskania emulsji. Dodać kolendrę, czosnek i wymieszać.
  7. Zawartość miski posolić i popieprzyć.
  8. Dodać sos i wymieszać.

Lobio z orzechami

Orzechy włoskie są "kamieniem węgielnym" wielu gruzińskich potraw. Orzechy włoskie dodaje się do wielu różnych słodkich i pikantnych potraw. Tradycyjna gruzińska sałatka lobio nie jest wyjątkiem. Obecność doskonale ugotowanej fasoli i rozgrzewająca nuta papryki chili sprawiają, że doskonale nadaje się na przystawkę. Ale równie dobrze komponuje się jako sałatka lub podstawa wegetariańskiego burgera. Wszechstronna i pyszna, jest doskonałym źródłem białka do sałatki z czerwonej fasoli lobio. Poniżej proponujemy klasyczny przepis z orzechami.

Składniki:

  • 1,5 filiżanki suszonej fasoli;
  • 1/2 cebuli do sałatek;
  • 1 papryczka jalapeño,
  • 2 ząbki czosnku;
  • 2 łyżki stołowe posiekanej świeżej kolendry;
  • 1/3 filiżanki orzechów włoskich;
  • 3 łyżki stołowe białego octu winnego;
  • 2 łyżki stołowe oliwy z oliwek;
  • Sól i pieprz do smaku.
Lobio z orzechamiPrzygotowanie

:

  1. Fasolę namoczyć na noc w zimnej wodzie.
  2. Umieść fasolę w dużym rondlu i zalej wodą. Doprowadzić do wrzenia, następnie zmniejszyć ogień i gotować na wolnym ogniu przez 30-50 minut lub do momentu, gdy fasola będzie miękka. Po ugotowaniu odcedzić w durszlaku i przepłukać zimną wodą, ostudzić i osuszyć, a następnie przygotować klasyczny przepis na sałatkę z czerwonej fasoli z orzechami włoskimi.
  3. Podczas gdy fasola się suszy, wykorzystaj ten czas na przygotowanie wszystkich pozostałych składników.
  4. Cebulę i czosnek obrać, umyć, posiekać.
  5. Drobno posiekać papryczki jalapeño. Możesz usunąć nasiona, jeśli chcesz, aby potrawa była bardziej delikatna.
  6. Użyj świeżej kolendry i drobno posiekaj.
  7. Wymieszaj w misce hiszpańską cebulę, papryczkę chili, czosnek, kolendrę, posiekane orzechy włoskie i fasolę.
  8. Do przygotowania sosu użyj blendera lub zwykłego słoika. W drugim przypadku, odmierz ocet, oliwę, sól i pieprz do słoika, przykryj i wstrząśnij, aż do wymieszania.
  9. Polać dressingiem sałatkę z czerwonej fasoli i dobrze wymieszać.
  10. Doprawić do smaku (dodać więcej soli, pieprzu, kolendry lub czosnku do smaku), podawać.

Pikantna sałatka z lobio

"Każda gruzińska potrawa jest wierszem" - powiedział Aleksander Puszkin. Staranne wyważenie przypraw i ziół w każdym daniu tej kuchni jest jak piękny poemat. Sałatka z czerwonej fasoli zwana lobio nie jest wyjątkiem.

Ziemista słodycz fasoli miesza się z cierpkością granatu i jaskrawo zielonymi przyprawami ziół. Aksamitny sos z orzechów włoskich uzupełnia to połączenie, nadając mu głęboki i złożony smak sałatki z czerwonej fasoli lobio. Klasyczny przepis jest dość prosty w przygotowaniu. Jedynym czasochłonnym procesem jest przygotowanie ziaren. Wielu kucharzy jest nieugięcie przeciwnych używaniu fasoli z puszki. Ale jeśli nie masz na to czasu, po prostu ich użyj.

Składniki:

  • 1,5 filiżanki czerwonej suchej fasoli;
  • 1 ½ szklanki obranych orzechów włoskich;
  • 2 średnie cebule;
  • 1 łyżka stołowa oleju roślinnego;
  • 2 ząbki czosnku;
  • ¼ szklanki czerwonego octu winnego;
  • 1 łyżeczka suszonego tymianku ogrodowego;
  • 1 łyżeczka suszonych liści kozieradki;
  • 1/3 szklanki posiekanych świeżych ziół (np. bazylii, pietruszki, koperku, kolendry lub wszystkich powyższych);
  • pieprz cayenne, sól, pieprz czarny do smaku

Przyozdobić prezentację:

  • 1 filiżanka nasion granatu
  • 2 łyżki stołowe posiekanych ziół
  • ¼ szklanki słodkiej cebuli marynowanej w czerwonym occie winnym do przykrycia, szczypta soli i cukru.
Pikantna sałatka z lobioPrzygotowanie

:

  1. Aby jak najszybciej przygotować sałatkę z fasoli lobio, namocz fasolę na noc w 5-6 szklankach wody.
  2. Odcedzić, zalać nową wodą i gotować na wolnym ogniu przez około 2 godziny, aż fasola zacznie się rozpadać. Ten krok jest ważny, ponieważ gotowa konsystencja powinna być miękka i aksamitna.
  3. Cebulę obrać i pokroić w kostkę.
  4. Podczas gdy fasola się gotuje, podsmaż cebulę na oleju, aż stanie się miękka i przejrzysta.
  5. Obrany czosnek zmielić na pastę z odrobiną soli.
  6. Posiekać orzechy włoskie. Wymieszać w misce z solą, pieprzem, czosnkiem i suszonymi ziołami.
  7. Kiedy fasola będzie już ugotowana, dodajemy cebulę i gotujemy przez około 5 minut, aby smaki się połączyły.
  8. Następnie dodajemy sos orzechowy, przyprawy i czosnek, tak jak zaleca przepis na fasolową klasykę. Aby uzyskać bardziej pikantny przepis, przygotuj z dodatkiem większej ilości czosnku.
  9. Zdejmij z ognia i pozwól fasoli lekko ostygnąć, a następnie dodaj sok z granatu (lub ocet z czerwonego wina) i posiekane zioła.
  10. Kwasowość octu zależy od marki, więc zacznij od dodania 2 łyżek stołowych do smaku i dopiero wtedy dodaj więcej, jeśli to konieczne. Upewnij się, że smaki są zrównoważone - najpierw słodycz fasoli i cierpkość, potem jasność ziół, a na końcu ciepłe ciepło przypraw.
  11. Aby podać, zamarynować ¼ cebuli, pokrojonej w plasterki, w occie z dodatkiem szczypty cukru i soli.
  12. Ułożyć sałatkę, dodać cebulę, granat i zioła i podawać.

Możesz również polubić:

Makaron z mięsem mielonym: przepis w piekarniku

Bułeczki z ciasta biszkoptowego: przepis kulinarny

Łatwe przepisy na pączki

Przepisy na pstrąga

Czy podobają Ci się nasze artykuły? Zarejestruj się i szukaj smaczne i zdrowe pomysły na chefmarket.pl ????

Zapoznaj się z naszym menu!

3 kolacje dla dwojga z bezpłatnym
dostawa za 1990 rubli. Wyświetl menu
Auchan