Sałatka cezar z kurczakiem: klasyczny łatwy przepis

Uniwersalne danie warzywne na każdą uroczystość, bezkonkurencyjna sałatka Cezar z kurczakiem była i nadal jest dla wielu. Klasyczny, prosty przepis został wymyślony już w 1924 roku. Uważa się, że jego twórcą był Caesar Cardini, właściciel restauracji w Tijuanie. Cardiniemu kończyły się zapasy, ale jego głodni przyjaciele przechodzili obok. Nie chcąc, by głodowały, wymieszał składniki, które miał pod ręką. Wśród nich: sałata rzymska, czosnek, grzanki, parmezan, oliwa z oliwek, jajka i sos Worcestershire. Przyjaciele byli bardziej niż zadowoleni z mieszanki i rozpowiadali po całym mieście o swoich miłych doświadczeniach.

Tak narodziła się sensacja - kurczak cezar, którego receptura do dziś pozostaje klasycznym daniem. Podawany jest w restauracjach dla smakoszy i rodzinnych kawiarniach. Gospodynie domowe chętnie poznają specjalne techniki gotowania i cieszą się efektami swoich eksperymentów z całą rodziną. Poznaj najlepsze techniki gotowania z tej publikacji, a następnie odważ się rozpocząć własne eksperymenty.

Kurczak Cezara

W Caesar's, nowoczesnej restauracji, w której powstała legendarna sałatka Cezar z kurczakiem classic, serwowanie dania przypomina fragment choreografii. Powolny taniec zaczyna się, gdy kelner przynosi talerz z sałatką. Pod kopułą kryje się tajemnica. Zaczyna się od dodania małej łyżeczki mielonego czosnku do dużej drewnianej miski, w której już odmierzono musztardę, pulchne filety anchois i kilka kropel sosu Worcestershire. Kilka minut i pokarm bogów jest gotowy. Ciesz się przepisem już dziś!

Zestaw produktów spożywczych

  • 1 średni bochenek ciabatty (lub 4 grube kromki chrupiącego białego chleba);
  • 3 łyżki oliwy z oliwek;
  • 2 piersi z kurczaka bez skóry;
  • 1 duża liściasta sałata rzymska.

Na sos:

  • 1 ząbek czosnku;
  • 2 sardele w puszce;
  • 100 g sera parmezan;
  • 3 łyżki majonezu;
  • 1 łyżka białego octu winnego;
  • 1 łyżka musztardy dijon.
Cezar z kurczakiemPrzygotować w

ten sposób

:
  1. Aby szybko przygotować sałatkę Cezar, zacznij przepis od aromatycznych grzanek. W tym celu
  2. Rozgrzej piekarnik do 200 stopni.
  3. Pokrój 1 średnią ciabattę na duże porwane grzanki lub, jeśli wolisz, pokrój nożem do chleba.
  4. Umieść na dużej blasze do pieczenia lub tacce i skrop 2 łyżkami oliwy z oliwek. Wymieszać z chlebem i doprawić odrobiną soli.
  5. Piec przez 8-10 minut, obracając grzanki kilka razy w trakcie pieczenia, aby równomiernie się zrumieniły.
  6. Aby sałatka Cezar z kurczakiem była klasycznie prosta, niech prosty przepis na marynatę zawiera tylko sól i pieprz. 2 piersi z kurczaka bez skóry i kości nacieramy 1 łyżką oliwy z oliwek, doprawiamy solą i pieprzem.
  7. Umieść patelnię na średnim ogniu i podgrzej. Piersi kładziemy na rozgrzaną powierzchnię, nie dodajemy oleju, ponieważ kurczak się nim natrze. Gotować przez 5 minut.
  8. Odwróć pierś na drugą stronę, smaż jeszcze 5 minut. Sprawdź stopień gotowości: włóż nóż do piersi, oceń kolor soku: różowy lub biały. W pierwszym przypadku smażyć pierś jeszcze przez 1 do 2 minut.
  9. Sos powinien zdecydowanie uzupełniać cezar z kurczaka. Przepis jest tak prosty jak to tylko możliwe i każdy może go powtórzyć. Obrać ząbek czosnku i rozdrobnić go w maszynce do czosnku.
  10. Rozgnieć widelcem anchois w miseczce.
  11. Do miski dodajemy majonez, musztardę, czosnek i ocet winny. Wymieszaj składniki aż do uzyskania gładkiej konsystencji.
  12. Zetrzyj na tarce część parmezanu i wymieszaj z sosem w misce. Dopasować do smaku solą, konsystencję majonezem lub wodą.
  13. Przygotuj sałatkę Cezar z kurczakiem klasyczny prosty przepis z cienkimi plasterkami parmezanu. Pozostały ser pokroić w cienkie plasterki, aż będzie przezroczysty.
  14. Teraz możesz złożyć danie: porwij rękoma sałatę do miski. Pokroić kurczaka na kawałki.
  15. Liście wymieszać z połową grzanek, dodać ½ kurczaka.
  16. Zalać większą częścią dressingu, wymieszać rękami.
  17. Dodać pozostałe grzanki, kurczaka, skropić pozostałym dressingiem.
  18. Posyp parmezanem na wierzchu, podawaj.

