Romantyczna kolacja w domu
Romantyczna kolacja w domu to odpowiedni moment, aby pochwalić się przed ukochaną osobą swoimi umiejętnościami kulinarnymi. A także pokazać się jako schludny, uważny kucharz, który śledzi trendy w gastronomicznej modzie. Dlatego potrawy, które gotujesz powinny być wykwintne, ale niezbyt wyszukane w przygotowaniu. A towarzyszyć mu powinny lekkie napoje - wino i szampan. Są idealnym dodatkiem do takiego posiłku.
Ta publikacja to zbiór pysznych, lekkich dań, które możesz przygotować na romantyczną kolację w domu dla ukochanej osoby. Aby zaakcentować oprawę, zadbaj o piękne serwetki, świece i przyjemną muzykę. Takie detale dopełnią romantycznego nastroju i pozwolą poczuć podniosłość chwili.
Przystawki: Tosty, bruschettas z łososiem i wątróbką z dorsza
Zalecamy samodzielne solenie łososia do przystawki. Nie tylko oszczędzamy pieniądze, ale również uzyskujemy smaczniejszą i świeższą rybę. Aby przygotować przystawkę na romantyczną kolację dla dwojga w domu, wystarczy kawałek fileta o wadze 200-300 gramów. Przygotować rybę z wyprzedzeniem.
Przygotować rybę do solenia:
- 300 g filetów z łososia;
- 1 łyżka soli;
- 1 łyżka bez cukru;
- 2-3 gałązki koperku;
- ½ cytryny;
- 1/3 łyżeczki czarnego pieprzu.
do bruschetty
:- 8 kromek chleba;
- Garść rukoli;
- 0,5 czerwonej cebuli sałatkowej;
- 4 łyżki serka śmietankowego;
- Sól, pieprz, oliwa z oliwek;
- 120 gr. wątroba z dorsza;
- Kilka gałązek koperku;
- 100 gr. śmietany;
- Sól, pieprz;
- 2-3 pióra zielonej cebulki do dekoracji.
Jak przygotować rybę do bruschetty:
- Rybę zamarynować w bardzo prosty sposób. W misce wymieszać sól i cukier.
- Rybę polać sokiem z cytryny.
- Rozetrzeć mieszankę na całej powierzchni filetów rybnych.
- Posypać czarnym pieprzem.
- Miąższ cytryny pokroić na płaskie plasterki.
- Filety posmaruj plasterkami cytryny i gałązkami koperku - ryba na romantyczną kolację w domu jest prawie gotowa.
- Zawiń filety w papier pergaminowy, a następnie zawiń w ręcznik.
- Pozostawić w lodówce na dzień lub dwa.
bruschettę
:- Aby przygotować dwa rodzaje bruschetty, rozgrzej patelnię, lekko przyrumień kromki chleba.
- Przełóż chleb na talerz i pozostaw do ostygnięcia.
- Cebulę pokroić w cienkie półpierścienie i umieścić w misce. Doprawić solą i pieprzem oraz skropić oliwą z oliwek.
- Każdą kromkę posmarować serkiem śmietankowym, następnie położyć pokrojoną w cienkie plastry rybę. Na wierzchu ułóż kilka plasterków rukoli, a na wierzchu kompozycji ułóż pół krążka cebuli. Łososiowa bruschetta na romantyczną kolację w domu jest gotowa. Cebulę można pominąć, ale dodaje ona pikanterii.
- Aby przygotować bruschettę z musem z wątroby dorsza. Otwórz puszkę z wątróbką i rozgnieć widelcem rybę z masłem na gładką masę.
- Osobno ubijamy śmietanę, dodajemy wątróbkę i posiekany koperek. Delikatnie wymieszać składniki, rozprowadzić mus na zrumienionym chlebie, udekorować piórkiem zielonej cebulki.
Danie główne z ryb: przyrządzanie steku z tuńczyka
Stek z tuńczyka to idealne danie główne na romantyczną kolację. Zarówno kobiety, jak i mężczyźni mogą przygotować go w domu dla bliskiej osoby. Kluczem do dobrego dania jest dobrej jakości ryba. Dlatego najlepiej jest kupować świeżo zamrożone filety. Jeśli nie jest on dostępny, wybierz filety mrożone. Ale rozmrażaj je w lodówce. Wygodnie jest zostawić go w misce na noc. Rano będziesz miał filet gotowy do zamarynowania i ugotowania.
Przygotować podstawę dania:
- 4 steki z tuńczyka;
- Masło, olej słonecznikowy;
- Sól, pieprz.
Przygotować sos:
- 4 łyżki oliwy z oliwek;
- 2 łyżki kaparów;
- 2 łyżki pasty sezamowej;
- 4 łyżki soku z cytryny;
- 2-3 gałązki kolendry;
- 2 gałązki zielonej cebuli.
gotować:
- Rozmrażaj rybę powoli lub przygotuj świeże porcje filetów o wadze 200-400g.
