Romantyczna kolacja: menu na każdą kieszeń

Auchan

Walentynki to świetny pretekst, aby zorganizować romantyczną kolację dla ukochanej osoby. Menu na wyjątkowy wieczór powinno być wybierane z obawą. Ważne jest, aby dokładnie przemyśleć danie główne. Od głównych składników (ryby, drób, mięso) zależą dania uzupełniające (przystawki, sałatki, dodatki). W tej publikacji przygotujemy dwa warianty menu na romantyczną kolację: budżetowy i dla smakoszy. Środek pola łatwo znaleźć po przestudiowaniu listy dań.

Przystawka dla smakoszy Vitello tonnato

Przystawka Vitello tonnato to klasyczny przykład doskonałego połączenia produktów, które na pierwszy rzut oka nie do końca do siebie pasują. Jego sercem jest schab cielęcy i delikatny sos z żółtek jaj z anchois. Cielęcinę do tego dania można przygotować na różne sposoby. Najczęściej jest gotowana, rzadko pieczona. Proponujemy upiec ją na pyszną, romantyczną kolację. Zacznij przygotowywać menu z wyprzedzeniem.

Przygotuj się:

  • 500 g polędwicy wołowej;
  • 2 żółtka z kurczaka;
  • 200 ml. oleju słonecznikowego;
  • 1 łyżka kaparów;
  • 1 łyżeczka musztardy;
  • 3-4 filety anchois;
  • 200 ml. oleju słonecznikowego;
  • 150 gr. tuńczyka z puszki;
  • Sól, pieprz.
Delikatna przystawka Vitello toppatoJak

przygotować:

  1. Cielęcinę natrzeć solą i pieprzem.
  2. Włączyć piekarnik na 190 stopni.
  3. Zawinąć w pergamin, obwiązać sznurkiem.
  4. Ułożyć na blasze do pieczenia, na dno wlać pół szklanki wody.
  5. Piec przez 50 minut. Następnie odklejamy papier i pieczemy jeszcze 10 minut, aby mięso się zrumieniło.
  6. Przygotuj sos do menu dla smakoszy przystawek na romantyczną kolację.
  7. Żółtka umieścić w misie miksera, dodać sól, musztardę, pieprz i olej. Opuść blender, zacznij ubijać, jak sos majonezowy.
  8. Anchois, tuńczyka i kapary drobno posiekać i dodać do sosu.
  9. Aby nieco rozrzedzić powstały sos, dodajemy sok z mięsa, który powstał podczas pieczenia.
  10. Mieszając sos, dostosuj masę do smaku pod względem soli i bogactwa.
  11. Polędwicę pokroić w cienkie plastry. Ułóż pięknie plastry, polej je sosem i podaj na podanym stole na romantyczną kolację. W menu wersji przystępnej cenowo znajduje się również przystawka. Więcej na ten temat można przeczytać poniżej.

Niedroga przekąska: grzanki z pasztetem domowej roboty

Już samo patrzenie na grzanki wypełnione aromatycznym pasztetem z kurczaka jest apetyczne. Nadzienie jest szybkie i łatwe do przygotowania, z łatwo dostępnych składników. To pyszne danie będzie doskonałym początkiem przyjemnego wieczoru.

Przygotuj się:

  • 8 tostów lub krakersów, bruschetta;
  • 300g wątróbki z kurczaka;
  • 1 cebula;
  • Sól, pieprz;
  • 2-3 łyżki mąki;
  • ½ marchewki;
  • 3-5 gałązek pietruszki;
  • 2 ząbki czosnku;
  • 100g masła.
Niedroga przekąska: domowe grzanki z pasztetemJak

przyrządzić:

  1. Nastrój romantycznej kolacji zależy od tego, na czym zdecydujesz się podać pasztet. Menu można udekorować bagietkami, krakersami kanapkowymi, zwykłymi grzankami lub koszyczkami z przekąskami. Dlatego tosty na liście składników są raczej opcją niż regułą.
  2. Wątróbkę umyć i odcedzić w durszlaku.
  3. Odmierzyć mąkę do miski.
  4. Obrać wątróbkę z folii.
  5. Rozgrzać patelnię z olejem słonecznikowym.
  6. Każdy kawałek wątróbki zanurzyć w mące, położyć na gorącej powierzchni, posolić.
  7. Wątroba zazwyczaj pęka. Aby utrzymać go w czystości i nie przypalić, przykryj go durszlakiem. Zapoznaj się z tą przydatną wskazówką, jak usmażyć wątróbkę z kurczaka na romantyczną kolację. Menu z wątróbką na toście zawsze wychodzi dobrze.
  8. Wątróbkę smażymy z każdej strony na chrupko.
  9. Ugotowane porcje układamy na patelni z grubym dnem.
  10. Marchew i cebulę obrać, umyć, posiekać.
  11. Na patelnię, na której smażyła się wątróbka, wrzucamy warzywa. Smażyć do miękkości, posolić.
  12. Wątróbkę i warzywa dusimy na patelni z liściem laurowym i obranym, zmielonym czosnkiem przez 10 minut.
  13. Wyłączyć ogień, dodać masło.
  14. Składniki posiekać w maszynce do mięsa. Za pomocą tarki o drobnych oczkach przygotuj delikatny pasztet w ramach menu na romantyczną kolację.
  15. Oddzielić liście pietruszki od gałązek.
  16. Łyżeczką nakładaj na krakersy zgrabne pierożki z pasztetem z wątróbki. Udekoruj zieleniną z pietruszki.