Klasyczny Cezar z sosem jajecznym

Wspaniały przepis na sałatkę Cezar zyskał uznanie głównie dzięki wspaniałemu opatrunkowi. Opiera się na połączeniu żółtek jaj i anchois. Może Ci się wydawać, że taka mieszanka jest dziwna, ale nie powinieneś. Żółtka nadają konsystencję emulsji, anchois nadają przyjemny słony smak. Po jednokrotnym wypróbowaniu sałatki, wiele osób dodaje ją do swojej kolekcji przepisów.

Zestaw produktów:

  • 6 filetów lub 3 sardele w oleju;
  • 1 ząbek czosnku;
  • Sól;
  • 2 żółtka;
  • 2 łyżki soku z cytryny;
  • 1/2 łyżeczki musztardy;
  • ½ szklanki oleju słonecznikowego;
  • 2 łyżki oliwy z oliwek;
  • 30g parmezanu (do sosu);
  • Świeżo zmielony czarny pieprz;
  • ½ francuskiej bagietki;
  • Sałata, Romano;
  • 1 filet z kurczaka;
  • 70g parmezanu.
Klasyczny Cezar z sosem jajecznymPrzygotuj go w

ten sposób

:
  1. Sałatkę Cezar z kurczakiem rozpocznij od przygotowania sosu. Posiekaj filety anchois, czosnek i szczyptę soli. Za pomocą noża zmielić na pastę, a następnie przesypać do średniej miski.
  2. Ubij żółtka, 2 łyżki soku z cytryny i musztardę. Na początek dodawaj po kropli, potem stopniowo oliwę z oliwek, a następnie olej roślinny. Ubijaj, aż sos będzie gęsty i błyszczący.
  3. Dodajemy starty parmezan, doprawiamy solą, pieprzem i większą ilością soku z cytryny do smaku.
  4. Następnie przygotować grzanki. Rozgrzać piekarnik do 190 stopni.
  5. Rozdrobnij lub pokrój chleb, wymieszaj z odrobiną oliwy z oliwek i dopraw solą i pieprzem.
  6. Umieść na blasze do pieczenia, piecz, mieszając od czasu do czasu, aż nabierze złotego koloru, 10 do 15 minut.
  7. Sałatka Cezar. Kontynuuj przepis, przygotowując kurczaka.
  8. Filety posolić i popieprzyć, skropić oliwą.
  9. Smażyć na patelni do miękkości. Nie przesadzaj z gotowaniem, gotuj przez 10-15 minut.
  10. Liście rozerwać rękami, posiekać w misce.
  11. Kurczaka pokroić w płaskie plastry, dodać do liści.
  12. Zalać większą częścią sosu, wymieszać do połączenia.
  13. Dodać grzanki, ser (70g), pokrojony w cienkie plasterki.
  14. Polej resztą sosu i podawaj.

