Różnorodne przepisy na steki z pstrąga w piekarniku

Jeśli chcesz przygotować danie, które jest zdrowe, niesamowicie smaczne i estetyczne, to upiecz steki z pstrąga w piekarniku, przepisy są bardzo uniwersalne. Czerwona ryba charakteryzuje się wysokimi walorami smakowymi. W tym nie ma małych kości. Dlatego przypadnie do gustu wszystkim członkom rodziny, także dzieciom, które nie przepadają za rybami. Pstrągi wybierają na swoje siedliska tylko czyste zbiorniki wodne. Jego mięso zawiera zatem dużą ilość cennych witamin i mikroelementów, które wspomagają układ odpornościowy w czasie przeziębień.

Dietetycy zalecają również zwrócenie uwagi na pstrąga. W końcu 100 gramów zawiera tylko 88 kcal. Regularne spożywanie ryb przywraca prawidłowe funkcjonowanie centralnego układu nerwowego, pozbywa się depresji i obniża ciśnienie krwi. Ponadto, pstrąg może być spożywany bez szkody dla figury. Ważne jest, aby przygotować go prawidłowo, z minimalną ilością tłuszczu. Rybę można upiec w piekarniku w całości lub użyć steków. Te ostatnie dają idealnie porcjowane dania, które można następnie podać na talerzach i udekorować.

Jak gotować steki z pstrąga w piekarniku: przepisy z sekretami

Zdecydował się gotować steki z pstrąga w piekarniku, przepisy ze zdjęciami pomogą Ci zdecydować o wyborze potraw. Ale przed rozpoczęciem procesu, ważne jest, aby znać kilka sekretów, które pomogą Ci uzyskać niesamowicie smaczny produkt:

  • Do pieczenia lepiej wybierać ryby schłodzone lub świeże, które nie zostały zamrożone. Będzie dość soczysty i delikatny. Ponadto, o wiele trudniej jest je wysuszyć podczas gotowania;
  • Podczas pracy z zamrożonym surowcem ważne jest, aby prawidłowo go rozmrozić. Włóżmy rybę do lodówki, aby się rozmroziła;
  • Ryba gotuje się bardzo szybko. Z reguły proces pieczenia w piekarniku trwa około 20-25 minut;
  • Aby ryba pozostała soczysta, użyj folii lub rękawa do pieczenia. Pomogą w tym również tłuste sosy. Jeśli zdecydujesz się po prostu upiec kawałki na blasze do pieczenia, ważne jest, aby skrócić czas w piekarniku;
  • Czas gotowania będzie krótszy, jeśli najpierw zamarynujesz rybę. Ryba będzie się dusić w marynacie przez 20-30 minut, a następnie przejdzie bezpośrednio do pieczenia.

Delikatne kęsy pieczonej czerwonej ryby w klasycznej recepturze

Tylko pieczone steki mogą być lepsze od smażonych. Ugotowana w piekarniku ryba zachowuje wszystkie swoje składniki odżywcze. Dodatkowo, nie ma w nim nadmiaru tłuszczu, jak w przypadku smażenia. Gotowanie w piekarniku to świetny wybór dla miłośników zdrowej żywności. Poniższy przepis uważany jest za klasykę. W końcu ryba jest uzupełniona cytryną, która nada przyjemny kwaśno-gorzki smak. Ten przepis jest dobry, gdy chcesz zaskoczyć gości, ale absolutnie nie masz czasu na przygotowanie skomplikowanych dań.

Pstrąg ma charakterystyczny smak. Dlatego nie trzeba wypełniać go dużą ilością przypraw. Ale i tak warto używać przypraw. Z ich pomocą możliwe jest uzyskanie oryginalnego profilu smakowego. Przyprawy do ryb są odpowiednie. Jeśli ich nie ma, wystarczy sól i mielony czarny pieprz. Doskonałym dodatkiem do steków jest sałatka ze świeżymi ziołami, warzywne dodatki, np. gotowany kalafior lub brokuły. Jeśli chodzi o alkohol, to najlepszym towarzyszem jest białe, wytrawne wino. Podczas pieczenia kawałków ryby w piekarniku, ważne jest, aby przygotować kilka porcji na zapas. Ugotowane kawałki ryby będą tak pyszne, że na pewno ktoś poprosi o dokładkę!

