Roladki z kapusty z nadzieniem warzywnym: przepisy kulinarne

Auchan

Przepis na gołąbki z warzywnym farszem jest śmiesznie prosty. Możesz je zrobić o każdej porze roku i cieszyć się smakiem warzyw i sosu. Oczywiście, to trochę pracy, ale przynajmniej jest to pełnowartościowe danie główne.

Kapuśniaczki z farszem warzywnym ładnie wyglądają i mogą zdobić nie tylko codzienny, ale i świąteczny stół, a najważniejsze jest to, że w smaku nie ustępują kapuśniaczkom z farszem mięsnym. To świetny sposób na uzupełnienie witamin bez szkody dla sylwetki.

Należy pamiętać, że warzywa, z których zaczyna się liść kapusty muszą być świeże, mało wilgotne i dobrze wysmażone. Do tego celu dobrze nadają się cebula, marchew, seler, papryka czy pasternak.

"Jesień na progu

Faszerowane gołąbki bez ryżu i mięsa są pyszne. Dla tych, którzy mają wątpliwości - nie gotowałeś ich jeszcze z grzybami i warzywami.

Składniki potrzebne do przygotowania:

  1. Kapusta pekińska - 1 kapusta;
  2. Cebula - 2 szt;
  3. Marchew - 2 szt;
  4. Pieczarki - 330 gramów;
  5. Pomidor - 2 szt;
  6. Papryka słodka - 1 szt;
  7. Sok pomidorowy - 280 ml;
  8. Bakłażan - 1 szt;
  9. Olej roślinny;
  10. Koperek - 1 pęczek;
  11. Sól;
  12. Czarny pieprz.

Można też użyć zwykłej białej kapusty, ale kapusta pekińska ma delikatniejszy smak i łatwiej się ją zwija.

Sekwencja gotowania

"Jesień za progiem" warzywne roladki z kapusty:
  • Pierwszą rzeczą, którą należy zrobić jest przygotowanie sosu i farszu. Aby to zrobić, musisz umyć wszystkie warzywa. Grzyby i bakłażany odłóż na bok, nie są na razie potrzebne. Obrać cebulę, obrać marchew, usunąć nasiona z papryki, umyć pomidory.
  • Przygotowane warzywa pokroić w kostkę. Podzielić je na 2 części, jedną połowę przeznaczyć na farsz, a drugą na sos.
  • Do warzyw na farsz dodać pokrojone grzyby.
  • Dusić tę mieszankę na średnim ogniu przez około 20-25 minut. Doprawić solą i pieprzem do smaku.
  • Z bakłażana zdejmujemy skórkę, kroimy w drobną kostkę i dodajemy do warzyw na sos.
  • Podsmażamy warzywa na sos, doprawiamy solą i pieprzem.
  • Do sosu dodać sok pomidorowy i dusić przez kolejne 15 minut.
  • Teraz nadszedł czas na kapustę. Wyciąć twardy rdzeń, który nie pozwoli ogórkom ładnie się zwinąć.
  • Namoczyć liście kapusty w gorącej wodzie przez 20 sekund, aby stały się bardziej elastyczne.
  • Na schłodzony liść kapusty nakładać po łyżce nadzienia. To samo zrób z pozostałymi liśćmi.
  • Na natłuszczoną formę lub dużą patelnię kładziemy na wpół ugotowane nadziewane gołąbki.
  • Skropić sosem wierzch.
  • Przykryć pokrywką lub folią aluminiową i wstawić do piekarnika nagrzanego do 170°C na 35-45 minut.
  • Gotowe danie posypujemy posiekanym koperkiem i podajemy.

Warzywne gołąbki są na tyle szybkie, że mogą być dobrym obiadem lub kolacją, a co najlepsze, nie potrzebują dodatku. Są obfite i niezwykłe, bogate w zdrowe witaminy. Łatwo jest zaskoczyć ludzi warzywnymi roladkami z kapusty.

"Homemade

Warzywne gołąbki w tym przepisie są bardzo podobne do roladek z mięsem. Główną różnicą jest brak mięsa, ale jest to prawie niezauważalne. Takie danie może być spożywane podczas posiłku i przypadnie do gustu również wegetarianom.