Sałatka z marynowanym kurczakiem

Dodaj smaku do wspaniałej sałatki Cezar. Proponujemy wzbogacić powyższy przepis o grillowanego marynowanego kurczaka. Tak jak poprzednio, będzie tak samo proste jak pierwsze, będzie wydawało się pyszne!

Zestaw produktów:

  • 2 piersi z kurczaka z założoną skórą;
  • Sok z 1 cytryny;
  • 2 ząbki czosnku;
  • 100 ml oliwy z oliwek i ok. 4 łyżki do dressingu;
  • 250g francuskiego chleba;
  • 100 g sera parmezan;
  • 4 sardele w oleju;
  • 1 łyżka majonezu;
  • 1 łyżka musztardy Dijon;
  • 2 Sałata rzymska.
Sałatka z marynowanym kurczakiemPrzygotuj ją w

ten sposób

:
  1. Zacznijmy przygotowywać przepis na kurczaka cezar od zamarynowania piersi. Aby kurczak uzyskał chrupiącą skórkę, nie odcinaj skóry. Ostrym nożem podzielić pierś na dwie części, usunąć chrząstki i małą kość.
  2. Wyciśnij sok z połowy cytryny do miseczki i ząbek czosnku zmiel. Pierś umieścić w misce, obtoczyć w soku, soli i pieprzu. Przykryć folią spożywczą i odstawić na bok.
  3. Rozgrzej piekarnik do 200 stopni.
  4. Pokrój chleb na kawałki i włóż do miski. Skropić oliwą, posypać solą i pieprzem i wymieszać.
  5. Wyłóż blachę do pieczenia pergaminem i połóż chleb na sałatce Cezar z kurczakiem. Piec klasyczny łatwy przepis przez 25-30 minut, aż będzie chrupiący i złoty.
  6. Teraz zabierz się do pracy nad sosem. W moździerzu utrzeć pozostały obrany czosnek na pastę, dodać anchois i zagnieść produkty razem.
  7. Zetrzeć 10 g parmezanu na drobnej tarce.
  8. Sok z drugiej połowy cytryny, musztardę i majonez dodać do moździerza i razem wymieszać.
  9. Dodać starty parmezan i 4 łyżki oliwy z oliwek, wymieszać, odstawić do czasu użycia.
  10. Rozgrzać patelnię grillową do momentu, aż zacznie dymić. Żebrowana powierzchnia stworzy piękny wzór, który ozdobi gotowe danie.
  11. Grilluj kurczaka przez 4-5 minut z każdej strony, aż się upiecze, a następnie odstaw na bok, aż zaczniesz składać kurczaka cezar. Kontynuując przepis, przygotuj liście.
  12. Umyć pęczki sałaty, usunąć zwiędłe lub spłaszczone liście.
  13. Pokrój kurczaka na kawałki i użyj noża, aby drobno posiekać pozostały parmezan.
  14. Umieścić porwane liście sałaty, grzanki, kurczaka i ser w dużej misce sałatkowej i skropić większą częścią dressingu.
  15. Wszystko dobrze wymieszać rękoma, następnie polać pozostałym dressingiem, posypać grzankami i podawać.

Sałatka Cezar z bekonem

Jeśli myślicie, że klasyka nie toleruje ciekawych dygresji, sałatka Cezar udowodni, że jest inaczej. Poznaj przepis na to apetyczne danie poniżej. Technologia jego przygotowania jest dość prosta i nieskomplikowana. Tylko 30-40 minut, a dla doświadczonych kucharzy nawet mniej, i na Twoim stole pojawi się danie na poziomie restauracyjnym.