Składniki:

  • Steki z pstrąga - 4 sztuki/ w zależności od ilości sztuk;
  • Cytryna - 2 szt;
  • Czosnek - 2 ząbki;
  • Olej - 2 łyżki stołowe;
  • Suszone przyprawy - do smaku;
  • Sól, czarny pieprz - do smaku;
  • Koperek - kilka gałązek.
Delikatne kawałki pieczonej czerwonej ryby w klasycznej

recepturzeSposób przy

rządzania:
  1. Umyj dokładnie każdy kawałek ryby pod strumieniem zimnej bieżącej wody; możesz go osuszyć, jeśli chcesz;
  2. Weź cytryny, umyj je dokładnie, a następnie zroluj na stole, dociskając je dłonią. Kiedy cytrusowy aromat się rozejdzie, przekrój cytryny na 3 połówki i wyciśnij z nich sok. Do przygotowania sosu będziesz potrzebować około 50 ml soku. Więc dwie małe cytryny powinny wystarczyć!
  3. Wymieszaj sok z cytryny z rozgniecionym czosnkiem i przyprawami, a następnie dodaj olej roślinny i posiekany koperek. Nie musisz używać świeżego koperku, wystarczy suszony odpowiednik;
  4. Każdy stek włożyć do powstałego soku. Pozwól kawałkom ryby marynować się przez pół godziny w lodówce. Co 10 minut obracaj steki, aby marynata równomiernie się rozprowadziła;
  5. Po zamarynowaniu układamy kawałki na blasze do pieczenia i wysyłamy do rozgrzanego piekarnika do 200 stopni na 20 minut.

Steki z pstrąga pieczone w piekarniku, przepis z kremem

Z poniższym przepisem poradzą sobie nawet początkujące gospodynie domowe, przygotowując porcje pstrąga. Praktycznie nie da się tego zepsuć! Krem sprawia, że ryba jest tak delikatna, że rozpływa się w ustach! Nie potrzebujesz dużo kremu. Powinien być ciężki w około 30%. Oczywiście, zawartość kalorii w daniu będzie nieco wyższa niż w poprzednim przepisie, ale ta opcja jest odpowiednia dla tych, którzy nie ograniczają się i chcą cieszyć się prawdziwym przysmakiem, ugotowanym samodzielnie.

Do tego przepisu nadają się również mrożone steki. Śmietana zachowuje soczystość mięsa. Do ryby można dodać puree ziemniaczane lub ziemniaki pieczone w folii. Ważne jest, aby zrozumieć, że gotowanie bulw w piekarniku zajmuje dwa razy więcej czasu. Dlatego najpierw należy włożyć ziemniaki do piekarnika, a po 20 minutach posłać do nich pstrąga.

Składniki:

  • Steki z pstrąga - 6 szt;
  • Oliwa z oliwek - 1 łyżka stołowa;
  • Cytryna - 2 szt;
  • Cebula - ¼ dużej główki;
  • Podwójna śmietana - 1/3 szklanki 200 ml;
  • Skórka z cytryny - ½ łyżki stołowej;
  • Sól morska, czarny pieprz, suszony koperek - do smaku.
Pstrąg pieczony w piekarniku ze stekami, przepis ze

śmietanąSposób przy

rządzania:
  1. Weź steki rybne, oczyść je z łusek, a następnie opłucz w zimnej wodzie i osusz;
  2. Posmaruj naczynie do zapiekanek oliwą z oliwek i włóż do niego steki;
  3. Cebulę pokroić w drobną kostkę i zalać 50 ml soku z cytryny;
  4. Obtoczyć steki w mieszance i doprawić solą i pieprzem;
  5. Wstawmy rybę do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na 18 minut. Nie należy trzymać ryby długo, w przeciwnym razie wyschnie;
  6. Wyjmij steki, polej je śmietaną i posyp skórką oraz koperkiem. Włóż produkt do piekarnika na kolejne 3-5 minut;
  7. Wykończ plasterkami cytryny i podawaj!

Danie to można udoskonalić, jeśli przed podaniem kawałki ryby posypie się tartym parmezanem. W tym przypadku lepiej uzupełniają je pomidorki koktajlowe, rukola i inne zieleniny.

Wykwintne połączenie smakowe: pstrąg z ananasem

Przyzwyczailiśmy się już do połączenia kurczaka i ananasa. Rzadko jednak przyrządzamy ryby z tym egzotycznym owocem - a powinniśmy się mylić! Delikatna czerwona ryba doskonale łączy się z ananasem i innymi owocami. W efekcie otrzymujemy niezwykle smaczne i wykwintne danie. Lepiej jest włączyć do przepisu świeżego ananasa, ponieważ ma on znacznie więcej składników odżywczych niż jego odpowiednik z puszki.