Składniki potrzebne do przygotowania:

  1. Kapusta biała - 1 kiełek;
  2. Ryż gotowany na parze - 200 gramów;
  3. Marchew - 2 szt;
  4. Cebula - 1,5 szt;
  5. Pasta pomidorowa - 30 gramów;
  6. Koperek - 0,5 pęczka;
  7. Pietruszka - 0,5 pęczka;
  8. Sól;
  9. Pieprz;
  10. Liść laurowy;
  11. Olej roślinny.

Pasta pomidorowa może być łatwo zastąpiona sokiem pomidorowym, będziesz potrzebować około 1 szklanki.

Warzywne roladki z kapusty faszerowanej:

przepis

krok po krokuSekwencja

gotowania

:
  • Konieczne jest umycie kapusty i podzielenie jej na pojedyncze płaty. Najprostszym sposobem jest włożenie kapusty na 2 minuty do garnka z gorącą wodą, wyciągnięcie jej i delikatne usunięcie wierzchnich płatów. Po lekkim ugotowaniu zejdą z niego szybko i łatwo. Twarde żyłki na arkuszach można wyciąć lub lekko rozbić młotkiem.
  • Teraz możesz przygotować nadzienie. Aby to zrobić, musimy zalać 210 gramów ryżu 420 mililitrami wody i gotować go aż będzie prawie gotowy.
  • Cebulę obrać i pokroić w drobną kostkę.
  • Smażyć na złoty kolor na patelni z olejem roślinnym.
  • Marchew obrać i zetrzeć na grubej tarce.
  • Do cebuli dodajemy marchew i smażymy do miękkości.
  • Dwie trzecie warzyw wymieszać z ryżem, doprawić solą i pieprzem i wymieszać do połączenia.
  • Na koniec można przygotować nadziewane gołąbki. Na jeden arkusz nakładamy łyżkę nadzienia i zwijamy w kopertę. Tak samo postąpić z pozostałymi nadziewanymi kapustami.
  • Do głębokiej patelni wlewamy około 2 cm czystej wody. Ułożyć nadziewane gołąbki w kilku warstwach.
  • Dusić na małym ogniu przez 15 minut.
  • Sos do gołąbków jest bardzo prosty w przygotowaniu. Resztę upieczonych warzyw wymieszać z sokiem pomidorowym lub pastą, lekko rozcieńczoną wodą. Gotować przez 2-3 minuty.
  • Sosem zalejemy gołąbki i pozostawimy do duszenia na kolejne 15-20 minut.
  • Na wierzchu rondla ułożyć liść laurowy i drobno posiekaną zieleninę.

Danie okazuje się obfite i aromatyczne. Zawsze możesz eksperymentować z nadzieniem i dodać swoje ulubione warzywa. Sos można nawet dowolnie zmieniać i to od niego w dużej mierze zależy ostateczny smak gołąbków. Dla urozmaicenia do sosu można dodać kilka ząbków czosnku lub czerwonej papryki. To sprawi, że smak będzie jeszcze jaśniejszy i bogatszy.

"Właściwe rozwiązanie".

Trudno jest zaskoczyć smakoszy klasyką, więc czas zwrócić uwagę na nietypowy przepis na warzywne gołąbki, których przygotowanie nie zajmuje dużo czasu. Ich smak jest dość egzotyczny, choć powstają ze znanych i lubianych produktów.

Składniki, których będziesz potrzebować do ich przygotowania:

  1. Kapusta włoska - 1 kiełek;
  2. Ryż - 70 gr;
  3. Marchew - 2 szt;
  4. Pasternak - 1 szt;
  5. Seler naciowy - 1 szt;
  6. Papryka słodka - 1 szt;
  7. Cebula - 2 szt;
  8. Pomidor - 3 szt;
  9. Czosnek - 4 ząbki;
  10. Sól;
  11. Czarny pieprz;
  12. Olej roślinny.

Nie trzeba brać dokładnie kapusty sabaudzkiej, można wziąć kapustę pekińską lub białą, ale dzięki niej kapuśniaczki są soczyste i delikatne, nie gotują się przy składaniu.