Danie główne dla smakoszy: Łosoś gotowany sous-vide

Technika sous-vide polega na gotowaniu w niskich temperaturach. Mięso musi być długo gotowane w ten sposób. Z kolei łosoś jest idealny - 15 minut. Dlatego każdy, kto zechce powtórzyć przepis, będzie mógł to zrobić. Nie jest konieczne posiadanie specjalnego urządzenia. Utrzymanie temperatury na odpowiednim poziomie jest łatwe, jeśli uzbroimy się w termometr kuchenny, gotujący się czajnik i paczkę zamrożonego lodu.

Użyj:

  • 400g łososia na 2 steki;
  • 2-4 gałązki tymianku;
  • Sól, pieprz;
  • 1 łyżka oliwy z oliwek;
  • 30 gr. niebieski ser dowolny;
  • 200 ml. niskotłuszczowej śmietany;
  • W razie potrzeby kilka gałązek koperku.
Menu dla smakoszyDanie główne: łosoś gotowany metodą sous-videJak

gotować

?
  1. Aby przygotować romantyczną kolację dla smakoszy, menu z daniem głównym z łososia zawsze będzie zwycięzcą. Jest to delikatna, smaczna i zdrowa ryba, której walory podkreśla niskotemperaturowa technika gotowania.
  2. Przed przyrządzeniem sprawdzić, czy w filetach nie ma ości i usunąć je pęsetą.
  3. Do naczynia odmierzyć 1 litr wody, wsypać 2-3 łyżki soli i wymieszać.
  4. Filety zanurzyć w solance, pozostawić na godzinę.
  5. Aby zaoszczędzić czas, przygotuj sos.
  6. Aby uzyskać delikatny smak, wlej śmietanę do rondelka, dodaj 2 gałązki koperku i podgrzewaj na małym ogniu. Nie doprowadzać do wrzenia i ciągle mieszać. Zdejmij z ognia, jak tylko mieszanina będzie bardzo gorąca.
  7. Przygotuj sos do dania głównego, menu dla smakoszy na romantyczną kolację. Przecedzić śmietanę, aby oddzielić koperek. Postawić na ogniu.
  8. Gdy masa będzie już dobrze podgrzana, dodajemy pokruszony na kawałki ser.
  9. Doprawić solą i pieprzem i gotować na wolnym ogniu, aż składniki uzyskają optymalną grubość.
  10. Dodać łososia.
  11. Zagotuj czajnik, postaw wodę do podgrzania, wyjmij opakowanie z lodem, przygotuj termometr do gotowania.
  12. Wyjąć rybę z zalewy, dokładnie osuszyć z obu stron z wilgoci.
  13. Rybę polewamy olejem, posypujemy solą i pieprzem i palcami wcieramy przyprawy w delikatne mięso. Rozłóż liście tymianku na całej powierzchni.
  14. Umieść filety w worku zamykanym próżniowo z zapięciem, tak aby w środku nie pozostało powietrze. Jeśli nie ma worka, użyj folii spożywczej.
  15. Sprawdź temperaturę podgrzewania wody, jeśli wartość wynosi 50 stopni, obniż rybę. Na tym etapie utrzymywać temperaturę. Proces może wydawać się skomplikowany po raz pierwszy, ale na pewno będzie warto dla romantycznej kolacji i menu dla ukochanej osoby. Ostudzić z lodem i zmniejszyć temperaturę do niskiej.
  16. Po 15 minutach wyjąć zawiniątka i ostrożnie wyjąć rybę. Wyłożyć na ogrzane talerze, polać sosem.

Menu budżetowe Danie główne: kurczak pieczony w sosie czosnkowym

Pieczony kurczak w sosie czosnkowym to klasyka galowego menu. Ale tak proste, jak to jest doskonałe. Aby uzyskać delikatny miąższ, rozpływającą się w ustach skórkę i niesamowity smak, postępuj zgodnie z poniższymi prostymi wskazówkami.