Świeży ananas spowalnia proces starzenia się, pomaga zachować urodę i pozbyć się zbędnych kilogramów. W krajach azjatyckich często piecze się ananasa w folii. W naszym kraju, z powodu braku owoców w dużych ilościach, taka manipulacja nie jest akceptowana. Ale jeśli chcesz zrobić oryginalny obiad, to to danie sprawdzi się doskonale. Jest jasny, smaczny i niezwykły!

Składniki:

  • Steki z pstrąga - 4 szt;
  • Świeży ananas - 200 gr;
  • Posiekana cebula - 120 gr;
  • Sok z cytryny - 80 ml;
  • Gruszka - 1 szt;
  • Sól morska, czarny pieprz - do smaku.
Wykwintne połączenie smakowe: pstrąg z

ananasemSposób przyrządzania

:
  1. Najpierw przygotuj kawałki ryby. Umyć je, usunąć łuski, opłukać i ponownie wysuszyć;
  2. Ananasa pokroić w cienkie krążki lub małe trójkąty;
  3. Cebulę pokroić w cienkie półpierścienie;
  4. Na folii ułożyć część cebuli i krążki ananasa, posypać steki przyprawami i zawinąć drugim kawałkiem folii;
  5. Piec przez 20 minut w temperaturze 160 stopni;
  6. Steki wyjąć, ułożyć na talerzu, skropić sokiem z cytryny, udekorować plasterkami cytryny, ananasa i gruszki. Nie ma potrzeby dodawania boczku!

Delikatne steki z pstrąga w pikantnej marynacie

Przepisy na ryby z cytryną i śmietaną uważane są za klasykę. Często cytrynę zastępuje się limonką lub pomarańczą. W tym ostatnim przypadku ryba nabiera przyjemnie słodkiego smaku. Ale poniżej rozważymy przepis na oryginalną marynatę, która jest odpowiednia dla tych przypadków, gdy chcesz się poczęstować czymś niezwykłym, a nawet pikantnym. Jest to danie szybkie w przygotowaniu. Nadaje się na lunch lub kolację.

Ryba musi być zamarynowana. Można to zrobić wcześniej lub 20 minut przed pieczeniem. Podczas gdy ryba się marynuje, można przygotować przystawkę z warzyw lub lekką sałatkę jako miły dodatek. Marynata może być użyta nie tylko do samej ryby, ale również jako sos do dań dodatkowych.

Składniki:

  • Filet z pstrąga - 4 szt;
  • Miód - 3 łyżki stołowe;
  • Sos sojowy - ¼ szklanki 200 ml;
  • Świeży czosnek - 2 ząbki;
  • Korzeń imbiru - 1 cm.
Delikatne steki z pstrąga w pikantnej

marynacieSposób przy

rządzania:
  1. Przygotować kawałki jak w poprzednich przepisach;
  2. Zacznij przygotowywać dressing. W tym celu należy połączyć sos sojowy z miodem, zmielonym czosnkiem i startym korzeniem imbiru. Mieszać do uzyskania jednorodnej masy;
  3. Posmaruj każdy kawałek marynatą. Włóż nasz produkt do lodówki na 20 minut. Rybę można włożyć do woreczka spożywczego, do którego wlejemy marynatę;
  4. Wyjąć kawałki i ułożyć na tacy, marynatę przelać do rondla;
  5. Piec rybę przez 15 minut w temperaturze 160 stopni. Jeśli steki są duże, czas gotowania można wydłużyć do 20 minut;
  6. Podgrzać marynatę na małym ogniu. Gotować, aż zgęstnieje. Sos powinien przypominać polewę;
  7. Wyjmujemy rybę, polewamy ją marynatą i prezentujemy gościom!

Istnieje ogromna liczba przepisów na przyrządzanie czerwonej ryby. Zawsze można więc przygotować ją w nowy sposób! Niezależnie od tego, który przepis wybierzesz, możesz mieć pewność, że steki będą niezwykle smaczne i soczyste. Wszystko, co musisz zrobić, to utrzymać właściwą temperaturę gotowania!

Dostawa bezdotykowa w 1 dzień!

Bezpłatnie. A nawet poza miastem! Przyjeżdżamy do 60 km od Moskwy, do 30 km od Sankt Petersburga i do 30 km od Niżnego Nowogrodu. Poproś kuriera o pozostawienie zamówienia pod drzwiami, aby ograniczyć liczbę kontaktów.

Nowy tydzień - nowe menu! Pospiesz się i zamów wszystko, co najlepsze w Chef's Market❤.

3 kolacje dla dwojga z bezpłatnym
dostawa za 1990 rubli. Wyświetl menu
Auchan