Romantyczna kolacja w domu

Romantyczna kolacja w domu to odpowiedni moment, aby pochwalić się przed ukochaną osobą swoimi umiejętnościami kulinarnymi. A także pokazać się jako schludny, uważny kucharz, który śledzi trendy w gastronomicznej modzie. Dlatego potrawy, które gotujesz powinny być wykwintne, ale niezbyt wyszukane w przygotowaniu. A towarzyszyć mu powinny lekkie napoje - wino i szampan. Są idealnym dodatkiem do takiego posiłku.

Ta publikacja to zbiór pysznych, lekkich dań, które możesz przygotować na romantyczną kolację w domu dla ukochanej osoby. Aby zaakcentować oprawę, zadbaj o piękne serwetki, świece i przyjemną muzykę. Takie detale dopełnią romantycznego nastroju i pozwolą poczuć podniosłość chwili.

Przystawki: Tosty, bruschettas z łososiem i wątróbką z dorsza

Zalecamy samodzielne solenie łososia do przystawki. Nie tylko oszczędzamy pieniądze, ale również uzyskujemy smaczniejszą i świeższą rybę. Aby przygotować przystawkę na romantyczną kolację dla dwojga w domu, wystarczy kawałek fileta o wadze 200-300 gramów. Przygotować rybę z wyprzedzeniem.

Przygotować rybę do solenia:

  • 300 g filetów z łososia;
  • 1 łyżka soli;
  • 1 łyżka bez cukru;
  • 2-3 gałązki koperku;
  • ½ cytryny;
  • 1/3 łyżeczki czarnego pieprzu.
Przystawki: tosty, bruschetta z łososia i wątroby dorszaPrzygotuj się

do bruschetty

:
  • 8 kromek chleba;
  • Garść rukoli;
  • 0,5 czerwonej cebuli sałatkowej;
  • 4 łyżki serka śmietankowego;
  • Sól, pieprz, oliwa z oliwek;
  • 120 gr. wątroba z dorsza;
  • Kilka gałązek koperku;
  • 100 gr. śmietany;
  • Sól, pieprz;
  • 2-3 pióra zielonej cebulki do dekoracji.

Jak przygotować rybę do bruschetty:

  1. Rybę zamarynować w bardzo prosty sposób. W misce wymieszać sól i cukier.
  2. Rybę polać sokiem z cytryny.
  3. Rozetrzeć mieszankę na całej powierzchni filetów rybnych.
  4. Posypać czarnym pieprzem.
  5. Miąższ cytryny pokroić na płaskie plasterki.
  6. Filety posmaruj plasterkami cytryny i gałązkami koperku - ryba na romantyczną kolację w domu jest prawie gotowa.
  7. Zawiń filety w papier pergaminowy, a następnie zawiń w ręcznik.
  8. Pozostawić w lodówce na dzień lub dwa.
Przystawki: Tosty, bruschetta z łososia i wątroby dorszaPrzygotuj

bruschettę

:
  1. Aby przygotować dwa rodzaje bruschetty, rozgrzej patelnię, lekko przyrumień kromki chleba.
  2. Przełóż chleb na talerz i pozostaw do ostygnięcia.
  3. Cebulę pokroić w cienkie półpierścienie i umieścić w misce. Doprawić solą i pieprzem oraz skropić oliwą z oliwek.
  4. Każdą kromkę posmarować serkiem śmietankowym, następnie położyć pokrojoną w cienkie plastry rybę. Na wierzchu ułóż kilka plasterków rukoli, a na wierzchu kompozycji ułóż pół krążka cebuli. Łososiowa bruschetta na romantyczną kolację w domu jest gotowa. Cebulę można pominąć, ale dodaje ona pikanterii.
  5. Aby przygotować bruschettę z musem z wątroby dorsza. Otwórz puszkę z wątróbką i rozgnieć widelcem rybę z masłem na gładką masę.
  6. Osobno ubijamy śmietanę, dodajemy wątróbkę i posiekany koperek. Delikatnie wymieszać składniki, rozprowadzić mus na zrumienionym chlebie, udekorować piórkiem zielonej cebulki.

Danie główne z ryb: przyrządzanie steku z tuńczyka

Stek z tuńczyka to idealne danie główne na romantyczną kolację. Zarówno kobiety, jak i mężczyźni mogą przygotować go w domu dla bliskiej osoby. Kluczem do dobrego dania jest dobrej jakości ryba. Dlatego najlepiej jest kupować świeżo zamrożone filety. Jeśli nie jest on dostępny, wybierz filety mrożone. Ale rozmrażaj je w lodówce. Wygodnie jest zostawić go w misce na noc. Rano będziesz miał filet gotowy do zamarynowania i ugotowania.

Przygotować podstawę dania:

  • 4 steki z tuńczyka;
  • Masło, olej słonecznikowy;
  • Sól, pieprz.