Kolejną ważną kwestią jest to, że należy wybrać odmianę ryżu, która nie jest kleista. Na przykład basmati. Doskonale się rozpada i łatwo miesza z warzywami, tworząc delikatną, jednolitą konsystencję.

Warzywne roladki z kapusty faszerowanej:

przepis

krok po krokuSekwencja

gotowania

:
  • Opłukać ryż i ugotować go, lekko soląc wodę. Po ugotowaniu ryż ponownie dokładnie opłukać i odstawić, aby odsączyć wodę.
  • Opłukać i obrać warzywa.
  • Pokrój marchewki w kostkę lub grubo poszatkuj i umieść je na gorącej patelni z olejem roślinnym.
  • Posiekać pasternak i seler i dodać do marchewki. Wymieszać z marchewką.
  • Podsmaż warzywa do miękkości, około 5-7 minut. Ważne jest, aby nie zapomnieć ich wymieszać.
  • Obieramy jedną cebulę i kroimy w średniej wielkości kostkę. Dodaj je do reszty warzyw.
  • Dodajemy pokrojoną w kostkę lub poszatkowaną paprykę, uprzednio umytą i pozbawioną nasion.
  • Gotuj delikatnie przez kolejne 5 do 8 minut, często mieszając, aby upewnić się, że warzywa są równomiernie upieczone i nie przywierają.
  • Na koniec dodajemy posiekany lub zmielony ząbek czosnku i ugotowany ryż.
  • Wymieszaj z nadzieniem, posól i dopraw do smaku, dodając swoje ulubione przyprawy, jeśli lubisz.
  • Przykryj patelnię pokrywką, zmniejsz ogień do minimum i gotuj na wolnym ogniu jeszcze przez 3 do 5 minut. Na tym etapie ryż i warzywa można już zjeść, ale najważniejsze to wytrwać, bo celem są warzywne gołąbki.
  • Kapustę umyć i oddzielić liście. Łatwo się je zdejmuje i są elastyczne, więc nie łamią się ani nie rozrywają przy zdejmowaniu. Kapusta włoska jest również wygodna w tym, że nie trzeba jej gotować, usuwać twardych żyłek, jest od razu gotowa do spożycia, co pozwala zaoszczędzić sporo czasu.
  • Do liścia kapusty wkładamy 1 lub 2 łyżki farszu, w zależności od wielkości liścia i pożądanej wielkości przyszłych gołąbków.
  • Kiedy gołąbki są już prawie gotowe, pozostaje jeszcze zrobić sos. Aby to zrobić, drobno posiekaj resztę cebuli i pomidora, usmaż je na średnim ogniu, dodaj trochę wody i duś. Posiekaj sos za pomocą blendera zanurzeniowego, aby uzyskać gładką konsystencję. Doprawić sos solą i przyprawami do smaku.
  • Rozgrzej dużą patelnię i posmaruj ją olejem roślinnym.
  • Smażyć nadziewane gołąbki z obu stron na złoty kolor. Na każdą stronę przeznacz tylko jedną minutę.
  • Gdy tylko staną się złote, dodajemy sos, zmniejszamy ogień do minimum, przykrywamy i gotujemy na wolnym ogniu przez 13-15 minut.
  • Można podawać, przyozdobić zieleniną.

Pierogi trudno dziś kogokolwiek zaskoczyć, gdyż potrawa ta występuje w różnych odmianach u niemal wszystkich narodowości. Ale po zrobieniu postnych kapuśniaczków łatwo zebrać pochwały od gości i domowników.

Możesz również polubić:

Mięso w folii: przepis w piekarniku

Ciasto z mięsem: przepisy na pieczenie w piekarniku

Francuskie mięso: przepisy z fotografiami

Podobają Ci się nasze artykuły? Zarejestruj się i szukaj smaczne i przydatne pomysły na chefmarket.ru ????

Wypróbuj nasze menu!

3 kolacje dla dwojga z bezpłatnym
dostawa za 1990 rubli. Wyświetl menu