Rzepa: przepisy kulinarne
Rzepa jest powszechnie stosowana do celów kulinarnych i leczniczych. Istnieją różne przepisy na przyrządzanie tego warzywa korzeniowego. Gotowana na parze, gotowana, smażona, spożywana na surowo w sałatkach. Podawane jako część pierwszego dania, dodatek do dań, oferowane jako osobne danie.
Warzywo to cieszy się dużym zainteresowaniem od niepamiętnych czasów, kiedy to było głównym daniem na stołach szlachty i pospólstwa. W tamtych czasach wielu ludzi wiedziało, jak ugotować rzepę w najprostszy sposób. Do tego stopnia, że wśród ludzi powstało nawet powiedzenie. Dziś to warzywo jest niezasłużenie zapomniane. Jeśli chcesz zaskoczyć rodzinę ciekawym daniem, koniecznie je ugotuj.
Rzepa gotowana na parze - co może być prostszego?
Aby w pełni odkryć smaki tego warzywa korzeniowego, warto spróbować różnych dań z rzepy. Przepisy na to szybkie i smaczne danie boczne wahają się od pieczonego w piekarniku do gotowanego. Ale co może być łatwiejsze niż gotowanie w multicookerze? To właśnie od tej metody zaczniemy.
Składniki:
- Rzepa - 0,4 kg;
- Przyprawy, sól;
- Musztarda - 1 łyżka;
- Miód - 1 łyżka;
- Olej słonecznikowy - 1 łyżka;
- Sok z cytryny - 1 łyżka;
- Gałka muszkatołowa - szczypta
- Woda.
Technika gotowania:
- Rzepę umyć i zdjąć z niej skórkę. Pokroić w dużą kostkę, posolić.
- Z multicookerem nie będziesz musiał się zastanawiać, jak szybko i smacznie ugotować rzepę. Dlatego też zalecamy stosowanie tego urządzenia kuchennego.
- Kawałki przełożyć na sito, posolić, dodać zioła prowincjonalne do smaku.
- Włączyć funkcję "multicooker".
- Zrób sos z łyżeczki musztardy i miodu. Główne składniki rozpuścić na małym ogniu, dodać masło, sok z cytryny, szczyptę gałki muszkatołowej, wymieszać trzepaczką, zagęścić.
- Z rzepy ugotowanej w ten sposób w multicookerze można zrobić purée. Ugotowane na parze kawałki są doskonale ugniatane z masłem aż do uzyskania miąższu.
- Przed zakończeniem gotowania w multicookerze, polej rzepę sosem lub podawaj ją osobno w rondelku.
Rzepę gotowaną na parze można podawać bez sosu, jeśli jest ona częścią diety leczniczej, profilaktycznej. Można je również podawać z mniej pikantnym sosem na bazie kwaśnej śmietany i ziół.
Gratin z rzepy
Zapiekanka z rzepy to doskonała alternatywa dla ziemniaka. Przepisy z wykorzystaniem piekarnika pozwalają cieszyć się wspaniałym smakiem. Warzywa korzeniowe zachowują swój kompleks witamin i minerałów. Ważny argument na rzecz eksperymentowania, nieprawdaż?
Składniki:
- Rzepa średniej wielkości - 4 szt;
- Ser twardy - 0,25 kg;
- Masło - 0,1 kg;
- Czosnek - 4 ząbki;
- Rosół z kurczaka - 0,1 l;
- Krem - 0,1 l;
- Sól, pieprz, zioła.
przepis
krok po krokuSposóbprzyrządzania
:- Wiele przepisów na rzepę jest pysznych i prostych. Ten nie jest wyjątkiem.
- Czosnek obrać, posiekać.
- Rzepę obrać, pokroić w cienkie plasterki.
- Zetrzeć grubo ser na tarce.
- Używaj patelni o wysokiej twardości. Postawić na średnim ogniu.
- Na dno patelni włożyć masło. Następnie układamy warstwowo plastry rzepy. Posypać tartym serem.
- Zalać niewielką ilością bulionu i dodać śmietanę. Pamiętaj, aby przed ugotowaniem rzepy w przepisie posolić i dodać przyprawy do smaku do każdej warstwy.
- Powtórzyć warstwę rzepy i sera. Zalać płynnymi składnikami.
- Układać warstwami aż do uzyskania gotowych produktów. Górna warstwa powinna być warstwą sera.
- Podczas gdy Ty będziesz przygotowywać warstwy, bulion na patelni zacznie wrzeć. Zdjąć z ognia i wstawić do nagrzanego piekarnika.
- Pieczemy potrawę do uzyskania apetycznej, złotej skórki w temperaturze 180 stopni.
Rzepa faszerowana
Nie wiesz jak zrobić smaczny farsz z rzepy? Ten przepis nauczy Cię, jak zrobić oryginalną przystawkę. Warzywo korzeniowe okazuje się tak smaczne i obfite, że może być używane jako samodzielne danie.
