Rzepa: przepisy kulinarne

Auchan

Rzepa jest powszechnie stosowana do celów kulinarnych i leczniczych. Istnieją różne przepisy na przyrządzanie tego warzywa korzeniowego. Gotowana na parze, gotowana, smażona, spożywana na surowo w sałatkach. Podawane jako część pierwszego dania, dodatek do dań, oferowane jako osobne danie.

Warzywo to cieszy się dużym zainteresowaniem od niepamiętnych czasów, kiedy to było głównym daniem na stołach szlachty i pospólstwa. W tamtych czasach wielu ludzi wiedziało, jak ugotować rzepę w najprostszy sposób. Do tego stopnia, że wśród ludzi powstało nawet powiedzenie. Dziś to warzywo jest niezasłużenie zapomniane. Jeśli chcesz zaskoczyć rodzinę ciekawym daniem, koniecznie je ugotuj.

Rzepa gotowana na parze - co może być prostszego?

Aby w pełni odkryć smaki tego warzywa korzeniowego, warto spróbować różnych dań z rzepy. Przepisy na to szybkie i smaczne danie boczne wahają się od pieczonego w piekarniku do gotowanego. Ale co może być łatwiejsze niż gotowanie w multicookerze? To właśnie od tej metody zaczniemy.

Składniki:

  • Rzepa - 0,4 kg;
  • Przyprawy, sól;
  • Musztarda - 1 łyżka;
  • Miód - 1 łyżka;
  • Olej słonecznikowy - 1 łyżka;
  • Sok z cytryny - 1 łyżka;
  • Gałka muszkatołowa - szczypta
  • Woda.
Rzepa gotowana na parze - co może być prostszego?

Technika gotowania:

  1. Rzepę umyć i zdjąć z niej skórkę. Pokroić w dużą kostkę, posolić.
  2. Z multicookerem nie będziesz musiał się zastanawiać, jak szybko i smacznie ugotować rzepę. Dlatego też zalecamy stosowanie tego urządzenia kuchennego.
  3. Kawałki przełożyć na sito, posolić, dodać zioła prowincjonalne do smaku.
  4. Włączyć funkcję "multicooker".
  5. Zrób sos z łyżeczki musztardy i miodu. Główne składniki rozpuścić na małym ogniu, dodać masło, sok z cytryny, szczyptę gałki muszkatołowej, wymieszać trzepaczką, zagęścić.
  6. Z rzepy ugotowanej w ten sposób w multicookerze można zrobić purée. Ugotowane na parze kawałki są doskonale ugniatane z masłem aż do uzyskania miąższu.
  7. Przed zakończeniem gotowania w multicookerze, polej rzepę sosem lub podawaj ją osobno w rondelku.

Rzepę gotowaną na parze można podawać bez sosu, jeśli jest ona częścią diety leczniczej, profilaktycznej. Można je również podawać z mniej pikantnym sosem na bazie kwaśnej śmietany i ziół.

Gratin z rzepy

Zapiekanka z rzepy to doskonała alternatywa dla ziemniaka. Przepisy z wykorzystaniem piekarnika pozwalają cieszyć się wspaniałym smakiem. Warzywa korzeniowe zachowują swój kompleks witamin i minerałów. Ważny argument na rzecz eksperymentowania, nieprawdaż?

Składniki:

  • Rzepa średniej wielkości - 4 szt;
  • Ser twardy - 0,25 kg;
  • Masło - 0,1 kg;
  • Czosnek - 4 ząbki;
  • Rosół z kurczaka - 0,1 l;
  • Krem - 0,1 l;
  • Sól, pieprz, zioła.
Zapiekanki z rzepy:

przepis

krok po krokuSposób

przyrządzania

:
  1. Wiele przepisów na rzepę jest pysznych i prostych. Ten nie jest wyjątkiem.
  2. Czosnek obrać, posiekać.
  3. Rzepę obrać, pokroić w cienkie plasterki.
  4. Zetrzeć grubo ser na tarce.
  5. Używaj patelni o wysokiej twardości. Postawić na średnim ogniu.
  6. Na dno patelni włożyć masło. Następnie układamy warstwowo plastry rzepy. Posypać tartym serem.
  7. Zalać niewielką ilością bulionu i dodać śmietanę. Pamiętaj, aby przed ugotowaniem rzepy w przepisie posolić i dodać przyprawy do smaku do każdej warstwy.
  8. Powtórzyć warstwę rzepy i sera. Zalać płynnymi składnikami.
  9. Układać warstwami aż do uzyskania gotowych produktów. Górna warstwa powinna być warstwą sera.
  10. Podczas gdy Ty będziesz przygotowywać warstwy, bulion na patelni zacznie wrzeć. Zdjąć z ognia i wstawić do nagrzanego piekarnika.
  11. Pieczemy potrawę do uzyskania apetycznej, złotej skórki w temperaturze 180 stopni.

Rzepa faszerowana

Nie wiesz jak zrobić smaczny farsz z rzepy? Ten przepis nauczy Cię, jak zrobić oryginalną przystawkę. Warzywo korzeniowe okazuje się tak smaczne i obfite, że może być używane jako samodzielne danie.