Zestaw spożywczy:

  • ½ francuskiej bagietki;
  • 3 łyżki oliwy z oliwek;
  • 1 łyżka mielonego czosnku i 2 małe ząbki;
  • 30g tartego parmezanu
  • 2 ząbki czosnku;
  • 2-4 sardele w puszce;
  • 2 łyżki musztardy Dijon;
  • 2 łyżki soku z cytryny;
  • 1 łyżka sosu Worcestershire;
  • 1,5 łyżki octu winnego;
  • 1/2 łyżeczki soli lub do smaku;
  • 1/3 szklanki oliwy z oliwek;
  • 1/3 łyżeczki czarnego pieprzu.
  • 1 duży Romano;
  • 70 g sera parmezan;
  • 1 filet z kurczaka;
  • 4 paski bekonu;
  • 1 dojrzałe awokado;
Sałatka cezar z boczkiemJak

przyrządzić:

  • Tradycyjnie, przepis na kurczaka cezar przygotowuje się z pieczonymi grzankami. W ciągu 20-30 minut pieczenia w piekarniku, będziesz miał czas na przygotowanie większości procesów.
  • Rozgrzać piekarnik do 180 stopni. Przekrój bagietkę na pół wzdłuż wierzchu, a następnie pokrój po przekątnej na kromki o grubości 0,5-0,7 mm. Umieść chleb na blasze do pieczenia.
  • Czosnek obrać, drobno posiekać.
  • 1/3 sera zetrzeć na tarce o drobnych oczkach i odłożyć do sosu.
  • W małej miseczce wymieszaj 3 łyżki oliwy z oliwek i 1 łyżkę drobno posiekanego czosnku. Skropić grzanki oliwą czosnkową i posypać tartym parmezanem.
  • Ułóż w pojedynczej warstwie na blasze do pieczenia i piecz aż do uzyskania złotego koloru i chrupkości (10-12 minut) lub do momentu uzyskania pożądanej konsystencji w sałatce cezar z kurczaka. Przepis na klasyczny, prosty dressing przygotuj w następujący sposób.
  • Posiekaj czosnek i anchois i umieść w misce.
  • Dodaj musztardę Dijon, sos Worcestershire, sok z cytryny i ocet winny.
  • Zacznij ubijać składniki sosu, powoli dodając oliwę z oliwek. Doprawić do smaku solą i pieprzem, usunąć przed użyciem.
  • Kurczaka nacieramy solą i pieprzem i smarujemy oliwą.
  • Rozgrzać patelnię, ułożyć paski boczku. Smażyć z obu stron, aż będzie chrupiący i gotowane do sałatki cezar. Przepis jest szybki w przygotowaniu, ponieważ paski są cienkie.
  • Wyjąć boczek i na tłuszczu pozostałym ze smażenia kurczaka usmażyć go. Trzymać na gorącej powierzchni przez 4-5 minut z każdej strony.
  • Sałatę opłukać, osuszyć i poszatkować lub porwać na kawałki. Umieścić w dużej misce i obficie posypać tartym parmezanem oraz ostudzonymi grzankami.
  • Wlać nieco więcej niż połowę przygotowanego dressingu i delikatnie wymieszać, aż baza będzie równomiernie pokryta na kurczaku cezar. Kontynuując przepis, pokroić kurczaka w plastry. Boczek pokroić w plastry (lub połamać, jeśli jest bardzo chrupiący).
  • Do liści dodać boczek, kurczaka i grzanki, wymieszać do połączenia.
  • Polać sosem, pokroić cienko ser, wymieszać składniki, podawać.

Możesz również polubić:

Makaron mielony: przepis w piekarniku

Bułeczki z ciasta biszkoptowego: przepis kulinarny

Łatwe przepisy na pączki

Przepisy na pstrąga

Czy podobają Ci się nasze artykuły? Zarejestruj się i szukaj smaczne i przydatne pomysły na chefmarket.pl ????

Zapoznaj się z naszym menu!

3 kolacje dla dwojga z bezpłatnym
dostawa za 1990 rubli. Wyświetl menu
Auchan