Komponenty:
- Rzepa w całości - 6 sztuk;
- Cebula - 2-3 szt;
- Pieczarki białe - 0,4 kg;
- Jajko - 2 szt;
- Masło - 0,1 kg;
- Zielenina, pieprz, sól.
zdjęciamiTechnologia gotowania
:- Jeszcze chwila i będziesz wiedział, jak w pyszny sposób przyrządzić rzepę w piekarniku. Do tego dania będziesz potrzebował kilku technik przygotowania składników.
- Ale poświęcony czas zostanie stokrotnie zwrócony przez doskonały smak przygotowanego przysmaku.
- Aby proces pieczenia w piekarniku przebiegał szybciej, a produkty były naprawdę gotowe, bez nieprzyjemnych niespodzianek, polecamy gotowanie rzepy. Przepisy kulinarne sugerują, że rzepę należy gotować do stanu półgotowego.
- Obrane warzywa korzeniowe gotujemy w osolonej wodzie.
- Wyjmij półprodukt z wody, odetnij górę i delikatnie wydobądź miąższ znajdujący się w środku. Użyj do tego łyżeczki.
- W osobnych garnkach ugotować jajko i grzyby do potrawki z rzepy.
- Przepisy ze zdjęciami różnią się w zależności od rodzaju grzybów. Jeśli są świeże, wystarczy gotować je na wolnym ogniu przez 40 minut. Jeśli są suche, gotuj je przez 20 minut i pozostaw na 2 godziny w wodzie do namoczenia.
- Ugotowane grzyby posiekać i podsmażyć na patelni z posiekaną cebulą.
- Ugotowane jajko pokroić w drobną kostkę, zioła drobno posiekać.
- Usmażone grzyby połączyć z jajkiem i ziołami, posolić, dodać przyprawy do smaku.
- Wypełnić farszem i przykryć każdą rzepę górą. Przepisy kulinarne ze zdjęciami pokazują prawidłową opcję.
- Ułóż nadziewane porcje na blasze do pieczenia z 2 cm warstwą wody na dnie.
- Piec w temperaturze 180 stopni przez 40 minut.
Zgodnie z tą technologią, warzywa korzeniowe mogą być zapiekane z różnymi nadzieniami. Przykładem udanego jest również na bazie mielonego mięsa wieprzowego. W tym celu dwukrotnie zmielimy wieprzowinę w maszynce do mięsa, dodamy bułkę tartą, posiekaną cebulę i jajko. Mięso mielone przygotowujemy jak na kotlety, bo z nim przepis na rzepę okazuje się pyszny i pożywny. Po zakończeniu pieczenia zdjąć pokrywkę i posypać tartym serem.
Pyszna sałatka z rzepy
Termin sałatka z rzepy wywołuje niejasne skojarzenia z posiekanymi korzeniami i majonezem. To najprostsza wersja, którą wszyscy wypróbowali.
Ale nie wyobrażacie sobie, co można zrobić z rzepy! Wszystkie rodzaje przepisów na sałatki zasługują na poziom restauracyjny. Proponujemy zrobić jedną z nich już teraz.
Komponenty:
- Rzepa - 1 szt;
- Cebula - 1 szt;
- Sałata, rukola 0,5 pęczka każda;
- Jabłko - 1 szt;
- Oliwa z oliwek - 0,2 l;
- Schab wieprzowy bez kości - 0,3 kg;
- Serek śmietankowy lub serek Dorbleu - 0,2 kg;
- Sól, przyprawy (pieprz, musztarda, kminek);
- ocet jabłkowy;
- Pietruszka zielona.
przepis
kulinarnyTechnologia gotowania:- Mostek kroimy w plastry o grubości 1 cm, ubijamy, posypujemy kminkiem, smażymy jak do ubijania.
- Cebulę obrać, pokroić w cienkie paski julienne, zalać wodą.
- Ubij musztardę i ocet (200g), dodaj szczyptę pieprzu, sól, oliwę z oliwek. Składniki ubijać, aż powstanie jednolity sos.
- Zanim rzepa nabierze smaku, kontynuuj przepis krojąc mięso w plastry.
- Uformuj średniej szerokości słomkę.
- Pokrój warzywa korzeniowe i obrane jabłko w cienkie słomki.
- Opłucz liście sałaty i porwij na małe kawałki rękoma. Dodać do nich słomki z rzepy i jabłek. Odcedź cebulę i dodaj ją do składników.
- Słomkę do mięsa umieścić w misce.
- Wymieszać składniki, dodać sos, posiekaną natkę pietruszki.
- Wszystko wymieszać i podawać.
Chcesz wiedzieć, co możesz zrobić z rzepy w dosłownie 30 minut? Oto wspaniała wskazówka: udekoruj! Aby ją przyrządzić, rzepę należy oczyścić, umyć i pokroić w paski julienne. Smażyć na patelni z olejem słonecznikowym. Gdy rzepa jest pół dojrzała, dodajemy krążki cebuli i drobno pokrojone grzyby i smażymy jak ziemniaki. Ta potrawa z rzepy jest szczególnie odpowiednia do opisanego powyżej przepisu na szybką sałatkę.
3 kolacje dla dwojga z bezpłatnymdostawa za 1990 rubli. Wyświetl menu