Komponenty:

  • Rzepa w całości - 6 sztuk;
  • Cebula - 2-3 szt;
  • Pieczarki białe - 0,4 kg;
  • Jajko - 2 szt;
  • Masło - 0,1 kg;
  • Zielenina, pieprz, sól.
Faszerowana rzepa: przepis krok po kroku ze

zdjęciamiTechnologia gotowania

:
  1. Jeszcze chwila i będziesz wiedział, jak w pyszny sposób przyrządzić rzepę w piekarniku. Do tego dania będziesz potrzebował kilku technik przygotowania składników.
  2. Ale poświęcony czas zostanie stokrotnie zwrócony przez doskonały smak przygotowanego przysmaku.
  3. Aby proces pieczenia w piekarniku przebiegał szybciej, a produkty były naprawdę gotowe, bez nieprzyjemnych niespodzianek, polecamy gotowanie rzepy. Przepisy kulinarne sugerują, że rzepę należy gotować do stanu półgotowego.
  4. Obrane warzywa korzeniowe gotujemy w osolonej wodzie.
  5. Wyjmij półprodukt z wody, odetnij górę i delikatnie wydobądź miąższ znajdujący się w środku. Użyj do tego łyżeczki.
  6. W osobnych garnkach ugotować jajko i grzyby do potrawki z rzepy.
  7. Przepisy ze zdjęciami różnią się w zależności od rodzaju grzybów. Jeśli są świeże, wystarczy gotować je na wolnym ogniu przez 40 minut. Jeśli są suche, gotuj je przez 20 minut i pozostaw na 2 godziny w wodzie do namoczenia.
  8. Ugotowane grzyby posiekać i podsmażyć na patelni z posiekaną cebulą.
  9. Ugotowane jajko pokroić w drobną kostkę, zioła drobno posiekać.
  10. Usmażone grzyby połączyć z jajkiem i ziołami, posolić, dodać przyprawy do smaku.
  11. Wypełnić farszem i przykryć każdą rzepę górą. Przepisy kulinarne ze zdjęciami pokazują prawidłową opcję.
  12. Ułóż nadziewane porcje na blasze do pieczenia z 2 cm warstwą wody na dnie.
  13. Piec w temperaturze 180 stopni przez 40 minut.

Zgodnie z tą technologią, warzywa korzeniowe mogą być zapiekane z różnymi nadzieniami. Przykładem udanego jest również na bazie mielonego mięsa wieprzowego. W tym celu dwukrotnie zmielimy wieprzowinę w maszynce do mięsa, dodamy bułkę tartą, posiekaną cebulę i jajko. Mięso mielone przygotowujemy jak na kotlety, bo z nim przepis na rzepę okazuje się pyszny i pożywny. Po zakończeniu pieczenia zdjąć pokrywkę i posypać tartym serem.

Pyszna sałatka z rzepy

Termin sałatka z rzepy wywołuje niejasne skojarzenia z posiekanymi korzeniami i majonezem. To najprostsza wersja, którą wszyscy wypróbowali.

Ale nie wyobrażacie sobie, co można zrobić z rzepy! Wszystkie rodzaje przepisów na sałatki zasługują na poziom restauracyjny. Proponujemy zrobić jedną z nich już teraz.

Komponenty:

  • Rzepa - 1 szt;
  • Cebula - 1 szt;
  • Sałata, rukola 0,5 pęczka każda;
  • Jabłko - 1 szt;
  • Oliwa z oliwek - 0,2 l;
  • Schab wieprzowy bez kości - 0,3 kg;
  • Serek śmietankowy lub serek Dorbleu - 0,2 kg;
  • Sól, przyprawy (pieprz, musztarda, kminek);
  • ocet jabłkowy;
  • Pietruszka zielona.
Pyszna sałatka z rzepy:

przepis

kulinarnyTechnologia gotowania:
  1. Mostek kroimy w plastry o grubości 1 cm, ubijamy, posypujemy kminkiem, smażymy jak do ubijania.
  2. Cebulę obrać, pokroić w cienkie paski julienne, zalać wodą.
  3. Ubij musztardę i ocet (200g), dodaj szczyptę pieprzu, sól, oliwę z oliwek. Składniki ubijać, aż powstanie jednolity sos.
  4. Zanim rzepa nabierze smaku, kontynuuj przepis krojąc mięso w plastry.
  5. Uformuj średniej szerokości słomkę.
  6. Pokrój warzywa korzeniowe i obrane jabłko w cienkie słomki.
  7. Opłucz liście sałaty i porwij na małe kawałki rękoma. Dodać do nich słomki z rzepy i jabłek. Odcedź cebulę i dodaj ją do składników.
  8. Słomkę do mięsa umieścić w misce.
  9. Wymieszać składniki, dodać sos, posiekaną natkę pietruszki.
  10. Wszystko wymieszać i podawać.

Chcesz wiedzieć, co możesz zrobić z rzepy w dosłownie 30 minut? Oto wspaniała wskazówka: udekoruj! Aby ją przyrządzić, rzepę należy oczyścić, umyć i pokroić w paski julienne. Smażyć na patelni z olejem słonecznikowym. Gdy rzepa jest pół dojrzała, dodajemy krążki cebuli i drobno pokrojone grzyby i smażymy jak ziemniaki. Ta potrawa z rzepy jest szczególnie odpowiednia do opisanego powyżej przepisu na szybką sałatkę.

3 kolacje dla dwojga z bezpłatnym
dostawa za 1990 rubli. Wyświetl menu