Przygotować sos:

  • 4 łyżki oliwy z oliwek;
  • 2 łyżki kaparów;
  • 2 łyżki pasty sezamowej;
  • 4 łyżki soku z cytryny;
  • 2-3 gałązki kolendry;
  • 2 gałązki zielonej cebuli.
Danie główne z ryb: stek z tuńczykaJak

gotować:

  1. Rozmrażaj rybę powoli lub przygotuj świeże porcje filetów o wadze 200-400g.
  2. Porcje opłukać, każdy kawałek obficie posolić, odstawić na godzinę. W tym czasie ryba będzie miała czas, aby nasiąknąć do pełnej grubości.
  3. Opłucz kawałki wody z soli.
  4. Utrzymanie go w suchości jest warunkiem koniecznym do przygotowania steku ze smaczną skórką na romantyczną kolację. W domu tę cechę restauracyjnego steku można łatwo powtórzyć, po prostu namaczając go grubą ściereczką, aż będzie tak suchy, jak to tylko możliwe.
  5. Postawić patelnię na ogniu. Wlewamy około 2 łyżki oleju słonecznikowego i dodajemy łyżkę masła. Jego obecność przyczyni się do powstania złocistej skórki.
  6. Jak tylko masło zacznie bulgotać po zmieszaniu z olejem, włóż suche steki.
  7. Smażyć przez 50 sekund z każdej strony na gorącej powierzchni i przenieść na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym.
  8. Jeśli planujesz romantyczną kolację w domu dla ukochanej osoby, jak również w restauracji, pamiętaj o podaniu steków z sosem. Można ją przygotować przed smażeniem steków, podczas solenia.
  9. Do sosu posiekaj kolendrę, cebulę i kapary. Plasterki powinny być drobno posiekane. Umieścić w głębokiej misce.
  10. Dodajemy oliwę, sok z cytryny, olej sezamowy lub pokruszone ziarna sezamu.
  11. Dobrze wymieszać składniki.
  12. Steki ułożyć na talerzach, posypać świeżo zmielonym pieprzem, skropić kilkoma kroplami soku z cytryny. Podawać z sosem.

Królik w śmietanie

Planując romantyczną kolację w domu, preferujmy dania dla smakoszy. Takiego, którego nie robi się na co dzień. Królik duszony w śmietanie to jeden z delikatesowych przysmaków wielu osób. Miękkie mięso duszone w kwaśnej śmietanie dosłownie samo odchodzi od kości. Pikantny, kremowy sos będzie doskonałym dodatkiem do chudego króliczego mięsa.

Przygotuj się:

  • 1 tusza królicza;
  • 2 cebule;
  • 1 łyżka masła;
  • 200 ml. kwaśnej śmietany;
  • 1,5 szklanki bulionu mięsnego;
  • 1 łyżka mąki;
  • Sól, pieprz.

Przygotuj się na bukiet przypraw:

  • 4-5 gałązek tymianku;
  • 2 liście laurowe;
  • 2-3 goździki;
  • Po 0,5 łyżeczki ziela angielskiego, pieprzu czarnego i jałowca.
Królik w śmietanieJak

przyrządzać:

  1. Aby przygotować romantyczną kolację w domu dla ukochanej osoby, użyj tuszy o wadze około 1,2 kg.
  2. Pokrój go na porcje, opłucz, włóż do durszlaka, aby odsączyć wilgoć.
  3. Obrać cebulę i pokroić w paski julienne.
  4. Roztopić masło na patelni, dodać cebulę i smażyć na wolnym ogniu do momentu, aż stanie się przezroczysta.
  5. Włóż cebulę do miski i połóż kawałki królika na gorącej patelni tak, aby się nie dotykały. W razie potrzeby dodaj więcej oleju, smażąc kolejnymi partiami. Zachowanie tego warunku zapewni smaczną skórkę.
  6. Usmażone kawałki przekładamy do głębokiej miski, solimy i pieprzymy w trakcie smażenia.
  7. Romantyczna kolacja w domu będzie udana, ale danie będzie wymagało sosu i długiego czasu duszenia.
  8. Postaw patelnię, na której smażyły się kromki, z powrotem na ogniu.
  9. Dodajemy łyżkę masła i mąkę.
  10. Wymieszać na grzyby i zalać bulionem.
  11. Doprowadzić do wrzenia, stale mieszając i zeskrobując kawałki przypalonego mięsa. Gotować na wolnym ogniu przez około 7 minut.
  12. Dodać kwaśną śmietanę, sól i pieprz. Wymieszać i ponownie doprowadzić do wrzenia.
  13. Wyłączamy ogień, przecedzamy sos przez sito.
  14. Aby przygotować królika na romantyczną kolację w domu dla ukochanej osoby, należy przygotować brytfannę, gliniany garnek lub naczynie do zapiekania z pokrywką.
  15. Zbierz bukiet przypraw w woreczku z gazy, zbierz brzegi, zwiąż sznurkiem.
  16. Na dnie naczynia do pieczenia ułóż połowę cebuli, którą przygotowałeś na początku.
  17. Połowę plasterków królika ułożyć na cebuli.
  18. Polać połową sosu.
  19. Połóż stojak na przyprawy.
  20. Następnie włożyć z powrotem cebulę, plastry królika i sos.
  21. Wstawić w naczyniu do piekarnika nagrzanego do 180 stopni.
  22. Piec potrawę przez 2-3 godziny, tak aby mięso dosłownie odchodziło od kości.