- Porcje opłukać, każdy kawałek obficie posolić, odstawić na godzinę. W tym czasie ryba będzie miała czas, aby nasiąknąć do pełnej grubości.
- Opłucz kawałki wody z soli.
- Utrzymanie go w suchości jest warunkiem koniecznym do przygotowania steku ze smaczną skórką na romantyczną kolację. W domu tę cechę restauracyjnego steku można łatwo powtórzyć, po prostu namaczając go grubą ściereczką, aż będzie tak suchy, jak to tylko możliwe.
- Postawić patelnię na ogniu. Wlewamy około 2 łyżki oleju słonecznikowego i dodajemy łyżkę masła. Jego obecność przyczyni się do powstania złocistej skórki.
- Jak tylko masło zacznie bulgotać po zmieszaniu z olejem, włóż suche steki.
- Smażyć przez 50 sekund z każdej strony na gorącej powierzchni i przenieść na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym.
- Jeśli planujesz romantyczną kolację w domu dla ukochanej osoby, jak również w restauracji, pamiętaj o podaniu steków z sosem. Można ją przygotować przed smażeniem steków, podczas solenia.
- Do sosu posiekaj kolendrę, cebulę i kapary. Plasterki powinny być drobno posiekane. Umieścić w głębokiej misce.
- Dodajemy oliwę, sok z cytryny, olej sezamowy lub pokruszone ziarna sezamu.
- Dobrze wymieszać składniki.
- Steki ułożyć na talerzach, posypać świeżo zmielonym pieprzem, skropić kilkoma kroplami soku z cytryny. Podawać z sosem.
Królik w śmietanie
Planując romantyczną kolację w domu, preferujmy dania dla smakoszy. Takiego, którego nie robi się na co dzień. Królik duszony w śmietanie to jeden z delikatesowych przysmaków wielu osób. Miękkie mięso duszone w kwaśnej śmietanie dosłownie samo odchodzi od kości. Pikantny, kremowy sos będzie doskonałym dodatkiem do chudego króliczego mięsa.
Przygotuj się:
- 1 tusza królicza;
- 2 cebule;
- 1 łyżka masła;
- 200 ml. kwaśnej śmietany;
- 1,5 szklanki bulionu mięsnego;
- 1 łyżka mąki;
- Sól, pieprz.
Przygotuj się na bukiet przypraw:
- 4-5 gałązek tymianku;
- 2 liście laurowe;
- 2-3 goździki;
- Po 0,5 łyżeczki ziela angielskiego, pieprzu czarnego i jałowca.
przyrządzać:
- Aby przygotować romantyczną kolację w domu dla ukochanej osoby, użyj tuszy o wadze około 1,2 kg.
- Pokrój go na porcje, opłucz, włóż do durszlaka, aby odsączyć wilgoć.
- Obrać cebulę i pokroić w paski julienne.
- Roztopić masło na patelni, dodać cebulę i smażyć na wolnym ogniu do momentu, aż stanie się przezroczysta.
- Włóż cebulę do miski i połóż kawałki królika na gorącej patelni tak, aby się nie dotykały. W razie potrzeby dodaj więcej oleju, smażąc kolejnymi partiami. Zachowanie tego warunku zapewni smaczną skórkę.
- Usmażone kawałki przekładamy do głębokiej miski, solimy i pieprzymy w trakcie smażenia.
- Romantyczna kolacja w domu będzie udana, ale danie będzie wymagało sosu i długiego czasu duszenia.
- Postaw patelnię, na której smażyły się kromki, z powrotem na ogniu.
- Dodajemy łyżkę masła i mąkę.
- Wymieszać na grzyby i zalać bulionem.
- Doprowadzić do wrzenia, stale mieszając i zeskrobując kawałki przypalonego mięsa. Gotować na wolnym ogniu przez około 7 minut.
- Dodać kwaśną śmietanę, sól i pieprz. Wymieszać i ponownie doprowadzić do wrzenia.
- Wyłączamy ogień, przecedzamy sos przez sito.
- Aby przygotować królika na romantyczną kolację w domu dla ukochanej osoby, należy przygotować brytfannę, gliniany garnek lub naczynie do zapiekania z pokrywką.
- Zbierz bukiet przypraw w woreczku z gazy, zbierz brzegi, zwiąż sznurkiem.
- Na dnie naczynia do pieczenia ułóż połowę cebuli, którą przygotowałeś na początku.
- Połowę plasterków królika ułożyć na cebuli.
- Polać połową sosu.
- Połóż stojak na przyprawy.
- Następnie włożyć z powrotem cebulę, plastry królika i sos.