Przygotuj się:

  • 1 tusza o wadze około 2 kg;
  • 2 ząbki czosnku;
  • 1 łyżka soli;
  • 3 łyżki sosu sojowego;
  • 100 ml. kwaśnej śmietany;
  • Kilka gałązek tymianku;
  • 1 łyżeczka mielonego pieprzu.
Budżetowe danie główne: kurczak zapiekany w sosie czosnkowymJak

gotować:

  1. Kurczak z sosem czosnkowym w menu na romantyczną kolację to świetne danie. Podczas pieczenia czosnek traci swoją charakterystyczną ostrość i pozostawia po sobie po prostu boski aromat. Obrać czosnek i przecisnąć go przez praskę.
  2. Kurczaka umyć, naciąć wzdłuż piersi i obrócić na płasko.
  3. Wytrzyj wilgoć papierowym ręcznikiem.
  4. Kurczaka nacieramy solą i połową czosnku.
  5. Używając strzykawki i igły, wbij sos sojowy. Nakłuć pierś w kilku miejscach i namoczyć.
  6. Posypać pieprzem i natrzeć.
  7. Posmaruj pierś połową kwaśnej śmietany.
  8. Włączyć piekarnik na 190 stopni.
  9. Blachę do pieczenia wysmarować olejem.
  10. Włożyć kurczaka, dodać szklankę wody.
  11. Piecz kurczaka przez godzinę, aby uzyskać romantyczną kolację. Uzupełnij menu dania głównego o sos. Wymieszać pozostałą śmietanę i sos sojowy, dodać czosnek.
  12. Po godzinie polewamy kurczaka sosem, posypujemy tymiankiem.
  13. Wstawić do piekarnika na kolejne 20 minut. Sprawdzić gotowość do pracy poprzez szturchnięcie w okolice uda. Jeśli wypłynie sok - kurczak jest gotowy.

Sałatka z menu dla smakoszy: mieszanka zieleni i grillowana pierś

Nie ma limitu doskonałości, ani nie ma ścisłego limitu dla poniższego przepisu na sałatkę.
Dodawaj warzywa, które sprawiają Ci największą przyjemność kulinarną, modyfikuj przepis, eksperymentuj i odkrywaj nowe smaki. Przygotuj autorskie menu na romantyczną kolację!

Przygotuj się:

  • 200g filetu z kurczaka (lub tylko 1 filet);
  • Zapakuj rukolę i inne liście sałaty;
  • 4-6 pomidorków koktajlowych;
  • 1 cebula do sałatek;
  • 2-4 łyżki oleju roślinnego;
  • 1 łyżka soku z cytryny;
  • 1 łyżka musztardy ziarnistej;
  • Sól, pieprz.
Sałatka z menu dla smakoszy: mieszanka zieleni i grillowana pierśJak

przyrządzić

?
  1. Umyj filety z kurczaka, osusz je z wilgoci.
  2. Nastaw piekarnik na 180 stopni.
  3. Nacieramy filet solą i pieprzem.
  4. Rozgrzej patelnię (najlepiej grillową, jeśli nie zwykłą) z olejem.
  5. Smażyć filety z obu stron przez 2 minuty na gorącej powierzchni.
  6. Przełożyć do naczynia żaroodpornego, wstawić do piekarnika na 15 minut, aby uzyskać delikatny filet na romantyczną sałatkę do kolacji. Menu będzie zrównoważone, jeśli dodasz do niego dużo zieleniny.
  7. Umyj liście rukoli i umieść w misce.
  8. Pomidorki koktajlowe przekroić na pół i dodać do sałatki.
  9. Cebulę pokroić w cienkie półpierścienie, jeśli jest mała pokroić ją w krążki.
  10. Ostudzony filet z kurczaka pokroić w plastry.
  11. Wymieszaj olej, musztardę i sok.
  12. Warzywa posolić, zalać sosem i wymieszać.
  13. Ułożyć sałatkę w naczyniu, na wierzchu zieleni ułożyć plastry fileta z kurczaka.

Przystępna sałatka: czerwona kapusta i kukurydza

Mimo przystępnej ceny, sałatka z czerwonej kapusty z kukurydzą i porami będzie prawdziwą ozdobą świątecznego posiłku. To pyszny dodatek do menu romantycznej kolacji. Kapusta czerwona nie ma zbyt wyrazistego smaku, ale jest bardzo samowystarczalna. Nie potrzebuje wielu różnych dodatków. Dlatego należy przygotować sugerowaną wersję, a następnie postępować według własnego uznania. Jeśli zdecydujesz się coś dodać, przygotuj dobrej jakości paluszki krabowe.

Przygotuj się:

  • ½ główki średniej wielkości kapusty;
  • ½ lub trochę więcej niż puszka kukurydzy;
  • 1 por;
  • Olej słonecznikowy, pieprz mielony, sól.
Przystępna sałatka: czerwona kapusta i kukurydzaJak

gotować:

  1. Drobno posiekać kapustę.
  2. Ten jest jędrny, więc trzeba go utrzeć z solą.
  3. Dodać kukurydzę i drobno pokrojoną cebulę. Jeśli chcesz dodać paluszki krabowe, pokrój je w julienne pod kątem. Pietruszka stanowi miły dodatek do ziół.
  4. Doprawić pieprzem, skropić oliwą i wymieszać do połączenia.

Możesz również polubić:

Makaron z mięsem mielonym: przepis w piekarniku

Bułeczki cynamonowe: przepis kulinarny

Łatwe przepisy na pączki

Przepisy na pstrąga

Czy podobają Ci się nasze artykuły? Zapisz się i poszukaj smaczne i zdrowe pomysły na chefmarket.ru ????

Zapoznaj się z naszym menu!

3 kolacje dla dwojga z bezpłatnym
dostawa za 1990 rubli. Wyświetl menu