Dekoracja na romantyczną kolację

Oto dwie opcje garnirowania dań głównych na romantyczną kolację w domu, sugerowane w publikacji. Do steku przygotować pieczone ziemniaki. Stanowią doskonały dodatek do delikatnego filetu z tuńczyka. Do królika najlepszym dodatkiem jest kasza, która dobrze wchłania sos. Czytaj dalej, aby dowiedzieć się, jak przygotować to danie.

Ziemniaki pieczone

Rozmaryn i czosnek to uniwersalne przyprawy, które dodają ziemniakom smaku i pikantnego posmaku. Młode ziemniaki najlepiej piec; smak jest cudowny. Ale w lutym tylko magik może znaleźć młode ziemniaki. Więc gotuj ze zwykłymi ziemniakami. Ale zapisz publikację w zakładkach, aby powtarzać ją w czerwcu podczas romantycznych kolacji w domu.

Przygotuj się:

  • 800 g ziemniaków;
  • 2 gałązki rozmarynu;
  • 4 ząbki czosnku (można dodać więcej do smaku);
  • 2 łyżki oliwy z oliwek;
  • Sól, pieprz.
Pieczone ziemniakiJak

przyrządzać:

  1. Średniej wielkości ziemniaki obrać, umyć. Młode ziemniaki w sezonie najlepiej obierać z cienkiej skórki. Świeżych ziemniaków z jesiennego zbioru nie trzeba obierać, najważniejsze jest dobre umycie skórki szczoteczką.
  2. Przekroić na 4 części, mniejszą z nich na pół.
  3. Włączyć piekarnik i nagrzać go do 220 stopni. Upiecz na godzinę przed czasem, który wyznaczyłeś na romantyczną kolację w domu dla ukochanej osoby. W ten sposób podasz ziemniaki na ciepło.
  4. Posolić i popieprzyć ziemniaki, wymieszać rękami, aby rozprowadzić przyprawy.
  5. Umieścić ziemniaki w wysmarowanej tłuszczem formie i skropić oliwą z oliwek.
  6. Piec przez 1 godzinę. W tym czasie ziemniaki będą miały ładną skórkę.
  7. Czosnek obrać, drobno posiekać nożem lub najlepiej przecisnąć przez miseczkę.
  8. Do czosnku dodajemy ¼ szklanki wody, szczyptę soli. Można dodać posiekane zioła.
  9. Rozmaryn lekko rozgnieść w moździerzu.
  10. Wyjmij formę, polej ziemniaki czosnkiem, wrzuć rozmaryn i wymieszaj.
  11. Pozostawić do zapieczenia na kolejne 10 minut.

Bulgur z zieleniną

Jeśli zdecydujesz się ugotować królika na romantyczną kolację w domu, bulgur jest odpowiednim dodatkiem. Gotuje się szybko i nie wymaga żadnych specjalnych umiejętności kulinarnych. Jego zaletą jest wysoka chłonność. Bulgur wchłonie sos śmietanowy i stanie się jeszcze smaczniejszy. Razem te potrawy tworzą wspaniały tandem.

Przygotuj się:

  • 1 filiżanka bulguru;
  • 2 szklanki wody;
  • Sól, pieprz;
  • 1 cebula;
  • 1 filiżanka mrożonego zielonego groszku;
  • Zielenina do smaku;
  • Oliwa z oliwek (słonecznikowa).
Bulgur z ziołamiSposób

przygotowania:

  1. Obrać cebulę i drobno posiekać.
  2. Mrożony groszek zalać wodą lub rozmrozić naturalnie. Jeśli wolisz, możesz przygotować bulgur na romantyczną kolację w domu bez groszku.
  3. Zalać kaszę gorącą wodą i gotować, aż będzie gotowa i wchłonie całą wilgoć. Proces gotowania jest bardzo szybki.
  4. Rozgrzać patelnię z olejem, podsmażyć cebulę, aż będzie przezroczysta.
  5. Czosnek obrać, drobno posiekać i dodać do cebuli.
  6. Dodać groszek, mieszając smażyć kilka minut.
  7. Do kaszy dodać nieugotowane warzywa, wymieszać.
  8. Dodać sól i pieprz, ponownie wymieszać.
  9. Przy podawaniu posypać posiekanymi ziołami.

Możesz również polubić:

Makaron z mięsem mielonym: przepis w piekarniku

Ciasto szwajcarskie choux przepis na ciasto rolowane

Łatwe przepisy na pączki

Przepisy na pstrąga

Czy podobają Ci się nasze artykuły? Zarejestruj się i szukaj smaczne i zdrowe pomysły na chefmarket.pl ????

Zapoznaj się z naszym menu!

3 kolacje dla dwojga z bezpłatnym
dostawa za 1990 rubli. Wyświetl menu
Auchan