- Wstawić w naczyniu do piekarnika nagrzanego do 180 stopni.
- Piec potrawę przez 2-3 godziny, tak aby mięso dosłownie odchodziło od kości.
Dekoracja na romantyczną kolację
Oto dwie opcje garnirowania dań głównych na romantyczną kolację w domu, sugerowane w publikacji. Do steku przygotować pieczone ziemniaki. Stanowią doskonały dodatek do delikatnego filetu z tuńczyka. Do królika najlepszym dodatkiem jest kasza, która dobrze wchłania sos. Czytaj dalej, aby dowiedzieć się, jak przygotować to danie.
Ziemniaki pieczone
Rozmaryn i czosnek to uniwersalne przyprawy, które dodają ziemniakom smaku i pikantnego posmaku. Młode ziemniaki najlepiej piec; smak jest cudowny. Ale w lutym tylko magik może znaleźć młode ziemniaki. Więc gotuj ze zwykłymi ziemniakami. Ale zapisz publikację w zakładkach, aby powtarzać ją w czerwcu podczas romantycznych kolacji w domu.
Przygotuj się:
- 800 g ziemniaków;
- 2 gałązki rozmarynu;
- 4 ząbki czosnku (można dodać więcej do smaku);
- 2 łyżki oliwy z oliwek;
- Sól, pieprz.
przyrządzać:
- Średniej wielkości ziemniaki obrać, umyć. Młode ziemniaki w sezonie najlepiej obierać z cienkiej skórki. Świeżych ziemniaków z jesiennego zbioru nie trzeba obierać, najważniejsze jest dobre umycie skórki szczoteczką.
- Przekroić na 4 części, mniejszą z nich na pół.
- Włączyć piekarnik i nagrzać go do 220 stopni. Upiecz na godzinę przed czasem, który wyznaczyłeś na romantyczną kolację w domu dla ukochanej osoby. W ten sposób podasz ziemniaki na ciepło.
- Posolić i popieprzyć ziemniaki, wymieszać rękami, aby rozprowadzić przyprawy.
- Umieścić ziemniaki w wysmarowanej tłuszczem formie i skropić oliwą z oliwek.
- Piec przez 1 godzinę. W tym czasie ziemniaki będą miały ładną skórkę.
- Czosnek obrać, drobno posiekać nożem lub najlepiej przecisnąć przez miseczkę.
- Do czosnku dodajemy ¼ szklanki wody, szczyptę soli. Można dodać posiekane zioła.
- Rozmaryn lekko rozgnieść w moździerzu.
- Wyjmij formę, polej ziemniaki czosnkiem, wrzuć rozmaryn i wymieszaj.
- Pozostawić do zapieczenia na kolejne 10 minut.
Bulgur z zieleniną
Jeśli zdecydujesz się ugotować królika na romantyczną kolację w domu, bulgur jest odpowiednim dodatkiem. Gotuje się szybko i nie wymaga żadnych specjalnych umiejętności kulinarnych. Jego zaletą jest wysoka chłonność. Bulgur wchłonie sos śmietanowy i stanie się jeszcze smaczniejszy. Razem te potrawy tworzą wspaniały tandem.
Przygotuj się:
- 1 filiżanka bulguru;
- 2 szklanki wody;
- Sól, pieprz;
- 1 cebula;
- 1 filiżanka mrożonego zielonego groszku;
- Zielenina do smaku;
- Oliwa z oliwek (słonecznikowa).
przygotowania:
- Obrać cebulę i drobno posiekać.
- Mrożony groszek zalać wodą lub rozmrozić naturalnie. Jeśli wolisz, możesz przygotować bulgur na romantyczną kolację w domu bez groszku.
- Zalać kaszę gorącą wodą i gotować, aż będzie gotowa i wchłonie całą wilgoć. Proces gotowania jest bardzo szybki.
- Rozgrzać patelnię z olejem, podsmażyć cebulę, aż będzie przezroczysta.
- Czosnek obrać, drobno posiekać i dodać do cebuli.
- Dodać groszek, mieszając smażyć kilka minut.
- Do kaszy dodać nieugotowane warzywa, wymieszać.
- Dodać sól i pieprz, ponownie wymieszać.
- Przy podawaniu posypać posiekanymi ziołami.
Możesz również polubić:
Makaron z mięsem mielonym: przepis w piekarniku
Ciasto szwajcarskie choux przepis na ciasto rolowane
Łatwe przepisy na pączki
Przepisy na pstrąga
Czy podobają Ci się nasze artykuły? Zarejestruj się i szukaj smaczne i zdrowe pomysły na chefmarket.pl ????
Zapoznaj się z naszym menu!
3 kolacje dla dwojga z bezpłatnymdostawa za 1990 rubli. Wyświetl menu Auchan